10 serier vi gleder oss til i sommer

Monsterjakt, kokkekunst og stjernekrig.

Strømmetjenestene trykker ikke på pauseknappen i ferien, men fyller sommermånedene med en rekke nye serier og sesonger.

Det passer jo utmerket for oss som setter stor pris på en balansert diett av sol, skygge og romslige doser sofa i sommermånedene.

Tradisjonen tro har vi i Filmpolitiet saumfart strømmetjenestenes premierekalendere for å tipse dere om hvilke serier det kan være lurt å sjekke ut innimellom strandturer, piknikkurver, festivaler og fergekøer.

LES OGSÅ: 10 serier om ung kjærlighet

Ikke alle de norske premieredatoene er spikret ennå. Derfor vet vi ikke vet om en del av de internasjonale seriene rekker norske strømmetjenester i sommermånedene.

Vi gleder oss masse til krimkomedien «Poker Face», 2Pac-serien «Dear Mama», vår gamle neo-westernfavoritt «Justified: City Primeval» og sesong 3 av «Reservation Dogs», men det er mulig vi ikke får sett disse forhåndsfavorittene før til høsten.

Vi har likevel mye å glede oss til. Listen er presentert i premiererekkefølge. God seriesommer!


«Secret Invasion»

MÅ STOPPE EN INVASJON: Samuel L. Jackson er tilbake som Nick Fury, sjef for både agenter og superhelter. FOTO: Disney+

«Secret Invasion» blir et gjensyn med fjes vi kjenner godt fra blant annet «Avengers»-filmene, og serien plasserer agentsjefen Nick Fury (Samuel L. Jackson) i begivenhetenes sentrum.

Superheltserien følger opp tråden fra «Captain Marvel»-filmen og handler om at romvesenene The Skrulls (som kan endre sitt utseende etter behov) har infiltrert menneskeheten.

Ut ifra de første episodene blir det like mye skyggespill, spiontriks og etterretning som jordknusende superheltsmell i denne historien. Og plottet virker å ha både spenning og stor viktighet for det øvrige Marvel-universet.

ANMELDELSE: Secret Invasion – Samuel L. Jackson er super

Rollegalleriet består av en lovende blanding gamle kjente og nye stjerner. I tillegg til Samuel L. Jackson i hovedrollen, vil både Cobie Smulders, Martin Freeman, Don Cheadle og Ben Mendelsohn gjenta sine MCU-roller. I tillegg blir dronningene Emilia Clarke og Olivia Colman med på superheltmoroa.

Hvor: Disney+
Når: 21. juni, med ukentlige episoder.


«I’m A Virgo»

STORE FORVENTNINGER: Jharrel Jerome vant Emmy for sin hovedrolle i miniserien «When They See Us», nå er han klar for hovedrollen i Boots Rileys «I’m a Virgo». FOTO: Amazon Studios

Denne ser ut til å bli en annerledes superheltserie fra «Sorry to Bother You»-regissør og manusforfatter Boots Riley.

Jharrel Jerome spiller Cootie, en ung svart mann som er 13 fot, altså 3,96 meter, høy. Mesteparten av livet har foreldrene holdt ham i skjul innendørs i Oakland i California, noe som ikke bare har vært lett i møte med vegger og dørkarmer. Han er oppdratt med tegneserier og TV-serier.

Når Cootie våger seg ut, møter han etter hvert både kjærlighet, manipulasjon – og superhelter. Ikke minst er det vanskelig for en svart mann på fire meter å finne seg til rette, og han blir også ansett som en trussel av ganske mange i den virkelige verden.

Riley har med Tze Chun («Gotham», «Little America») som «showrunner», og foran kameraet ser vi også Olivia Washington, Kara Young, Mike Epps, Walton Goggins og Juliette Lewis.

«I’m A Virgo» beskrives som «En mytisk odyssé som setter spørsmålstegn ved meningen ved en mytisk odyssé».

Hvor: Prime Video
Når: 23. juni


«Hijack»

FLYKAPRING: Idris Elba spiller hovedrollen i kapringsthrilleren «Hijack». FOTO: Apple TV+

I denne nye thrillerserien spiller Idris Elba Sam Nelson, en forretningsforhandler som får testet sine evner på en helt ny måte når flyet han tar fra Dubai til London blir kapret.

Flyturen skal ta syv timer, og det er dermed tiden Sam har på å få flyet og dets 200 passasjerer trygt ned på bakken. I kjent «24»-stil følger handlingen flighten i sanntid.

«Hijack» involverer også ulike bakkemannskaper som forsøker å hjelpe til, og har med skuespillere som Archie Panjabi («The Good Wife», «Snow Piercer»), Ben Miles («The Crown», «Andor», «Tetris») og Kate Phillips («Downton Abbey», «Peaky Blinders»).

