nrk.no

1999_ill

Crazy Frog er en landeplage. Det avholdes stortingsvalg, og en rødgrønn regjering blir et faktum. London utsettes for terrorangrep mot t-bane og buss, som resulterer i 52 dødsfall og 700 skadede. Brokeback Mountain blir den nye Titanic, Kanye West sier «George Bush doesn’t care about black people» live på NBC og Disneyland i Statene blir 50 år

Fra drillpike til morgenfugl

Intervju med Live Nelvik av Alexandra Sætran

Det hele startet med at Lives sjef, som på den tiden var Barbara Jahn, ønsket flere kvinnelige stemmer på lufta i P3. Med det fulgte kampanjen ”Jenteinvasjonen”, og med et åpent og anonymt kommentarfelt på nettet, var det duket for en blandet velkomst i P3 for jentene.

– Det kom mye rart i kommentarfeltet. Mange skrev «jævla jenter, ha dere bort». Men, P3 fikk inn meg, Kristine Riis, Sigrid Bonde Tusvik, Siri Kristiansen og Else Kåss Furuseth, så jeg ville ikke kalle resultatet av kampanjen mislykket.

Alle fikk sitt eget sommerprogram, og Live og Kristine startet Drillpikene.

– Jeg har nok aldri lært så mye som jeg gjorde den sommeren. Vi hadde skyhøye mål, og lagde sketsjer i et forrykende tempo. Vi jobbet rett og slett ekstremt hardt, forteller hun.

Etter hvert fikk Live og Kristine Radioresepsjonens sendetid, noe som alltid er en utfordring. Live sier at RR har veldig hyggelige fans, som ikke var fullt så hyggelige mot de «nye jentene».

– Folk er vanemennesker og elsker det de kjenner, så ja, det ble en del reaksjoner. Det begynte med at folk satt med armene i kors og var litt skeptiske, men etter hvert slappet de mer av, og fant ut at programmet ikke var så aller verst.

269233-2-1240834185689-n400

Levende program

– Drillpikene ble noe annet enn det skulle være i utgangspunktet, men så er det også spennende å jobbe i et program som lever. Hovedsakelig bestod programmet av sketsjer, faste karakterer og bittesmå betraktninger.

– Vi hadde et fantastisk og sammensatt publikum med lyttere i alle aldre. Alt fra en tannlege på 63 år som hørte på oss fast, til kjempesøte 12 år gamle superfans. Et tydelig eksempel på at humor er individuelt og ikke aldersbetinget, sier Live.

Vi fant kjærligheten på Høyskolen i Volda, og skjønte raskt at vi klaffet da vi hadde vår første latterkrampe sammen

Programmet ble ledet av Nelvik sammen med hennes andre halvdel, Kristine Riis.

– Jeg tror ikke personer som jobber sammen med humor kan castes. Utgangspunktet blir i alle fall bedre hvis man forelsker seg på egenhånd. Vi fant kjærligheten på Høyskolen i Volda, og skjønte raskt at vi klaffet da vi hadde vår første latterkrampe sammen. Det var over en spekkhoggersketsj som ble en vinner i studentrevyen det samme året.

Som to dråper vann

– Vi hadde en lik rolle i programmet, lik humor og ikke minst lik stemme. Men noen forskjeller i personlighet er det jo.

Live forteller om gangen Kristine skulle på Storo-senteret i Oslo på en fredag, og Kristine søkte opp adressen hos gule sider for å få en veibeskrivelse.

– Allerede tirsdag satt hun på gule siders karttjeneste, printet ut og tegnet opp veien med signalgul tusj. Da måtte jeg spørre hvor gammel til sinns hun faktisk var. Der er jeg litt mer den typen som bare setter meg i bilen og kjører til jeg finner det jeg leter etter.

Vi ble bestevenner fra første sekund, spiste taco hjemme hos meg og kilte hverandre på armen da vi så film på kvelden

Drillpikene fikk etter hvert fast sendetid på P3. Hun forklarer forholdet med lytterne, som eksemplarisk.

