25. august giftet Kronprins Håkon og Kronprinsesse Mette-Marit seg i Oslo Domkirke. Dagen etter Stortingsvalget hvor Kjell Magne Bondeviks andre regjering tiltrer, skjer hendelsen som får hele verden til å stoppe opp. Den 11. september kl. 08:46 blir World Trade Center truffet av et fly. Kl. 09:02 kommer det andre, og treffer tårn nummer to.
Juntafil ble ledet av Nina Ramberg, Natasha Sayer, Shaun Henrik Matheson og Cathinka Rondan. Det var en avart av Junta, som var et ungdomsprogram som gikk på P3 hver dag, derav navnet Juntafil. Aishath Aleef ble ansatt etter noen år på lufta, og kom først fra Juntas kjærlighetsråd, og hadde tidvis blitt brukt i ungdomspanelet til Junta. I dag er det Tuva Fellman som leder programmet som handler om sex, følelser og kroppen.
Juntafil hører du hver torsdag mellom kl 1700-1900.
Tuva Fellman sender Juntafil fra Trondheim hver torsdag, og har vært med på programmet siden videregående. Den gang i radiopanelet, og ganske mer løssluppen enn i dag.
Av Alexandra Sætran
– Jeg var ganske så utadvendt av meg, og hadde få grenser. Det var nok derfor jeg passa i panelet.
Tuva begynte i panelet til Juntafil da hun gikk på videregående. Etter det fikk hun sin egen serie, som het «Tuvas radiodagbok».
Jeg kan til tider rødme av Juntafil, men da er det mest på vegne av andre.
Gjennom radiodagboka hennes fikk vi være med Oslo-jenta rundt på «nye eventyr». Det var mest snakk om gutter, fest og fyll i Ayia Napa.
Hun beskriver seg selv som utrolig «rølpete» på den tiden og syns hele greia var nokså pinlig når hun tenker tilbake. Nå har hun vært programleder for Juntafil i ca to år, samtidig som hun har Hallo P3 med Jørn Kaarstad.
Hva er Juntafil?
– Juntafil er et sexopplysningsprogram som jeg tror og syns er veldig viktig for unge folk. Man blir vel aldri utlært når det kommer til sex, så programmet er like aktuelt for voksne. Juntafil er veldig pinlig til tider, men kjempemorsomt å lage. Mest fordi jeg syns det er så gøy når folk blir flaue, innrømmer programlederen.
Tuva forteller at hun kommer fra en familie der man har vært veldig åpen for å snakke om sex.
– Mine foreldre har alltid ment det har vært veldig viktig å snakke åpent om alt. Man skal selvfølgelig ikke dele alt med foreldrene sine, men sex et viktig tema. Derfor mener jeg at Juntafil er fint for «familiebilen», men også veldig pinlig.
Blir du flau selv?
– Jeg kan til tider rødme av Juntafil, men da er det mest på vegne av andre. Man toucher innpå temaer som det er lett å bli litt rød av. Men flauheten jeg føler er bare positiv. Jeg syns det er gøy å bli flau. Jeg kan også bli litt pinlig berørt når det går direkte på meg. Som programleder er det kanskje ikke på sin plass å dele alt om seg selv.
Hva har Juntafil betydd for ungdom?
– Jeg tror det har vært et viktig program for ungdom og voksne opp igjennom årene. Det er noe med at man kan snakke om sex på en lett måte, uten at det er en skam å si at det er deilig eller morsomt å ha sex. Det å bli tatt seriøst er viktig for ungdom i dag, og tilbakemeldingene er alltid bra, selv om alt er anonymt.
Hvem består panelet av?
– Vi har mange å velge mellom. Vi har alltid med en SUSS-lege (Lege- og psykologstudenter), også har vi med unge folk som tørr å prate om ting og tang.
Juntafil tester grønnsaker
Hva annet skjedde i 2001?
– I 2001 var jeg så forelsket at jeg ikke hadde tid til å gjøre noe annet enn å være sammen han jeg var forelsket i. Jeg gikk i 9 klasse og hadde akkurat blitt kjæreste med en av de kuleste gutta på skolen. Jeg gikk så klart ned i karakterer på skolen, sluttet å være sammen vennene mine og ville ikke noe annet enn å være sammen med han. Med andre ord var Juntafil-starten perfekt timet for min del, sier Tuva.
Beste P3minne: Tidligere i år var jeg og Niklas Baarli på Young Wood-festivalen, et tilbud som er arrangert av oss i P3 i samarbeid med diverse Oslo-skoler. Jeg husker spesielt godt en jente blant publikum som var så utrolig gira. I tillegg kom hun fra min gamle ungdomsskole. Hun skrek «Ellingsrud» under hele festivalen. Det var skikkelig gøy! Radiomessig har jeg hatt det veldig gøy med Jørn i HalloP3.
Verste P3minne: Da jeg hadde min første live-sending. Jeg har aldri vært så nervøs i hele mitt liv, og kom åtte timer før, noe som er ganske drøyt. Jeg husker jeg satt ute og prata med SUSS-legen før sending, og fikk høre at jeg var ganske så grønn i tryne.
Flaueste P3minne: Det var under en HalloP3-sending hvor Jørn fikk meg til å si at jeg hadde hatt sex ute, og at jeg ble «busta». Det var alt for flaut.
Redaksjonen i Onkel Happy bestod av 3 unge og lovende NRK-medarbeidere ved navn Håvard Lilleheie (1973), Steinar Sagen (1975) og Tore Sagen (1980).
Onkel Happy var et sommerprogram og Steinar beskriver det som veldig løst i formen.
– Vi hadde hørespill og i siste episode lå Onkel Happy på dødsleiet. Så vidt jeg husker ringte vi en synsk person og lurte på om han kom til å dø eller ikke». Han døde… Navnet var hentet fra tegneserien Modesty Blaise. Vi satt og bladde i et blad da vi tilfeldigvis kom over det, sier Steinar.
Teksten under er et utdrag publisert 28.06.2001 i nettmagasinet Upunkt (tidligere p3.no)
To sønner av Erik og Sissel Sagen som vokste opp i mellomklassekår på Holmlia, rett sørøst for Oslo. Den eldste broren, Steinar, levde før Tore ble født et nomadeliv på Oslos østkant (her bør Haugenstua, og Strømmen nevnes). Familien slo seg ikke til ro før de fant den lille solstrålen av en forstad; Holmlia.
Håvard er sønn av Rolleiv og Turid Lilleheie, og eldstemann i redaksjonen. Han ættes helt tilbake til Stord og Kvinnherad, på Vestlandet, der han levde sine første barndomsår. Etter disse første årene skulle gårdbrukerfamilien finne det i den gode hensikt å flytte sitt hovedsete til Drammen. En by i rivende utvikling. Senere skulle unge Håvard slite seg løs fra Drammen for å bosette seg i Norges eneste storby: Oslo.
Solen står høyt på himmelen. En svetteperle faller fra pannen til Steinar Sagen i det han stumper sigaretten i askebegeret.
– Jeg prøver hele tiden å jobbe med nye folk og nye konsepter. Ja vel, jeg har gjort TV, jeg har gjort film, men nå er det radiokonseptet Onkel Happy som ligger mitt hjerte nærmest, forteller Steinar.
– Det å kunne jobbe med min beste venn og min eneste bror er et enormt privilegium. Den store mannen tenner en ny sigarett og lener seg tilbake i hammocken. Noen ganger kan det være et helvete å være så forbasket innovativ og nyskapende. Det kan gå ut over nattesøvnen, men pokker heller. For meg er det å leve.
Vi møter Tore Sagen på Tryvann parkeringsplass. Lettere andpusten, mens svetten skinner på den stramme huden hans. Han setter fra seg rulleskiene, og trekker ned overdelen på den turkise polyesterdressen sin.
– Hvordan jeg kom med i Onkel Happy? puster han tungt. Det hele begynte vel med at jeg jobba som redaksjonsassistent i Petre i litt over et halvt år. Fikk være litt med i Mamarazzi da. Så blei det en ledig plass i sendeskjema på sommer’n, så jeg spanderte en god del halvlitere på Gamle-Sagen og Lilleheie. Deretter tok jeg en rekke push-ups og en lengre serie spenst-hopp, men da fikk jeg meg jaggu jobb som utereporter for dem også!
Han smiler, og finner frem en kuvèrt-flaske spenol fra rompetaska, som han masserer inn i brystmusklene.
Etter et intermezzo i U er Håvard begeistret over å være tilbake i radioen.
– Jeg må vel være ærlig og innrømme at jeg har brukt U som et karrierespringbrett, smiler Håvard, lykkelig over å få lage riksdekkende radio.
– Det er klart U var kult, men nå føler jeg at jeg har kommet hjem, forklarer Håvard, mens han smiler gutteaktig sjarmerende. Eks TV-fjeset gleder seg tydeligvis oppriktig over å få muligheten til å lage radiotalkshow sammen med Steinar Sagen og adoptivsønnen hans, Tore. Han nikker og smiler til kolleger i NRK-kantina. Håvard er tydeligvis et velkomment og populært innslag hos mediegiganten.
«Er nødt til å stikke. Må lage radio, vet du», er det siste vi hører fra han, før han småløper gjennom korridorene for å glede tusenvis av Petrelyttere.
Livet er bedre med pynt
«Pullover er Norges eneste og beste reportasjemagasin som tar popkultur på alvor. Vi sørger for at folk holder seg oppdatert på hvor mye kokain Coca Cola Company egentlig putta i brusen sin, hvorfor de nye MMS tjenestene allerede er ut i Hong Kong og j.jack flash siste Flashmob i Roma.»
Redaksjonen:
Mona B. Riise
Ragna Nordenborg – vaktsjef
Hallvard Notaker – produsent
Ingvild Nielsen – reporter
Torgeir Engen – reporter
Ann Mari Nygjerde – reporter
Pullover hadde sin siste sending i juli 2004, og det ble en både morsom og vemodig seanse fra studio K15.
Pullover viet første time av sin siste sending til pop-prat med en haug av prateglade kjendiser. Det ble diskutert retromote (kommer flanellskjortene og doc Martens-skoene fra 90-tallet tilbake snart?), hvem og hvorfor vestlige artister slår gjennom i Japan, kokkeprogrammer på TV og musikk som er fin å sette på stereoen når tårene presser seg på og hjertet blør.
I andre og siste time hadde hvert enkelt redaksjonsmedlem sitt lille innslag der vi fikk høre om flexi-CDen, forholdet mellom Bach og garasjerock, flørting på SMS, hvordan klare seg alene på en bar og filmhistoriens mest minneverdige avskjeder. Siste sang i sendinga ble Dolly Partons «Jolene», som lytterne bestemte var den perfekte deppe-låten, og som satte et vemodig men vakkert punktum for Petres popkulturelle program.
Fra arkivet:
Publisert 03.04.2003.
Pullovers Gunhild Dahlberg og skjeggforsker Anders Kvåle Rue har sett nærmere på ulike skjeggtyper. Her kan du lære mer om ansiktshår.
Gunhild tok kontakt med skjeggforsker og illustratør Anders Kvåle Rue fra Svartdal i Telemark som gir ut bok om skjegg til høsten. I boka si tar Kvåle Rue for seg skjeggets historie men har også kartlagt nye skjeggtyper som har prydet herreansiktet de siste årene. Mange av disse mangler navn og nå har DU muligheten til å navngi disse skjeggtypene.
Vi har gamle, klassiske skjeggtyper som heter Helskjegg, lammekoteletter, Spade-skjegg, Napoleon 3.-skjegg osv. De nye omhyggelig friserte skjeggene kaller forfatteren Millenniums-skjegg.
Anders Kvåle Rue som til daglig går rundt med rødt helskjegg har følgende å fortelle om hvorfor han valgte å skrive en hel bok om skjegg:
– Helt siden tenårene har jeg fundert på poenget med å skulle barbere seg. Skjegget er jo egentlig like karakteristisk for mannen som geviret er det for elgoksen eller manken er det for hannløven. Studerer vi historien finner vi at frie, selvstendige menn lar skjegget gro, mens menn som blir undertrykt av sitt samfunn, sin kultur eller sin sjef, fjerner skjegget for å vise underordning. Da kronprins Håkon Magnus anla skjegg, så jeg det som et tydelig tegn på at en lei periode med barberingsmote var over. En ny skjeggtid var i anmarsj, dette inspirerte meg til å sette mine «forskningsresultater» ned på papiret.
Barbering er en symbolsk kastrering
– Om vi virkelig skal være ærlige må vi kunne innrømme at barbering er en symbolsk kastrering. Når en voksen mann barberer seg forsøker han visuelt å forvirre omgivelsenes oppfatning av han. I stedet for å bli oppfattet som det han er, en voksen hankjønn, imiterer han utseendet til barnet, kvinnen eller evnukken. Slik oppnår han å virke mindre truende. Ganske patetisk!
Av Håvard Ellingsen, NRK Upunkt
Publisert 09.04.2003
Etter en lytterstorm av forslag har ansiktshårene til Kronprins Haakon fått nytt navn.
Tidligere denne uken utlyste Pullover og skjeggforsker Anders Kvåle Rue en konkurranse om å finne navn til en rekke skjeggtyper. Responsen lot ikke vente på seg. Forslagene strømmet inn og nå er vinnernavnene klare:
Av Vilde Batzer
I samarbeid med danske DR, utviklet P3/Upunkt et spill som preget mange friminutt på skoler rundt i landet: Mujaffa!
I Mujaffas verden handlet alt om å sjekke blondiner, hilse på kompiser, samle gullkjeder og style BMW. Man cruisa Grønlandsleiret, bygde opp streetcreden sin, og gjorde du det godt, fikk du respekt, mann!
Spill spillet her (hvis du sitter på en maskin som støtter Flash).
Utover 2000-tallet uviklet nettavdelingen til P3 flere kontroversielle humorspill. Her er et lite utvalg klassikere fra arkivet:
MusikkMisjonen hadde sin første sending i 2001. Gjennom nærmere 700 program, inviterte musikkmisjonen sine lyttere med på over 1000 reportasjer. De hadde ca 450 gjester i studio, og sendte i underkant av 250 konserter. Det overordnede målet var hele tiden å misjonere om den beste, nye musikken, om det gjaldt rock, pop, hardcore, hiphop, eller litt triste menn og kvinner med kassegitar.
MusikkMisjonen startet sammen med musikksjef i P3 Håkon Moslet, P3Sessions i 2003. Siden den gang har man kunnet oppleve 24 direktesendte intimkonserter med blant andre Keane, Bertine Zetlitz, Satyricon, Kaizers Orchestra, BigBang, Magnet og Datarock.
P3s musikksjef Mats Borch Bugge henger fortsatt med i tidsmaskinen for å filosofere om de gamle sommerhitene, og blant en av låtene finner vi en sang som var en av de mest spilte på P3 dette året.
– En av de største sommerhitene i 2001 var «Angel» av Shaggy, en fyr som enda lager musikk, og som alle andre sommere var det også et danceprosjekt som fikk suksess: Det var da Daddy Dj med låten med samme navn.
– En sang det var umulig å glemme, sier Mats Borch Bugge og legger til at sangen som kanskje flest vil huske kom fra gutta i Travis, men låten “Sing”. – Det var jo kanskje den sangen som var mest nynnbar og syngbar av det materialet de hadde den gang, og sammen med St. Thomas vakre “Cornerman” og Missy Elliots “Get your Freak on” var dette den mest spillte låta på P3 i 2001.
De 5 mest spilte låtene på P3 i 2001 |
||
#1 |
Fallin’
|
SpotifyWimp |
Et halvt år etter at den tjue år gamle NY-jenta med rastafletter slapp sin debutsingel «Fallin’» i USA, dukket den også opp på noske hit- og radiolister, deriblant P3s spilleliste. Radiostasjoner kastet seg over låten som ble liggende i over fire måneder på VG-lista Topp 20. I dag anses den å være en av tidenes største r&b-klassikere. |
||
#2 |
Sing
|
SpotifyWimp |
#3 |
Starlight
|
SpotifyWimp |
#4 |
Here With Me
|
SpotifyWimp |
#5 |
Can’t Get You Out Of My Head
|
SpotifyWimp |
R&B-artisten Alicia Keys fikk vist sitt pianotalent med sangen «Fallin» som ble nr 1 på Billboard-lista i USA. Jennifer Lopez, Eve, Gwen Stefani, Radioheads og Travis var andre band og artister vi hørte mye på dette året. En sang som også festet seg, var et rosa helikopter som skulla flyga hem till dej.
Aaliyah, R&B-sanger og skuespiller dør i en flyulykke på vei hjem fra innspillingen av musikkvideoen til låta «Rock The Boat». I ettertid har hun blitt omtalt som en av verdens mest suksessrike R&B-artister. Hun var gift med artist- og låtskriveren R. Kelly.
Konseptet hvor man går 100 år tilbake i tid, og lever i en verden uten moderne hjelpemidler vises for første gang på TV. Vi snakker selvfølgelig om Farmen, og Gaute Grøtta Grav går av med seieren. Smallville dukker opp på TV Norge, hvor vi møter Clark Kent i årene før han blir superhelt. Andre TV-serier folk snakker om dette året er thrilleren 24, Scrubs, Enterprise og Lizzie McGuire.
Humorshowet Adamseplene: Full pupp sendes på NRK 1 med Ivar Nergaard, Klaus Sonstad og Hans Petter Nilsen. Lars Skjønberg har regi. Autofil har premiere 2. januar, og Jan Erik Larssen får programlederjobben en hver bilentusiast bare kan drømme om. Reality-Norge vokser raskt da første sesong av Big Brother sendes på TV-skjermen. Arve Juritzen er programleder, og etter 100 dager innestengt i «huset» stikker Lars Joakim Ringom av med én million skattefrie kroner.
To av de mest sette filmene noensinne har premiere dette året. Vi snakker selvfølgelig om Ringenes Herre og Harry Potter. Skuespillerne Tom Cruise og Nicole Kidman tar ut skilsmisse og vår norske filmprodusent Ivo Caprino dør den 8. februar. Caprino var kjent for sine dukkefilmer som Flåklypa Grand Prix (1975), Gutten som kappåt med trollet (1967) og Sjuende far i huset (1966).
Den første delen av Ringenes Herre-triologien, Ringens Brorskap, hadde premiere 19. desember, og fikk hele 13 Oscarnominasjoner året etter. Første del av trilogien hadde et besøkstall på 635 000 i Oslo. 2001 var også året der den første Harry Potter-filmen hadde premiere. Den ble sett av nesten 800 000 på norske kinoer, og endte opp som den mest innbringende filmen i 2001 både på verdensbasis og i USA (tett fulgt av Ringenes Herre: Ringens Brorskap).
11. september 2001 ble til sammen fire passasjerfly i USA kapra av terrorister fra Al Qaida. To av flyene styrta inn i hvert sitt tårn i World Trade Center i New York med få minutters mellomrom. Et kræsja inn i Pentagon, og det siste styrta på et jorde i Pennsylvania. Nesten 3000 mista livet i terroraksjonen. Det var ettermiddag i Norge og folk fulgte nyheten ved middagsbordet og i bilen på vei hjem fra jobb og skole. Klokka 16.00 hadde P3 denne nyhetssendinga med Knut Arild Vold: