Lawrence Kasdan og regissør J.J. Abrams (Star Trek Into Darkness, Super 8) har teke over manusforfatteroppgåvene for Star Wars Episode VII. Oscar-vinnande Michael Arndt (Little Miss Sunshine, Toy Story 3) – som me tidlegare har omtalt som «mannen som kan redde Star Wars» – er ferdig med sin del av arbeidet.

– Michael Arndt har gjort ein fantastisk jobb for å bringe oss hit, og me har eit fantastisk filmskaparlag som er på plass for å førebu produksjonen, seier Lucasfilm-president Kathleen Kennedy på StarWars.com.

Lawrence Kasdan er ein veteran i Star Wars-universet, og skal no arbeide på manus for både hovudtrilogien og spinoff-filmane. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP)
Lawrence Kasdan er ein veteran i Star Wars-universet, og skal no arbeide på manus for både hovudtrilogien og spin-off-filmane. (Foto: Alberto E. Rodriguez/Getty Images/AFP)

Les også: Éin Star Wars-film kvar sumar fram til 2019

Mogelege manusendringar

Kor dramatisk dette er varierar utfrå kven du spør, nokre meiner dette er ei følgje av at Abrams ikkje er nøgd med Arndts manus, som no skal bli etterbehandla for produksjonsstart våren 2014.

Kasdan var tidlegare «berre» hyra inn som konsulent etter at han skreiv manuset for Empire Strikes Back (1980) og Return of the Jedi (1983), men har tydelegvis blitt oppjustert for manusforfattar for dei fleste av filmane etter kvart.

– Det er veldig få menneske som forstår måten ei Star Wars-historie fungerer på eit så fundamentalt plan som Lawrence, og det er godt å ha han endå djupare involvert i returen til lerretet, skryter Kennedy.

Les også: – Alle har vært på Star Wars-audition!

Lite nytt frå fronten

Førebels er så godt som ingenting offisielt avslørt om kva filmen vil handle om eller kven som skal spele i den, og det har sjølvsagt ikkje gjort ryktestormen dei siste månadane mindre.

Abrams er kjend for å halde korta tett til brystet så lenge som mogeleg, og ofte også ty til forvirringar og kvite lygner for å gøyme figurnamn og historier for fans og journalistar (og fanjournalistar).

Eit av dei mest sirkulerte rykta er at det første av videomateriale – mest sannsynlegvis ein teasertrailer utan direkte tilknyting til filmen – vil dukke opp mot slutten av oktober. Vel, Abrams, Disney og Lucasfilm, no er det snart slutten av oktober. Your move!

Bak kamera er det derimot litt meir opne kort. Filmfotograf Dan Mindel, som har arbeidd med Abrams på Mission Impossible 3 og båe Star Trek-filmar, vert fotosjef. I tillegg er det er ei røys med ulike Lucasfilm- og Industrial Light & Magic-medarbeidarar som skal stå for effektane – deriblant legendariske Ben Burtt på lyddesign, og legendariske John Williams som filmmusikkomponist.

Kva er ditt første minne om Star Wars?

 • Garben

  Disney som styrer Star Wars nå, ja. Gleder meg til Johnny Depp skal spille en jedi! Vimsete, morsom og så akrobatisk. Han passer jo perfekt innen den nye (gamle) generasjonen av jedier som ikke slåss som gentlemen.

  • Dan_Jalvo

   Ja, for Jar Jar Binks var jo dødsseriøs. De tre siste filmene har kun vært dårlige parodier på Muppet Show. Tror skaden allerede er skjedd. Disney kan nok ikke gjøre det noe særlig verre ihvertfall.

   • Garben

    Ewokene ødela allerede en del, men det ble forverret da det viste seg at pappa’n til Boba Fett var originalen til Stormtrooperne. Av grunner jeg egentlig ikke trenger å vite så klarte trooperne å bli dårligere å skyte med laserriflene sine etter en cirka 20 år. At menn med tilgang på AT-ST’er skulle bli overvunnet av simple kosebjørner er for meg fortsatt helt fjernt…

    Jar-Jar var jo Lucas sin måte å forbedre Ewok-hendelsene i ROTJ slik at det egentlig ble ganske akseptabelt.

