nrk.no

Dommedag 2012


Mayakalenderens langtidssyklus ender 21 desember i dette året, men verden går videre, dommedagsprofetiene til tross. Danmark tar over formannskapet i Den Europeiske union, og i andre kvartal starter rettsaken mot Anders Behring Breivik etter terrorangrepene året før. 6. november blir Barack Obama gjenvalgt til president i USA og overraskende for mange er det er EU som går av med seieren for årets Nobels Fredspris.

I februar blir Whitney Houston funnet livløs på rommet sitt på Beverly Hilton Hotel i USA. Ifølge nettstedet TMZ døde Whitney av overdose. Hun sang blant annet “I Will Always Love You” og hadde hovedrollen i filmen “The Bodyguard” sammen med Kevin Costner i 1993. 

Smarty pants VS. Harrytassene

Verdens Rikeste Land hadde premiere i 2012. Den gang med Mathias Nylenna og Stian Blipp som programledere. Blipp er nå byttet ut med Mosse-lukta, og guttene har allerede rukket å bli like kjente TV-fjes som radiostemmer.

Av Alexandra Sætran

Vi spoler tilbake – hvordan starta det hele?

Mathias: Det hele starta med en middag sammen med Stian hjemme hos meg i 2011. Vi satt opp tanker om hva vi kunne tilføye programmet, og hvordan jeg og Stian var i forhold til hverandre. Vi fant ut at han hadde veldig peiling på Donald og jeg på en del andre ting. 2011 markerer startskuddet og vi fikk med oss en fantastisk vaktsjef (Eirik), en sportsidiot (Sven) og en utegående dronning (Silje).

Og navnet…?

Eirik: Det finnes vel en liste over alle navnene vi var innom. Kongeriket, Kateter, Justis, Juss, Spagat, Krig og Fred…… Listen er lang, og det er mye rart! Jeg tror vi fant det beste.

Mathias: Alt måtte lages fra nytt av, noe jeg synes var veldig morsomt. Fra navn, til hvordan vi skulle snakke og til hvem vi skulle snakke med. Alt har vært, og er fortsatt veldig spennende, sier Mathias.

Se VRL på Samfunnet i Trondheim

Humor og alvor

Hva er VRL for dere?

Mathias: En statsviter og en drop-out fra Moss som rapporterer nyhetssaker. Også har vi jo sport, gjester, og reportasjer. Programmet blir beskrevet som en god miks mellom humor og alvor.

Hvem er den typiske lytteren?

Niklas: Vi treffer to vidt forskjelligere baser. Mathias drar inn en del smarty pants, de derre skolevinnerne. De som føler de er litt mer intellektuelle enn andre, følger nok med på grunn av Mathias. Jeg drar inn alle rånere, bønder og harrytassene.

Eirik: Jeg tror lytterne som hører på oss liker det store gapet. I det ene øyeblikket hører du om Nelson Mandela og i det andre noe fun facts fra Niklas. Det kan jo bli litt mye miks, men folk liker det. Folk elsker humor og folk er glad i seriøse ting.

– Man trenger ikke være gravalvorlig

Mathias: Selv om vi snakker om ordentlige ting (foruten om tragedier) trenger man ikke å være så gravalvorlig. Vi snakker på en litt vanligere måte kan man si, og det tror jeg folk setter pris på. Vi er litt mer laidback.


Niklas syns noen av høydepunktene var intervjuet med Atle Antonsen.

Niklas: Han er jo Gud sånn moro-messig. Han sa at vi var flinke, og etter den kommentaren har egoet mitt vært rimelig stort. Folk har problemer med å sette meg ned på bakken.

Et intervju med Helene Uri blir nevnt raskt etter Antonsen. Niklas visste rett og slett ikke hvem denne Uri var, og presterte å si at hun var en hippie som måtte vaske seg.

Mathias: For de som er i samme bås som Niklas, er Uri en av Norges mest suksessfulle forfattere.

Niklas: hahahaha dette hadde jeg glemt. Det var jo helt fantastisk!

Mathias: Et annet morsomt intervju var da vi snakket med kameraten til Chirag i Karpe Diem. Chirag var nemlig for sein til intervjuet som gikk på direkten, og det endte med at vi intervjua kompisen hans.

Eirik: Dette var under Vandretelefonen, en spalte der vi vi ringer opp en person som har telefonen på seg. VRL vet ikke hvem som har telefonen, og det er derfor Niklas kan slite litt med å vite hvem vedkommende er av og til.

Niklas: Jeg husker også en gang jeg intervjua en filmregissør under Vandretelefonen. Han ble veldig irritert da jeg ikke visste hvem han var. Mathias var borte denne dagen, og det er han som har peiling på hvem slike personer er. Jeg hadde ikke peiling, så jeg måtte bare være ærlig og si at jeg ikke hadde snøring på hvem denne fyren var. Det endte med en litt sinna tweet.

Mathias: Vandretelefonen går den dag i dag. Det er ingen av oss som vet hvor den befinner seg.

Niklas: Et annet morsomt stunt var da Silje (vår reporter) intervjuet en dame vi kaller cupcakes-dama, som klager på ting hun ikke liker. For eksempel gamle menn i sykkeltights.

Mathias: Jeg mistenker hun for å være tanta til Niklas.

Niklas: Cupcakes Baarli tror jeg faktisk hun heter.

Fra studio til show

I april i år ble Verdens Rikeste Land flytta fra studio til Samfunnet i Trondheim. Torbjørn Røe Isaksen fra Høyre og Snorre Valen fra SV var gjester som diskuterte aktuelle politiske tema under kveldens sending.

Bilder fra live-showet her

Hvordan har utviklingen til VRL vært?

Eirik: Det er utrolig hvor mye vi har holdt på fra første sending. Vi har fortsatt de samme oppgavene. Det som var en god gjest den gang er en god gjest i dag, og vi har fortsatt miksen mellom alvor og fjas.

Mathias: Vi er som AC/DC, vi gjør det samme hver gang og blir stadig bedre til det. Bortsett fra at de peaka i 1980, og har blitt dårligere siden da…

Valg 2013

Under valget 2013 var Niklas og Mathias å se på TV. I forbindelse med de fire folkemøtene under valgmånedene laget Verdens Rikeste Land før- og ettersendinger.

Niklas beskriver valgkampen 2013 som massiv.

– Jeg har tenkt “litt mindre valg i monitor, takk». Det har vært valg i alle kanaler, til enhver tid, og det har vært tendenser til nasjonal snorkefestival, sier Niklas.

Mathias er enig i at valget har vært veldig omfattende.

– Norge må være det landet med flest debatter per innbygger. Jeg har snakka med flere oppegående folk noen dager før de skal stemme som opplever at Stortingsvalget ikke er viktig for dem. Der har vi, politikerne og media en utfordring. Det er et paradoks at valgkampen og dekninga er så enorm, men at folk likevel ikke føler at det er viktig.

last ned (3)

Niklas og Mathias fikk oppleve mye under valgkampen, og har fått innblikk i hvordan det er å være topp-politiker i valg-innspurten.

– Det har vært veldig interessant å observerer hvor nervøse de faktisk er før debattene. Det er jo ekstremsport, sier Mathias.

Er det House of Cards-stemning?

– Ja, det er jo det. Alle har med seg flere rådgivere som følger dem helt til de går på direkten, også sitter de og noterer underveis og gir dem feedback rett etterpå. Det er litt Hollywood, med livvakter og hele pakka. Erna ser jo ut som en superstjerne, sier Niklas.

Av Sigrid Velle Dypbukt

Beste p3minne
Mathias: Jeg dekket presidentvalget i USA i 2008. Obama vant, og det ble en vanvittig folkefest på Manhattan. Det var en morsom tur og opplevelse.
Niklas: Definitivt P3aksjonen i fjor da vi runda 1 million kroner i glassburet etter 60 timer. Det var en sjuk opplevelse og alle begynte å grine.
Eirik: latteren til Ken Wasenius-Nilsen under Ludvik Løkholm Lewins lydsøyle-innslag i Banden for noen år siden. Konseptet var at Ludvig brukte lyd for å illustrerte søylediagram på radio – en ekstremt god idé som ble villt bra i praksis. Jeg liker radio aller, aller best når programlederne ler ekstremt hardt og helt på ekte, og det var tilfelle her. Helt legendarisk.
Sven: Første gang jeg møtte Niklas.

