Et nytt filmår ligger foran oss, spekket med Hollywood-blockbustere. Med et nytt år er det også mange nye spennende skuespillere å følge med på, og 2014 er intet unntak.

Det er mange unge skuespillere som nok kommer til å stige på stjernehimmelen i år, enten de er helt ukjente, eller skuespillere som vi ofte har sett i mindre roller, så er det flere som kommer til å få sitt gjennombrudd i Hollywood.

Her er et knippe unge og lovende Filmpolitiet tror kommer til å få «sitt år» i 2014!

Lupita Nyong’o (31)
Lupita Nyong'o har fått sitt gjennombrudd i 2014 med 12 Years a Slave. (Foto:  AFP PHOTO / ROBYN BECK, NTB Scanpix).
Lupita Nyong’o har fått sitt gjennombrudd i 2014 med 12 Years a Slave. (Foto: AFP PHOTO / ROBYN BECK, NTB Scanpix).

Lupita Nyong’o er et uskrevet blad i Hollywood. Hun har jobbet litt bak kamera og har spilt i MTV-miniserien Shuga, men gjør nå sin første opptreden som skuespiller i en spillefilm, og får samtidig sitt store gjennombrudd.

Den kenyanske skuespilleren som er født i Mexico, oppvokst i Kenya og utdannet innen film og teater ved Hampshire College i USA, spiller nemlig rollen som Patsey i Oscar-favoritten 12 Years a Slave.

Patsey er en ung slavejente som blir seksuelt misbrukt av eieren for bomullsplantasjen hun tilhører, og Nyong’o hylles av amerikanske anmeldere for sin rolleprestasjon.

Varietys Peter Debruge, skriver for eksempel i sin anmeldelse at: «Det er langt mellom skuespillere som Nyong’o, og hun er en fantastisk oppdagelse i et ensemble som lager rom for at etablerte talenter som Paul Dano, Alfre Woodard og Brad Pitt kan skinne».

Nyong’o er også BAFTA-nominert til en EE Rising Star Award, prisen som hyller nye oppadkommende talenter i film- og TV-bransjen. I fjor ble prisen gitt til Juno Temple, og Tom Hardy, Kristen Stewart og James McAvoy er eksempler på andre skuespillere som har mottatt prisen.

Vi i Filmpolitiet er spente både på Lupita Nyong’o og 12 Years a Slave. Anmeldelsen av filmen kommer i forbindelse med den norske kinopremieren 31. januar.

Topp 5: Dette gleder vi oss til i 2014!

Se traileren for 12 Years a Slave her:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Brenton Thwaites (25)

Hvis du følger med på den australske TV-serien Home and Away kjenner du igjen ansiktet til Brenton Thwaites, som spiller Stu Henderson i serien. 2014 er imidlertid året som skal som skal få deg til å huske den unge skuespillerens navn også.

Brenton Thwaites spiller hovedrollen i The Giver som kommer i 2014. (Foto: Larry Busacca/Getty Images, NTB Scanpix).
Brenton Thwaites spiller hovedrollen i The Giver som kommer i 2014. (Foto: Larry Busacca/Getty Images, NTB Scanpix).

Thwaites spiller i seks filmer som kommer i år, blant annet Tornerose-eventyret Maleficent med Angelina Jolie i hovedrollen og science fiction-filmen The Giver, som har Meryl Streep, Alexander Skarsgård, Jeff Bridges, Taylor Swift og Katie Holmes på den stjernespekkede rollelista.

Les også: Jolie fikk Oscar for humanitært arbeid

I Maleficent, som forteller historien om Tornerose fra den onde heksa sitt perspektiv, spiller Thwaites selveste prins Phillip, som ifølge eventyret vekker Tornerose fra den evige søvn med et kyss.

I The Giver har han hovedrollen som den unge gutten Jonas som lever i en tilsynelatende perfekt verden, uten krig, lidelse og elendighet, men som står ovenfor et vanskelig valg når han finner ut sannheten om verdenen han lever i.

Filmen er basert på romanen av samme navn, skrevet av Lois Lowry, mens Michael Mitnick, som ikke har en eneste spillefilm på CV-en fra før, står for manuset.

Med en så sterk rollebesetning som på denne filmen er det imidlertid grunn til å tro at Mitnicks manus er godt, og med en god prestasjon fra Brenton Thwaites i tillegg vil dette bli filmen som virkelig skyter fart på australierens karriere.

Se traileren for Maleficent her:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Shailene Woodley (22)

Denne jenta er et kjent fjes for mange som følger med på Mitt hemmelige tenåringsliv på FEM, eller som husker henne som lillesøsteren til Marissa Cooper (Mischa Barton) i The O.C.