    En måte det kan bli verre på: Kraften kan nå overføres via blodoverføring, slik at en hver kan leke midlertidig Jedi! Kanskje The Force på flaske, for å selge energidrikker mer enn vann?

    • Brynjar Borgersen

     Vel…. ta en titt på filmen «Spaceballs»….. du aner ikke hvor rett du har :lol

     • Garben

      Har sett den flere ganger :-]

     • Vidar Letto

      Den ER så fet den! 😀 😀
      «They must have passed us by a week!»

    • Vidar Letto

     «ble forverret da det viste seg at pappa’n til Boba Fett var originalen til Stormtrooperne»
     -Det er faktisk en helt nødvendig, og sansynlig forklaring. Husk at han var en elitesoldat som var blitt leiesoldat, og som utgangspunkt for kloning var han derfor ikke bare ideel, men forklaringen og hans død var essensiell for å forklare Bobba Fett sitt hat og drapslyst ovenfor Jediene. Hvis ikke ville det vært vanskelig å forklare BF sin tiltredelse og personlighet i det hele tatt.
     At George Lucas var formet av tidlig 70-tall teknologi innen våpen og krigføring, og hadde Vietcong (Vietnam) sin geriljakrigføring i friskt minne, kan nok forklare hvorfor han så for seg en liten gruppe geriljabamser kunne overvinne en stjernekrigende rase som hadde kapret galaksen. Var nok litt i tankene at det er sjarmerende med en David/Goliat-fremstilling.

     • Garben

      (…) hans død var essensiell for å forklare Bobba Fett sitt hat og drapslyst ovenfor Jediene. Hvis ikke ville det vært vanskelig å forklare BF sin tiltredelse og personlighet i det hele tatt.

      Når har Boba Fett uttrykt seg med stort, personlig hat ovenfor jediene i TESB/ROTJ? Han, som de andre dusørjegerne (IG-88 blant annet!), er jo nettopp det – dusørjegere. Boba Fett er jo hovedsaklig ute etter Han Solo, da det er en stor dusør på han fra Jabba the Hutt.

      Så mye som jeg elsker den Mandalorianske dusørjegeren, synes jeg det ble teit å dra han inn i de nye filmene.

    • Prins Patrick Hoddevik

     Tja De fleste soldatene som er med i de filmene er rekrutterte soldater, ikke kloner av Jango Fett.

 • HECB

  Et mørkere Star Wars univers kan man vel se langt etter når Disney styrer showet. De må ta hensyn til barnefamilier og gjøre det kommersielt for å få inn mest mulig penger. Riktignok er de nye Batman filmene ganske mørke, og de sopte inn masse penger. Trist hvis dette blir barnefilmer.

  • Garben

   På den ene siden er det J.J. Abrams. På den andre siden er det J.J. Abrams.

   På den mørke siden er det Disney…

   • Det var jo ei av årsakane til at eg hadde forhåpningar til Michael Arndt, han har jo skrive Toy Story 3 som eg synest fungerar både som familievenleg, men likevel ikkje fordummande historie.

    Får håpe at Kasdan hugsar gamle kunstar frå ESB

    • Garben

     Sålenge Lando stjeler klærne til Han Solo igjen!

  • CatCat

   Jeg er ikke enig med at «mørkt» = bra. De originale Star Wars filmene var ikke så fryktlig mørke at det gjorde noe (selvom de hadde sine alvorlige øyeblikk, slik en film skal), men det var likevel en spennende reise da jeg for første gang som liten sopp så ESB. Det som trakk og enda trekker meg til Star Wars er at universet IKKE er tyngende mørkt og dystert, men spennende og eventyrisk. Jeg vil si film nr. 3 (den nye triologien) er den mørkeste av SW filmene sålangt, og langt på vei den dårligste…

   Jeg er heller ikke super giret for J.J. Abrams bak spakene på også disse filmene, han har en ikke veldig inspirert måte å lage filmer på. Tror dog at Disney vil passe på at dette blir en i det minste akseptabel første film, de betalte ikke alle de pengene for å se hele opplegget floppe!

