Truls
- Jeg har en drivkraft inni meg, og noe å tilby folk. Det kan kanskje bli litt slitsomt for noen, sier Truls Heggero. Men det drivet han tror er nøkkelen til suksessen.
- Jeg er nok stygt redd for at jeg ikke har peaka enda. Slik tenkte jeg mens jeg var i Lukestar også. Jeg tror jeg kan gjøre noe større i fremtiden enn det jeg allerede har gjort. Hvis ikke er det ikke noen vits i å fortsette.
Når han snakker om drivet i seg, legger han til:
- Det er kanskje litt som Kanye?
Effektiv alene
Truls Heggero kjører på som soloartist om dagen. Snart kommer debutalbumet TRVLS, og i januar skal han kjøre samme løpet i Tyskland. Han er travel, og når vi møtes i Oslo sentrum har han løpt fra toget med bagasje. Noen svettedråper renner fra panna.
Før "Out of Yourself" og "The Next" var Truls Heggero en av indiekongene i Norge, som frontfigur i Lukestar.
- Vi var ikke akkurat et typisk stadionband, men vi var større enn typisk indie. Da vi slapp Flying Canoes trodde vi det var en skikkelig hit, men det jeg opplever nå er jo mye større.
Det er mye som er annerledes fra Lukestar-dagene og den korte tiden med Truls And The Trees.
Truls
- Truls Heggero kommer fra Kjelsås i Oslo
- Han er født i 1981
- Har tidligere spilt i indiegruppene Lukestar og Truls and the Trees
- I 2008 fikk Lukestar Spellemann i kategorien Rock
- Truls er over gjennomsnittet interessert i natur og friluftsliv, og bor ute i skogen
- Han ble født med en kreftsvulst på netthinnen, og har derfor et glassøye i dag
-
Intervju i Popsalongen
Anmeldelse frå Hove 2013
Stjerner – likevel
Anmeldelse av by:Larm-konserten
P3 dokumentar om Truls
P3 Gull
Musikkprisen P3 Gull skal hylle unge, norske musikere - og lage show for alle dere som elsker P3!
Musikkfesten ledes av Live Nelvik og vil bli sendt direkte på NRK3 og P3.no den 29. november fra Sentrum Scene i Oslo.
Alt om P3 Gull på P3.no/musikk
- Da jeg spilte i band, var det en mer demokratisk form. Ting måtte bestemmes internt i bandet, og så med plateselskapet og andre. På den måten er jeg mer effektiv nå. Men samtidig er det litt mer ensomt å være solo, du har ikke et band å dele de store gledene med.
Sjangerløs
Truls tenker seg litt om før han svarer på spørsmålet om indie-døren er lukket for godt etter overgangen til r&b.
- Jeg vet ikke. Jeg lager mest den musikken jeg selv vil. Jeg tror ikke døren tilbake er helt lukket, men jeg er kanskje ikke like hypp på indie-formen med en haug med gitarer lenger.
Karrieren til Truls Heggero har etter hvert strukket seg over noen år. Lukestar startet som Lukewarm i 1995, og holdt ut til 2012. I løpet av den tiden fikk dei Spellemann for beste rockealbum i 2008, og i 2011 ble "Flying Canoes" A-lista på P3.
Se musikkvideoen til "Flying Canoes" her:
- I starten av Lukestar-tida tenkte vi veldig rock. Alle låtene skulle ha et take off-parti der alt ble skikkelig kaos. Og så kanskje et refreng på slutten. Nå tenker jeg ikke så mye rock lenger.
Han tenker heller ikke så mye i sjanger. Han er litt sjangerløs, som han sier.
- En bra låt er en bra låt uansett. Og selv om musikken er veldig annerledes nå enn før, er det mye som henger igjen.
– En bra låt er en bra låt uansett
Over nyttår skal han ta den litt sjangerløse r&b-en sin med til Tyskland, der han nylig fikk platekontrakt. Der skal han bryne seg på et nytt publikum.
- Det som er kult med tyskerne, er at på en konsert står metallfolk, gothere, hipstere og skatere i hver sin uniform, men når musikken starter lukker alle øynene og nyter. De er ikke like opphengt i sjanger der.
Ut i krigen
Neste uke kommer debutalbumet TRVLS. Nå går dagene i promotering, og en viss nervøsitet.
- Er det litt som å sende barnet i barnehagen første dagen?
- Å slippe denne platen er litt som å være den soldaten som går først ut i krigen og kan bli skutt ned. I barnehagen er det noen som passer på deg, slik er det ikke i musikken.
- For første gang i min historie prøver jeg å gjøre noe helt nytt. Jeg er spent på hvordan folk reagerer på en slik type popmusikk.
Selv om "Out Of Yourself" og "The Next" har oppnådd stor suksess her i landet, er han ikke redd for å bomme når albumet kommer ut.
- Jeg har ingenting å tape. Alt dette er et eksperiment, og jeg har så mange planer framover at jeg ikke kan la meg påvirke av fallhøyden. Jeg velger å fokusere på andre ting.

Bjørn i skogen
Blant de andre tingene Truls fokuserer på er skogen. Han bor i skogen utenfor Oslo, og liker turer, fisking og jakt. Det vises også på platecoveret.
- Jeg ville egentlig ha et mer heltemodig bilde. Jeg ville ri på bjørnen og vise at jeg kontrollerte naturen. Men kunstneren, Christer Karlstad, mente jeg ikke gjorde det. Han fikk frie tøyler, og jeg visste at han skulle lage platecoveret før jeg hadde sett bildet.
- Hva er det bjørnen gjør med deg?
- Det er åpent for tolkning. Det er basert på sanne hendelser, men jeg skal vente en stund før jeg kommer med den historien.
- Det som er gøy, er at folk som oftest tolker bildet på to ulike måter. Noen tenker død og fordervelse, at bjørnen skal drepe meg. Andre ser noe mer kjærlig.
Men hva som er sannheten, får vi ikke vite enda.
- Karpe trengte realness
En gjeng som står nærmere Truls enn bjørnen på platecoveret, om enn på en mindre fysisk måte, er Karpe Diem. På duoens forrige album var Truls gjest på "Helseguru". Etter det var han med på turné, og guttene og Truls er gjensidige fans.
- Vi ble kjent gjennom musikken. Vi snakket i flere måneder om å gjøre noe sammen, noe som endte med "Helseguru". Etter albumet kom, følte de at de mangla noe på turnéen, og det var meg. De trengte mer realness, sier Truls og ler.
Hør "Helseguru":
Om noe mer samarbeid med Karpe Diem er på vei, kan ikke Truls si noe om. Men han er ikke fremmed for tanken.
- Poenget er at det var gøy å jobbe sammen.
Karpe Diem inviterte også Truls som gjest da de ledet Lydverket i fjor. Se video.
En annen artist Truls er begeistret for, er Maria Mena. Heller ikke her vil han utelukke et samarbeid i fremtiden.
- Jeg digger strukturen på låtene hennes, og meloditeften. Jeg tror at vi to sammen kunne gjort noe vakkert.
Maria Mena gjorde en cover av Truls hos Stian på P3. Hør låta her:
Vikardrømmen
Både i Lukestar-tiden og som soloartist har P3 fulgt Truls tett. Derfor er det vanskelig å finne det beste P3-minnet.
- Jeg husker veldig godt da Lukestar ble A-lista med "Flying Canoes". Og så spilte jeg på julebordet i forifjor - det var veldig gøy. Det var en litt tung tid for meg, så det var fint å henge med P3-folket etterpå.
Men det aller beste P3-minnet har ifølge Truls ikke skjedd enda.
- Det er to stykker i det bygget som fortsatt får meg til å skjelve i buksene av ærefrykt. Det er Steinar Sagen og Tore Sagen. Jeg blir fortsatt veldig nervøs av å møte dem, og da klarer jeg ikke å være morsom. Jeg synes det er dumt jeg ikke har fått være vikar i Radioresepsjonen ennå. Hadde jeg fått det, hadde det vært mitt beste P3-minne.
– Det er to stykker i det bygget som fortsatt får meg til å skjelve i buksene av ærefrykt. Det er Steinar Sagen og Tore Sagen.
Det nærmeste Truls har vært rollen som RR-vikar, var i 2008. Da delte Lukestar scene med Radioresepsjonen under Hove.
- Det var helt katastrofe. Da var jeg ikke særlig høy i hatten. Jeg prøvde å være vittig, men det gikk ikke. Veldig ute av meg selv.
Drømmen kan bli virkelighet
Selv mener Truls han ville vært en god vikar, og sier han har flere - også i NRK-systemet - som har foreslått han. Men likevel er drømmen satt på vent inntil videre. Det er imidlertid langt fra utelukket at Truls får oppfylt den drømmen.
- Radioresepsjonistene er også fans av Truls. Ikke bare musikken, men også personen og karakteren Truls. Jeg har vært så heldig å få møte Truls in person, og skravle om felles interesser som progrock og gruppen Yes. Jeg tror nok vi kan love Truls at hans ønske skal gå i oppfyllelse. Vet ikke nøyaktig når, så det får vi komme tilbake til, sier radioresepsjonist Bjarte Tjøstheim til P3 Musikk.

One Response to “P3 Gull: Truls – Litt som Kanye”