Fra 22.00: Electronic Arts E3-presentasjon, vil de spille Star Wars-kortet?

På spillmessa E3 handler det ikke om å se, men om å bli sett. I løpet av uka skal de største konsoll- og spillprodusentene konkurrere, om oppmerksomheten til millioner av seere som følger pressekonferansene i Los Angeles via nettvideo, og om oppmerksomheten til tusenvis av journalister som har reist til messesenteret Los Angeles.

Opprømte fotografar rundt den nye Xbox One-maskina til Microsoft. (Foto: REUTERS/Nick Adams)
Opprømte fotografer rundt den nye Xbox One-maskinen til Microsoft. (Foto: REUTERS/Nick Adams)

E3 er den viktigste arenaen for Microsoft og Sony, som må overbevise alle om at vi har behov for en dedikert spillmaskin i stua – deres spillmaskin – også de neste ti årene.

Fremveksten av mobiltelefonen som verdenens mest populære spillplattform krevet at både Xbox One og Playstation 4 skiller seg ut. De to konsollene har mange av de samme funksjonene og vil inkludere flere av de samme kontroversielle grepene for å stanse piratkopiering, men måten de to selskapene selger seg inn til publikum er radikalt forskjellig.

Xbox One skal være navet, selve sentralen, i stua. Microsoft ønsker å fortelle at konsollen er mer enn en spillkonsoll, den skal fylle alle underholdningsbehov. Sony på sin side snakker direkte til spillere og forteller så ofte de kan at Playstation 4 er spillernes konsoll.

Og det er klart, allerede nå, at den store kampen om oppmerksomhet på E3 vil stå nettopp mellom disse to aktørene.

Filmpolitiet følger E3-pressekonferansene – følg oss på Twitter

Microsoft (kl. 18.30), EA (kl. 22), Ubisoft (midnatt) og Sony (kl. 03).

Nintendo slapp sin konsoll, Wii U, på markedet allerede i fjor, og sliter nå med salgstall og med å holde på publikums oppmerksomhet. Den japanske veteranen har valgt å droppe den årlige pressekonferansen og vil heller slippe sine nyheter direkte på nett i en direktesendt nettvideo. En av de tidligere gigantene har med andre ord trukket seg fra konkurransen om rampelyset allerede før den viktige bransjesamlingen er i gang.

Så hva betyr alt dette?

Maktbalansen i spillbransjen er permanent endret, og det er ikke usannsynlig at dette blir siste gang Nintendo, Sony og Microsoft lager en tradisjonell hjemmekonsoll.

Likevel, teknologien som presenteres på scenen i kveld, og spillene som vises frem, vil definere den største underholdningsbransjen i verden i mange år fremover.

Hva tror du blir den største nyheten fra årets E3-messe? Diskuter i kommentarfeltet!

Hva kan vi vente oss av
Microsoft?

På en egen pressekonferanse tidligere i mai i år viste Microsoft frem sin nye konsoll Xbox One. Men i løpet av den timelange presentasjonen ble det kun vist frem et knippe spill, mesteparten av tiden ble brukt til å demonstrere konsollens multimedieegenskaper.

Til tross for negativ tilbakemelding på Microsoft sine planer rundt bruktspill og alltid-på-nett-krav har ikke selskapet veket en tomme. Overgangen til en heldigital modell, hvor tradisjonelt spillkjøp i butikk erstattes av nye nettløsninger, er en utvikling det er vanskelig å snu. Og jeg tror ikke de kortsiktige reaksjonene vil føre til en endring.

LES: Microsoft svarer på Xbox One-kritikken

Steven Spielberg. (Foto: Microsoft)
Steven Spielberg forteller om sitt arbeid med «Halo»-serien. Han er en av Microsofts store trekkplaster for å vise at de tenker stort med sin nye konsoll. (Foto: Microsoft)

For å komme seg videre fra all kritikken er det derfor er det ventet at Microsoft vil fokusere på nettopp spill på sin E3-presentasjon:

 • Flere videoer fra tidligere annonserte spill: Det realistiske bilspillet Forza 5 og actionspillet Ryse.
 • Et nytt sosialt musikkspill med Kinect 2.0-funksjonalitet, utviklingen på et spill basert på Disney sitt Fantasia-univers er i gang.
 • Første titt på nye spill i Fable– og Banjo Kazooie-serien.
 • Nytt spill fra tidligere Call of Duty-utviklere som nå har startet Respawn Entertainment – nettstedet The Verge peker på Titanfall.
 • En rekke nye originale spillideer – hele 15 skal være under utvikling til Xbox One.
 • Veien videre for Xbox 360. Vil den gamle konsollen ha en plass ved siden av Xbox One?

I forkant av årets spillmesse har selskapet gått ut og avklart noen av de kontroversielle utsagnene om bruktspill og bekreftet at du må være koblet på nett minst en gang i døgnet for at konsollen skal fungere. Utover å skryte av hvor fantastisk det nye Xbox Live-systemet blir tror jeg ikke Microsoft vil ødelegge sine minutter i rampelyset med å snakke mer om disse temaene.

VIDEO: Se Call of Duty: Ghost-traileren her

Later this year. (Foto: Microsoft)
Slik så det ut da Microsoft viste frem sin nye konsoll – vil de satse på et like spektakulært show på E3? (Foto: Microsoft)


Hva kan vi vente oss av
Sony?

Playstation 4-konsollen ble avduket allerede i februar, det vil si at Sony fortalte om den nye konsollen uten å vise frem selve boksen.

Det første selskapet vil gjøre på scenen i Los Angeles denne uka er å vise frem konsollen.

Deretter blir det mest interessante å se hvor mye tid den japanske giganten vil bruke på funksjoner og tjenester. Playstation 4 skal være spillernes konsoll, om vi skal tro Sony selv, og toppsjefen Kaz Hirai har brukt mye tid på å understreke dette. For å overbevise må de overgå Microsofts presentasjon og ikke minst presentere enn imponerende spill-line up.

LES: Slik blir Playstation 4

Ein veldig lite offisiell Playstation 4. (Foto: reddit-brukaren Albino-Zebra)
Ser den slik ut? En veldig lite offisiell Playstation 4-modell skapt av en nettbruker. (Foto: reddit-brukaren Albino-Zebra)

Dette venter jeg Sony vil vise på sin E3-presentasjon:

 • Slik ser den nye Playstation 4-konsollen ut.
 • Flere videoer fra tidligere annonserte spill: Killzone: Shadow Fall og Infamous: Second Son.
 • Tydelig satsing på indieutviklere og uavhengige spillstudioer.
 • Endelig ny trailer til The Last Guardian, oppfølgeren til kultspillet Shadow of the Colossus.
 • Demonstrasjon av Gaikai sin strømmetjeneste.
 • Vita-konsollen blir hentet frem fra glemmeboka.

I tillegg venter jeg at Sony benytter anledningen til å gjøre narr av de uklare uttalelsene til, og den enorme motreaksjonen mot, Microsoft.

LES: Alle Playstation 4-spill blir nedlastbare

Utgiverne EA og Ubisoft holder også sine egne pressekonferanser der de presenterer sine nyheter for det kommende året. Det er ingen tvil om at både Xbox One og Playstation 4 vil være i fokus også her, men spill som Watchdogs, Battlefield 4 og The Sims 4 kan stjele mye av oppmerksomheten.

Hva tror du blir den viktigste nyheten fra årets E3-messe? Legg inn dine synspunkter i kommentarfeltet under bildet.

Et rent og moderne design dominerte Sonys pressekonferanse i februar da de presenterte sine planer for Playstation 4. Vil konsollen også følge slike designregler? (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)
Et rent og moderne design dominerte Sonys pressekonferanse i februar da de presenterte sine planer for Playstation 4. Vil konsollen også følge slike designregler? (Foto: REUTERS/Brendan McDermid)