Serieskaperne er George Kay som har skrevet for «Killing Eve» og skapt «Lupin», og Jim Field Smith som sammen med Kay skapte «Criminal: Storbritannia» (og de andre nasjonale) for Netflix. Elba er også med på produsentsiden.

Apple TV+ lover en turbulent serie som balanserer de personlige skjebnene med den politiske spenningen kapringen medfører.

ANMELDELSE: Hijack – Turbulent flymareritt

Hvor: Apple TV+
Når: 28. juni med dobbeltepisode, så ukentlige episoder.


«The Witcher» S3

SVERDSVINGENDE HELT: Slagsmålene hvor Henry Cavill får vist seg frem som actionhelt er en av de store attraksjonene i fantasyserien «The Witcher». FOTO: Susan Allnutt/Netflix

Netflix har delt opp sesong 3 av «The Witcher» i to bind, som kommer henholdsvis 29. juni (E1-5) og 27. juli (E6-8).

Da fortsetter serien basert på bøkene av Andrzej Sapkowski, og senere spillene, om den magisk sterke monsterjegeren Geralt of Rivia. Han bekjemper monstre mot betaling i ulike kongeriker på The Continent, og møter på veien magikeren Yennefer (Anya Chalotra) og den rømte prinsessen Ciri (Freya Allan). Under det hele lurer spørsmålet om hvem som egentlig er monstrene i «The Witcher».

Det begynte å svinge mer av serien i sesong 2, der Geralt startet opplæringen av Ciri som er blitt en slags adoptivdatter. For fansen blir denne sesongen også en avskjed – selv om det kommer mer av serien, for dette blir den siste der Henry Cavill spiller hovedrollen som Geralt. I sesong 4 overtar Liam Hemsworth rollen.

Serieskaper Lauren Schmidt Hissrich har hevdet at sesongen vil bli den «heroiske avskjeden» Cavill fortjener.

ANMELDELSE: The Witcher S3 – Henry Cavill slår godt fra seg

Hvor: Netflix
Når: 29. juni og 27. juli


«The Horror of Dolores Roach»

PODKASTBASERT: «The Horror of Dolores Roach» lokker med å være en «moderne Sweeney Todd-inspirert urban vandrehistorie». Foto: Amazon Studios

Denne serien, fra blant annet Blumhouse, lokker med å være en «moderne Sweeney Todd-inspirert urban vandrehistorie om kjærlighet, svik, marihuana, kannibalisme og den sterkestes overlevelse». Det er dermed duket for makaber skrekk, drama og komikk.«The Horror of Dolores Roach» er basert på en podkast ved samme navn og er skrevet og regissert av podkast-skaperen Aaron Mark.

Justina Machado («Seks fot under», «Jane the Virgin») har hovedrollen som Dolores Roach. Hun vender tilbake til Washington Heights etter å ha sittet i fengsel i 16 år, og finner ut at nabolaget er blitt ugjenkjennelig gentrifisert.

Der ender hun opp med en gammel «stoner»-venn, spilt av Alejandro Hernandez («New Amsterdam»), som lar henne selge massasje i kjelleren under butikken hans. Når hennes nye tilværelse blir truet, tyr Dolores til ekstreme grep for å overleve.

Hvor: Prime Video
Når: 7. juli


«Full Circle»

SERIEFAVORITTER: Claire Danes fra «Homeland» og Zazie Beetz fra «Atlanta» er blant stjernene i HBOs nye serie «Full Circle». FOTO: HBO Max

Miniserien fra regissør Steven Soderbergh er et krimdrama der etterforskningen av en mislykket kidnapping avdekker hemmeligheter som påvirker en rekke mennesker i New York by.

Soderbergh vant Oscar for «Traffic», og var også nominert for både «Eirin Brockovich» og «Sex, løgn og videotape». Her jobber han med Ed Solomon, manusforfatteren bak «Bill & Ted’s Excellent Adventure»-filmene, «Men in Black» og «Charlie’s Angels». De to har tidligere samarbeidet på HBO Max-filmen «No Sudden Move».

På stjernefronten skinner «Full Circle» også sterkt, med navn som Claire Danes, Timothy Olyphant, Dennis Quaid og Zazie Beetz («Atlanta»). Danes og Quaid skal spille paret som leter etter sin forsvunne sønn og Beetz en av etterforskerne.

ANMELDELSE: Full Circle – Soderbergh i storform

Hvor: HBO Max
Når: 13. juli. De seks episodene slippes 2 hver uke.


«What We Do in the Shadows» S5

FÅR LYST TIL Å FLYTTE INN: Detaljene på interiør og rekvisitter, sammen med farger og lyssetting, gjør det lunt og blodig koselig i vampyrkollektivet på Staten Island. FOTO: HBO Max

«Vampyrene har fått sin Spinal Tap!» skrev vi da Taika Waititi og Jemaine Clements vampyrfilm «What We Do in the Shadows» kom på kino i 2015. Og den deilige filmen har blitt til en enda deiligere TV-serie – full av morsomme metavitser og fiffige filmtriks.

