nrk.no

2004

Janet Jackson får massiv oppmerksomhet etter å ha «mistet» puppen ut av et noe upraktisk dansekostyme på direkten under Super Bowl i USA. Norgeshistoriens største og mest brutale ran, NOKAS-ranet preger kontinuerlig norske medier. 2004 er året George W. Bush blir gjenvalgt, og den politiske venstresiden river seg i håret. Det avsløres at amerikanske soldater torturerer og mishandler fanger i Abu Ghraib-fengselet i Bagdad i Irak, og væpnede ranere får med seg «Skrik» og «Madonna» fra Munchmuseet. Prinsesse Ingrid Alexandra blir født, Lance Armstrong vinner Tour de France for sjette år på rad, og Magnus Carlsen blir verdens yngste stormester i sjakk i en alder av 13 år.

Tazte Priv

Bård Tufte Johansen og Harald Eia kommer opp med ideen om programmet Tazte Priv etter suksessen med Team Antonsen. Hver lørdag mellom klokken fire og seks kan vi høre det lettbeinte showet som hadde opptil 100 000 lyttere hver uke. Vi stifter bekjentskap med roller som Lena fra Døden på Oslo S, John G. Bernander og to små karer. Radiorollene har blitt brukt i flere av TV-programmene til Bård og Harald i ettertid.

Denne artikkelen var å finne på nett før premieren:

Kvalitetsfjolling
Programmet har altså fått den noe kryptiske tittelen «Tazte priv», men det betyr ikke at det er et alminnelig chatteprogram av den grunn. Harald Eia prøver å forklare hva programmet egentlig handler, men han og Bård er ganske enige om at veien blir litt til mens de går den:

– Jeg er egentlig ikke så glad i konsepter, jeg, men det kommer til å bli mye tøys og tull, ikke helt ulikt «Karate». Du kan si at det blir kvalitetstøys, sier Harald.

Programmets ungdommelige tittel har en forhistorie, og Harald fniser i telefonrøret når han skal prøve å forklare den;

– Det starta egentlig med en mail vi fikk fra Audun Vinger. Han skrev nemlig «tazte priv» på kødd, men det spørs nok kanskje om tittelen ikke har så mye sammenheng med programmet egentlig.

Just do it
Harald synes radio er en deilig avveksling fra TV-jobbinga. Alt går litt fortere med radio:

Bård slapper sånn av i radiostudioet at han endelig kan legge ansiktet i naturlige folder.
– Radio er mer «just do it», lissom. Det går mye kortere tid fra du får en idè til du får satt den ut i livet. Og så må du få med at vi er veldig fornøyde med å være på P3. Vi ville helst på p3 vi, det er jo den kuleste kanalen!, mener Harald.

Men med nytt medium må de to også gi slipp på team Antonsen- kollegene Kristopher og Atle, men det synes Harald er greit.

– Det er jo alltid fint å ha noen å imponere, og vi måtte jo imponere Kris og Atle litt, da. Når det bare er oss to trenger vi ikke imponere noen, og det er jo litt trygt.

Av Marte Fougner Hjort, NRK Upunkt

Hør Tazte Priv her

Intervju: Nordnorsk programleder
Intervju: Person med talefeil
Intervju: Lena fra Døden på Oslo S
Intervju: Lena del 2

Tazte Priv Besatt nynorsk-mann

Øystein Karlsen, Kristopher Schau og Morten Ståle Nilsen fra programmet Et Norge i Krig (Foto: NRK)
Øystein Karlsen, Kristopher Schau og Morten Ståle Nilsen fra programmet Et Norge i Krig (Foto: NRK)

Et Norge i krig

Et Norge i Krig går på lufta 30. august med Kristopher Schau i førersetet og blir på rekordtid en av P3s største lyttersuksesser. På tross av dette får programmet kort levetid på lufta, fordi det er «for negativt, mørkt, drøyt og dystert». Vi får blant annet høre Schau selge sjela si til Thomas Numme for 18 500 kroner.