   • HECB

    Nei, jeg mener ikke at det skal være helsvart. Stemningen i de gamle filmene er magisk. Deler av de nyeste filmene er også delvis veldig gode, og måten sithene gradvis får makten på er godt fortalt og skildret. Den største nedturen ved siden av jar jar binks og andre tullete ting, er at Hayden Christensen er Darth Vader. Men å finne en skuespiller som kan spille han er vel nesten en umulig oppgave.

    • CatCat

     Enig der, og Jar Jar er definitivt ikke en god eller verdifull karakter, men i mine øyne ikke grunnen til at Ep. 1 ble en ektremt underveldende opplevelse. Bissart nok virker det ikke som om filmen har en hovedrolle i det heletatt, det er 3-5 story-lines som alle gies veldig mye tid uten at en der dominerende, og akuratt når du tror at kansje Obi Wan skal være fokuset blir han sittende på skipet i ørkenen og sture mens de andre får fokus. Filmen har minimalt med karakter utvikling, og plottet er ubegriplig komplisert og dårlig forklart.

     Syns litt synd på Hayden, han er egentlig ikke en dårlig skuespiller, men fikk den umulige rollen. Lucas sender ham inn med hode først i den ene dårlige romantiske scenen etter den andre, og gjennom filmene (spesielt Ep.3 fremstår han som grinete og egoistisk. Jeg antok at planen ville være å få publikum til å føle både sympati og frykt for det som skal bli Darth Vader, men der feiler filmen totalt; det øyeblikket mot slutten hvor han omsider kommer i sin velkjente rustning er også pinefult dårlig gjennomført. Slem Lucas!

     Og slapstick humor går ikke sammen med barnemord!… Det er ikke å nekte for at prequel filmene ga oss noen veldig kule øyeblikk, og General Grevious er en personlig favoritt. Jeg elsker droidene i film 1 (de blir i overkant komiske i 2 og spesielt 3..) og er helt enig med at Sithene sin behind-the-scenes plotting er både spennende og interesant. Jeg syns de skulle spart Darth Maul til Ep.2, han burde kommet seg unna etter å ha drept Qui Gon (heve steiken litt), og Obi Wan burde definitivt ha vert fokus for både Ep.1 og 2, med noe mer delt rampelys med Anakin i 3.

     Oi… Det som var ment som et kort svar ble til litt av en rant!

   • Vidar Letto

    Hele poenget med den originale Star Wars historien, hvis du har lest bøkene, er at det skal være et mørkt, dystert og desperat univers. Star Wars skulle ikke ha noen happy ending, det er en dyster historie med noen håpefulle positive «seiere» underveis. Historien handler om underdogs som hele tiden sloss en desperat kamp mot en enorm motstander, hvor rebellene hele tiden har tragiske tap som gjør serien sentrert rundt hovedpersonene.
    Bøkene er som vanlig mye bedre 🙂

    • CatCat

     Jo, nå har jeg aldri lest bøkene så kan desverre bare basere meg på filmene =p. Tviler ikke på at bøkene sparker rumpe, kansje må jeg inkludere en i vinterens lesebunke.

     • PMS

      Mercutio har rett, det var ingen Star Wars før filmene. George Lucas er den som har skapt universet og han startet det gjennom film mediet. Bøkene er ikke skrevet av George Lucas og mange av dem er heller ikke regnet som Canon. George har bare latt andre få lov til å skrive i hans univers. Så for å oppsumere, Filmene kom faktisk først.

      Jeg vil forøvrig heller ikke ha noe blodmørkt Star Wars, drit mørke temaer i medier får jeg nok av, det går jo faktisk ann å være voksen og eventyrlig på samme tid. Bare se på de første filmene, Det er stemningen i den originale triologien jeg ønsker. En annen ting er å få følelser tilbake på bordet, på en ordentlig måte. Dette føler jeg de nyeste filmene feilet på, ikke det å ikke ta opp temaet, men det å ta opp temaet på andre måter enn bare ved hjelp av dialog. Feks ikke gjøre hver eneste kamp til en dans på roser. Jediene møter jo aldri noen utfordring i de nye filmene og kamp rundt følelser kommer aldri på tale. Når luke sloss mot Darth Vader i slutten av ep VI så ser man den interne konflikten inne i han ved at slossingen hans blir mer aggresiv og mister all glans, det virker rett og slett mer ekte. Til sammenligning når Qui Gon dør, så danser Obi Wan rundt som ingenting, greit han ser litt morsk ut, men alt er for koreografert og stilrent til at det virker ekte.

      • CatCat

       Du mente å svare til Vidar Letto? Når dere nevner det hadde jeg aldri hørt eller lagt merke til at det var en «bøkene» før Star Wars, det var i hovedsak et passivt svar ettersom jeg ikke orker å ha den «boken er bedre enn filmen!» diskusjonen jeg ser ut til å måtte ha med hver eneste Ringenes Herre fan…

       Ellers er jeg, som nevnt i de tidligere postene mine, helt enig med deg. Mørke og ‘realistiske’ filmer har vi sett mer enn nok av, jeg fatter ikke at folk ikke er mett på den type filmer for lenge siden. Den største feilen prequel filmene gjør er at Obi Wan ikke er hovedkarakteren i film 1, og at de aldri på noen måte fikk det til å virke som om Obi Wan og Anakin faktisk var venner i film 2 og 3. Det eneste de gjør sammen er å snakke sarkastisk til hverandre, mens de forblir separert det meste av tiden slik at inntrykket av et vennskap aldri får tid til å etableres hos seeren.

       Skal definitivt ta en titt på Plinkett sine SW reviews, jeg har sett noe av Star Trek tingene hans men viste ikke han også har tatt SW, takk for tips!

    • Mercutio

     hvilke bøker er det du refererer til her? det eksisterte ingenting annet enn en film og dets manus i 1977. det var faktisk ikke planlagt en oppfølger heller.

  • Pekefingern

   VI kan jo håpe på en Jedi-historie i samme univers, laget av Christopher Nolan. Disney står jo fritt til å sette ut prosjekter til andre.
   Bør være godt med materiale til mørke historier fra The Dark Side 😉

  • Vidar Letto

   Bodde i Spania når den første filmen kom, og der tok de det ikke nøye om en 6-åring ble med på voksenfilm, og jeg har vært hekta siden da. Men entusiasmen har falt.
   Først ble de gamle filmene «fikset» for mye, feil (som blodfans selvsagt IKKE vil ha fjernet) ble gjort penere med datateknologi, gamle scener har blitt laget på nytt også med data, hele den gamle sjarmen forsvant.
   Så kom episode 1-3, som ødela hele greia synes jeg, da de plutselig skulle bli «koselige, morsomme og snillere», Jar Jar og Anakin ødela alt, og alle de mørke og dystre sidene i et farlig univers ble borte. Så ble de gamle filmene fiksa enda mer, ble enda glattere, gamle bensin/fyrverkeri-eksplosjoner ble fjernet og datagenererte smell ble lagt til istede, humoristiske sekvenser ble lagt til…blei en teletubbiessuppe hele greia, en plastikk-Hollywood-klisjè som jeg ikke engang har orket å se de siste…5-6 årene?
   Det som det endte opp med var at jeg fant og lastet ned de originale ufiksede første tre filmene med vasilin på linsa og hele greia som spesialeffekter, og DVD`ne står i hylla og samler støv. De gamle er myyye bedre, og har fortsatt det dystre og desperate over seg.

 • Niccolado

  Disney kommer til å bringe inn hele familien til Jar Jar Binks i Star Wars. Sann mine ord 🙁

  • Garben

   Får vi en ny Holiday Special, med andre ord? Grøss!

