Ghibli
  • Ghibli 30 år på NRK3
  • Filmpolitiet hyller Studio Ghibli med Ghibli-måned på NRK3.
  • Hver fredag i juni sender vi en Ghibli-film på NRK3 klokka 21.55.
  • 5. juni: Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal
  • 12. juni: Laputa – Himmelslottet
  • 19. juni: Min Nabo Totoro
  • 26. juni: Porco Rosso

I hele juni har Filmpolitiet feiret 30-årsjubileet til det japanske animasjonsselskapet Studio Ghibli. Regissørene Hayao Miyazaki og Isao Takahata, og produsent Toshio Suzuki, grunnla Studio Ghibli i juni 1985, og siden har de gitt oss noen av filmhistoriens flotteste animasjonsfilmer.

På NRK3 har Filmpolitiet denne måneden tatt deg med på en liten reise gjennom noen av animasjonsselskapets filmer. Du har så langt fått se Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal, Laputa – Himmelslottet og Min Nabo Totoro.

Denne siste helgen i juni avslutter vi kalaset med å vise det som er en av Hayao Miyazakis mest fornøyelige filmer – nemlig «Porco Rosso» fra 1992.

STUDIO GHIBLI 30 ÅR: De har gitt oss noen av de beste tegnefilmene i filmhistorien

Frydefulle flyscener

Regissør Hayao Miyazaki er over snittet glad i flyvemaskiner. Faren hans drev en fabrikk som produserte deler til de japanske krigsflyene under Andre verdenskrig, og dette har gitt filmskaperen en helt spesiell interesse for fly.

Nesten alle filmene hans inneholder en eller annen form for flyvning, og han har tegnet utallige fantasifulle flyvemaskiner. Fra små glidefly, som i Nausicaä – Prinsessen fra Vindens Dal, til store krigsskip som i for eksempel Laputa – Himmelslottet.

Det er imidlertid ingen av filmene hans som har så underholdende flysekvenser som «Porco Rosso», der vi møter den helt spesielle piloten Marco Pagot.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Flysekvensene i «Porco Rosso» er ren og skjær underholdning. (Foto: Arthaus).
Flysekvensene i «Porco Rosso» er ren og skjær underholdning. (Foto: Arthaus).

Ren og skjær underholdning

Filmen tar oss med til Italia i mellomkrigstida, der Marco Pagot lever livet som dusørjeger. På grunn av en mystisk forhekselse ser Marco ut som en gris, og med kallenavnet Porco Rosso, den rosa grisen, jakter han luftpirater over Adriaterhavet.

Pirater som bedriver yrket sitt i lufta istedenfor på havet, har vi tidligere møtt i Laputa – Himmelslottet, men i «Porco Rosso» overgår Miyazaki seg selv når det gjelder fart og spenning i lufta.

«Porco Rosso» er en fryd å se, rett og slett ren og skjær underholdning!

Filmen ser du på NRK3 fredag klokka 21.55. og lørdag klokka 19.55

Se traileren for «Porco Rosso» her, og si din mening om filmen i kommentarfeltet!