Vandretelefonen
Intervju med: Atle Antonsen

(Illustrasjon av Rashid Akrim)
(Illustrasjon av Rashid Akrim)

Radio

P3 Dokumentar

Av Alexandra Sætran

«Ung norsk virkelighet» er P3 dokumentarens mantra – og det er tydelig at norsk ungdom er interessert i dyptgående stoff om teamer som angår dem. P3 dokumentaren har satt fokus på temaer så varierte som spiseforstyrrelser, politikk, kjønnsidentitet, kroppsbygging, bandkultur, og økonomisk kriminalitet.

– Det er et radioprogram som egentlig lever best på nettet, og med det mener jeg at vi er så mye mer enn bare et radioprogram. Hver uke publiserer vi nye dokumentarer på nett først – som både kan strømmes direkte, eller lastes ned som podkast. Til hver dokumentar så følger det også med et eget nett-univers som består av tekster, bilder, videoer, lydklipp og relevant materiale fra NRKs arkiv, opplyser Nareas Sae-Khow, vaktsjef og journalist i P3 Dokumentar.

P3 Dokumentar løfter frem norsk ungdom og prøver å portrettere ungdomskultur på godt og vondt. Enten det handler om den store kjærligheten, musikkdrømmen, finanskjøret, rølpefesting eller uhelbredelig sykdom.

– Å kunne gå i dybden og speile ung, norsk virkelighet er realiseringen av en gammel drøm. Veldig få andre har mulighet til å lage denne typen radio i Norge, sier Bjørn Tore Grøtte, redaksjonssjef i NRK P3.

– Vi eksperimenterer stadig med både form og innhold – både på radio og på nettet. Siden vi er et så pass ungt og ferskt dokumentarmiljø i P3, så har vi ikke blitt fanget av oppskrifter enda. Ulike dokumentarister har ulike stiler, og vi lar alle fortellingene bli fremstilt på ulike måter. Det er viktig at vi ikke er redde for å være kreative, men samtidig så liker jeg å tro at vi er gjenkjennbare i både stil og vinklinger, sier Nareas.

Nareas trekker fram tre dokumentarer redaksjonen liker godt.

 

#1 DET ER LOV Å LE

 
– Dette var en historie som var veldig fersk og vond. Og som krevde mye omtanke og konsentrasjon, siden vi snakket om Utøya – men i en mørk, humoristisk kontekst. Hovedpersonen Knut var veldig modig som var villig til å snakke om galgenhumoren til P3, og til alle våre lyttere, og bidro dermed til mer forståelse for hvordan det var å være på Utøya – men også rundt fenomenet galgenhumor.

P3 Dokumentar: Det er lov å le

 

#2 MANN UTEN PENIS

 
– Dette er en viktig historie om kjønn, kjønnsroller og rettigheter – som ble fortalt primært i videoform.

 

#3 SKULEFYLKE FINNMARK

 
– Dette er den ene av to dokumentarer vi publiserte før valget i et samarbeid med Brennpunkt. Vi ønsket å belyse det faktum at veldig mange unge i dag dropper ut av skolen – i «verdens rikeste land» – ungdom som aldri klarer å fullføre utdanningsløpet. Noen av disse havner i NAV-systemet, blir arbeidsledige og kanskje også uføretrygdet. Dette er et stort samfunnsproblem. Spørsmålet er bare hvorfor, og hva som bør gjøres. Og hvorfor er akkurat Finnmark overrepresentert på denne unge, dystre statistikken?

Godt mottatt

P3 Dokumentar har blitt veldig godt mottatt blant P3s lesere og lyttere. Nareas mener det er på grunn av fortellinger som faktisk betyr noe.

– Folk klarer å relatere seg til historiene som fortelles, og kjenner seg igjen følelsesmessig. Jeg synes vi har klart å få til en god miks av tunge og lette historier, om både det hverdagslige og det kuriøse, som både er urbane og rurale. Vi publiserer historier som sier noe om tiden vi lever i akkurat nå, og som også klarer å gi våre unge lyttere og lesere historisk innsikt, om hvorfor ting er som de er i dag. Og som ikke minst klarer å stille spørsmålet: Må det virkelig være slik? Hva kan bli annerledes?

Mikstape kom på lufta i 2012. Den gangen med Ken og Ida som programledere (Foto: NRK P3)
Mikstape kom på lufta i 2012. Den gangen med Ken og Ida som programledere (Foto: NRK P3)

Miksteip

Vinteren 2012 fikk P3 nytt sendeskjema. Sexy ble tatt av lufta og erstattet med et nytt musikkprogram på formiddagen – Miksteip.

Ken Wasenius-Nilsen fikk med seg den helt ferske P3-programlederen Ida Fladen og sammen lagde de daglig en tosiders lang mikstape av låter under et bestemt tema. Lytterne fikk lov til å bidra med tips og forslag hver eneste dag og sammen med programlederes finurlige, fine eller triste historier rundt låtene ble programmet fort et velkjent og etablert musikkvindu på P3.

Miksteip har hatt mange gjesteprogramledere, og kjente P3-profiler som Christine Dancke, Mari Monsson Urørt), Sven Bisgård Sundet (VRL) og Ronny (P3morgen) har ledet programmet, gjerne med en haug med gjester. Mikstape har dermed vært et talerør for en rekke musikkinteresserte, artister, journalister og lignende gjennom sin spede levealder.

Etter omtrent ett år tok Kens gamle makker, Torkil, over plassen til Ida og programlederduoen Ken og Torkil ble gjenforent – denne gangen gjennom temaer, gode historier og morsomme fakta innpakket i låter fra alle sjangere.

Mikstape – One Hit Wonders

miksteip med ken og torkil


Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2012

#1
Turn Up the Life

LidoLido + Yosef

SpotifyWimp
lidolido

LidoLido fulgte i 2012 opp med enda en singel som kuppet listene på P3. I 2012 var samarbeidslåta mellom LidoLido, Yosef fra Madcon og svenske Timbuktu, «Turn Up the Life», den mest spilte på P3. Samme året vant han også Spellemann for albumet «Pretty Girls & Grey Sweaters».

#2
Black Eyes & Blue

CLMD

SpotifyWimp
#3
With My Hands Covering Both of My Eyes I Am Too Scared to Have a Look at You Now

Team Me

SpotifyWimp
#4
City Boy

Donkeyboy

SpotifyWimp
#5
The Veldt

Deadmau5 + Chris James

SpotifyWimp

Musikkåret 2012:

Brødrene Eliassen synger «Æ vil bare dans» store deler av året og får med store deler av landet på galskapen. På Spotify-listene er det Laleh, Gotye ft Kimbra og Loreen som blir mest spilt. Tooji vinner MGP som blir avholdt i Oslo Spektrum og representerer Norge i finalen i Baku med låta «Stay».

Sommeren preges av hitten «Call Me Maybe» fra den relativt ukjente artisten Carly Rae Jepsen (plukket opp av selveste Justin Bieber). 2012 er også Ellie Gouldings blomstringsår og låta «Lights» blir godt tatt imot.

Justin Bieber slipper det etterlengtede albumet Believe og gjester Oslo ved et vilt, hemmelig og spontant stuntbesøk. Taylor Swift når Norge med sin countrypop via albumet Red og Adeles album «21» fra året før blir enormt populært. Den svenske supertrioen Swedish House Mafia melder at de gir seg og gir ut albumet «Until Now».

Disse låtene hørte vi mest på i 2012:


Illustrasjon: Rashid Akrim, NRK P3
Illustrasjon: Rashid Akrim, NRK P3

Runkesirkelen

Vekk meg når det hele er over, skriver P3s Marius Asp i sin kommentar om den musikalske TV-høsten. P3.nos musikkvaktsjef Marius Asp satte flere sinn i kok med sin kommentar “Den store norske runkesirkelen” som ble publisert dette året. Kort oppsummert etterlyste han musikk-TV som byr på noe annet enn artister som jovialt covrer sine egne låter.

Asp skriver:
Mer eller mindre «folkekjære» artister møtes på tvers av sjangerbegrensninger og -kompetanse, blottet for pretensjoner og konflikt. Det er Idol uten risiko, for viderekomne som burde vite bedre, med den samme gnagende følelsen av tomhet lurende under den joviale fasaden. Og nåde den som ikke koser seg.

