nrk.no

1996_ill

Girl Power er et varemerke. Sitatmaskinen Torbjørn Jagland tar over som statsminister. NRK 2 starter med egne sendinger, og Norge arrangerer Melodi Grand Prix for andre gang. I England pryder Prince Charles og Diana forsidene når det offentliggjøres at de skal skilles. eBay åpner, og gjør at shopping over internett føles tryggere og mer oversiktlig.

p3nyheter (3 of 6)

P3 16

I 1996 starta forløperen til P3nyheter opp, P3 16. Det var noe helt nytt i Norge, med heftig musikk i bakgrunnen, flere saker som unge var opptatt av og enklere språk. Det var daværende redaksjonssjef i Her og Nå, Tor Røed, som ledet oppstarten av de første P3nyheter. Nils Heldal var kanalsjef i P3 og Tor Fuglevik var radiosjef i NRK den gangen.

Noen år etter ble Sigrid Gjellan redaksjonssjef for nyhetsavdelinga og de utviklet og forandret en hel del på det som fram til da bare var P3-16. De korta ned på den lange 16-sendinga og, bytta navn til P3nyheter. Programlederen på den tiden het Tommy Hansen.

I dag ledes nyhetene av Even Nielsen, Ingvild Sættem Beltesbrekke og Sverre Lilleeng.

P3 16: Første sending

Foto: NRK
Foto: NRK

Herreavdelingen

Herreavdelingen har sin første sending på P3 den 29. januar 1996, og tar over sendetida til Irma 1000. Programlederne er blant andre Egil Birkeland, Bjørnar Pedersen, Finn Bjelke, Janne Rønningen, Bjørnar Pedersen, Bård Tufte Johansen og Harald Eia. En rekke faste gjester som Anne-Kat. Hærland og Jonas Rønning tar turen innom, og programmet er helt fra sin spede barndom et humorprogram med musikkprofil.

Til VG uttaler programlederne følgende om sitt nyoppstartede program:

De seks herrene forteller at de henvender seg til «unge voksne som setter pris på elevert vås akkompagnert av friske toner». Av faste innslag nevnes: Motormagasinet «På fire hjul i svingen» (for nervøse bilførere), nynnestafetten, sport (med blant annet couronne og ringspill), mat, maskulin samlivsteori, mandige dikt, nye «Pop Spesial», gjester og musikk så det holder. (VG: 19.12.1995)

Programmet blir sendt på dagtid mellom kl. 10 og 12, hvor ulike par i programmet deler dagene mellom seg. Herreavdelingen var kjent for de mange karakterene sine, men da Harald og Bård var programledere i 1997 var de mest opptatt av å være seg selv.

– Dette var første gang vi lagde radio, og det var mye mer improvisert, men samtidig mye av det samme. Da skulle vi lage talkshowet Åpen post etterpå var vi veldig opptatt av at vi ikke skulle ha så mange karakterer og typer, vi skulle være oss selv, for vi hadde enda ikke laget komedie hvor vi snakket som oss selv.

Herreavdelingen lever enda i beste velgående, men nå på P1. Finn Bjelke og Yan Friis er programledere, og du kan høre sendingene deres her.

Lydklipp

Herreavdelingen: Haralds fiktive Beatlesdokumentar

Herreavdelingen: Kommunestyret i Steinkjer

Herreavdelingen: Målvalg i Steinkjer

Herreavdelingen: DeLillos - sprekken i vestkant-masken

Herreavdelingen: Bård tufte Johansen intervjue Harald Eia som narkomane Geir Fossum

Hør flere klipp fra Herreavdelingen her!


Bare Are

Ved å parodiere sin far blir Are Sende Osen populær med programmet Bare Are på P3. Med tillagt mørk stemme, utskjelling av all verdens idioter og på konstant jakt etter brillene sine, er «karakteren» Gunnar Osen en favoritt på P3.

– Bare Are var et slags humor- og slarveprogram. Jeg satt om kveldene, skrev stikk og leste dem inn. Jeg hadde en fyr som het Ivar Nergård som lagde noen fryktelige artige assosiasjonsrekker:
Du sykler, du liker ikke å kjøre bil, du hater bilister, du hater volvo, du hater svensker, du ønsker å drepe alle svenskene, ja du er den sorten du ja! I tillegg var Klaus Sonstad med som Odin, pluss at jeg parodierte faren min. Det var en litt underlig blanding med ting, men jeg syntes det var interessant, forteller Are.

Are parodierer sin far om snømåking

Are er forbanna for utdelingen av Nobelprisen i litteratur

Safari

Safari var det første rene internettprogrammet på P3. Birger Vestmo var programleder, og fra september 1996 til desember 1997 samlet Birger ca 1000 linker som han la ut på nettet. Safari sin side er fortsatt på nett.

– Internett var nytt og spennende, og Safari skulle vise vei gjennom internettjungelen. Det var et timesprogram, der jeg presenterte spennende internettsider som for eksempel The secret sock society, en nettside for alle som hadde masse single sokker, og masse andre teite og rare internett-ting. Jeg presenterte også nyttige ting som for eksempel Talker, en forløper til sosiale medier og chatforum, som var stort på den tiden av 90-tallet. Jeg holdt på i 1,5 år, men da var ikke internett fullt så nytt og spennende lenger, forteller Birger.