   • Martin Aas

  • MrNookie

   Kommer nok til å se en del Easter Eggs plantet i filmen med Disney-referanser tipper jeg.

 • Tom André Gustavsen

  Jeg så forbanna spent.

  • Garben

   Samma her! Tenk om det faktisk blir Mara Jade-storyen, håhå!

 • Holger Lockertsen

  Eg er ein gamal Star Wars-fan – eg var for ung til å sjå den første på kino, men eg var heilhjarta opptatt av filmen og leste boka før eg fekk sett filmen! ESB og ROTJ fekk eg sett på kino, og det var så himla stort at det enda sit igjen. I motsetnad til mange blodfans har eg tolerert ep 1-3. Dei er ikkje så ille som ein skal ha det til, sjølv om dei ikkje når opp til ep 4-6.

  Eg har spelt svært mange SW dataspel gjennom tidene også, heilt sidan Tie Fighter og Dark Forces kom ut. Eg spelar enda X-Wing Alliance og Rebellion innimellom. Universet er så stort, og det er så mange retningar ein kan gå i. Ein (eller fleire) dårlege filmar gjer ikkje dei gode filmane til dårlege filmar. Eg har ikkje fulgt med på Clone Wars – eg prøvde litt, men fekk ikkje fot. Det tyder ikkje at det ikkje er plass til det også i universet! Ein kan faktisk velja ut og sjå det ein synst er bra!
  Eg har eit opent sinn og håpar på gode nye filmar. Dei to Star Trek-filmane er prov på at det er mogleg!

  • Garben

   Veldig, veldig enig. En av de første spillene jeg faktisk spilte online, var Dark Forces II: Jedi Knight. Ellers så er Rogue Squadron en av de spilla jeg skulle ønske kom ut igjen i større versjon (ikke StarCitizen-størrelse, men noe større enn det oppfølgerne var).

   • Holger Lockertsen

    Eg spelte Rogue Squadron, og det var litt artig i sin Arcade-følelse, men det var litt for enkelt for ein som spelte så mykje space-sims som X-Wing vs Tiefighter og X-Wing Alliance var – spel som faktisk krevde joystick! 🙂 Eg skulle verkeleg ynskje at dei spela kom i nye versjonar. Men det kjem nok neppe til å skje, Eg har pitcha inn nokre kroner i Star Citizen, og håpar på ein bra space sim! Det er unekteleg lovande! https://robertsspaceindustries.com/

    • Garben

     Nå ser det vel ut til at Battlefront III blir en realitet, så da kan en bare håpe at DICE gjennomfører prosjektet på en verdig måte 😉

 • Truls Johnsen

  Første minne; Bygdekino. Jeg tror det må ha vært sent i 77 eller muligens i 78, siden filmene nok tok litt tid før de kom frem til ei lita bygd i Nord Norge på den tiden. Uansett, bror min dro meg med på «A New Hope». Og for en liten «pode» på 8 år (de var nok ikke så nøye med aldersgrensene hjemme i den tiden), så ble dette en MEKTIG opplevelse. Livsendrende vil jeg si. Den opplevelsen sitter i enda! Enda bedre ble det da samme bror (den fyren altså!) dro meg med på kino i Trondheim, da jeg besøkte han som ung padawan i mai 82, på «The Empire Strikes Back». Episk… Min bror og jeg diskuterer den dag i dag friskt og ofte Star Wars, og han har videreført «tradisjonen» til sine 3 barn (18, 21 og 24år). «The Force runs strong in my family». 🙂

  Når det gjelder de «nye» fra Disney, vel… Er nok litt skeptisk, VIL jo så gjerne at dette blir bra. Som jeg imidlertid har sagt i et innlegg her inne om dette før, så håper jeg at de klarer å lage et godt manus, samt å fange nye generasjoner Star Wars fans. Selv om jeg har mine tvil på dette nye konseptet, så velger jeg Vaders syn på saken?; «I find your lack of faith disturbing… » 😉

 • Knut Olsen

  Er ikke Star Wars overtatt av Disney? Da vet man jo hva som kommer ut fra den kanten. Garantert noe lame propaganda-parallel om Syria o.l. Eller at dronekrig er fantastisk. Ala så flott det er med Obama (fredsprisvinnende massemorder) dreper sivilie i Pakistan med droner. Så klart litt gjort om, men allikevel. Gruer meg allerede.