Teksten under er skrevet av Ken Håkegård for nettmagasinet NRK Upunkt i 2004

Kristopher Schau – programleder
Etter lengre tid med sjarmerende familieunderholdning hentet Schau frem en mørkere side enn han noensinne har vist. For første gang laget han et program der han fremsto hundre prosent ærlig, ifølge ham selv.

– Det er ikke nødvendigvis vakkert, men det er i det minste sant.

En av Norges antatt morsomste menn sto bak disse innøvde faktene formet av mørkesyn, depresjon, angst, kynisme og en nagende oppgitthet. Han hadde i denne perioden stunder der han sleit med å forlate leiligheten og der det bare var skrikende stillhet i tomme rom.

Morten Ståle Nilsen
Nilsen kunne i denne perioden i 2004 se tilbake på en karriere som redaktør i Beat, Scanorama og Café, i tillegg til en årrekke som anmelder i Aftenposten og VG. Den en gang lovende unge ordekvilibristen ble innhentet av at han verken er ung eller lovende lengre. Et liv farget av rusmisbruk og smusslitteratur har satt sitt preg og i Et Norge i krig kunne han være den han var. Det eneste rette formen for politisk korrekthet er å være ærlig.

Øystein Karlsen
Etter Herreavdelingen og XL, strøjobber som reklameregissør, samt flere år som markedssjef for NRK Radio møtte Karlsen veggen. Samlivsbrudd, angst og blandingsmisbruk satte sitt preg på ham, som på så mange andre. En ung mann som i utgangspunktet trodde han kunne surfe på overflaten gjennom livet, innså at han sto til ørene i gjørme akkurat som far hans før ham, og far hans før ham igjen.

– Det fine med å vite at tap er det eneste sikre utfall, er at seieren blir desto viktigere, uttrykte han det selv.

Se ikke fremover, se rett ned – det er ikke sikkert det er noe der fremme uansett var i et halvt år mottoet for denne gjengen som laget et Norge i krig på P3. En redaksjon som er over middagshøyden og fremdeles har skyggene foran seg.

Solgte sjela

Etter en spennende budkrig mellom Hedningsamfunnet og Thomas Numme i TV2, endte sistnevnte opp med sjela til Kristopher Schau for 18 500 kroner.

Thomas Numme er veldig spent på kjøpet, han ble umiddelbart varmere i kroppen da han fikk tilslaget på sjela. Numme lover at sjela ikke skal misbrukes i underholdningssammenheng. Kristopher er nå uten sjel, men han uttaler at han ikke merker noe markant forskjell.

Hør auksjonen her:

Sjel-auksjon

 

Her er hele budrunden:
Feelgood 18500,00 NOK 1 6/9/2004 12:27
Hedningsamfunnet 18000,00 NOK 1 6/9/2004 12:25
gocontact 11000,00 NOK 1 5/9/2004 13:58
lucifer666 10000,00 NOK 1 30/8/2004 12:09
JensET 9800,00 NOK 1 30/8/2004 12:24
zpiff 2000,00 NOK 1 30/8/2004 12:13
surfer80 1400,00 NOK 1 30/8/2004 12:13
solidaudio21 1300,00 NOK 1 30/8/2004 12:12
TorgeirAm 1200,00 NOK 1 30/8/2004 12:11
¤TheTrueMayheM¤ 1100,00 NOK 1 30/8/2004 11:19
StatiC77 1050,00 NOK 1 29/8/2004 23:52
Guta 1000,00 NOK 1 29/8/2004 22:41
askdie 650,00 NOK 1 29/8/2004 22:57
joebush 325,00 NOK 1 29/8/2004 22:55
brockb1 200,00 NOK 1 29/8/2004 22:08
vifteovn 140,00 NOK 1 29/8/2004 20:32
runedy 120,00 NOK 1 29/8/2004 20:06
Kingsley 100,00 NOK 1 29/8/2004 20:05

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2004

#1
Morning Song

Jim Stärk

SpotifyWimp
Jim Stärk

#2
Yeah

Usher + Lil’ Jon + Ludacris

SpotifyWimp
#3
I Don’t Want To Be

Gavin DeGraw

SpotifyWimp
#4
Used to Love U

John Legend

SpotifyWimp
#5
Signs

Snoop Dogg

SpotifyWimp


Musikkåret 2004:

Popgruppen O-Zone med medlemmer både fra Moldova og Romania klatrer til topps med låta «Dragostea Din Tei» og oppfølgeren «Despre Tine», som henholdsvis lå åtte og ni uker på listetoppen. Aerobic og høy skjæring blir en umiddelbar hit da den svenske DJen og produsenten Erik Prydz slipper låta «Call on Me». Britney Spears legger vekk skoleuniformen og inntar listetoppene med låter som «Toxic» og Bobby Brown-samplede «My prerogative». Jay-Z og Linkin Park slipper deres sammarbeidsalbum Collision Course som senere ble det mest solgte CD/DVDen dette året.

Her hjemme stikker bandet We, med vokalist Thomas Felberg i spissen, av med Spellemannsprisen for Årets rockealbum for albumet mugglers.


På TV

Humorprogrammet Team Antonsen går på lufta og skaper umiddelbart debatt ved å tulle med blant annet nordlendinger, samer og muslimer. Teamet Atle Antonsen, Harald Eia, Bård Tufte Johansen og Kristopher Schau blir en seersuksess med sketsjer som «Ekstrajoker Nord» og «Journalistskolen».

Team Antonsen – Folk med senskader

Team antonsen – Manisk syke

Team Antonsen – Joker Nord

Reality og parodi

Reality-programmet Jakten på kjærligheten blir en vinner blant det norske folket, og Kathrine Moholt ledet programmet fram til 2007. TV-programmet er et av de mest sette programmene på TV2. Rikets Røst med Otto Jespersen har også premiere dette året. Programmet tar opp samfunnsaktuelle problemer, og Otto byr på gjester som Pia Haraldsen, Morten Ramm og Sigrid Bonde Tusvik. TV2-nøttene sendes som en parodi på Roald Øyens Påskenøtter & Julenøtter på NRK, og blir en seer-suksess. Programmet lages av komikerne Kristian Ødegård og Espen Eckbo.

Filmene

I Evig Solskinn i et plettfritt sinn ser man for en gangs skyld Jim Carrey i en seriøs rolle. Gamle heltehistorier trekkes frem i Troja med Julian Glover, Brad Pitt og Eric Bana. Den norske regissøren Erik Poppe slipper Hawaii, Oslo på kino. Basert på egne erfaringer fra gjeng- og ransmiljøet i Oslo debuterer Aksel Hennie som regissør og manusforfatter med filmen Uno.

Filmpolitiets Birger triller terningkast fem, og skriver dette om filmen:

Jeg var svært entusiastisk da ”Uno” hadde premiere i fjor høst. Jeg er fremdeles stor fan av filmen. Nå kommer den i en DVD-utgaven med to disker, spekket med ekstrastoff.

Dette er et flott eksempel på hvordan en norsk film kan og bør presenteres på DVD, til tross for noen små skjønnhetsfeil.

Uno handler om David som tvinges til å tyste på en i kroppsbyggermiljøet han vanker i. Bestekompisen Morten svikter ham, og David blir stående helt alene mot en farlig gjeng. Ved kinopremieren sa jeg at «Uno» er en kruttønne av en film som er både velspilt, engasjerende og medrivende. Uno har fått en DVD-presentasjon som den fortjener. Jeg får en følelse av at stoffet er produsert med maksimal entusiasme. Det er alltid et godt utgangspunkt når budsjettet er minimalt.

Det gjelder fortsatt!

P3 Nyheter

Tsunami i IndiahavetNatt til 2. juledag 2004 var det et enormt jordskjelv i havet utenfor Indonesia. Utover morgenen kommer det meldinger om at folk har mista livet i Thailand, men det er usikkert hva som har skjedd. Etter hvert viser det seg at folk langs kysten i en rekke land i området er tatt av store flodbølger. Også mange nordmenn blir meldt savna, og 84 blir tilslutt bekrefta døde. Til sammen døde over 280.000 mennesker. Her er en av sendingene til P3nyheter 3. Juledag med Knut Arild Vold som oppleser.

P3nyheter: Tsunami i Sørøst-Asia