nrk.no

2011


«Kulturkjerringer» blir et kjent begrep. Maria Amelie pågripes for å ha bodd ulovlig i Norge, og starter en omfattende debatt om papirløse flyktningers rettigheter i Norge. Hun blir deportert, men flytter senere tilbake etter å ha fått arbeidstillatese. Terrorangrepet og massakren på Utøya 22. juli preger lille Norge og ryster hele verden. Gjerningsmannen Anders Behring Breivik blir straffet med 21 års forvaring for drapene og terrorangrepet 22.juli.

22. juli-terroren

Fra markering i Oslo Sentrum den 25. juli 2011. Foto Kim Erlandsen, NRK
Fra markering i Oslo Sentrum den 25. juli 2011. Foto Kim Erlandsen, NRK

77 mennesker ble drept i terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli 2011. Det var stor usikkerhet om hva som hadde skjedd da de første meldingene om en stor eksplosjon ved regjeringskvartalet i Oslo kom. Dette er den første sendinga til P3nyheter med Anders Revdal:

P3 Nyheter Første melding om terroren
P3 Nyheter Andre melding om terroren

 


Kronikk: Det er lov å le. Heldigvis!

Av: Bjørn Tore Grøtte, radiosjef NRK P3.

22/7. Datoen er brent inn i panna for livet. For en hel generasjon. For et helt folk. P3 håndterte terroren ved å bli et sted hvor folk kunne sørge. Hvor unge folk kunne få trøstemusikk. Med programledere som var nære. Hvor vi og lytteren kunne være sammen.

En tid etterpå skulle vi også prøve å lage journalistikk på den ufattelige tragedien. Det er jo jobben vår. I P3 dokumentar valgte vi å se på galgenhumor som overlevelsesmekanisme. Denne dokumentaren var sterkt medvirkende til at P3 Dokumentar fikk NRKs journalistpris i 2012. En pris som gis for særlig prisverdig innsats på journalistikkens område.

En av de første dagene etter 22. juli hadde jeg et møte med en av de som var sentrale i krisearbeidet etter massakren på Utøya. Hun fortalte at de første som hadde galgenhumor på terroren, var AUF-erne. De som ble direkte rammet. De som hadde mistet sine venner og blitt jaget av en gal mann på ei lita øy. Hun gjenfortalte vitser som var så drøye at det er helt utenkelig å gjengi noen av dem her.

Dette var et av de største lyspunktene for meg etter tragedien. Sammen med rosetog, blomsterhav og samhold, var det at de direkte berørte kunne le sammen, et tegn på at verden på ett vis kan gå videre. At AUF-erne internt kunne ha et felleskap, også med latter, med gråt, håpløshet og sinne, ga meg håp.

Jeg kjenner det ungdomspolitiske miljøet i Norge som et av de mest kjeftsterke jeg har vært borti. Vitser og harde meldinger florerer, og argumentasjonen vitner om en gjeng ordsmeder av rang. Det er også slik jeg vil huske øya i Tyrifjorden. Et sted hvor jeg har ledd så mye at jeg har mista stemmen. Flere ganger.

I P3 Dokumentar møter du blant andre Knut på 26 år. Han har i mange år har vært sentral i AUF. Både lokalt i Sør-Trøndelag og på riksplan, blant annet som varamann på Stortinget. Knut har vært 13 ganger på Utøya, og forteller i dokumentaren en sterk og personlig historie om hvordan han opplevde skuddene på Utøya, flukten, tap av venner og tiden etterpå. Knut er en av de som forteller at svart humor, drøye vitser og latter er essensielt for ham for å komme seg gjennom den tøffe tiden etter 22. juli.

Dette er en viktig historie å fortelle. Innmari mange som opplever tragiske hendelser i livet, utvikler en form for humor. Den lever som oftest inne i en boble, i et felleskap med flere som har opplevd det samme. Det kan være i en kompisgjeng, en familie eller et fotball-lag. Like vanlig som denne humoren, er det at mange kjenner skam over at de ler av det onde. Men psykologer som vi har snakket med, mener at denne latteren er et sunnhetstegn. Når man ler, er det håp.

Det er viktig at dette er internhumor. Det at andre ler og vitser av det samme, kan virke frastøtende og smertefullt for de som har opplevd det jævligste i livet. Vi skal ha stor respekt for alle sorgreaksjoner. Og en måte å vise respekt på, er å fortelle historien til Knut og de andre kjeftsterke AUF-erne gjennom P3 Dokumentaren «Det er lov å le».


dokuplugg

22-7

– Mine livs største øyeblikk

Snøballen som begynte å rulle da Aishat Afeef var 16 år og startet i P3, har nå blitt enorm. Fra paneldeltager til programleder – titlene har vært mange, og minnene uforglemmelige.

Av Alexandra Sætran

– Jeg begynte å jobbe i P3 som 16-åring. Da var jeg med i panelet på «Junta», og senere «Juntafil». Jeg fikk gjøre andre småjobber i tillegg, som å være reporter på Quart-festivalen og anmelder på Svisj. På et tidspunkt skulle programlederen for Juntafil slutte, og da ble jeg tilbudt jobben, forteller Aishat.

Aishat har jobbet for en rekke programmer i P3, og det siste på papiret er programleder for VG-lista Topp 20 som besøkte hele fem byer denne sommeren.

– Jeg har vært programleder i Juntafil, Hallo P3, sommervikar i P3morgen, og de siste årene har jeg jobbet i Popsalongen. I tillegg har jeg ledet VG-lista Topp 20 på rådhusplassen de siste to årene, og vært med på P3aksjonen i to år.

(Foto: NRK)
(Foto: NRK)

P3 har vært mitt universitet kan du si

Hvordan har det vært å jobbe med så mye forskjellig?

– Jeg er veldig glad for at jeg har fått jobben med så mange forskjellige ting. Jeg har jo ingen høyere utdannelse enn videregående, derfor har jeg lært av alle de forskjellige jobbene jeg har hatt i P3. Jeg har opparbeidet meg den erfaringen jeg har i dag i studio. P3 har vært mitt universitet kan du si.

Hva er ditt morsomste P3-minnet?

– Det må ha vært under ene P3-aksjonen. Da Ken, Ronny og jeg laget Beyonce-video live fra P3-bua midt på natta.

Afeef har vært med på P3aksjonen i to år, begge gangene med Ken og Ronny.

– Den største utfordringen er helt klart personlig hygiene og søvn. Det gikk mange våtservietter inni buret der. Også er det jo forferdelig vanskelig å sove når senga di er inni en container midt på partytorget i hovedstaden.

Programlederen er kjapp til å svare da spørsmålet om beste P3aksjon-minne kommer fram.

– Auma Obama (søstra til Barack) jobber for CARE som var mottaker av TV-aksjonen det ene året. Hun skulle komme innom bua for å gjøre et intervju, og synes nok hele opplegget var veldig spesielt. Det er jo ikke hver dag hun reiser til et skandinavisk land og bli intervjuet av tre raringer i et bur… Uansett, hun kommer inn i den utrolig rotete og litt ekle bua, og gjør intervjuet. Ronny lå på «bakrommet» og dundrer i vei med snorkinga si, så da gikk Auma rett og slett inn for å se hva som foregikk. Jeg tror ikke hun hadde forventet å se Ronny ligge og sove i senga, men hun endte i hvert fall opp med å vekke han. Det må ha vært en rimelig spesiell opplevelse for Ronny og- å bli vekket av søstra til Obama, forteller hun.

Aishath Afeef var innelåst og live på Nrk P3 i 72 timer i et glass bur på Youngstorget. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)
Aishath Afeef var innelåst og live på Nrk P3 i 72 timer i et glass bur på Youngstorget. (Foto: Rashid Akrim, NRK P3)

Hvordan er responsen fra lytterne under P3aksjonen?

Jeg føler det er som et fellesprosjekt mellom oss inni bua og lytterne.

– Det er lytterne som holder oss i gang under P3-aksjonen. Folk var så utrolig søte og kom ned til bua med nybakte boller og holdt oss våkne på chatten da de sendte koselige meldinger. Jeg føler det er som et fellesprosjekt mellom oss inni bua og lytterne.

Hva tror du aksjonen gjør for P3?

– P3-aksjonen har vært et utrolig flott prosjekt for P3. Det har vist at vi også kan engasjere oss og engasjere andre, og at det går an å sette fokus på en alvorlig sak på en positiv og oppstemt måte.

Hva har P3 betydd for deg?

– P3 har vært en enormt stor del av livet mitt fra jeg var veldig ung fram til i dag. Det er her jeg har funnet ut hva jeg er flink til, og hva jeg ikke er så flink til. Jeg har møtt utrolig mange bra folk gjennom P3, og det er her jeg har opplevd noen av mine livs største øyeblikk, avslutter Aishat.

Jeg har møtt utrolig mange bra folk gjennom P3, og det er her jeg har opplevd noen av mine livs største øyeblikk

Høydepunkt

Juntafil – Da vi gjennom et helt svangerskap fulgte en singel jente som ble gravid gjennom one-night stand og bestemte seg for å beholde barnet.
Hallo P3 – Vi hadde en utrolig fin sending med temaet selvmord. Jeg synes vi fikk til å snakke om temaet på en fornuftig og bra måte. Vi hadde noen utrolig gode gjester som fortalte åpent om sine erfaringer. Det var vanskelig å jobbe med stoffet, men jeg synes vi fikk det til.
P3morgen – Da jeg intervjuet daværende statsminister Jens Stoltenberg sammen med Martin Beyer Olsen.
Popsalongen – Vi har hatt utrolig mange fine livemusikk-øyeblikk, særlig da Frida Amundsen covret Lalehs Some Die Young. Det var nok et par tårer som ble felt rundt omkring i landet da.
VG-lista topp 20 – Det må være å stå i pøsregn på Rådhusplassen i sommer, med titusenvis av skrikende kids foran meg

P3aksjonen

av Alexandra Sætran

72 timer sending, ett glassbur og ett mål. I en glassbunkers i sentrum av Oslo har P3aksjonen blitt arrangert i fire år på rad, første gang i 2009. Målet er å samle inn penger til et veldedighetsformål ved å auksjonere bort gaver, konserter og opplevelser utenom det vanlige. I fjor nådde aksjonen nye høyder, da pengesummen viste over en million innsamlende kroner.

(Foto: NRK)
(2009 Foto: NRK)

2009

Aishat Afeef, Ken Wasenius-Nilsen og Ronny Brede Aase ledet første omgang av P3aksjonen. Torsdag 15. oktober kl 2300 ble de låst inne i glassburet på Youngstorget. Dette året støttet P3aksjonen CARE, som er en hjelpeorganisasjon som jobber for kvinner og jenters rettigheter i fattigdommen. CARE har virksomhet i over 80 land og er et nettverk av eksperter på bistand.

Sivert Høyem, Paperboys, Superfamily, Ane Brun og Jaa9 & Onkl P var noen av navnene som dukket opp i løpet av dagene i og utenfor buret. I tillegg fikk programlederne besøk av flere av P3s kjente stemmer.

(2010 Foto: NRK)
(2010 Foto: NRK)

2010

Under P3-aksjonen i 2010 kunne du blant annet by penger på «En dag med Erik Solheim», rappellering med Petter Stordalen og lunch med Else Kåss Furuseth. I tillegg kunne du få en privatkonsert med Kvelertak, som gikk for hele 18 000 kroner, eller skinnjakken til Bjørn Johan Muri.

Ronny, Live og Ken var programledere for årets innsamling, og pengene gikk til Flykninghjelpen, som er en humanitær organisasjon som gir hjelp, beskyttelse og varige løsninger for mennesker som er på flukt. I forkant av innsamlingsaksjonen ble Ken sendt til Sudan for å besøke skoler og barnehjem. Les saken her.

Odd Nordstoga, Øystein Greni og Thomas Eriksen spilte til inntekt for TV-aksjonen og Flyktninghjelpen på Rådhusplassen, og til sammen kunne P3 melde om hele 620 000 innsamlende kroner.

2011

Nok en gang låser Aishat, Ken og Ronny seg inne bak lås og slå. Denne gang går beløpet til Norsk Folkehjelp og deres arbeid med å rydde miner og klasevåpen i en rekke land i Afrika, Asia, Europa og Midt-Østen.

Under aksjonen fikk programlederne besøk av årets Idol-dommere, man kunne by på en stuekonsert med Kaizers Orchestra, på gatekunst og høre en rekke artister opptre. Jonas Alaska, LidoLido, Team Me og Gabrille var blant artistene som stilte opp for årets aksjon.

2011 Foto: NRK
2011 Foto: NRK

2012

En 80-timers lang sending var igjen planlagt for innsamling av penger for et godt formål. Niklas og Mathias (Verdens Rikeste Land) og Silje og Ronny (P3morgen) tok med seg mikrofonene ned i glassburet, og startet årets aksjon 20.oktober. Casa Murilo, Radioresepsjonen, Harald Eia, Kaveh og Karpe Diem var noen av gjestene som besøkte P3aksjonen dette året.

I år nådde aksjonen 1 million innsamlende kroner, som gikk til LHBT-personers rettigheter. LHBT står for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner. LHBT-senteret skal være et kompetansesenter for kunnskap om seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsutrykk. Under årets aksjon ble det blant annet auksjonert bort en plass i Nytt på nytt, konsert med Justin Bieber og en signert Lionel Messi-skjorte.

(2012 Foto: NRK)
(2012 Foto: NRK)

Røyking dreper

Duoen Jaa9 og OnklP lager sitt eget program på P3 som får navnet Røyking Dreper. Det er et humorprogram for deg som røyker, har sluttet å røyke og for deg som aldri har røykt. Det er mye løs prat, og mye av det handler om hip-hop.

Den 3. mai 2011 skrev gutta dette på bloggen sin:
Vi skulle også fortelle hemmeligheter og snakke om sexlivene våre so here goes:

Johnnys hemmelighet er at han har liggi med ei dame med downs syndrom. Ikke bare gjorde han det, han nøt det hele og fikk dessert dagen etter også.
Det ble ikke barn av hendelsen, men en noe lei rettsak.

Videre er Johnnys sexliv stort sett begrenset av ovennevnte rettsak.

Pål sin hemmelighet er også av det seksuelle slaget, han var nemlig den som har ligget seg til topps i NRK så vi fikk denne sjansen. Han er fortsatt litt sår på det og vil ikke si hvem han endte opp med til slutt, men ryktene skal ha det til at han først gjorde hele P1 og P2 før vi endte opp i P3.

Pål sitt sexliv var bedre før, i disse dager går det i regelrett plankekjøring og “jeg har vondt i hodet”.

Jos hemmelighet er at han er en genmanipulert kloning av Jaa9 & OnklP med det verste fra begge. Han endte opp med å ligge med en postfunksjonær fra Radio 1 med downs og fremskreden demens. Han syns det hele var spennende, men mest lærerikt. Rettsaken kom aldri opp da det viste seg at hun var gammel nok.

Jos sexliv øker i takt med knoppenes blomstring da han hovedsaklig går for unge bjørketrær og busker med torner. Man skal lide for å elske som man sier.

Odd-Magnus Williamson tatoverer OnklP

Martin Beyer-Olsen Live

Martin Beyer-Olsen Live er «landets største late night talkshow på formiddagen». Komiker Beyer-Olsen får i studio besøk av kolleger og andre kjente stemmer.

Live med: Else Kåss
«Nye Produkter»: m/ Ken Wasenius-Nilsen
Live med: Tore Sagen
Martin Beyer-Olsen går på lufta

Martin Beyer-Olsen har tidligere vært med i programmene “Et enklere NRK” og P3morgen, i tillegg til at han med Martin Beyer-Olsen Live vikarierte for Radioresepsjonen i fjor sommer. Nå kommer sistnevnte program tilbake, denne gangen med fast sendetid på søndager.

– Martin Beyer-Olsen Live er et latenight talkshow om formiddagen. Det er et humorprogram ledet av meg, og jeg har med meg masse bidragsytere og faste spaltister. Lars Berrum er den faste sidekicken min, og så kommer blant andre Henrik Thodesen og Else Kåss Furuseth, for de er vennene mine, sier Martin.

Han tror og håper tidligere fans og tilhengere kommer til å kjenne seg igjen i det nye programmet. Det er bygd på samme grunnlag, men har blitt større. Han kan friste med helt nye spalter og halsbrekkende, musikalske innslag.

– Vi forsker blant annet på dubstep og om alt kan “dubsteppes”. Jeg lagde blant annet en dubstep-versjon av “Ingen Grenser”, forteller Martin.

– Ellers jobber vi med at Lars skal få med seg folk han møter på nach inn i studio, for han møter mye spennende folk. Han kalles tross alt Tiesto-Lars, sier Beyer-Olsen.

Det er tre ting som gjelder for Martin Beyer-Olsen Live: underholdning, underholdning, underholdning. Få det med deg fra klokken 12-14.00 hver søndag.

 


Verdensherredømme

Verdensherredømme med Kristopher Schau, Egon Holstad og Siri Kristiansen går på lufta høsten 2011. Geografiprogrammet basert på løse rykter, lett googling og intuisjon gir deg den kunnskapen du ikke visste at du trengte. Hver søndag tar programmet for seg et nytt land, ut ifra hva som ble trukket forrige gang.

Verdensherredømme: Peru
Verdensherredømme: Tsjad
Verdensherredømme: Jamaica
Programlederne:

Verdensherredømme med Holstad, Schau og Kristiansen (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)Verdensherredømme med Holstad, Schau og Kristiansen (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3)

 
Kristopher Schau
Kristopher Schau har vært inn og ut av NRK-huset i mange år. Nå er han inn. Og denne gangen skal han dele det lille han kan om verden.

Om seg selv sier Kristopher:
Jeg er veldig lang, eldre enn landsgjennomsnittet og fryktelig lite hyggelig mot de jeg måtte anse som mine fiender. Utover det lager jeg musikk, TV-manus og radio; og sover mellom 9 og 10 timer i døgnet. Jeg er som sagt fryktelig lang.

Egon Holstad
Egon er makker, og kan litt mer geografi enn Kristopher.

Om seg selv sier han:
Bor i Tromsø og livnærer meg av å skrive og bable. Veldig glad i rock. Enormt lite glad i Red Hot Chili Peppers. Fryktelig hevngjerrig og fæl, om jeg føler det kreves. Men er egentlig veldig koselig og god på bunnen. Jeg bare sliter litt med å få det frem.

Siri Kristiansen
Siri er programleder med trykk på leder. Ikke fordi hun ikke er programmet, men fordi den hardeste jobben nok blir å lede.

Om seg selv sier Siri:
For en gang skyld er jeg hun greie i gjengen. Det er uvant, og litt digg. Jeg elsker å bable, særlig om ting jeg egentlig ikke kan noe om. Utover å bable er jeg glad i å gjøre minst mulig. Særlig langt ute i skogen. Sees!


Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2011

#1
Different

LidoLido

SpotifyWimp
lidolido

I 2011 dukket en ny, ung rapper opp på radaren. Med singelen «Different» fikk han sitt gjennombrudd og imponerte et stort publikum med sine rapferdigheter. LidoLido slapp året etter albumet «Pretty Girls & Grey Sweaters» som låta var en del av. Etter dette har den svært musikalske og talentfulle rogalendingen vært fast inventar på kanalen.

#2
Jag kommer

Veronica Maggio

SpotifyWimp
#3
Swim Good

Frank Ocean

SpotifyWimp
#4
Signals

Eva & The Heartmaker

SpotifyWimp
#5
Every Teardrop is a Waterfall

Coldplay

SpotifyWimp

Musikkåret 2011:

På årets albumlister troner blant annet Lars Vaular som ga ut skiva «Du betyr meg» dette året, Stein Torleif Bjella med den sin aktuelle og andre soloplate «Vonde Visu», Team Me med kritikerroste «To the Treetops» og Jonas Alaska med sitt selvtitulerte debutalbum. I januar vinner det energiske punkrockebandet fra Kristiansand, Honningbarna, årets Urørt-finale med låta «Borgerskapets utakknemlige sønner», over band som Oslo Ess og Machine Birds.

På VG-lista troner MGP-vinneren Stella Mwangi med låta “Haba Haba” og Rihannas singel «We Found Love”, hentet fra albmet «Talk that Talk». Andre singler som preget listene det året var: Alexandra Stan med «Mr Saxobeat», LMFAO med «Part Rock Anthem», Gabrielle med «Ring meg» og Adele med «Set Fire to the Rain».


Filmene

I thrilleren Black Swan spiller Natalie Portman rollen som en primaballerina med drømmerollen i Svanesjøen. Filmen premieres med fire Oscar og tre Golden Globepriser. Med vekslingen mellom et nærmest dialogfritt drama og heftige actionscener blir Drive en kritikerfavoritt med Ryan Gosling som stuntmann i Hollywood. Oslo, 31.august av Joachim Trier blir den klare norske kritikerfavoritten dette året med Anders Danielsen Lie i hovedrollen. Publikumsfavoritten er derimot thrilleren Hodejegerne.

På TV

Den store snakkisen er fantasyserien Game of Thrones som er å se på Canal+ i Norge. Familieklaners kamp om makt og ære blir en umiddelbar seersuksess. TV-serien Treme har premiere på NRK, og utspiller seg i et New Orleans herjet av orkanen Katrina. Denne høsten sender NRK sin egenproduserte serie Taxi som tar for seg en historie i det pakistanske drosjemiljøet. Serien er laget av Izzat-regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen og danseren Adil Khan, kjent fra Dansefeber, har hovedrollen. Serien Dama Til vises også for første gang og P3s egne Live Nelvik, skal gjennom 8 episoder, finne ut og vise seerne hvordan det er å være dama til en rekke norske kjendiser.

TV Norge har også en rekke premierer høsten 2011 og humorprogrammene Ylvis og Helt Perfekt vises for første gang. Seersuksessen Nissene over skog og hei får en oppfølger. Den nye serien «Gøy på landet» vises også på TV Norge hvor 25 single byjenter drar på ungkarsjakt i Bygde-Norge. Andre nye konsepter på samme kanal er «Cruiseliv» som handler om livet på norskeide Royal Caribbean Cruise Line, samt serien «Hunder i arbeid». TV2 slipper oppfølgeren på deres humorserie Dag med Atle Antonsen i hovedrollen.