– Vi jobba hardt for lytterne våre, og hadde god kontakt med dem. Jeg husker for eksempel en konkurranse som het «Bli bestevenn for en dag». Den heldige vinneren var Kenneth fra Kristiansand. Vi ble bestevenner fra første sekund, spiste taco hjemme hos meg og kilte hverandre på armen da vi så film på kvelden.

En annen periode den ene «drillpiken» husker godt, er da de lagde studio på verandaen til Live. Resultatet ble et lavbudsjett-Big Brother, uten hemninger.

– Vi levde for det prosjektet, selv om ingen egentlig brydde seg. Vi lagde masse drama, hvor blant annet Kristine omskjærte seg selv.

Drillpikenes karakterliste er lang, og Live nevner opptil flere som har satt spor:

Peter Michael Møller – den danske grove radioprogramlederen som kun snakket om å fisse i fassen og nisse i nassen.
Hans Barker – vår utrolige tilsynelatende rolige, men veldig utagerende reisereporter.
Connie – en ganske ulekker sextelefonmedarbeider
Marit Larsen – Drillpikenes Marit Larsen var ikke større en enn fyrstikk.

Hør noen av karakterene lengre ned i teksten

(Foto: NRK)
(Foto: NRK)

Lavere skuldre

Nå er det P3morgen som gjelder. Live står opp alt for tidlig, hver eneste morgen, for å gi Norges beste lyttere en fin start på dagen.

– P3morgen er ganske annerledes enn Drillpikene. For det første har Kristine blitt til Ronny og Silje, vi har lengre sendetid og i tillegg har jeg fått lavere skuldre. Det har nok bare med erfaring å gjøre, sier Live.

P3morgen er radioens Cheers – “You want to be where everybody knows your name”

Etter at Live fikk barn, har hun blitt mer vant til å stå opp i rett tid. Men før klokken seks er fortsatt veldig tidlig, selv for en mor og en morgenfugl.

– Akkurat oppvåkningen er helt forferdelig, men uansett hvor pyton det er, så blir jeg alltid glad for å komme på jobb. Det er det beste stedet å være, uten tvil. P3morgen er radioens Cheers – “You want to be where everybody knows your name”.

Ronny om Live:
Live Nelvik er oppvaksen på beste vestkant i Oslo. Av og til kitlar det i fordomsposen. For eksempel sist vi var på seminar, og Live nesten brakk seg, berre av å sjå hytta vi skulle bu på. No låg der riktignok ein eim av utedo rundt den raude, vesle boksen av eit hus. Men vi andre var ikkje like negative. Ho har usnobbete sider òg, altså. Live kan drikkja filterkaffi og ete frossenpizza (med ekstra ost, vel å merke).
Live er ei av dei frekkaste, men på same tid lunaste personane eg kjenner. Ho er ekstremt skarp, og uanstrengt morsom. Heile tida. Ho har låge skuldrer men høge ambisjonar.
Og så er ho den beste dama i norsk radio. Enkelt og greitt.

Silje om Live:
Live er så bra at bare tanken på å skrive noen ord om henne gir meg prestasjonsangst. Morsom, kul, smart, bereist og med et klesskap til å dø for. Akk ja, Live er den kule storesøsteren jeg aldri fikk.

Hør klipp fra Drillpikene her:

Hvor går grensen: Eksentrisk
Drillpikene: Sketsj
Connie Ulekker sextelefon

Boogie

Boogie lager Norges første radiosexprogram, med erotiske hørespill. Programmet skaper store overskrifter, noe som gjør at det blir utsatt et helt år, før det omsider går på lufta. Premieren blir sendt på selveste påskeaften i 2005. Programleder er Shaun Henrik Matheson, og Ane Dahl Torp er en av de som var med på å lese inn novellene. Første program heter «Skogturen» av Tore Sagen.


I 2004 kunne man lese denne artikkelen på nrk.no:

Leseprøve
Det var en småflau og litt rødmende gjeng som mandag møttes til leseprøve i Skuespillerfojaeen. Og det er lov å fnise. Det er til og med lov å rødme og synes at dette er litt rart. Men det skal bli bra. Akkurat så bra som god erotikk kan være.