Les også: Shailene Woodley må være modig i ny filmserie

Shailene Woodley er et kjent fjes for mange, men får nok for alvor sitt gjennombrudd i 2014 med Divergent. (Foto: REUTERS/Fred Prouser, NTB Scanpix).
Shailene Woodley er et kjent fjes for mange, men får nok for alvor sitt gjennombrudd i 2014 med Divergent. (Foto: REUTERS/Fred Prouser, NTB Scanpix).

I 2011 spilte hun i sin første kinofilm The Descendants, og høstet gode kritikker for sin rolleprestasjon som den 17 år gamle datteren til en mann hvis kone ligger for døden (George Clooney).

«Hun spiller med så stor selvsikkerhet at vi kan ha med en kommende stjerne å gjøre», skrev Birger Vestmo om Shailene Woodley da han anmeldte The Descendants i 2012, og 21. mars i år kommer filmen som virkelig kan bli Woodleys gjennombrudd på det store lerretet.

Anmeldelse: The Descendants — Bittersøt film om død og utroskap

Med «young adult»-filmen Divergent skal Shailene Woodley ta opp konkurransen mot Jennifer Lawrence som Katniss Everdeen i The Hunger Games. Divergent er basert på den første boka i Veronica Roths trilogi, som i likhet med The Hunger Games handler om en ung jente i en voldelig verden.

Hvis filmen slår an kan Shailene Woodley bli den neste store stjerna i 2014. At hun også har hovedrollen som kreftsyk jente i filmen The Fault Within Our Stars, som kommer i juni, vil nok heller ikke sette noen demper på stjernestempelet.

Se traileren for Divergent her:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Dane DeHaan (27)

Vi i Filmpolitiet har ventet på det store gjennombruddet til Dane DeHaan helt siden han hadde hovedrollen i sicience fitcion-filmen Chronicle i 2012. Skuespilleren overbeviste stort i rollen som Andrew og Birger Vestmo skrev i sin anmeldelse av filmen at:

Dane DeHaan spiller Harry Osborn i The Amazing Spider-Man 2. (Foto: aul A. Hebert/Invision/AP, NTB Scanpix).
Dane DeHaan spiller Harry Osborn i The Amazing Spider-Man 2. (Foto: aul A. Hebert/Invision/AP, NTB Scanpix).

«Som Andrew utstråler Dane DeHaan en type ungdommelig uskyld som minner meg om Mark Hamill som Luke Skywalker i Star Wars. Rollene og filmene er ulike, men DeHaan besitter en sårbarhet som kan sammenlignes med Hamills berømte figur».

Anmeldelse: Chronicle — Spinnvill historie som gir bakoversveis!

Siden har DeHaan spilt i filmer som Lawless og The Place Beyond the Pines, men den virkelig store stjernestatusen har uteblitt. Nå har vi tro på at 2014 kan bli hans år.

Når superhelt-blockbusteren the Amazing Spider-Man 2 når norske kinoer 25. april, er det nemlig med Dane DeHaan i rollen som Harry Osborn, Peter Parkers venn og senere store fiende.

I det lille vi har sett av DeHann som Osborn virker det som om han passer rollen godt, vi gleder oss til å se hvordan han gjør det når filmen kommer på kino.

I mellomtiden kan du se traileren for the Amazing Spider-Man 2 her:

Artikkelen fortsetter under videoen.

Imogen Poots (24)

Denne dama har spilt i en rekke filmer, blant annet Jane Eyre og fright Night, etter at hun hadde en mindre rolle i V for Vendetta i 2005, men i 2014 kan den britiske skuespilleren endelig få sitt store gjennombrudd i Hollywood.

Imogen Poots har den kvinnelige hovedrollen i Need for Speed. (Foto: Jonathan Leibson/Getty Images, NTB Scanpix).
Imogen Poots har den kvinnelige hovedrollen i Need for Speed. (Foto: Jonathan Leibson/Getty Images, NTB Scanpix).

Anmeldelse: Jayne Eyre — Solid hjerte og smerte

I år kan vi nemlig legge til Need for Speed i rekken av spillserier som har nådd filmlerretet og Imogen Poots spiller den kvinnelige hovedrollen Julia Bonetm en smart og eksotisk dame som selger eksklusive superbiler til de velstående.

Poots skal spille mot Breaking Bad-stjerna Aaron Paul, som har den mannlige hovedrollen i filmen.

Les også: «Breaking Bad»-stjerne til «Need for Speed»-film

Filmen kommer på kino her i Norge 14. mars og skal visstnok legge seg i samme sjanger som for eksempel Gone in Sixty Seconds og The Italian Job.

Den skal ikke være basert på et enkelt spill, men være et tverrsnitt av serien siden starten i 1994.

Fra biler og action skal også Imogen Poots over til høytflyvende drama — hun dukker også opp i Terrence Malicks Knight of Cups, som ikke har fått premieredato enda, men som er planlagt for 2014.

Se traileren for Need for Speed her:

Hvilke «up and coming» skuespillere har du tro på i 2014? Si din mening i kommentarfeltet!