USA invaderer Irak og Saddam Hussein pågripes ni måneder etter invasjonen. Pandemien SARS skaper frykt blant reisende. Under valgkampen får Fremskittspartiets Martin Schance mye spalteplass etter å ha slått til en AP-politiker under en skoledebatt i Drammen.
Kurt Nilsen stikker av med 53% av stemmene under Norges første sesong med sangkonkurransen Idol.
Programleder og musikkveteran Harald Are Lund går fra å lede HAL9000 til det selvtitulerte programmet Harald Are Lund, som programmet skal hete i de neste årene.
Ringenes Herre: Atter en konge avslutter trilogien på tampen av året og her til lands setter hardbarka fans ny rekord i kø-ligging ved å møte opp foran Colosseum 20 dager før premieren.
De fleste store norske band har debutert på radio hos Harald Are Lund. Landets mest kunnskapsrike musikkjournalist startet radiokarrieren allerede i 1967 og har blitt gjort personlig ansvarlig for at det fins god musikksmak i Norge.
Av Hilde Ørbo
– Det å spille ukjent musikk er noe jeg har fått mye ros og kjeft for. Noen mener jeg burde spille artister som folk allerede liker og har hørt om når jeg har nasjonal sendetid, men det er jeg helt uenig i.
Utallige norske band har fått sin jomfrutur på radio av Harald Are Lund, før de har slått gjennom for alvor. Det er gode sjanser for at bandet som radioveteranen spiller på radio denne uka turnerer landets største festivalscener om fem år. Band som Motorpsycho er bare et av mange eksempler.
– Det er noe eget med å oppdage ny musikk, og det er morsomt å ha vært først ute med å spille noe som slår gjennom i ettertid. Flere artister har fortalt meg hvor stort det har vært å bli spilt på radio første gang.
I P3 har han vært med fra starten av, først i Roxrevyen, deretter med programmet HAL9000, for så å få det selvtitulerte programmet Harald Are Lund, der rockehistoriker og musiker Thomas Felberg er med i programmets andre time.
Men det er jo ikke for heder og ære jeg lager musikkprogrammer. Det har mer vært et slags kall.
Gjennom årene har ikke Harald Are Lunds sendinger gått ubemerket hen, og i 2008 fikk han den gjeveste radioprisen i landet i 2008, nemlig Prix Radios hederspris. Senest i juli ble Harald Are Lund gjort «personlig ansvarlig for at det fins noe god smak i Norge» i den ferske kåringen av tidenes viktigste rockejournalister i Dagens Næringsliv.
– Jeg står oppført som eneste norske musikkjournalist blant masse flinke folk, så det er veldig hyggelig. Men det er jo ikke for heder og ære jeg lager musikkprogrammer. Det har mer vært et slags kall.
Det hele begynte med «The King» i -57. Som 10-åring fikk Harald Are Lund sin første plate, nemlig den første EP’en til Elvis Presley.
– Det klassiske bildet med Elvis i positur med skriften som The Clash brukte på London Calling over tyve år senere. Jeg begynte å gå med sleik og jeans av typer Wrangler og Lee, den sorten som farget av. Den andre store innflytelsen min var Little Richard. Jeg ville både se ut som og kunne synge som ham. Det var helt til jeg skjønte at han var svart og jeg er hvit, og at det ikke var mulig.
Selve radiokarrieren begynte derimot allerede i -67 med hørespillene på NRK.- Da jeg begynte jobbet jeg med å lage lyder for skuespillerne, som for eksempel lyden av skritt eller en dør som åpnes. Så søkte jeg om å være med på et programlederkurs på sommeren i regi av barne- og ungdomsavdelingen.
Derfra gikk turen omsider til «Platespiller´n», der Lund ble programleder i februar -68. Her fikk han hatbrev for å spille låter av The Doors og Jimi Hendrix.
– Det var en annen tid. Heldigvis så endret musikklandskapet seg kort tid etter fra å være låtorientert til å være albumorientert. Det var en del av musikkrevolusjonen i den siste halvdelen av 60-tallet.
Selv er ikke Harald Are Lund fremmed for å presentere album i fullstendig versjon under sendingene sine.
– Det skaper en mulighet for folk å høre mer enn én låt, men det må være et album med kvaliteter over det gjennomsnittlige – en moderne klassiker, for eksempel. Artister tenker jo fortsatt i albumformat, bortsatt fra de veldig kommersielle artistene som bare bryr seg om singler. Og det er to forskjellige musikalske verdener. Musikken står sentralt i den ene, ikke innpakningen.
I tillegg til å ha snurret plater i snart 50 år, har Harald Are Lund utallige artistintervjuer bak seg. Men det er ikke et artistintervju som Harald Are Lund trekker frem, men intervjuet med den gamle beatpoeten Allen Ginsberg.
– Det er et av de få intervjuene som jeg er veldig fornøyd med. Ginsberg leste poesi i studio om beatgenerasjonen. Opptaket finnes bare på halv hastighet, som man gjorde for å spare bånd.
Derfor høres det ut som vi snakker i telefonen.
Ved siden av å være NRKs ubestridte musikkekspert er barten karakteristisk for Harald Are Lund, men den har han bare på grunn av et pistrete helskjegg.
– Nå tør jeg ikke ta av barten, for jeg vet jo ikke hvordan jeg ser ut uten lenger etter å ha hatt bart i nesten 50 år. Jeg har alltid vært fascinert av ansiktshår, og leste mye om barbersaker som liten. Med andre ord var jeg et merkelig barn.
Allerede da Lund som 20-åring jobbet på Posten og leste til forberedende, lot han barten gro.
– På den tida var det ingen som hadde bart, og bare noen få som hadde fullskjegg. Beatles begynte i -67 med Sgt. Pepper, men det tok litt tid før det kom til Norge. Som tenåring ble jeg interessert i surrealismen som kunstretning og fikk plutselig se et bilde av Dalí. Da begynte jeg å tvinne barten.
Selv med Dalí og The Beatles som hårete forbilder, var det egentlig helskjegg Harald Are Lund helst ville ha.
– Hvis jeg hadde hatt et valg, hadde jeg anlagt helskjegg, men jeg har litt ujevn skjeggvekst.
Etter snart 50 år på lufta er pensjonisttilværelsen i sikte for Harald Are Lund, og det er usikkert om radioveteranen vil være på lufta fremover.
– En side av meg vil høre på musikk for gledens skyld og få lest bøker, spesielt musikkbiografier, som jeg bare har fått lest utdrag av hittil. Som jeg har det nå, går det mye tid til «tvangslytting» for å finne fram til ny og presentabel musikk. Det skulle jeg gjerne gjort mindre av. Samtidig har jeg veldig lyst til å lage en serie om musikk som har vært viktig for min musikalske utvikling.
P3 pusses opp av musikksjef Håkon Moslet og kanalsjef Marius Lillelien. Musikkprofilen blir mer lyttervennlig og programmene får navn etter programlederne. Programleder og musikkveteran Harald Are Lund går fra å lede HAL9000 til det selvtitulerte programmet Harald Are Lund, som programmet skal hete i de neste årene. I programmet er Thomas Felberg fast inventar. Som kanalens mest kunnskapsrike musikkformidler og radiopersonlighet får han i 2010 Prix Radios hederspris. Et annet program som blomstret opp dette året var Petre Nå.
Ambisjonene var enorme. Målet var å få unge folk til å bli engasjert og interessert i nyheter. Petre Nå kom på lufta i 2003 med egen TVpromo og et stort pågangsmot.
Teksten under ble publisert på Radionytt.no før programpremieren 1. september 2003
1. September braker det løs med stor nyhetssatsning i Nrk Petre. Tor-Erling Thømt Ruud skal formidle nyheter som du aldri før har hørt dem i programmet Petre Nå.
For første gang satser Nrk Petre på et rendyrka nyhetsmagasin. I timen mellom 16 og 17 hver eneste dag skal Spydeberg-gutten Tor-Erling Thømt Ruud (24) debattere, krangle og presentere det viktigste i nyhetsbildet.
– Alle har et sug mot nyheter! ALLE liker å være oppdatert. Det er bare det at det noen ganger er så kjedelig å oppdatere seg. Det skal vi gjøre noe med. Vi skal ikke lage ungdomsnyheter, men nyheter som unge kan forholde seg til, sier den nybakte programlederen.
Hvordan skal du nå ut til ungdommen?
– Jeg er ungdom selv. Og unge mennesker er ikke dumme, men de krever kanskje mer og stiller flere spørsmål. Det skal jeg gjøre for dem til dem som fortjener krasse spørsmål.
Thømt Ruud startet som nyhetsreporter i NRK Sørlandet som 21-åring. Der leste han også nyheter. Siden den gang har han vært reporter, produsent og vaktsjef i magasinprogrammet Kaliber på NRK Petre.
Hvor stor redaksjon er det som jobber med dette programmet?
– Vi er til sammen 13 stykker. Husk at vi skal ha nyhetsbulletiner hver time fra klokka 6 som ender opp i timesprogrammet klokka 16. Det er reportere i Oslo og Tromsø foruten Trondheim, så vi skal nok klare å dekke det meste. Det er deilig å ha en trygg og superflink redaksjon i ryggen når man skal fronte massene på eteren.
Urørt Humor var programmet som tar for seg ny, norsk humor- og finner nye komikertalenter der ute. Gjennom programmet har komikere som Else Kåss Furuseth, Sigrid Bonde Tusvik og Henrik Thodesen blitt bedre kjent blant folket. Du kunne høre Ragnhild Silkebækken på lufta hver søndag fra 14 til 16 på P3.
Teksten under ble publisert 29.08.2003 i nettmagasinet Upunkt (forløperen til P3.no)
Hun mener hun har fått jobben ved en feiltagelse, og at sjefene er for stolte til å innrømme tabben. Derfor skal Ragnhild fortsette på P3 hver søndag, i Urørt Humor.
Aktuell som:
Programleder for Urørt Humor, som presenterer unge og ukjente komiske talenter. Et slags NM i morsom hvor deltagerne velger våpen/genre selv.
To linjer om deg
Jeg vil veldig gjerne være en slik som foretrekker sorbet-is, men det ville være å lyve.
Hvorfor jobber du i P3?
Det har sikkert skjedd en feil en gang, men sjefene her er veldig selvhøytidlige og nekter å innrømme tabben.
Fem filmfavoritter?
Det klarer jeg ikke å svare på dessverre, av uendelig mange grunner eller filmer som det heter.
Fem platefavoritter?
Vanskelig altså: Beth Ortons «Central Reservation», Nick Cave and The Bad Seeds «The Good Son», Grandaddys «Sumday», Stereo Totals «OH AH» og Le Tigres «Hot Topic».
Hvem hadde du tatt med på en øde øy?
En som kunne bygge båt med bare hendene, fiske, klatre, bake og som i tillegg fikk meg til å le.
Hvilken artist ville du helst hatt sex med?
Det måtte bli den artisten som først frir til meg og får jahaha. Flere internasjonale artister i køen selvfølgelig, ofte.
Bush?
Nehehei
Charter eller interrail?
Charter, huff
Biff eller Sushi?
Sushi
Roskilde eller Quart?
Quart, dessverre
Intimbarbering?
Vokspiker spiller heller høy musikk
Verdt å kjempe for?
Det vanlige; menneskerettigheter, den lokale vannkilden og kjærligheten!
Hvis du var Bernander for en dag, hva ville du gjort?
Jeg ville ha tatt med meg ei bøtte, en håv og matpakke ut i båten min (det slår meg at han er en slik som eier båt) også ville jeg ha seilt min egen sjø. Der ville jeg prøvd å fange rare fisker og skjell med håven. Alt jeg fanget skulle jeg slippe ut igjen. Den kvelden ville jeg sovne fort og være fornøyd, sjøluft gjør det med folk. Kanskje ville jeg ha husket å skrive i almanakken min: Husk å se på Ragnhilds lønnsituasjon, grav gjerne dypt i egen lomme.
Etter å ha vært utegående reporter i Karate får Kyrre Holm Johannessen sitt eget program oppkalt etter seg selv. I likhet med programmene Marius, Christine og Marte, som alle fronter programlederne.
Kyrre var et program hvor Kyrre Holm Johannessen og Tore Sagen fant ut av alle de store og små tingene de lurte på her i verden. Et slags Google i radioform.
– Blant høydepunktene var innslagene «Hva liker nazisten aller best å spise til middag» (Svinekoteletter med fløtesaus) og de tallrike telefonene vi tok til Swaziland, dette mystiske og forlokkende landet med de vennlige menneskene. Tore og jeg hadde det veldig hyggelig på jobb, og redaksjonens (Tore og jeg) seminarer på Havna Hotell på Tjøme er svært gode minner fra min tid i P3, forteller Kyrre.
Hør klipp fra Kyrre her
2003 var året da P3 fikk et eget fotballprogram. Duoen Thomas Aune og Aleksander Schau formidlet kjærlighet og lidenskap for fotball over eteren.
FK fotball var et fotballrelatert og humoristisk radioprogram på P3, sendt første gang i august 2003. Programmet ble ledet av Aleksander Schau og Thomas Aune og vanligvis sendt søndager mellom klokken 12 og 14. I programmet rettet programlederne et skråblikk mot fotball; både mot norsk og europeisk toppfotball og mot lavere divisjoner i Norge og lite omtalte utenlandske serier.
Thomas og Aleksander har i løpet av tiden som programledere blant annet gitt ut tre bøker, fått Freddy Dos Santos til å spille fotball med rosa svettebånd, fått en liga oppkalt etter seg og ikke minst – fått en stor og iherdig fanskare.
Etter hele sju år var eventyret imidlertid slutt, og det ble markert med et brak. Thomas og Aleksander tok farvel med P3 og lytterne under cupfinalen mellom Follo og Strømsgodset i 2010. Dette var den niende cupfinalen FK Fotball dekket, og guttene uttalte før finalen at dette var en stor dag.
Dette sa programlederne i et intervju før cupfinalen og deres avgang i 2010:
Sendinga kommer jo til å dreie seg veldig mye om kampen. Follo er i finalen, og jeg er fra Ski, så vi kommer nok til å heie sterkt på Follo. Hvis det ikke blir ekstraomgang, bruker vi den siste timen på ønsker fra lytterne, sa Thomas i forkant av begivenheten.
Alexander så for seg sendinga som Klassisk FK Fotball med en dæsj av at dette kommer til å bli aller siste gang, og hadde en slags optimisme i forhold til Follo han også.
Follo kommer til å vinne alt unntatt kampen. De kommer til å vinne publikum og folket, for det har aldri vært en større underdog i cupfinalen,
synset Aleksander før cupfinalen.
Vålrengaspilleren Freddy Dos Santos var en sentral fyr i FK Fotball. Spesielt i alle veddemålene som ble blitt inngått i sendingene.
Vi har måttet male taket til Freddy, skifte dekk på bilen hans, stikke hjem til han med smågodt mens han ser på TV, kjøpt is når han har ønsket det og kjøpt flerfoldige bruskasser til han. Til gjengjeld har han spilt fotballkamper for Vålerenga iført bart, rosa svettebånd og glatt hår. Han har intervjuet Steffen Iversen og Kjetil Rekdal, og vi venter også spent på å lese starten på selvbiografien hans, som han måtte begynne på etter at Vålerenga nylig tapte for Lyn – FK Fotballs Blogg.