For hørespillene skal nemlig ha høy kvalitet – for å skape mest mulig troverdige situasjoner, med bruk av tekniker, lydeffekter, musikk, forskjellige skuespillere og ikke minst instruktører.

boogie600Erotiske radiobilder
Derfor har man hentet inn noen av de fremste kreftene på området til de tre hørespillene som er planlagt i første omgang.
Radioteatrets Steinar Berthelsen som tidligere har hatt regien i såvel store Ibsen-oppsetninger som barneteater og krim, skal nå regissere «Boogie». To av de fremste unge skuespillerne i Norge, Ane Dahl Torp og Trond Fausa Aurvåg spiller hovedrollene. Målet er å sette igang erotiske radiobilder i lytternes hoder uten noen av pornoindustriens skyggesider, men med en høy rødmefaktor.

Public service
Troverdige manus er også viktig for at det skal bli så virkelighetsnært som mulig. «Boogie» skal være både en jente- og en gutteting og skal ikke fremstille noen som objekter. Å lage et ikke-kommersielt, gratis erotikktilbud på radio er virkelig kringkasting i den unge allmenhetens tjeneste.

Steinar og Anes første hørespill

Ken eller Torkil

Humorprogrammet KEN ELLER TORKIL med Ken Wasenius-Nilsen og Torkil Risan er med på å skape radiohistorie med faste innslag som testikkeltesten og ordspalten Jubalong. Første året de er på lufta hedres de for å ha skapt «årets radioøyeblikk» i Dagbladet FREDAG. Programmet hadde faste spalter som Den Store Testikkeltesten, Lekestund og Rett Fra Levra.

Mange høydepunkt

Kortfilmen Cop DJ, festivalsendingene og utfordringene til Else Kåss Furuseth er det gutta husker best fra årene med Ken eller Torkil.
– Vi kommer aldri til å glemme synet av Else liggende oppå et bilpanser, innsmurt i olje og fett, på et bilverksted i Trondheim, på nakenfotoshooten etter at hun tapte Utfordringen-finalen. Dette minnet gjør oss ganske rørt, men det sniker seg også inn i et og annet mareritt, sier Ken eller Torkil.

– På Øyafestival i 2006 husker vi spesielt godt at vår utegående reporter Ludvig Løkholm Lewin løp rundt naken på festivalområdet uten et snev av blygsel – helt til han kom tilbake fra oppdraget og skulle ta på seg klærne som lå i studio. Der satt tilfeldigvis tre av de heiteste damene i popverdenen, The Pipettes. Ludvig ble rød fra topp, innom penis, og til tå.På denne festivalen hadde vi også et smålegendarisk artistintervju med den fåmælte artisten Magnus Hængsle – mens The Cumshots spilte så ørene flagret på scenen rett foran oss. Hængsle sa to ord i løpet av fem minutter og begge disse ordene druknet i Kris Schaus vokal. Et intervju for historiebøkene, mener duoen selv.

Hør Ken eller Torkil her

Ken eller Torkil: Den store testikkeltesten
Ken eller Torkil: Nød lærer naken kvinne å spinne

Av Roar Halten og Hilde Ørbo

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2005

#1
Only This Moment

Röyksopp + Kate Havnevik

SpotifyWimp
royksopp only this moment-cover

tekst om låta her!

#2
What’s In It for Me

Amy Diamond

SpotifyWimp
#3
I Don’t Want To Be

Gavin DeGraw

SpotifyWimp
#4
Used to Love U

John Legend

SpotifyWimp
#5
Signs

Snoop Dogg

SpotifyWimp


Musikkåret 2005:

Destiny’s Child reiser på verdensturné og besøker Norge og Oslo 15. mai. I juni samme år melder de av de vil oppløse bandet etter turneen.
Den virtuelle gruppa Gorillaz slipper deres tredje studioalbum Demon Days og låta «Feel Good Inc».

Om sommeren hører vi på Timbuktus deilige sommerlåt «Alla Vill Till Himmlen» og over dammen slipper Rihanna sitt debutalbum Music of the Sun med singler som «Pon de Replay». Mariah Carey topper de amerikanske listene med låta «We Belong Together» – noe overraskende fordi henner karrière mer eller mindre hadde dalt mellom 2001 og 2003. Gwen Stefanis «Hollaback Girl», Marios «Let Me Love You» og Kelly Clarksons «Since You Been Gone» er de andre topplåtene i USA.

