Det er ikke rart at lærere ofte blir skildret på film. De er jo hverdagshelter! Dette er figurer som i kraft av jobben sin kan ha stor påvirking på unge sinn.

Et klasserom er en kjent arena for de fleste, en slags scene der spennende og engasjerende skjebner kan utspille seg. Det er mange sosiale mekanismer i sving, som kan fortelle mye interessant om livene til de som befinner seg der.

Denne lista inneholder mine favorittfilmer om lærere, og spenner over flere sjangere og tiår.

Er du enig i listen? Har du andre favoritter? Sleng på en kommentar nederst i saken!

To be and to have (Foto: New Yorker Films)
To be and to have (Foto: New Yorker Films)
5:
George Lopez i Å være og ha (2002)

Denne franske dokumentarfilmen ga oss innblikk i en liten skole på den franske landsbygda, der Lopez var den eneste læreren for 12 elever fordelt på alle klassetrinn.

Jeg skrev i anmeldelsen min: – Det handler om mennesker som bryr seg om hverandre. Om hvor verdifull tiden er når man sitter på skolebenken. Om hvor viktig det er å ha lærere som først og fremst er mennesker og ikke ansatte. Sitat slutt.

Det er en nydelig film, men mistet litt av sjarmen under lanseringen. Lopez saksøkte nemlig filmselskapet da han oppdaget hvor stor filmen ble, og hvor mye penger den spilte inn. Da følte han seg plutselig brukt av filmselskapet, til tross for at han deltok i promoteringen under filmfestivalen i Cannes. Lopez tapte saken.

LES: Topp 5- filmer ungene ikke må se!

Saken fortsetter under bildet.

Dead Poets Society (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
Dead Poets Society (Foto: The Walt Disney Company Nordic)
4:
Robin Williams i Dead Poets Society (Grip dagen) (1989)

Dette er filmen som gjorde alle kjent med det latinske uttrykket carpe diem! Robin Williams spiller John Keating, en engelsklærer som oppfordrer sine elever til å gripe dagen. Han inspirerer dem til å foreta sine egne valg, og bidrar til at deres liv blir forandret på forskjellige vis.

Det er riktignok lenge siden jeg har sett Peter Weirs film, men jeg husker den gjorde sterkt inntrykk, og at den introduserte meg for både Robert Sean Leonard (James Wilson i House) og Ethan Hawke (Før soloppgang, Gattaca, Assault On Precint 13).

Saken fortsetter under bildet.

Class of 1984 (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
Class of 1984 (Foto: Nordisk Film Distribusjon AS)
3:
Perry King i Class Of 1984 (1982)

King spiller læreren som lenge forsøker å gjøre så godt han kan, men tvinges til å bruke makt mot noen særdeles råtne epler blant elevene.

Den onde gjenglederen Peter Stegman spilles forøvrig av Tim Van Patten, som nå er best kjent som regissør av seriegull som The Wire, Deadwood, Rome,  The Sopranos, The Pacific og Game Of Thrones!

Mark L. Lesters film ble totaltforbudt etter at nye videolover ble innført i 1982. Den inneholder nemlig voldsscener som sjokkerte datidens sensorer. Jeg har en følelse av at det ikke var voldens natur i seg selv som gjorde utslaget, men at den ble utført av en lærer mot elever!

Da filmen kom, ble den ansett som urealistisk, men i dag kan vi fastslå at den dessverre forutså den voldelige utviklingen på amerikanske high schools.

Class of 1984 er forøvrig basert på klassikeren Blackboard Jungle, som omtales lenger ned i denne artikkelen.

LES: Det du ikke fikk se på kino – Forbuden Film!

Saken fortsetter under bildet.

The Browning Version (Foto: Paramount Home Entertainment (Norway) ANS)
The Browning Version (Foto: Paramount Home Entertainment (Norway) ANS)
2:
Albert Finney i The Browning Version (1994)

The Browning Version er en fin og oppløftende historie, der Finney gjør en bevegende skildring av en gammel manns oppgjør med seg og sine omgivelser.

Han spiller Andrew Crocker-Harris, en streng, bitter og upopulær lærer som tvinges til å oppsummere både karrieren og selve livet når han må gå av på grunn av helseproblemer.

Jeg hadde en lærer på videregående. Han ble oppfattet som streng og unødig firkantet, men i ettertid har jeg skjønt at han var den beste læreren jeg hadde. Lærdommen hans gikk inn! Finney minner meg om ham i denne filmen.

LES: Bjartes topp tre – Filmlærere!

Saken fortsetter under bildet.

The Blackboard Jungle (Foto: Norsk filminstitutt)
The Blackboard Jungle (Foto: Norsk filminstitutt)
1:
Glenn Ford i Blackboard Jungle (Vend dem ikke ryggen) (1955)

Dette er filmen som forårsaket rockeopptøyer i Oslo i 1956! Den hadde Rock around the clock med Bill Haley & His Comets på lydsporet og skildret kaos i klasserommet, en nesten utrolig tanke på det dydige 50-tallet.

Glenn Ford spiller den velmenende læreren Richard Dadier som strever med å forstå hva som går av de unge guttene i klassen. I dag kan vi kanskje smile av det, for filmens ungdomsopprør fremstår nærmest som dagens normalsituasjon.

Men Blackboard Jungle er en interessant film, for den skildrer en gryende ungdomsgenerasjon og kløfta som er i ferd med å åpne seg mellom dem og foreldregenerasjonen.

Soundtracket ble kåret til ett av tidenes 15 beste av Turner Classic Movies (TCM).

Trykk her for å se flere topplister fra Filmpolitiet!

Kommentarer? Bruk feltet lengre ned på siden!