  • Jostein W

   feil post ( fra min side, skulle egentlig ha vanlig innlegg)

 • Jostein W

  Eg håper Kasdan får Clive Barker og Giger med på slepet, så får vi kanskje servert et skremmende, mærkt, og urovekkende kaotisk spennende Univers..men akk, det er jo lov å drømme..de blir vel ødelagt av barnevennlige figurer..Men, får håpe de bruker store skalamodeller av alle skipene, med rust, og dritt på..datagrafikken er ikke god nok enda

 • Freimen

  Var for ung til å se disse på kino men husker godt kinoplakatene på nr 5 og 6 da dem dukka opp i hjembyen. Nr 4 så jeg på VHS da den omsider kom. Et annet stort øyeblikk var da NRK viste klipp fra Oscarutdelingen det året Return of the jedi håvet inn endel priser for effekter +++. Liten gutt i ekstase. Og det jeg synes er ekstra morro er at jeg ser det samme i mine 2 gutter nå.. evnen til å suge til seg informasjon om et univers dem faktisk ikke har sett. Helt villt. Nå ligger jo informasjonen endel mer tilgjengelig enn tidlig 80-tall gjennom spill, web etc.
  Jeg er ingen spillfantast, men heller en bokfantast. Star Wars er en glimrende Space opera. og den passer for de fleste aldre… barn digger karakterene, det gode onde kampen jedier etc. Når en blir voksen får en med seg det politiske spillet i bakgrunnen osv… Det er skrevet mange bøker i dette universet rundt filmserien. spess i alle de årene mellom 456 og 123. Clone Wars serien har jeg satt å sett med mitt eldste barn… og den er kjempeartig.. synd den ble avsluttet…
  Gleder meg til de nye filmene sammen med kidsa 😀
  Og når det kommer til hva som holder seg best av det som er laget hittil er det ikke tvil i mitt sinn -de første 3 tåler tidens tann best. har jo blitt flikka på digitalt opp gjennom åra men det er imponerende stykker håndtverk.

 • son_of_rain

  Gode nyheter, med Kasdan involvert er det kanskje et håp likevel.

 • Captain Obvious

  Kaptein Malurt her;

  Dette kommer til å bli skikkelig rævva. Jeg vet det, og dere vet det.

  Det blir barnefilmer, med en masse «fargerike» karakterer og oppskriftsmessig humor relatert til karakterene som enten er midt i, eller langt utenfor, sitt element. 80-tallskommentarer og -komikk mellom 2-3 karakterer som befinner seg i «livsfare» (mye skjer rundt de, eksplosjoner, fartøyer i lysets hastighet, alle slags skapninger og vesener prøver å få tak i de, bla. bla.).

  Ikke minst, som i de tre siste filmene, ekstremt mye bruk av dårlig blue- og greenscreen samt komisk dårlige skuespillere.

 • PMS

  Første møtet mitt med Star Wars var vel filmene. De originale filmene kom før jeg i det heletatt var påtenkt så fikk jo av åpenbare årsaker aldri se dem på kino, men etterhvert ble fasinasjonen vekket når jeg fikk se de på VHS. Så kom alle lekene og dataspillene, som Jedi Knight: Dark Forces osv. Så kom de nye filmene, jeg var fortsatt relativt ung, men gammel nok til å se det på kino. fikk sett Episode I og synes den var grei, av ymse årsaker fikk jeg ikke sett episode II, men jeg var på nattpremieren til episode III natten før en tentamen på ungdomskolen, god bruk av tid spør du meg :). Nå etterhvert som jeg har blitt mer voksen og lest meg enda mer opp på lore og generelt sett filmene flere ganger må jeg virkelig si at jeg synes de gamle er best, og jeg gleder meg til de nye filmene.