Her til lands overrasket purunge, svenske Amy Diamond med gjennombruddlåta «What’s In It For Me». Hun var da 13 år.


P3 spiller ikke Idol-låta

Idoldeltager Jorun Stiansen (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)
Idoldeltager Jorun Stiansen (Foto: Bjørn Sigurdsøn, Scanpix)

NRK P3s Håkon Moslet mener «This is the night» er en suppeballade og nekter å spille den på P3.

Av Tor-Erling Thømt Ruud, P3 NÅ. Publisert i nettmagasinet Upunkt, 2005

– Vi velger musikken selv og lar ikke plateselskapene bestemme det. Låta er rett og slett for dårlig, og det er ikke noe særlig stor vokalprestasjon fra Jorun Stiansen heller, sa musikksjef Håkon Moslet i P3 NÅ mandag. Han er ikke bekymret for at lyttere rømmer til andre kanaler.

Ber lytterne si i fra

Han mener det er P4-lyttere som liker en slik låt.

– Den er jo ikke ungdommelig og fresh, men hvis lytterne mener noe annet må de bare si i fra til oss, sier Moslet.

– Men jeg tror ikke vi kommer til å spille den uansett. De fleste P3-lytterne er enig at denne låta er dårlig.

Ikke overrasket

– Ikke noen bombe at P3 ikke vil spille den. Det er selvsagt kjedelig, men P3 er kanskje ikke den kanalen som Idol-publikummet lytter til. Det er jo mange andre kanaler som spiller ballader, svarer Idol-dommer David Eriksen. Han mener balladen passer Jorun godt, og mener at de fleste Idol-låtene rundt om i verden er ballader.

Svisj kårer verdens beste, norske video

Svisj show på NRK2 kåret i 2005 hvilken norsk musikkvideo seerne mente var verdens beste. Vinneren ble Kaizers Orchestra med «Evig pint».

Dimmu Borgir tok sølv for videoen til «The Progenies of the great Apocalypse».

Joner med bart

Videoen er regissert av Magnus Martens, som etterhvert har endel musikkvideoer på samvittigheten for artister som D`Sound og Sondre Lerche. Videoen hadde et budsjett på 200 000 og ble spilt inn på 2 dager. Det er ganske vanlig at det er endel dugnad i norske musikkvideoinnspillinger, og denne var ikke et unntak.
Bandet ville gjerne ha et mafiatema, og hadde sett for seg Kristoffer Joner i en av rollene. Joner stilte opp på tre betingelser: 1. Han skulle ha bart. 2. Han skulle ha ihvertfall èn scene i slow motion. 3. Han skulle ha våpen.

Mafiamenn

Den lille historien i videoen går ganske enkelt ut på at vokalist Janove blir jaktet på og skutt av to skumle mafiamenn, spilt av Joner og Vegar Hoel.

Av Amund Simensen, Svisj-Show


DJ Friendly-favoritter

DJ Friendly’s topp 25 fra 2005

 1.  A-ha: «Celice» (Thomas Schuhmacher rmx)
 2. Ananda Project: «Shouldn’t have left me» (Morel’s pink noise vox rmx)
 3. Axwell: «Watch the sunrise» (original hahaha dub)
 4. Boozoo Bajou feat. Tony Joe White: «Keep going»
 5. The Chemical Brothers: «Surface to air»
 6. Deep Dish feat. Anousheh Khalili: «Say hello» (Chus & Cebellos rmx)
 7. Flunk: «All day & all of the night» (Nils Noa & Tronso rmx)
 8. JE Haugfos: «Freeride» (Jussi Pekka rmx)
 9. Jay-J feat. Charlene Moore: «With him» (Ron Carroll’s black gospel rmx)
 10. Jerkhouse Connection: «New York style»
 11. Kings Of Tomorrow feat. Nina Lares: «6pm» (original 12″ mix)
 12. Lindstrøm: «I feel space»
 13. LCD Soundsystem: «Daft Punk is playing at my house»
 14. Benjamin Zephaniah: «Responsible»
 15. Missy Elliott: «Lose control» (Jacques Lu Cont rmx)
 16. One Self: «Bluebird»
 17. Princess Superstar: «10 000 hits»
 18. Recloose feat. Joe Dukie: «Dust»
 19. Röyksopp feat. Karin Dreijer: «What else is there?» (Trentemoller rmx)
 20. DJ Sneak: «Funky rhythm» (Chuck Daniels & Jason Hodges rmx)
 21. Rachael Starr: «‘Till there was you» (clubmix)
 22. Stereo MCs: «Warhead»
 23. Sugar Caine pres. Bionik Phunk: «In my head» (Playmaker & Pilch rmx)
 24. Sarah Vaughan: «Fever» (Adam Freeland rmx)
 25. Madonna: «Let it will be»