Her møtes «The Office»-aktig mockumentary, filosofiske skråblikk og livsutfordringer for de udøde – i en villa på Staten Island.

Og det er ikke bare blod som suges. En av de morsomste rollefigurene er energivampyren Colin (Mark Proksch), som gjennom kjedelige samtaler og sosiale kleinheter suger energien og livsgleden fra alle i nærheten.

Etter å ha vokst seg bedre og bedre gjennom fire fantastiske sesonger er vi svært gira på en ny sesong galskap fra dette overnaturlige kollektivet.

ANMELDELSE: What We Do in the Shadows S5 – Blodig moro

Hvor: HBO Max
Når: 18. juli, med ukentlige episoder.


«The Bear» S2

EN STJERNEKOKK VENDER HJEM: Jeremy Allen White spiller Carmen Berzatto som må vende hjem fra New Yorks restaurantverden for å ta over familiens restaurant i Chicago. FOTO: Disney+

«The Bear» traff oss rett i smaksløkene da første sesong kom på Disney+ i høst. Den endte også opp på 2. plass over fjorårets aller beste serier her i Filmpolitiet.

I sesong 1 møtte vi Carmen Berzatto – en ung mesterkokk i New Yorks restaurantverden, som etter brorens selvmord må vende hjem til Chicago for å berge familiens nedslitte restaurant.

I sesong 2 ser det ut til at han har store planer for «The Original Beef of Chicagoland», men som i sesong 1 regner vi med at det vil frese godt både i panner, bak panner og mellom kjøkkenbenker.

Og som vi gleder oss. Dette er en serie full av inspirerende kokkekunst, rufsete sjarm, intense miljøskildringer og en støyende estetikk.

Jeremy Allen White og Ayo Edebiri ble bare bedre og bedre i samspillet som de to ledende kokkene. Og oppskriften med kul alternativ rock, sår medmenneskelighet, replikksterk krangling og røff situasjonskomikk gjør at vi reserverer bord og håper på et nytt festmåltid.

Hvor: Disney+
Når: 19. juli Utsatt til 2. august


«Only Murders in the Building» S3

TRE GODE NABOER: Martin Short , Selena Gomez og Steve Martin er tilbake i en ny sesong av den lune krimkomedien «Only Murders in the Building ». FOTO: Disney+

«Only Murders in the Building» begeistret stort som lun og leken krimkomedie da den kom med sin første sesong høsten 2021.

Trekløveret Selena Gomez, Steve Martin og Martin Short hadde knallgod kjemi som tre nysgjerrige naboer med litt for stor sans for virkelighetsbasert krim, og en uheldig tendens til å havne i trøbbel.

Serien kombinerte et fengende mordmysterium med godlynte parodier på «true crime»-fans og -podkaster, og sørget for både latter og krimkribling i sofaen.

Vi gleder oss derfor til nok en etterforskning fra de hjemmekjære amatørdetektivene som bor i den ærverdige Arconia-bygningen på beste Manhattan. En bygning som også spiller en hovedrolle med sine lekre fasader og hemmelige ganger.

Nevnte vi at selveste Meryl Streep blir med som nykommer på rollelisten i sesong 3? Snakk om stjernesprudlende kosekrim!

Hvor: Disney+
Når: 8. august, med ukentlige episoder.


«Ahsoka»

JAKTER STORSKURK: Ahsoka Tano (Rosario Dawson) er på leting etter en av Star Wars-universets mest spennende skurker i serien «Ahsoka». FOTO: Disney+

En av de kuleste lyssverdsvingerne fra «Star Wars»-universet får sin egen serie i «Ahsoka».

Ahsoka Tano (Rosario Dawson) var jedilærlingen til Anakin Skywalker før han gikk over til den mørke siden og ble Darth Vader. Og hun har siden vært viktig i kampen mot både Imperiet og andre store trusler mot galaksens frihet.

Her blir det gjensyn med handling og figurer fra de nydelige animerte seriene «Star Wars Rebels» og «The Clone Wars». Og vi følger opp spor som ble plantet i sesong 2 av «The Mandalorian».

Det er Dave Filoni og Jon Favreau som står bak miniserien, og vi er veldig spent på hva de to kloke «Star Wars»-hodene kan få til når de skal sette en så mektig og tøff helt som Ahsoka opp mot storadmiral Thrawn (Lars Mikkelsen) – en skurk mange har gledet seg veldig til å se i «live action»-delen av stjernekrigen.

Vi håper jo også på besøk og kanskje litt hjelp fra Grogu og Din Jarin.

Hvor: Disney+
Når: 23. august, med ukentlige episoder