Sju skjulte skrekkskatter

Serieskrekk som gir deg frysninger.

I anledning halloween har vi i Filmpolitiet gravd i skrekkarkivene, altså hodene våre, for å finne favoritter som kan fremkalle frysninger. Vi har funnet sju eksempler på skrekkserier vi mener fortjener å komme frem i lyset. 

Noen av disse seriene er kanskje av det obskure slaget, mens andre er mer kjente eksempler vi har børstet støv av, fordi de ligger tilgjengelig digitalt. Vi later ikke som vi har funnet smal skrekk ingen har slipt synsnerven på før! 

Men sammen med den amerikanske feiringen av halloween, eller allehelgensaften, har også tradisjonen med å se skrekk på skjerm sneket seg inn i Norge. Vi synes selvfølgelig ikke man må vente til 31. oktober med å se skrekk – selv Edvard Munch var tilsynelatende enig i at man bør unne seg et godt skrik i ny og ne.

LES OGSÅ: 14 serie- og filmtips fra halloween 2020, sortert etter grøssegrad

Det å sitte i trygge rammer og se skrekk, kan både gi spenning og en måte å leve ut underbevisste fantasier på – det kan også ifølge forskere stimulere til forelskelse eller å knytte sosiale bånd – samt gi dyp avslapning etterpå. 

Så her kommer sju eksempler, i tilfeldig rekkefølge, på fryktfremkallende godbiter som alle gir seerne noe uventet og ubehagelig – noe for enhver skrekkelig smak:


«Dark» (2017 – 2020)

INN I MØRKET: Louis Hofmann (straks aktuell med «Alt lyset vi ikke ser») i «Dark» S1. Foto: Netflix

Denne tyske krim/mysterieserien er blitt sammenlignet med «Stranger Things». «Dark» har hakket mindre av fantastiske elementer, men har store doser vennskap, nostalgi og høyspenning.  

Serien på tre sesonger fra Baran bo Odar og Jantje Friese, som senere lagde «1899», følger forsvinningene til flere unge gutter til ulike tider i en liten tysk by. Vi har også en vennegjeng som utforsker en hule i skogen som ligger i nærheten av byens kjernekraftverk.  

LYTT TIL FLERE TIPS: Filmpolitiets podkastepisode med mange flere film- og serie-skrekkskatter

«Dark» utspiller seg over flere tidslinjer og deler stadig flere glimt av et stort puslespill. Flere av bitene er virkelig grøssende. Serien er som tittelen antyder mørk, men også spennende og kontinuerlig overraskende.  

Etter hvert aner vi et nettverk av hemmeligheter som omhandler fire av byens familier, men serien gir seg ikke der, den åpner også for parallelle virkeligheter. 

Å henge med i svingene her, er som å kjøre sirkeltrening for hjernen. Og det er verdt innsatsen.

Hvor: Netflix


«Marianne» (2019)

GREPA DAME: Victoire Du Bois som Emma Larsimon og Mireille Herbstmeyer som Madame Daugeron i «Marianne». Foto: Emmanuel Guimier, Netflix

Flere land i Europa er gode på grøss. Franske «Marianne» er en skikkelig guffen serie på åtte episoder om den unge forfatteren Emma, spilt av Victoire Du Bois. Hun jobber som skrekk-forfatter og bruker egne mareritt fra barndommen som inspirasjon i karrieren.  

Etter å ha hatt stor suksess med bøkene, men motgang i livet, bestemmer Emma seg for å gi seg som forfatter, og tar livet av hovedpersonen i romanene sine.  

ANMELDELSE: Uhyggelig god og mørk: «The Fall of the House of Usher»

Da hun ender opp med å reise tilbake til hjembyen, finner hun gradvis ut at marerittene er mer enn drømmer.  

Det demoniske som har hjemsøkt henne i søvnen og vært fortalt i bøkene, ser ut til å manifestere seg i levende live. Men hvem eller hva er det egentlig som står bak?  

Hvor: Netflix


«Them» (2021-)

FORFERDELIG FREMMEDGJØRING: Melody Hurd som Gracie og Deborah Ayorinde som moren Livia Emory i «Them». Foto: Prime Video

Så langt har det ikke kommet flere sesonger i denne amerikanske skrekk/thriller-serien som var planlagt som en antologi-serie fra serieskaper Little Marvin med blant andre Lena Waithe på produsent-siden. 

De første ti episodene i «Dem» følger familien Emory som tidlig på 50-tallet flytter fra sørstatene til Compton i California og møter en marerittversjon av den amerikanske drømmen.  

Den svarte familien får et heller uhyggelig møte med det kritthvite nabolaget, og tilsynelatende overnaturlige elementer blander seg med virkelig vold. Deborah Ayorinde og Ashley Thomas spiller fortvilende godt som Lucky og Henry Emory som bare ønsker å få et normalt liv for sine to døtre, mens en brutal bakgrunnshistorie gradvis avdekkes. 

Serien tvinger seerne til å konfrontere egne fordommer om hvordan samfunnet fungerer, og er skummel både fordi den er inspirert av virkelig historie og på grunn av sine blodige skrekkelementer.  

OBS: Vær klar over at serien, da den kom, fikk kritikk for å være for eksplisitt i fremstillingen av rasistisk vold: Den inneholder flere helt grusomme scener det gjør vondt å se på. Poenget er nok å vise nettopp hvor grufull denne delen av amerikansk historie kunne være, men vær oppmerksom på at enkelte mener serien går for langt i å utnytte traumer.

Hvor: Prime Video


«The Outsider» (2020)

UMAKE PAR: Ben Mendelsohn og Cynthia Erivo spiller begge svært godt som svært ulike rollefigurer i «The Outsider». Foto: HBO Max

Denne makabre skrekkthrilleren basert på en Stephen King-novelle fikk én sesong med ti episoder, men var snikende uhyggelig så lenge den varte. Ikke minst takket være Jason Bateman i en rolle man slett ikke er vant til å se ham i.  

Andre som storspiller er Ben Mendelsohn, Julianne Nicholson og Mare Winningham – for ikke å nevne Cynthia Erivo som Holly Gibney. 

SKREKKANMELDELSE: «Five Nights at Freddy’s»: Sløser med skrekksjansene

På overflaten ser denne serien ut til å handle om en 11-årig gutt som blir funnet misbrukt og drept. DNA-funn gjør at politiet (Mendelsohn) arresterer den antatte gjerningsmannen, og så skulle man tro det hele var løst.  

Men ikke slik serieskaper Richard Price («The Night Of»-skaper og «The Deuce»– og «The Wire»-manusforfatter) løser det. Den mistenkte befinner seg nemlig beviselig på en annen kant av landet i gjerningsøyeblikket, så her må man kanskje tenke annerledes enn rasjonelt.  

Det er her «Mr. Mercedes»-bifiguren Holly Gibney kommer inn. Et eller annet sted på autismespekteret aner privatdetektiven helt andre muligheter enn lovens lange og noe alkoholiserte arm.  

Erivo glitrer i samspill med Mendelsohn, og gjør hele denne mørke, rystende og tidvis blodige serien verd å se.  

Hvor: HBO Max


«Kingdom» (2019-2020)

HVA BLIR DET TIL MIDDAG? Doona Bae som Seo Bi i en kinkig situasjon i «Kingdom». Foto: Juhan Noh, Netflix

Her skifter vi gir til intet ringere enn et sørkoreansk historisk zombiedrama.  

På overflaten er nemlig «Kingdom» et historisk drama lagt til en urolig periode på den koreanske halvøy på slutten av 1500-tallet. Japanerne har trukket seg ut etter mange år med krig, men folket er plaget av både sult og sykdom – de trenger en sterk ledelse. Og så går det rykter om at kongen er død. 

Men kanskje er ikke kongen død likevel, men levende død? En mistenksom kronprins forsøker å finne svar, men blir motarbeidet av en klassisk ond stemor.  

«Kingdom» har både vakre bilder, et spennende maktspill og den forventede blodige zombiegnafsingen.  

Hvor: Netflix


«Penny Dreadful» (2014-2016)

BITENDE FANTASY: Harry Treadaway som doktor Victor Frankenstein i «Penny Dreadful». Foto: SkyShowtime

Tre sesonger av denne kombinerte fantasy-, skrekk- og periodeserien ligger tilgjengelig.

Serien frontes av Eva Green som Vanessa Ives – en kvinne med paranormale evner. Sammen med blant andre Josh Hartnett som våpenglade Ethan og Timothy Dalton som eventyreren Sir Malcolm Murray, jobber hun for å gjøre London trygg for ulike monstre.  

Serien skapt av «Skyfall»- og «Gladiatoren»-manusforfatter John Logan er en gotisk godbit som byr på både varulver, vampyrer og Dorian Gray i miksen av monstre, demoner og litterære legender.  

Tittelen er også en hyllest til de billige sensasjonelle og ofte blodige serieromanene, penny dreadfuls, som ble utgitt i Storbritannia på 1800-tallet. 

Hvor: SkyShowtime


«Gannibal» (2022-)

MED HJERTET I HÅNDEN? Yûya Yagira som politimannen Daigo Agawa i «Gannibal» Foto: Disney+

Denne japanske TV-serien, basert på mangaserien av Masaaki Ninomiya, er skrevet av «Drive My Car»-manusforfatter Takamasa Ôe og har «Missing»(«Sagasu»)-regissør Shinzô Katayama blant regissørene.  

Som navnet muligens røper, er kannibalisme et av temaene «Gannibal» setter tennene i. Men rammen rundt er en pittoresk liten landsby der politimannen Daigo Agawa får jobb og tar med kona og sin lille datter.

Alt er velstand, helt til bestemoren i Goto-familien blir funnet drept. Familiemedlemmene mener det har vært et bjørneangrep, mens Daigo mener han ser menneskebitt på liket. Den innflytelsesrike Goto-familien befinner seg også i sentrum for flere andre mystiske hendelser i landsbyen.

Daigo spilles av Yûya Yagira, som var den yngste noensinne (12 år) til å vinne beste skuespiller-prisen på Cannes-festivalen, for «Nobody Knows»/«Dare mo shiranai» i 2004. Her gjør han en glimrende jobb med å balansere jobbærgjerrigheten mot ønsket om at datteren skal få et roligere og bedre liv.  

Én av grunnene til at serien blir så skremmende, er nettopp de store kontrastene mellom vakre landskap i småbyidyll og de makabre hendelsene i mørket.  

Hvor: Disney+