Sommerfølge av undergrunnsperler

Gå sommeren i møte med låtene fra artistene som har vært Ukas Urørt så langt i år.

Sommeren er her, og med den kommer tida for ferie – noe som også gjelder Urørtredaksjonen. Det betyr at Ukas Urørt-kåringene tar en pause frem til midten av august.

Men det er ingen grunn til å henge med leppa – benytt sjansen til et gjenhør med låtene som har vært ukas utvalgte så langt i år. Kanskje du finner lydsporet til din sommer?

Lag en spilleliste med alt fra lett pop med rufsete uttrykk, via norskspråklig R&B, til direkte og helstøpt postpunk.

Ukas Urørt-kåringen startet i midten av februar, etter at konfettien hadde lagt seg etter Urørtfinalen der Phil T. Rich ble kåret til Årets Urørt.

 

Uke 8: Kaja Gunnufsen


«Au» er et barnslig, men effektivt ord, sier Kaja Gunnufsen om låta hun er Ukas Urørt med. (Foto: Ingvil Skeie Ljones).

P3 Urørt mener:
Kaja Gunnufsens tekster rører i en mørk materie, og er befriende direkte. Sammen med de merkverdige tekstene gjør enkle melodilinjer at låtene høres friske ut. Selv om de er fylt av melankoli, er selvironien aldri langt unna.

Mer om: Kaja Gunnufsen
Les Ukas Urørt-saken: Rett på sak

Uke 9: Lucky Malice


– Musikken vår er energisk, passe rufsete og passe melodiøs. (Foto: Lucky Malice / Hanna Fauske).

P3 Urørt mener:
Lucky Malice lydlegger bakgårdsfesten du bare må dra på selv om du vet du kan våkne opp med skrubbsår. De rølpete Halden-jentene har den samme skitne sjarmen som sine byslektninger i Oslo Ess, bare med en mye mørkere undertone . Ikke ulikt grønsjen som herjet på 90-tallet, slår de sammen elementer fra punk og alternativ rock på en måte som i 2013 høres uforskammet frisk ut.

Mer om: Lucky Malice på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Skitne haldensere

Uke 10: The Fjords


– Jeg synes jeg har fått til en fin miks av elektronika og rock / pop. Målet er at folk føler noe av musikken, sier Petter Vågan / The Fjords.

P3 Urørt mener:

Dette er filmatisk, velprodusert og spennende popmusikk fra en artist med mange utradisjonelle musikalske innfallsvinkler. The Fjords overbeviser når mystikk og mørke møter det vakre i låta «Solidify».

Mer om: The Fjords på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Jager en følelse

Uke 11: AUKRA


– Inspirasjonen bak musikken vi lager kommer først og fremst fra vår felles verden. Vi tror at et menneske ubevisst/bevisst tar inn inspirasjon hele tiden og fra alt, forteller de to søsknene Amanda og Marius. (Alle foto: Amanda / Marius Varhaugvik).

P3 Urørt mener:
«Blue Island» er en fireminutters reise fra det skumle og søkende til det neonfarvede og basstunge. AUKRA er definitivt et av de mest spennende elektroniske prosjektene på Urørt for øyeblikket.

Mer om: AUKRA på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Kunstpop på klubb

Uke 12: Yuma Sun


Yuma Sun lager rock med tydelige aner av Ennio Morricone og spaghettiwestern.

P3 Urørt mener:
Yuma Sun overbeviser med gjennomført westerntematikk og skiller seg ut i mengden av andre garagerockband. «Another Day» byr på støvete riffing, galopperende melodilinjer og et sterkt refreng.

Mer om: Yuma Sun på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Skitten westernrock

Uke 14: Autonomia


– Teksten i låta reflekterer rundt forbindelsene mellom menneske og maskin i dagliglivet.

P3 Urørt mener:
Autonomias direkte postpunk er foruroligende og deilig på samme tid. «Prest av den nye latinen» føles relevant til tross for at den er retro i uttrykket, og utmerker seg med en sterk tekst om at teknologien snart råder over menneskene. Sekstetten skaper et klaustrofobisk lydbilde som løftes av doble lag med gitar og vokal, og fremstår som et helstøpt band.  

Mer om: Autonomia på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Autonom dronefest

Uke 15: Nelson


– Som artist tror jeg det er essensielt å ha et indre driv om man vil nå noe sted, sier 22-årige Nelson. (Foto: Magnus Solhaug Hofgaard).

P3 Urørt mener:
I den ene enden leverer Bishop organiske beats, akkurat passe nedpå og jazzet, mens 22-årige Nelson rapper med eksepsjonell uttale og stødig flyt i andre enden. Kombinasjonen er vital og «3047» er en sommervarm hiphop-låt med en troverdig hyllest til hjemstedet. Sjelden har postnummeret til Gulskogen vært fetere.

Mer om: Nelson på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Rapgull fra Gulskogen

Uke 16: The Wolves


– Vi synes det er rått å bli kåret til Ukas Urørt! Vi hadde egentlig ikke tenkt over at vi kunne bli det før dere ringte, så dette er kjempeartig! (Foto: Marius Fiskum).

P3 Urørt mener:
Utømmelig ungdomsenergi og voksen låtskriving forenes av Tromsøs mest lovende sekstenåringer. «Let’s Skate This Town» er polar punkrock av ypperste merke.

Mer om: The Wolves på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: Ulvehunger

Uke 17: Seyem


Seyem lager skjør og følelsesladd r&b på norsk.

P3 Urørt mener:
«Mer Mer Mer» er en enkel, norskspråklig r&b-låt med stor slagkraft. Seyem formidler den vonde følelsen av å avslutte en forhold med stor troverdighet, og den såre vokalen, pianoet og det inderlige refrenget understreker stemningen.

Mer om: Seyem
Les Ukas Urørt-saken: – Et koseprosjekt

Uke 18: Simeon Kirkegaard


Simeon Kirkegaard drar inn referanser fra både 60- og 90-tallet i sin lovende låtskriving.

P3 Urørt mener:
Simeon Kirkegaard har funnet sitt eget uttrykk der 60- og 90-tallet møtes. «Last Train Back To Mye Place» er en lett poplåt med et rufsete uttrykk,der Kirkegaard viser seg som en låtskriver med høyt internasjonalt potensiale.

Mer om: Simeon Kirkegaard på Urørt 
Les Ukas Urørt-saken: Fusjonerer nytt og gammelt

Uke 19: Short Skirts


Short Skirts lager befriende garasjerock. (Foto: Thomas Åsen. Logoprint: Arianna Jwoww Recchia).

P3 Urørt mener:
Ubesudlet garasjerock rett fra øvingslokalet og ut på eteren! Short Skirts leverer tominutterseksplosjoner med full refrengstyrke og høy energi.

Mer om: Short Skirts på Urørt
Les Ukas Urørt-saken: – Det skal skrangle litt

Uke 20: Morten Lohne


Morten Lohne har blandet lyder fra mange ting og steder i låta «We run into the wild».

P3 Urørt mener:
Morten Lohne lager låter som føles som reiser i sinnet, flankert av sinnrik produksjon og varme melodier. «We Run Into The Wild» er det beste eksempelet på det, der den gjennom ni minutter gir deg det vakreste musikalske eventyret hittil i år.

Mer om: Morten Lohne på Urørt 
Les Ukas Urørt-saken: Proppfull og energifylt elektronika

Uke 21: Ludvig Moon


– Jeg er veldig lite teknisk eller teoretisk bevisst, så det er nok egentlig mest følelsene som styrer prosessen med å lage musikk. (Foto: Jan Erik Solberg Johansen / Avetis Studio).

P3 Urørt mener:
Ludvig Moon blander musikaliteten fra Motorpsycho med livsgleden fra Team Me. «Uneasy» viser en låtskriver med stort hjerte og teft.

Mer om: Ludvig Moon
Les Ukas Urørt-saken: Låtskriver med stort hjerte

Uke 22: Sigrid Raabe


Sigrid Solbakk Raabe skrev sin første låt i mars. To måneder senere ble 16-åringen Ukas Urørt! (Foto: NRK).

Urørt mener:
Et purungt låtskrivertalent med velutviklet teft og identitet, debutsingelen «Sun» viser en singer/songwriter med eksplosivt potensiale.

Mer om: Sigrid Solbakk Raabe
Les Ukas Urørt-saken: Purungt talent

Uke 23: Kindred Fever


Sjelevennene i Kindred Fever fikk en ny musikalsk start da de fant hverandre i Haugesund. (Foto: Anne Marthe Widvey).

P3 Urørt mener:
Store riff og tunge trommer vekker urinstinktet i oss – Kindred Fever maler bluesrock med mørke farger. Vestlandets White Stripes lager dystre, dypt suggererende låter med høy energi

 Mer om: Kindred Fever
Les Ukas Urørt-saken: En ny start

Uke 24: Awill


Oslo-rapperen Awill (21) jobber for å gi låtene sine et mest mulig dokumentarisk preg. (Foto: Promo).

P3 Urørt mener:
Awill er en karakteristisk rapper, som ruller nonchalant på rimene med sine hverdagslige og filosofiske betraktninger. På «Empirical» forenes dette med en jazzete, nittitallspreget beat med kantete melodilinjer.

Mer om: Awill
Les Ukas Urørt-saken: Vil skildre virkeligheten

Uke 25: Carnival Kids


Carnival Kids har oppvarmingsjobber for Gallows og Trash Talk på CVen. (Foto: Jeff Horton).

P3 Urørt mener:
Stadionklar punkrock kanalisert i en infernalsk melodisk eksplosjon på under tre minuttter. Carnival Kids er Ukas Urørt. 

Mer om: Carnical Kids
Les Ukas Urørt-saken: Gallows’ norske favoritter

Uke 26: Mmm


Oslo-duoen Mmm lager vokalbasert elektropop. (Foto: Heidi Furre).

P3 Urørt mener:
23-åringene i Mmm skaper vokaldrevet, atmosfærisk elektropop med tung bass og oppklippede, nærmest psykedeliske elementer. «Oh, Drop Me» er en vinner på både dansegulvet og bilturen. 

Mer om: Urørt

Les Ukas Urørt-saken: Elektronisk og organisk