PÅ APPLE TV+ FRA 13. OKTOBER: Til tross for tittelen, slipper man både formaninger og forelesninger i «Lessons in Chemistry». 

Det du faktisk får er en oppvisning i sterkt skuespill fra Brie Larson, Lewis Pullman og Aja Naomi King, i en slående historie med såpass ulike ingredienser som lidenskapelig vitenskapsglede, patriarkatisk systemsvikt, religion, fjernsynskjøkken og borgerrett.  

USEDVANLIG GOD KJEMI: Brie Larson som Elizabeth og Lewis Pullman som Calvin. Foto: Apple TV+

Ja, det høres ganske usannsynlig ut. Kanskje til og med litt tørt ut. Men bak «Lessons in Chemistry» gjemmer det seg en formel som er i stand til å fremkalle store, saftige følelser.  

Mat og mysterier 

Historien er basert på romanen av Bonnie Garmus ved samme navn (som jeg ikke har lest). Filmen handler om kjemiker Elizabeth Zott (Larson) som kun får jobb som laboratorieassistent ved det mannsdominerte forskningsinstituttet på 1950-tallet. Etter mye motgang, møter hun den briljante kjemikeren Calvin Evans (Pullman) som blir fascinert av henne på grunn av hennes naturtalent som kjemiker.  

ANMELDELSE:  «Gen V»: Et Kinder-egg kun for voksne

Noen veikryss senere, ender Zott opp med å ta jobb som kokk i fjernsynskjøkken for å kunne betale regningene. Serien følger både hennes metoder for å gi jobben mening, og er samtidig en slags mysteriumshistorie som forsøker å nøste opp fortiden til flere av hovedrollene. Den hopper i tid for å fortelle stadig nye biter av puslespillet.  

LABORATORIE-LOOK: Elizabeth Zott i fjernsynskjøkkenet «Supper at Six». Foto: Apple TV+

Jeg skal ikke hevde at det er noe revolusjonerende originalt med seriefortellingen fra «We Crashed»-skaper og «Bad Teacher»- og «The Office»-manusforfatter Lee Eisenberg, men den setter flere velkjente ingredienser sammen til en frisk og aromatisk audiovisuell smaksmeny. 

Vidunderlig kjedereaksjon 

Larson passer perfekt som Zott – en likefrem kvinne som sier hva hun mener og ikke smiler uten grunn – noe som selvsagt blir påpekt av både kolleger og seere. Hun er perfeksjonist og tilnærmer seg matlagning, og det meste i livet, som metodiske vitenskapelige eksperimenter. Samtidig innser hun at uansett hvor kontrollert et eksperiment er, vil det dukke opp overraskelser.  

TO KEITETE KOLLEGER: Calvin og Elizabeth har begge sosiale utfordringer på jobben. Foto: Apple TV+

Pullman, blant annet sett i «Outer Range» og «Top Gun: Maverick», både formidler en usedvanlig kjemi med Zott og fremstår som en solid klassisk «leading man» fra Hollywoods storhetstid. 

ANMELDELSE: «Sulis 1907»: Velgjort og engasjerende

Først og fremst er det altså Larson som er denne seriens «leading lady», men sammen skaper disse en vidunderlig kjedereaksjon på skjermen.  

Velkjente ingredienser i velsmakende miks  

Aja Naomi King er også sterk i rollen som naboen Harriet som viser Elizabeth verdien av vennskap. Selve historietråden med Harriet som jurist og borgerrettsaktivist som jobber for å unngå at den hovedsakelig svarte nabolaget skal bli jevnet med jorden til fordel for en motorvei, virker til tider påklistret en ellers veldig «hvit» historie.

FINNER ROEN: Calvin og Elizabeth finner felles interesse i roing. Foto: Apple TV+

Den viktige påminnelsen om Zotts privilegium kunne vært vist mer sømløst, men det reduserer ikke Kings prestasjon.   

«Lessons in Chemistry» er ikke perfekt: Én episode skifter brått fortellerperspektiv til Zotts hund. En historietråd innom tro og tvil blir langdryg og overtydelig.  

Men balansen mellom tørr humor, søt romanse og tunge traumer gir en solid og sjarmerende skjermfortelling, som minner oss om at ikke alt trenger å være perfekt for å være velsmakende! 

Basert på alle åtte episodene. To kommer premieredagen, deretter ukentlig. 

Om SERIEN

Lessons in Chemistry
  • Lessons in Chemistry
  • Slippdato: 13.10.2023
  • Sesong: 1
  • Utgiver: Apple TV+
  • Serieskaper: Lee Eisenberg
  • Originaltittel: Lessons in Chemistry
  • Sjanger: Drama, TV-Serie