Ti ferske krimtips

Filmpolitiets store påskeguide.

Krimhøytiden er her, og tradisjonen tro har vi i Filmpolitiet sjekket sofaføret.

Vi har dykket ned i strømmetjenestene og plukket ut ti ferske krimgodbiter som passer utmerket for et siste seriemaraton før hverdagen starter.

Vi har også sett rubb og stubb av årets ni nye påskekrimserier, og rangerer dem her fra best til verst.

ANBEFALING: Ni norske krimbøker verdt å lese i år

TV 2 og NRK byr på til sammen hele åtte serier fra Storbritannia denne påsken – inkludert flere gamle påskekrimveteraner og en splitter ny Agatha Christie-adapsjon. Viaplay serverer påskens eneste norske krim med den fjerde sesongen av «Wisting».

Og helt til slutt i saken har vi også noen aktuelle strømmetips til dere som er lei av mord og mysterier.


Ti krimtips

HERSKAPELIG KRIMKOMEDIE: «Downton Abbey» møter «Snatch» i det Guy Ritchie får boltre seg på Netflix med alle gangstertriksene sine i «The Gentlemen». FOTO: Christopher Rafael/Netflix

Det siste året har gitt oss mange høydepunkt. Her er ti ganske ferske krimgodbiter som ligger klar til nytelse rundt om i strømmetjenestene rikholdige krimhvelv.

«The Gentlemen» (Netflix): «Downton Abbey» møter «Snatch» i det Guy Ritchie får boltre seg på Netflix med alle gangstertriksene sine. Dop, drap og en hertugs kamp mot store narkotikaskurker er stikkord. Løst tilknyttet filmen med samme navn.

«Reacher» S2 (Prime Video): Den største og barskeste detektiven på strømmeskjermen er den tidligere militærpolitimannen Jack Reacher. I denne sesongen er det personlig.

«A Murder At the End Of the World» (Disney+): Sjangerblandingen går fra true crime, via nordisk noir, til tech-thriller i dette mordmysteriet.

LIVSFARLIG FORHOLD: De ferske agentene John (Donald Glover) og Jane (Maya Erskine) heter egentlig noe helt annet, men på papiret er de ekteparet Mr. & Mrs. Smith. FOTO: David Lee/Prime Video

«Fargo» S5 (HBO Max): «Fargo» vender tilbake til sine sorthumoristiske røtter. En mislykket bortføring, med et tilhørende dødsfall, setter i gang en drivende god krimsesong som både underholder, engasjerer og lykkes med spreke fortellergrep.

«Mr. and Mrs. Smith» (Prime Video): «Mr. & Mrs. Smith» er en romantisk, spennende og stilsikker spionkomedie som setter to fremmede agenter i et intimt avhengighetsforhold med livsfarlige rammebetingelser.

«Only Murders in the Building» S3 (Disney+): En stjernespekket og godlynt krimkomedie som både parodierer og fenger med sine tilskrudde og festlige amatørdetektiver.

MENNESKETS BESTE VENN: Charlie (Natasha Lyonne) får et ublidt møte med en fascist-hund i «Poker Face». Foto: SkyShowtime

«Poker Face» (SkyShowtime): En gudbenådet magefølelse driver de episodeavsluttende krimsakene i en serie som kombinerer «road trip», mordetterforskning og en herlig hovedperson.

«Happy Valley» S3 (NRK TV): En av fjorårets aller beste serier. Erkebritisk, ektefølt og med kruttsterke skuespillerprestasjoner – terningkast 6.

«True Detective» S4 (HBO Max): Jodie Foster leder an når en gjeng forskere forsvinner fra en forskningsstasjon i Alaska. Stemningsfull småbykrim fra isødet, med overnaturlige overtoner.

«Slow Horses» S3 (Apple TV+): Gary Oldman briljerer som fisende og uredd etterretningsveteran som jakter en konspirasjon i egne rekker.


Årets påskekrim – fra best til verst

KNALLBRA KRIMDRAMA: De tøffe gatene i Belfast er åstedet for årets beste påskekrim. FOTO: Steffan Hill/BBC/BBC Studios/Two Cities

«Blue Lights»

Årets beste påskekrim er mer et fengende krimdrama enn en klassisk «hvem er morderen»-etterforskning, men det svinger godt av både politiarbeid, rollegalleri og systemkritikk i Belfast sine røffe nabolag.

Vi følger tre rykende ferske betjenter på opplæring. De havner i flere situasjoner i et av byens farlige strøk, men sammen med sine erfarne kollegaer blir de stadig hindret av ledelsen fra å gjøre jobben skikkelig. Og etter hvert som frustrasjonene vokser, blir det en kamp både mot brutale forbrytere og en ledelse som har mistet kontakt med kjernen i beskyttende politiarbeid.

«Blue Lights» byr på et et knippe herlige hovedpersoner som gir serien et bankende hjerte, og gjør at vi bryr oss når farene kommer og systemet svikter. Og mellom barslagsmål, fortvilte familier og utrykninger, så er det også tid til litt flørting, hyggelig matprat og kjekling om bilmusikken.

Hvor: NRK TV og NRK 1
Når: På NRK TV 22. mars. Serien vises også på NRK 1 fra 1. april kl. 21:10


PROVOSERENDE GOD: Justismord står på menyen i den virkelighetsbaserte serien «Mr Bates vs The Post Office». FOTO: Britbox

«Mr Bates vs The Post Office»

Et virkelighetsbasert justismord, hvor flere hundre postansatte ble straffet for tyveri de ikke hadde gjort, er påskens mest engasjerende krimserie.

Den britiske postskandalen har rystet Storbritannia, og denne dramatiseringen er drivende god til å sette ansikt på de menneskelige lidelsene.

Alt spilles ut i et Storbritannia hvor lune folk, idylliske landsbyer og hyggelig teselskap settes opp mot en kynisk bedriftskultur som kaster folk under postbilen for å beskytte seg selv.

Ledet an av den glimrende Toby Jones («Sherlock») i hovedrollen, klarer serien å ta oss med gjennom en ca 20 år lang etterforskning og kamp for å stille postvesenet til ansvar. Og et knippe sterke biroller formidler all skaden dette sviket hadde for dem som ble rammet – hvor uskyldige postansatte mistet sparepenger, hjem, venner, helse, sin frihet og i noen tilfeller også livet.

Hvor: Britbox og TV 2 Play
Når: 27. mars


NORK PÅSKEKRIM: William Wisting (Sven Nordin) får det tøft både på jobb og på privaten i den fjerde sesongen av Viaplays solide krimserie. Her med datteren Line Wisting (Thea Green Lundberg). FOTO: Viaplay

«Wisting» S4

Et drap og en kidnapping på hotellet til en velstående familie er det som møter etterforsker William Wisting i den fjerde sesongen av «Wisting».

Dette er den første sesongen som ikke er direkte basert på en av Jørn Lier Horsts populære bøker, og med et litt omstendelig plott er ikke sesong fire alltid like god til å koble oss på som sofadetektiver som det serien har vært tidligere.

Men hovedmanusforfatter Vegard Steiro Amundsen bruker jordsmonnet i dette livsfarlige Larvik-landskapet til å skape både krimspenning og vemodig familiedrama – og igjen sørger Sven Nordin for at «Wisting» blir godt og underholdende krimselskap.

Med et sindig vesen og en dedikert livsstil har han formet William Wisting til en fengende og kledelig nyansert TV-detektiv. I denne sesongen er også det kompliserte forholdet til begge barna to sterke sideplott som gir etterforskningen en sår klangbunn.

Sesongens gjesteroller fra Andrea Bræin Hovig («Håp») og Rupert Evans («Bridgerton») gir dramatikk til et foreldrepars fortvilte opplevelse når sønnen deres blir kidnappet. Det sender etterforskningen inn i et par såpeserietynne plottvrier. Men på fire effektive episoder holder «Wisting» et godt driv i vekslingen mellom de ulike mistenkte, og leverer en solid porsjon nordisk kystnoir.

Hvor: Viaplay
Når: 24. mars


NY ETTERFORSKER I GAMMEL TRAVER: «Shetland» har fått en ny etterforsker i sin sjuende sesong. DI Ruth Calder (Ashley Jensen) blir sendt fra storbyen til sitt barndomshjem på Shetland for å etterforske en mistenkt med forbindelser til øya. FOTO: ITV/BBC/NRK

«Shetland» S7

Etter seks sesonger forlot etterforsker Jimmy Pérez (Douglas Henshall) «Shetland», og dermed er det duket for en ny etterforsker som kan nøste i de stadig dødelige forbrytelsene på den forblåste øya.

Og det er et variert og ganske så tilskrudd utvalg forbrytelser som dukker opp langs etterforskningen denne runden. Her er det både skyteglade gangstere fra storbyen, vikinginspirerte gudeoffer, rituelle dukkefigurer og en beinhard bondefamilie som helst hevner sine døde selv.

Alt starter med et ran i storbyen, hvor en ung kvinne flykter fra åstedet med kurs for Shetland. Det sender også detektiven Ruth Calder (Ahsley Jensen) til øya. Det er en øy hun kjenner godt, men som det også er gode grunner til at hun flyttet fra.

Med inspirasjon fra både «True Detective», pikante familiedrama og Guy Ritchies gangsterunivers, så blir det litt i overkant etter hvert som flere lik dukker opp. Fiksjonstroverdighten tøyes langt i denne sesongen.

Men med hverdagshelten Tosh (Alison O’Donnell) i spissen for det gamle laget av rolige etterforskere, og landsbykrimmens lune krimgleder som en siderett, så er det påskegodt å være tilbake på Shetland igjen.

Hvor: NRK TV og NRK 1
Når: På NRK TV 22. mars. Serien vises også på NRK 1 fra 25. mars kl. 21:10


VIRKELIGHETSBASERT: To mistenkelige dødsfall setter familie, og etter hvert politiet, på sporet av en forbryter som utnytter ensomme mennesker i dramakrimserien «I famnen til ein mordar». FOTO: BBC/Wild Mercury/Amanda Searle

«I famnen til ein mordar»

Kjærlighetsmanipulering, svindel og drap er de vonde ingrediensene i denne virkelighetsbaserte krimserien.

I 2019 ble Ben Field dømt for et drap og to tilfeller av svindel og innbrudd. Serien skildrer hvordan han i 2014 forførte den pensjonerte professoren Peter Farquhar, for så å forgifte han og svindle seg inn i hans testamente. En prosess han delvis gjentok med Farquhars nabo Ann Moore-Martin i 2017.

Timothy Spall («Harry Potter») spiller glimrende som den hjertegode og forknytte Peter Farquhar. Det gir serien en sterk start, som dessverre ikke holdes helt inn.

«I famnen til ein mordar» holder seg engasjerende ved å skildre den forferdelige manipulasjonen og skadene Field påfører sine ofre, men det slår etter hvert inn et drag av ordinært «TV-drama fra virkeligheten» i skurkeroller, etterforskning og portretteringen av fortvilte familiemedlemmer.

Men som dramatisert «true crime» får den frem både hvor sårbare vi mennesker kan være for manipulasjon, og hvor skremmende lett slike forbrytelser kan gli ubemerket forbi rettssystemet.

Hvor: NRK TV og NRK 1
Når: På NRK TV 22. mars. Serien vises også på NRK 1 fra 23. mars kl. 21:30


PÅSKRVETERAN: Adam Dalgliesh startet sin påskekrimkarriere på NRK på 80-tallet, nå er det Bertie Carvel som spiller den poesiglade detektiven, i sesong 2 av nye «Dalgliesh». FOTO: TV 2

«Dalgliesh» S2

Scotland Yard-etterforsker Adam Dalgliesh er et navn som står med gullskrift i norsk påskekrimhistorie.

Den poesiglade helten fra P.D. James sine bøker var en trofast gjenganger i påskekrimmen på NRK på 80- og 90-tallet. Da var det Roy Marsden som spilte hovedrollen. På 2000-tallet var det Martin Shaw som dukket opp som Dalgliesh i påskekrimmen på NRK. Nå er det Bertie Carvel som har tatt over som den Jaguar-kjørende etterforskeren – denne gangen på TV 2.

Sesong 1, som var påskekrim i 2022, startet litt stivt og omstendelig i sine tre spillefilmlange episoder, og dette er fremdeles en ganske traust og formelbasert krimform som bare glimtvis får det til å krible av spenning i krimmagen.

Men med et godt øye for stilige kulisser fra et gjennomført britisk 70-tall, og en hang til karikerte figurer for å styre våre mistanker, så skaper serien noen underholdende krimmotiv.

Bertie Carvel har også vokst seg bedre i hovedrollen, og han lar kunstnersjelen Dalgliesh sin plikt som politimann treffe et vemod der hvor etterforskningen avslører menneskelige tragedier bak fasadene.

Hvor: TV 2 og TV 2 Play
Når: Ute på TV 2 Play nå. Serien vises også på TV 2 fra 25. mars kl. 21.40.


AMATØRDETEKTIVER: Den pensjonerte arkeologen Judith Potts (Samantha Bond) får hjelp av hundepasseren Suzie (Jo Martin) og prestefruen Becks (Cara Horgan) da naboen hennes blir skutt og drept. FOTO: TV 2

«The Marlow Murder Club»

Tre amatørdetektiver må trå til og hjelpe politiet på rett spor i denne humørfylte og bokbaserte landsbykrimmen.

Den pensjonerte arkeologen Judith Potts (Samantha Bond) er på sin daglige svømmetur da hun hører et skudd, og mistenker at naboen har blitt drept. Politiet er slurvete og finner ikke noe lik, så da begynner den kløktige Judith sin egen etterforskning – sammen med hundepasseren Suzie (Jo Martin) og den nyinnflyttede prestekona Becks (Cara Horgan).

Det er et sjarmerende rollegalleri som her må hamle opp med både omgivelsenes fordommer og en farlig morder. «The Marlow Murder Club»er også påskens mest koselige kriminnslag, og her er det hyggelig stemning med mye te, fine hager, gode stoler og litt kryssord.

Som tilskrudd amatøretterforskning blir serien likevel litt for enkel til å begeistre. En del av komedien er av den billige sorten, det lånes mye fra kjente krimforbilder og spesielt mot slutten så lugger det i noen valg og detaljer.

Hvor: TV 2 Play
Når: 25. mars


ASSISTENTEN VENDER TILBAKE: Vera (Brenda Blethyn) får hjelp av sin tidligere partner Joe Ashworth (David Leon) i den 13. sesongen av «Vera». FOTO: ITV Studios/NRK

«Vera» S13

Hvis du elsker «Vera», og Brenda Blethyns hjertegode tolkning av den skarpe og omsorgsfulle etterforskeren, så er det bare å glede seg til tre nye etterforskninger denne påsken.

Sesong 13 byr også på et gjensyn med etterforsker Joe Ashworth (David Leon), som skaper litt trøbbel på kontoret når han kommer innom for å evaluere sin gamle sjef. De gnisningene, samt en vond tann, sørger for at Vera er i litt ekstra grettent humør denne sesongen – uten at det hindrer henne fra å løse et drap på en bro, et drap på en åker og et drap på en restaurant.

Selv om jeg trives godt i selskap med Vera, så skal jeg ærlig innrømme at slitasjen i seriens formeloppskrift tærer på krimtålmodigheten min.

De 90 minutter lange episodene ligner veldig mye på hverandre. Karusellen av avhør er monoton, kontoroppdateringene er repetitive og når mordgåtene er av den ordinære sorten – som de jevnt over er i denne sesongen – så blir det langdrygt å følge Veras jakt på løsningen.

Men, som sagt, er du fan er det bare å sette på tevannet – Veras kløkt, vittige bemerkninger og ujålete stil skinner gjennom skylaget i Northumberland også denne påsken.

Hvor: NRK TV og NRK 1
Når: På NRK TV 22. mars. Serien vises også på NRK 1 fra 28. mars kl. 21:10.


AGATHA CHRISTIE I NY DRAKT: Lavinia Pinkerton (Penelope Wilton) møter på Luke Obiako Fitzwilliam (David Jonsson) og forteller han at en rekke tilsynelatende ulykker egentlig er en seriemorders ugjerninger. FOTO: TV 2

«Agatha Christie: Mord er ingen sak»

Forventningene er høye når Agatha Christie står på påskekrimmenyen. Spesielt når BBC står bak, og stjerneskuddet Morfydd Clark («Ringenes Herre: Maktens ringer») er høyt på rollelista. Dessverre er dette en skuffende tam og overlesset adapsjon av boken fra 1939.

Handlingen er her satt til 1954, og nigerianske Luke Obiako Fitzwilliam (David Jonsson) er på vei til London for å starte i en ny jobb som attaché. På toget møter han en eldre dame som forteller at hun er på vei til Scotland Yard for å avsløre en uoppdaget seriemorder i sin hjemby. Men før hun får varslet politiet blir hun påkjørt, og da reiser en nysgjerrig Fitzwilliam til søvnige Wychwood-Under-Ashe, for å avsløre morderen.

Ved siden av mordmysteriet legger serien opp til romantikk mellom vår hovedperson og den allerede forlovede Bridget Conway (Morfydd Clark). Serien bruker også borgerskapets fordommer til å pirke i kolonitidens rasisme og grove utnyttelser.

Serien lykkes best med sistnevnte – særlig gjennom Fitzwilliams poengterte blikk. Men to timelange episoder er dessverre ikke nok til å kombinere seriemorderjakt, landsbykrim, romantikk og samfunnskritikk.

Flere symbolske innslag blir også et uforløst fortellergrep. Og seriens visuelle flater blir så glatte at klasseskillene serien forsøker å sette opp, dempes av generisk velstelte kulisser.

Polerte landsbymotiver og herskapelige besøk gir likevel flotte utsikter underveis. Det slår glimtvis gnister i romantikken, og det er en klassisk «hvem er morderen»-lek som kan spilles fra sofaen. Men her mangler snerten og det svingende etterforskningsdrivet som Christie er så kjent for, og dette ble årets påskekrimskuffelse for meg.

Hvor: TV 2 og TV 2 Play
Når: På TV 2 Play 22. mars. Serien vises også på TV 2 fra 28. mars kl. 21.40.


En krimfri påske?

IKONISK: «The New Look» er full av kjente silhuetter fra Christian Dior. FOTO: Apple TV+.

Det finnes selvsagt utmerkede løyper for dem som vil unngå innbitte detektiver, skyldige butlere og nedgravde hemmeligheter. Her er fire ferske serietips fra oss i Filmpolitiet for dem som vil kjøre krimfritt i påsken.

«The New Look» (Apple TV+): Ikonene Christian Dior og Coco Chanel står i sentrum for en dramaserie som begeistrer både som biografi, med utsøkt skuespill og med en motehistorie som svinger på skjermen.

«The Curse» (SkyShowtime): Serien er ubehagelig, men den er underholdende ubehagelig. Kleinhetskongen Nathan Fielder og Oscar-vinner Emma Stone spiller hovedrollene som boligutviklende hushaier i komedien kollega Ingvill Dybfest Dahl kalte en «fullkommen flauhetsfest».

BLODIG MORO: I sin femte sesong fortsetter «What We Do in the Shadows» å begeistre med fjas, vittige relasjonsproblem og gøyal situasjonskomikk. FOTO: HBO Max

«Formula 1: Drive to Survive» S6 (Netflix): Kollega Birger Vestmo anbefaler denne dokumentarserien om Formel 1-eliten. Han kaller det en uimotståelig feiring av en spektakulær sport, hvor både vennskap og konflikter utspiller seg rett foran et filmteam med tilsynelatende full tilgang.

«What We Do in the Shadows» S5 (HBO Max): Jeg storkoser meg med denne tulledokumentaren som handler om en gjeng festlige blodtyper som bor i samme kollektiv. Serien kombinerer komediegleder fra «Spinal Tap» og «The Office» i en lekker vampyrdrakt full av artige filmtriks og vittige replikker.