Les artikkelen til Asp her.

Kommentarfeltet ble fort fylt av folk som både var enige og uenige med Marius – og i Lydverket på P3 uken etter artikkelen ble publisert, stilte han i elsk- eller hat-debatt mot Gunnar Greve Pettersen, manager for blant andre Vinni (som fikk stor suksess med “Sommerfugl i vinterland” i “Hver gang vi møtes”), programleder for TV2s “Cover Me”, og “Idol”-dommer.

Der Asp kritiserer mange av musikkprogrammene for å presse artister opp i et hjørne for å få dem til å gjøre en cover de egentlig ikke er skikket til, og mener det er langt mellom de minneverdige musikkøyeblikkene i disse programmene.

Filmene

Populære filmer dette året er The Hunger Games, The Dark Knight Rises og Hobbiten. Likevel er det norske Kon-tiki som troner på toppen over 2012s mest besøkte kinofilmer og er en av tidenes mest sette norske filmer. Heyerdahls eventyr fikk dessverre ingen Oscar. Vinneren for Beste fremmedspråklige film ble Østerikets Amour.

Ian McKellen spiller selvsagt Gandalf i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).
Ian McKellen spiller selvsagt Gandalf i Hobbiten: En uventet reise (Foto: Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. og New Line Productions, Inc./ Foto: James Fisher).

Birger Vestmo gir Kon-tiki terningkast 5, og skriver disse varme ordene om filmen i 2012:

En film som bærer tittelen Kon-tiki, må finne seg i å møte store forventninger. Den forteller tross alt om en av norgeshistoriens mest omtalte bragder. Heldigvis er filmen akkurat som forventet, hvilket betyr at dette er et stort og bredt drama med historisk sus, der eventyrlysten tyter ut av filmruta.

Den er imponerende flott filmet, med glimrende visuelle effekter, nydelig filmmusikk og en fortreffelig samling skuespillere som gestalter mannskapet ombord. Filmen makter også å holde på min interesse gjennom de to timene den varer, til tross for at jeg vet det meste som skal skje i dem.

Se traileren her

På TV

Mafia, superhelter og westerninspirerte serier preger 2012. Magic City, tegneserien Powers Hell on Wheels er noen av nykommerne dette året. I tillegg til Games of Thrones sesong 2 og Breaking Bad sesong 5 da, selvfølgelig.

Game of Thrones S02
Det er duket for krig, intriger, sex og drama når de adelige familiene i de syv kongerikene i Westeros fortsetter kampen om makten og tronen i Game of Thrones. Da Torfinn Borkhus anmeldte den første sesongen, mente han at dette var det beste som hadde skjedd fantasysjangeren på ti år. Han omtalte Game of Thrones som en fantastisk serie – og det er den fortsatt. Filmpolitiet gir sesong 2 terningkast seks, og sier at Game of Thrones allerede har sikret seg en plass på listen over serieklassikere.

Les mer om sesong 2 her.

Hver gang vi møtes blir en populær dokumentarserie på TV. I programmet møter vi syv låtskrivere og artister samlet på en gård for å synge hverandres sanger. Hip hop-artisten Vinni gjør det stort med sangen “Sommerfuggel i vinterland”, som ble solgt til platina. Vinni og Halvdan Sivertsen fremførte sangen sammen under Minnemarkeringen i Oslo 22.juli 2012.

P3 Nyheter

Anders Behring Breivik dømt for 22. juli-terroren

Dypt savnet. Her fra blomsternedlegging utenfor Oslo domkirke. (Foto; Kim Erlandsen, NRK P3)
Dypt savnet. Her fra blomsternedlegging utenfor Oslo domkirke. (Foto; Kim Erlandsen, NRK P3)

Våren 2012 starta rettsaken mot mannen som drepte 77 mennesker 22. Juli 2011. På forhånd var det mye debatt om gjerningsmannen var frisk eller ikke da han gikk til angrep i Oslo og på Utøya, men retten kom fram til at han måtte være det. I august ble han dømt til 21 år i forvaring. Her er P3nyheter sin sending klokka 13 dagen dommen ble klar, med Anniken Sande.

P3nyheter: Breivik-dommen