Dette er noen av de mest omtalte nettsidene fra Safari-tiden:

Apéritif
Et imponerende webmagasin om mat, vin, brennevin, øl og annet godt drikke og spise.

UExpress
Hjemmet til 29 avis-striper, deriblant Calvin & Hobbes. Her repriseres den komplette serien, dag for dag!

E!
På tv bringer magasinet E! siste nytt fra kjendisfronten. De gjør det samme på Internett. Anbefales!

Learn2.com
Her kan du lære alt du aldri lærte på skolen, foreksempel å knyte en slipsknute, fange ei mus eller bli kvitt hikke! Genialt!

Birger Vestmo leder deg gjennom internettets jungel. Her kan Vestmo fortelle lytterne om en side på internettet der det er mulig å finne låttekster

Safari om internett-opprør

Safari om låttekster

Musikken

spice2

Den britiske jentegruppa Spice Girls slår gjennom med albumet Spice. Singelen «Wannabe» topper hitlistene i 31 land, og Spice Girls blir den mest suksessrike britiske gruppa siden The Beatles. Spice Girls-stæsj blir fast inventar på jenterommet. Langhårede Alanis Morisette slår gjennom med singelen «Ironic» fra plata Jagged Little Pill. Sammen med resten av The Prodigy topper danser og vokalist Keith Flint hitlistene med låtene «Firestarter» og «Breathe». Landeplagen over alle, nemlig «Macarena», serveres av den spanske gruppa Los Del Río. Låta kan ikke beskyldes for å være en døgnflue da både sangen og dansen til stadighet trekkes frem i (mindre) festlige lag. På den kjente Billboard-lista ligger sangen på førsteplass som tidenes «Dance Song» siden 1995.

På hjemmebane får bandet Kåre & the Cavemen fast sendetiv i TV-programmet Direkte lykke på NRK2, som for øvrig også er debuten til Anne-Kat Hærland.

Spice Girls «Wannabe»

2Pac

30. november dør rapperen Tupac Amaru Shakur, kanskje bedre kjent som 2Pac, etter en skyteepisode. Spekulasjonene rundt drapet har vært mange, da det aldri var noen politietterforskning etter drapet. Tupac var en rapper, skuespiller og poet, og har blitt kåret til verdens mestselgende hip-hop-artist av Guinness rekordbok.

2Pac «Dear Mama»

Robyn

De fleste ungdommer i Skandinavia kjenner Robyns stemme allerede i 93, men det er ikke før i 96 hun får et internasjonalt artistnavn. «Do You Really Want Me» blir en radiohit verden over, og albumet Robyn Is Here kommer ut dette året. Få måneder etter slår den svenske blondinen igjennom i Amerika, med låta «Show Me Love» og»Do You Know (What It Takes)».

Filmene

Boken om Edinburghs undergrunnsmiljø, Trainspotting, filmatiseres av Danny Boyle, og blir en umiddelbar kinosuksess verden over. Ewan McGregor spiller den heroinavhengige Renton, som kjemper en desperat kamp for å bryte ut av dopmiljøet. Will Smith slåss mot romvesener i Independence Day. I thrilleren Fargo er Peter Stormare og Steve Buscemi hardbarka kriminelle, som på ingen måter har hellet med seg.

Skuespilleren Kristoffer Joner hadde sin debut i TV-serien Offshore, såpeserien som ble kåret til beste underholdningsdrama under Gullruten 1999. En annen filmdebut dette året var Charlize Theron i filmen 2 Days in the Valley.

På TV

Programmet Stjerner i sikte har premiere, og hver episode åpnes med at programleder Jan Teigen synger vignettlåta med samme navn. Her ble det ikke lett etter x-faktor eller egenart, for deltagerne i Stjerner i Sikte skulle herme etter sine favorittartister, og ble på forbløffende vis forvandlet om til artister som Sting, Prince, og Madonna.

Den danske serien Riget av Lars von Trier sendes på NRK for første gang. Spirituelle Sigrid Drusse og den svenske nevrokirurgen Stig Helmer blir kjente karakterer, og serien om det hjemsøkte sykehuset får raskt status som en av Nordens beste TV-serier. Friends blir allemannseie da det for første gang går på lufta på TV2, og lærer norske ungdommer om vennskap, sjekking og kaffedrikking. Friends ble avsluttet i 2004, men går fortsatt på norsk tv.

Parkeringsvakt-sitcomen Bot og Bedring sendes på TV2, og introduserte Sturla Berg-Johansen og Solveig Kloppen for det norske tv-publikummet. Familiesagaen de syv søstre hadde også premiere dette året, og står på mange måter støtt som forløperen til Hotel Cæsar. Den viste at det norske folk kan engasjere seg i norskproduserte såpeserier, og mange stiftet bekjentskap med Frode, Billeba, Roy, Gry, Kjell Magne og resten av gjengen i tettstedet Solbekk.