 

På TV

utivårhage

I likhet med Uti vår hage og Team Antonsen er Tre brødre som ikke er brødre et TV-program med sketsjer og harselering laget av Harald Eia, Bård Tufte og Atle Antonsen. Her får blant annet KrF-politikeren Knut Arild Hareide gjennomgå. Med humorserien Singelklubben på NRK2 prøver Jesper Lind, Vidar Magnussen, Steinar Sagen og Bjarte Tjøstheim å lage et mandig svar på «Sex og Singelliv».

16 «nerder» som har aldri har rørt en fotball før blir trent av Erik Thorstvedt, og gjør seg klare til å spille mot Vålrenga. Den første sesongen av serien vinner prisene for beste underholdningsprogram og årets nyskapning under Gullruten 2006.

TV-serier som Grey’s Anathomy, How I Met Your Mother og Supernatural har premiere på den Amerikanske TV-skjermen, og kommer raskt til Norge.

Filmene

I Batman Begins blir en ung Bruce Wayne trent og opplært til å bli alteregoet Batman. Den sjette og siste Star Wars filmen treffer norske kinoer. Med Star Wars: Episode III – Sithene tar hevn setter George Lucas punktum for sagaen. Basert på tegneserien av Frank Miller, filmatiseres Sin City med Bruce Willis, Clive Owen og Jessica Alba i ovedrollene. Med Heath Ledger og Jake Gyllenhaal som forelsker seg på Brokeback Mountain, blir filmen med samme navn både elsket (av kritikerne) og hatet (av konservative) på grunn av den mye omtalte sexscenen.

Filmpolitiets toppliste

I filmpolitiets Topp 5: Umulig kjærlighet kommer Brokeback Mountain på en god tredjeplass. Rune Håkonsen skriver dette:

– At ikke flere LHBT-filmer har dukket opp på kino forundrer meg. Med Brokeback Mountain var jeg sikker på at Hollywood ville ta tak i flere av de mange fortellingene om kjærlighet mellom to kvinner eller to menn.

I et samfunn hvor homofil kjærlighet ikke er akseptert, lever cowboyene Ennis Del Mar (Heath Ledger) og Jack Twist (Jake Gyllenhaal). Under et gjeteroppdrag en sommer, utvikler de to et forhold.

Når sommeren er over, går de hver til sitt – etter en krangel. Forholdene på hjemmebane går raskt nedover for begge. Del Mar tar til slutt kontakt med Twist, via et postkort – svaret var ikke det han ventet.

Ledger og Gyllenhaal bryter ikke bare et tabu om homofil kjærlighet i Hollywood-filmer, Ennis og Jack rører helt inn til hjerteroten. Begge to ble belønnet med en Oscar-nominasjon for innsatsen, men det var Ang Lee som tok hjem en pris for beste regi i 2006.

Se traileren her:

P3 Nyheter

Terror i London

Morgenen 7. juli 2005 var det flere bombeangrep mot kollektivtransporten i London. Tre undergrunnsbaner og en buss ble ramma, dagen før landet fikk sommer-OL i 2012. 52 mennesker mista livet i angrepene. Her er den første sendinga til P3nyheter om angrepet, med Ragnhild Simenstad:

P3nyheter: Terroren i London