– Freddy har jo måttet gjøre mye rart, men det at han måtte bruke rosa svettebånd i en kamp er spesielt morsomt, for det har blitt med videre til FIFA 10. Der har faktisk spilleren hans på seg rosa svettebånd, forklarte Aleksander i et intervju med P3.no i 2010.
Etter sju år med fotballradio var det vanskelig å plukke ut høydepunkter, men noen ting husket guttene ekstra godt.
– Hver eneste cupfinale har vært helt fantastisk. Å sende fra en rasteplass langs autobahn under VM i Tyskland i 2006 var spesielt, og Sør-Afrika var også ganske kokos. Så må vi ikke glemme OL i Bejing heller da.
– Vi har har sendt radio fra så langt sør, nord og øst man kan komme. Vi snakker Cape Town, Bejing og Nordkjosbotn, påpekte Aleksander.
Thomas kjente litt på den rare følelsen da det hele var over.
– Vi har jo holdt på så lenge, så det er litt rart. Det er så mange faste lyttere som sender ting til oss hele tiden, og man føler at man kjenner dem. Det blir jo litt uvant å ikke ha den kontakten med dem lengre, men det skal bli deilig å ikke stå opp tidlig hver søndag, sa Thomas til P3.no.
Supportersanger
FK Fotball spilte ofte supportersanger som de syntes var festlige. Her er et utvalg:
Marte Stokstad begynte i NRK som telefonvakt, og jobbet seg raskt oppover i systemet. Etter hvert fikk hun sitt eget program på P3, og har siden den gang vært et populært programledervalg for en rekke kanaler. Martes første program ble fort populært, og hadde om lag 140 000 lyttere hver dag.
– Radio er jo helt gull, så jeg håper inderlig jeg får muligheten til å jobbe med det igjen. Det er jo store forskjeller på å jobbe i radio og i TV, i TV er det ikke like mye rom for ord som det er på radioen. Og jeg er jo glad i å prate…mye, sier Marte Stokstad.
P3Sessions er en intim konsertserie som har gitt kvalitetsmusikk til et større publikum, og samtidig beholdt en nærhet mellom band og publikum. Satyricon, Bigbang, Timbuktu, Madrugada, Kaizers Orchestra, Phoenix, Madcon, Marit Larsen, Datarock, Band Of Horses, Robyn, Dimmu Borgir og Karpe Diem er bare noen av de mange artistene som har skapt magiske øyeblikk gjennom P3Sessions i årenes løp.
De 5 mest spilte låtene på P3 i 2003 |
||
#1 |
Where is the Love
|
SpotifyWimp |
De færreste visste hvem Black Eyed Peas var før Fergie ble med gruppa, vel å merke som et andrevalg etter Nicole Scherzinger som var kontraktsbundet til en annen gjeng og måtte takke nei. På albumet Elephunk (2003) forlot gjengen sitt daværende kredfylte hiphop-image, og inntok popverdenen med hiten «Where Is The Love», hvor nysingle Justin Timberlake bidro med gjestevokal og masse gratis oppmerksomhet. |
||
#2 |
Shake your tailfeather
|
SpotifyWimp |
#3 |
Hole in the head
|
SpotifyWimp |
#4 |
Hey ya!
|
SpotifyWimp |
#5 |
White flag
|
SpotifyWimp |
«Hobbiten» Kurt Nilsen vinner første sesong av Idol og singelen troner VG-lista topp 20 «She`s So High» i åtte uker. André3000 gjør det stort med den dansbare låten “Hey Ya” på dobbeltalbumet Speakerboxxx/The Love Below til OutKast . Frasen «Shake it like a polariod picture» bidrar til at polaroidkameraer gjør et nytt inntog på markedet. Med vokalist Fergie i front gjør Black Eyed Peas suksess med låta “Where Is The Love?”.
Kurt Nilsen stikker av med 53% av stemmene under Norges første sesong med sangkonkurransen Idol. På andreplass kommer Gaute Ormåsen. Nilsen var en rørelegger fra Bergen, men etter Idol-pokalen og vinnerlåta «She’s So High» har han blitt en av Norges mest populære artister. I 2006 startet samarbeidet med Lind, Nilsen, Fuentes og Holm, og sammen ble de «De nye Gitarkameratene». Tilsammen har de gitt ut to album. I 2012 har Idol 10-årsjubileum, og Kurt er tilbake i programmet. Denne gang som dommer sammen med Tone Damli Aaberge, Gunnar Greve Pedersen og Esben Selvig.
Lydverket vinner prisen for beste kulturprogram under Gullruten. Idol sendes på TV 2 for første gang, og håpefulle amatører står i kø for å bli den neste superstjernen. I finalen går Kurt Nilsen av med seieren, mens Gaute Ormåsen kommer på andreplass. Talkshowet Senkveld med Thomas og Harald går på lufta og kupper fredagskvelden. Thomas Numme og Harald Rønneberg blir raskt populære med innslag som
«Senkveldduellen» og «Harald gjør ting han ikke kan». Uti vår hage har premiere på norske skjermer 11. september med Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Atle Antonsen. Med klassikere som «Danskene som ikke forstår hverandre» og «Lena fra Døden på Oslo S» skriver trioen et lite stykke norsk TV-historie.
Ringenes Herre: Atter en konge avslutter trilogien på tampen av året og her til lands setter hardbarka fans ny rekord i kø-ligging ved å møte opp foran Colosseum 20 dager før premieren. Vi dro på kino for å dåne til Johnny Depp som var sexy selv med kajal og slagside i Pirates of the Caribbean. Charleze Theron imponerte stort i rollen som seriemorderen Aileen Wuornos i Monster, mens Bill Murray og Scarlett Johanson hadde hovedrollene i årets kultfilm, Lost in Translation.
I Norge blir får Salmer fra kjøkkenet Amanda for beste film, mens Jennifer Lopez of Ben Affleck sliter med omdømmet hjemme i USA etter å ha spilt i stor-kalkunen Gigli.
Som om ikke rusbrusen var ikke nok, hadde jentene begynt å snuse for fullt. Snusen sneik seg under leppene gjennom små, rosa, feminine, aluminiumsesker som appelerte til våre svake sinn. Men det var rusbrusen som var den største banditten.
Fra 1. januar 2003 ble rusbrus solgt i vanlige butikker, og fjortissfylla ble med én gang med overkommelig for de som ikke hadde sansen for øl eller heimbrent med lunka Fanta Exotic.
«Det er billigere å bli full på rusbrus enn på øl. Vi blir fortere beruset, og dessuten smaker øl vondt», sa Tilla Lie og Mia Olsen til Aftenposten. Hvorvidt Tilla og Mia var fulle når de gav følgende sitater til Aftenposten vet vi ikke, men så var de veldig glade i rusbrus også da.
Converse-skoene var tilbake for å godt, og mens vi snørte på oss den amerikanske basketballskoene sendte vi tekstmeldinger med bilder til hverandre.
20. mars 2003 angrep USA og flere andre land Irak. I ukene før trodde landene at diktatoren Saddam Hussein hadde masseødeleggelsesvåpen, og invasjonsstyrkene vant de første kampene og tok hovedstaden Bagdad. Hussein ble dømt i en irakisk domstol og henretta i 2005. I 2003 sa president George W. Bush at krigen i Irak var så godt som over, men fortsatt blir mange drept i landet som sliter med mye vold. Mariann Deila hadde P3nyheter morgenen etter angrepet: