Platåskoens sommer

Sommeren 1997 gav oss farlig mote, datadyr og rusbrus!
Husker du: Sommeren 1996?

Rusbrus, platåsko, og Tamagochi: både retro og fremtid var representert denne sommeren.

Webjørn i P3sommer har kommet seg til 1997, og har plukket frem det som definerte den herlige tiden for 13 år siden.

Hør innslaget her: Sommeren 1997

”Den er ny, den er trendy, den selger godt og får ungdommer som ellers ikke drikker til å begynne”.

Joda, nå trengte man ikke psyke seg opp for å få seg ei real fyllekule, fordi rusbrusen var kommet, og den etterlengtete rusen var bare én flaske unna. Selv om Hooch smakte sukkerlake, ble det solgt i enorme mengder, og satte standarden for hva ungdommene skulle drikke i 1997.

Les også: Sommeren 2003
Les også: Sommeren 2002
Les også: Sommeren 2001
Les også: Sommeren 2000
Les også: Sommeren 1999
Les også: Sommeren 1998
Les også: Sommeren 1996
Les også: Sommeren 1995
Les også: Sommeren 1994
Les også: Sommeren 1993

Ankel-knekkerne

På skofronten hadde et grusomt minne fra 70-tallet dukket opp igjen. Platåskoene befant seg på alles føtter. Aller helst Buffalo, med Miss Sixty – eller Killahbukser drapert over.

Hvis du ville, kunne du go wild med et par leggvarmere i tilegg. Det var jentene i Spice Girls som fikk hele Europa til å gå amok på høye såler, noe som resulterte i mange år med ryggskader og ankelbrudd.

«If you wear uncomfortable shoes you are going to risk injury – it’s a price of fashion», sa Spice Girls’ PR-rådgiver etter Emma Bunton tryna og bristet ankelen under en musikkvideoinspilling i Tyrkia. Supermodellen Naomi Cambell deisa også i bakken under et moteshow med et par av Vivienne Westwoods skyskrapere under beina.

Klikk på bildet, og se traileren til «Spice World», filmen om jentegruppa som kom i 1997.

Spice Girls sørga for mange ankelbrudd i årene etter 1997. (Foto: musicwallpapers. com)
Spice Girls sørga for mange ankelbrudd i årene etter 1997. (Foto: musicwallpapers. com)

1997 var også et tragisk år, for det var mange store personligeheter som måtte begraves dette året. Prinsesse Diana, Mor Theresa, motedesigneren Gianni Versace døde alle i løpet av sommeren og høsten 1997.

Tidenes gladeste

Vi hadde artister som «Paradisio», Puff Daddy og Hanson på hjernen, med låter som «Bailando«, «I’ll be missing you», og «Mmmbop». Sistnevnte må jo være nittitallets gladeste sang?

Har dere sett Hanson-gutta i det siste? Det er ikke mye å rynke på nesen av her, og det var kanskje det P3s musikksjef Mats Borch Bugge drømte om på slutten av nittitallet. Han var nemlig litt småforelska i Taylor fordi han som så mange andre, trodde at det «midterste» medlemmet av Hanson var ei jente.

Litt større nå... (Foto: Hanson.com)
Litt større nå... (Foto: Hanson.com)

«I’ll be missing you» var en sliter på radioen gjennom hele sommeren 1997. Låta ble dedikert til Notorious B.I.G som ble drept 9.mars samme året. Sangen ble også fremført i prinsesse Dianas minnekonsert i London i 2007.

Topp underholdning

Den 13. august så også South Park dagens lys da serien ble presentert på Comedy Central. Den vanvittig populære serien er inne i sin 14 sesong, og det ser ikke ut som om skaperne Trey Parker og Matt Stone har tenkt å gi seg enda. På kinofronten koste vi oss med romvesen-eventyret Men in Black, med norgesaktuelle Will Smith i hovedrollen. Husker dere sangen til filmen? Den digga i hvert fall jeg!

Her hjemme i Norge krangla vi oss til å få lov til å se «Familiesagaen de syv søstre» på Tv2. Her fulgte vi de fire familiene som bodde i den fiktive byen Solbekk. Vi ble kjent med slemme-Bjarte, koma-Trygve, tøsen Billeba, og tidenes mest karikerte homo: Roy.

Den hadde alle ingrediensene en såpeserie skulle ha: kjærlighet, intriger, utroskap, mord, branner, konemishandling, tyskerunger, og voldtekter. Er det rart jeg egentlig ikke fikk lov til å se på dette?

Slemme-Bjarte må være en av de mest usympatiske serie-karakterene som noen gang har vært på norsk tv. (Foto: tv2)
Slemme-Bjarte må være en av de mest usympatiske serie-karakterene som noen gang har vært på norsk tv. (Foto: tv2)

Techno-morro

Det var i sommeren 1997 at Tamagotchiene inntok Norge. På folkemunne ble de bare kalt «datadyr». Dette var små dataer med en programvare som simulerte et kjæledyr som man måtte ta seg av. Man måtte mate og stelle med den, slik at den hadde det bra. Hvis du ikke gjorde som datadyret ditt krevde, kunne det til slutt dø.

Buffalo, Hooch, Bailando, South Park, datadyr, og Men In Black var viktige elementer av sommeren 1997.
Buffalo, Hooch, Bailando, South Park, datadyr, og Men In Black var viktige elementer av sommeren 1997.


Hva husker du best fra 1997? Dansa du til Bailando? Bristet ankelen i Buffalosko? Kommentér i vei!