The Walking Dead (Ill: Ben Mcnully)
The Walking Dead (Ill: Ben Mcnully)

Som vi meldte før helga, sier ryktene at Norgespremieren på sesong to av The Walking Dead vil forekomme fire dager etter USA-premieren, altså den 20.oktober. Dette er strålende nyheter i mine ører, og et stort steg i riktig retning.

Vil dette si at serieboksene og piratnedlastingens tid snart er forbi? 

SERIER: TV-høst med Stephen King!

Tar seriene hjem

Det er på sin plass å spørre markedsdirektør Martin Aarestrup hva dette har å si for Fox Crime Norge som en ny norsk kanal:

– Det har mye å si for oss, for det første ønsker vi å være blant de aller første som tilbyr nye serier til seerne og forhåpentligvis får folk en enda bedre TV-opplevelse med det. Vi vet jo at det foregår mye ulovlig nedlasting og kanskje kan vi unngå en god del av det også. Men først og fremst er det hyggelig å ligge såpass tett på. Sånn historisk lå jo både Lost og Prison Break tett på, men det var fortsatt snakk om uker.

…historisk lå jo både Lost og Prison Break tett på, men det var fortsatt snakk om uker.

Aarestrup tror på varig endring snarere enn et enkeltstående tilfelle: – Jeg tror nok dette er en utvikling vi kommer til å se mer og mer av i Norge og grunnen til det er jo selvsagt konkurransesituasjonen, men først og fremst så er det jo et resultat av at utviklingen har gått over til at man er ‘tapeless’, da.

– Du skal ikke så veldig langt tilbake i tid før tapene måtte sendes fra USA. Nå får vi alt elektronisk overført, og det er én av hovedgrunnene til at vi kan ligge så tett på USA som vi gjør. Allikevel må alt testes, versjonene må ses gjennom og tekstes, sier Aarestrup.

Artikkelen fortsetter under bildet av sheriff Grimes.

The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
– Ikke samlet økonomisk vilje

NRK sender storserier fra HBO som True Blood, Boardwalk Empire og skal i januar 2012 sette på Game of Thrones.

I våre kommentarfelt synes folk seriene lar vente vel lenge på seg før de endelig kommer på NRK, og innkjøpssjef Fredrik Luihn svarer på hvorfor det er slik:

– Vi kan ikke sende serier vi har i avtale med HBO før etter 8-9 måneder etter USA-premiere fordi det i avtalen er et betal-TV vindu som HBO har solgt til Canal+. HBO avtalen ble gjort med flere nordiske tv-kanaler og det var ikke samlet økonomisk vilje hos alle selskapene for å forsøke å tvinge betal-TV-vinduet ut av avtalen. Alternativet hadde vært å takke nei til avtalen og ikke å ha HBO seriene på NRK.

Luihn understreker at NRK prioriterer fortløpende hvor viktig det er å få på ting tidlig:

– NRK ønsker å sende seriene så tett opp mot USA premieren som mulig hvis serien har høy grad av aktualitet i folks bevissthet, ellers søker vi å finne best mulig plassering i vårt sendeskjema for å gi publikum best mulig tilbud.

Artikkelen fortsetter under bildet.

The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
Det jobbes helt opp til premieredato

Aarestrup i FOX Crime bekrefter at et såpass tett løp med Amerikanerne krever sitt:

– Utfordingen når vi ligger så tett på er overføring og alt det tekniske rundt det – altså teksting og alt det der. Det er ikke slik at selv om dette skal på den 16. i USA ligger episodene ferdige ukesvis  før – det jobbes med det helt opp til premièredato, sier Aarestrup før han fortsetter:

– Ser ikke for seg verdenspremière riktig ennå.

– En annen utfordring er at i USA kan en sesong plutselig få en uke eller fjorten dager pause grunnet Super Bowl eller Oscarutdeling, og det vil jo vi gjerne unngå i Norge.

Aarestrup ser ikke for seg en verdenspremière riktig ennå:

– Teknisk vil det sikkert være mulig, men det vil variere fra produksjon til produksjon. Det er jo noen logistiske utfordringer her, men det har jo skjedd: I fjor slapp jo National Geographic sin Great Migrations likt over hele verden, så det lar seg jo gjøre.

Artikkelen fortsetter under bildet av den mest uhyggelige caravanplassen på TV.

The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
The Walking Dead (Foto: SF Norge AS)
– Laster ned fordi det ennå ikke er å få lovlig

Hva med ulovlig nedlasting, da? I mine ører høres det ut som hele problemet med piratvirksomhet overfor TV-serier forsvinner hvis trenden med tettere TV-premierer øker, og som Los skriver i kommentarfeltet til forrige ukes sak:

«Om det er sant at det bare er 4 dager mellom så applauderer jeg det! Det er slike tiltak som hindrer meg fra å heise piratflagget og seile ut!»

Rune Ljostad, advokat i Simonsen Advokatfirma som representerer rettighetshavere innen film og musikk mener at tettere premierer mellom landene vil påvirke graden av ulovlig nedlasting:

…det skjer mye ulovlig nedlasting av film og TV-serier som også er lovlig tilgjengelig.

– Det er grunn til å tro at det vil ha en viss effekt. Jeg tror ikke det finnes noen undersøkelser som har spurt spesifikt om betydningen av hvor lang tid det går mellom lanseringene i ulike land, men når en spør folk, altså gjør anekdotiske undersøkelser, så er det ett argument som stadig vender tilbake: man laster ting ned ulovlig på nettet fordi det ennå ikke er å få lovlig i Norge. Dette er jo særlig tilfellet med TV-serier men også filmer som ikke er verdenspremierefilmer, og når folk sier det, er det ingen grunn til å ikke tro dem på det.

Ljostad fortsetter: – Hadde det gått på tv med en gang eller vært tilgjengelig for lovlig nedlasting på andre måter hadde en del vært fornøyde med det. En viss effekt må en regne med, men hvor stor effekt er vanskelig å si.

– Det skal bli interessant å se utviklingen. Men det er viktig å tilføye at det skjer mye ulovlig nedlasting av film og TV-serier som også er lovlig tilgjengelig, så dessverre så tror vi ikke at problemet blir borte, avslutter Ljostad.

Spørsmålet er bare NÅR

Filmene og spillene har allerede vært gjennom denne problemstillingen, og resultatet ser vi hver eneste dag: filmer og spill får premiere og blir gjort tilgjengelig over hele verden tilnærmet samtidig.

Nå kommer lillesøster etter, og det kan egentlig ikke gå annerledes enn det har gjort med forgjengerne. Spørsmålet er bare NÅR. Og hvor mye endringer dette medfører for de nåværende TV-kanalene.

Er du en ulovlig nedlaster? Og hadde du lastet ned om du hadde kunnet sett det på TV i stedet? Svar utbedes i kommentarfeltet!