nrk.no

1994-illustrasjon

En stjerne blir født og en annen går bort . I mars blir Justin Bieber født – popidolet som skulle som blir det store ungpikeidolet noen år senere. Måneden etter begår Kurt Cobain selvmord, og blir funnet død i sitt eget hjem 5. april. OL arrangeres i Lillehammer og Norge får hele 26 medaljer under lekene.

Howard med venner (Foto: NRK P3)
Howard med venner (Foto: NRK P3)

– Balalaika hører fortida til

Når man hører Håvard Sylte snakke, spoles tiden tilbake til Poprush og Howards Bærbare Fredagsparty. Stemmen er og blir en kjent radiorøst.

Av Alexandra Sætran

Den 2. oktober 1993 kunne man for første gang høre stemmen til «Howard» på riksdekkende radio. Han hadde søkt på stillingen som musikkprodusent, men ble heller sendt på lufta. NRK P3 gjorde tydeligvis et riktig valg, for Håvard ble hele P3s popstjerne på 90-tallet.

– Folk fløy opp fra Kristiansand for å levere pizza, noen ville drepe og andre ringte på døra og sa de ville ha meg, forteller Sylte.

Det hele begynte for 20 år siden, og radioveteranen kan nå skrive opp over 10 P3-program på merittlisten.

Hør introen til Howards bærbare fredagsparty

Lekre Smekre Emma

– Poprush var absolutt den beste tiden. Opplevelsen av å være en del av det kan ikke beskrives for noen. Jeg hadde jo som kjent en faksmaskin som het Lekre Smekre Emma. Den sto på døgnet rundt, og vi brukte flere ruller papir hver dag. Det var datidens sms og mail. Folk var helt gærne, forteller han.

Poprush var et ettermiddagsprogram som spilte musikk og hadde lett underholdning. Den 4. oktober i 93 gikk sendingen på lufta for første gang.

– Jeg gjorde mye sprell, var ekstremt selvutleverende og kommers. Jeg spilte på godt humør og hygge, og det var nok derfor programmene mine slo an, forteller han.

Håvard Sylte er en av de som fikk være med P3 fra starten av, og sier det var en fin tid.

– Jeg var superspent, og hadde alle nervene utapå kroppen. Jeg husker den første sendingen veldig godt. Det var vanskelig å få luft ut av munnen, så nervøs var jeg.

Jeg var veldig kommersiell, og ville lage mitt eget univers

Poprush med Håvard (Foto: NRK P3)
Poprush med Håvard (Foto: NRK P3)

Ga rocken et spark

Sylte tenker tilbake på Howards Bærbare Fredagsparty, og forteller han han spilte litt annerledes musikk i forhold til hva som gikk under P3s musikkprofil var den gangen.

– Jeg var veldig kommersiell, og ville lage mitt eget univers. Det gikk mye i dance, house og techno. Jeg ga på en måte P3 et spark mot rocken, for det var mye av det på den tiden.

Håvard Sylte beskriver begynnelsen i P3 som radioens andre gullalder. Han sier at veldig mange hørte på radio, og sammenligner det med streaming-tjenester og internett i dag.

– Det blir automatisk mindre radio i dag, da vi har mange andre former for underholdning. For å være helt ærlig synes jeg programlederne i dag har mindre edge.

Men radio hører han allikevel på, og sammenligner programmene sine med dagens Radioresepsjonen.

– De spiller selvfølgelig mer på humor, men jeg ser likheter, sier Sylte.

Sammenhengende fest

Sylte trekker fram tida sammen med HC Andersen som den morsomste.

Howard og HC

– Sommeren 99 begynte jeg og Hans Christian «Howard og HC Andersen». Det var som en sammenhengende fest. Folk kommer ennå bort til meg og spør om jeg kan si «balalaika», men det var noe jeg sa før. Det blir for teit å si det nå, sier Sylte og ler.

Håvard ble som sagt P3s popstjerne, og fikk flust med tilbud om spillejobber rundt om i hele landet.

– Det var utrolig gøy både for meg og P3. Jeg reiste rundt i hele Norge og spilte på alle samfunnshus og diskoteker. I tillegg reiste jeg rundt med VG Lista Topp 20 og hadde ute-sendinger fra Frognerbadet. Det var en veldig fin tid, mimrer Sylte.

Beste P3-minne: Jeg var veldig glad i XL med Kristoffer & co. De har gitt meg mange fine minner.
Flaueste P3-minne: Jeg er en rolig fyr og tar derfor «lett» på mange ting. I 1995 skulle jeg på lufta, og greide selvfølgelig å låse meg ute av studio rett før sending. Jeg husker mye hjerteklapp og nervøsitet. Det ble noen minutter stillhet på lufta før jeg kom meg inn.

Poprush

Norges mest kjente faksmaskin noen sinne heter Lekre Smekre Emma! Håvard “Howard” Sylte var programleder for Poprush, og lot det være opp til folket å bestemme hva den kjære faksen hans skulle hete. Howard stod som regel alene i studio men klarte å få det til å høres ut som det var høy feststemning hver eneste dag. Du husker kanskje frosken Fred, Råe blåe Kåre, Kakle Kari, Oppblåsbare Willy og BALALAIKA og BACALAO. Howard har også vært innom program som ”Barbarene”, ”Howards bærbare fredagsparty” og “XL” som reporter. Når Howard gikk over til tv-kanalen NRK2, tok Trine Grung over Poprush.

Poprush: Lekre smekre Emma

Foto; Privat
Foto; Privat

Howard og HC

“Hey-hey-heeeey” og “Balalaika” ble kjente uttrykk over hele landet da Howard og HC innok radio-Norge på midten av 90-tallet. Håvard Sylte og Hans Christian Andersen ga også ut musikk sammen. Tipper du husker Ole i’Dolet med “Det Va’kke Min Skyld”?

(Hør klipp fra sendingen lengre opp på siden)

Hovigs Hangar

Geir Hovig ble kalt «bluesgeneralen» på NRK. Han starter P3-programmet Hovigs Hangar i 94, som tar for seg blues. Hovig deler spesialsending med blues-legenden Buddy Guy, gir ut plate og er høyt elsket av ivrige fans.

Teksten under er skrevet av Per Kristian Johansen. Publisert 01.10.2003.

«En tom pult gjenspeiler et tomt hode» skal en eller annen klok person ha sagt. Det sier Geir Hovig seg 100% enig i, og rydder derfor sjeldent opp i platene sine, – så sjeldent at han er med i kåringen om Norges mest rotete kontor i 2003. På kontoret til Hovig har bluesplatene hopet seg opp i en mannsalder, men radioveteranen har ingen ambisjoner om å rydde i platene sine.

Foto. Promo
Foto. Promo

Musikken

Jeff Buckley, Oasis og Nirvana ligger på listen over mest solgte album, men det er vel sangen “Cotton Eye Joe” de fleste husker fra dette året. Nirvana har sin siste konsert, som finner sted i Tyskland og Aerosmith blir det første bandet som deler musikken sin på internett. Over 10 000 bruker stramingtjenesten og laster ned sangen “Head First”.

http://www.youtube.com/watch?v=VcDy8HEg1QY
Flanell-kongen

Kurt Cobain var vokalisten i bandet Nirvana, grunge-bandet fra Washington. Cobain slet med narkotilaavhengighet, og ble lagt på sykehus etter å ha tatt overdose opptil flere ganger. På midten av nittitallet, nærmere bestemt den 8.april i 94, ble Kurt Cobain funnet død i sitt hjem i Lake Washington. Årsaken ble klassifisert som selvmord etter et skudd mot hodet. Få dager etter hans død samlet tusenvis av fans seg i Seattle. De spilte musikken hans, satte fyr på flanell-skjorter og sørget over musikerens bortgang. Nirvana ble oppløst i 1994.

Her er spillelista fra 1994

Filmene

 

Pulp Fiction (Illustrasjon: Justin Reed, http://www.justinreedart.com/)
Pulp Fiction (Illustrasjon: Justin Reed, http://www.justinreedart.com/)

Det er Pulp Fiction og Forrest Gump som lager overskrifter i filmverdenen dette året. Filmpolitiet skriver om Pulp Fiction i Gullpalme-filmer fra Cannes og Menn i svart, hvor Andreas skriver:

Vincent og Jules kombinerar manga av dei beste elementa frå lista vår. Dei er både kule som Blues Brothers, og trugande som Agent Smith. Og dei går sjølvsagt i flotte dressar.
Quentin Tarantino har sagt at denne filmen og Reservoir Dogs grunnla den svarte dressen som hans «suit of armor», på same måte som Sergio Leone nytta dei lange frakkane i sine filmar.

Pulp Fiction visar i tillegg kor viktig dressen er for figurane ved å vise kor mykje mindre skumle dei to er utan. Både Travolta og Jackson kan vere fryktinngytande karar, men i fargerike t-skjorter og shorts klarar sjølv ikkje dei å vere det minste skumle.

Tom Hanks i Forrest Gump (Foto: Paramount Pictures).
Tom Hanks i Forrest Gump (Foto: Paramount Pictures).

Hanks spiller rollen som Forrest Gump i 93, og Andreas rapporterer:
Tom Hanks skaper ein tidlaus figur av Forrest Gump, som har fått kritikk for å vere i overkant konservativ – han «fell» ikkje for alle hedonistiske freistingar på 60- og 70-talet, og kjem betre ut av det på andre enden. Uansett er Tom Hanks prestasjon i denne filmen den beste i hans karriere, premiert med Oscar og det som måtte vere av andre prisar det året.

Se et klipp fra Forrest Gump her

Og ellers…
…går vi i fargerike Fruit of the Loom-gensere, små ryggsekker i selskap, og datafriker lagrer flyspill på disketter. 1994 er et fargerikt og spennende år. Og ja, vi er fortsatt hekta på Baywatch.

På TV

God Morgen Norge viser seg for første gang på skjermen, og er like populært i dag som den gang. The Julekalender lærer oss uttrykk som “Det e bærre lækkert” og “Blæsitubælgen”. Serien gikk sist gang i reprise på TV2 i 2012, og tar for seg adventstida til potetbøndene Gjertrud og Olaf Sand, og historien om og de tre nissene Fritz, Hansi og Gynter som må finne en nøkkel som skal redde livet til en gammel sjefsnisse som ligger for døden. Serien krydres med sangnummer fremført på trønder-engelsk av de tre nissene, og musikken til serien blir umåtelig populær. Deres magnum opus «Støveldance» hadde spesielt tung rotasjon på juletrefester og julebord i årene som fulgte.

Norges mest seigliva forbrukerprogram så også dagens lys i 1994. I 19 år har altså TV2 hjelper deg sprunget etter skurkete bedriftsledere og stemplet gressklippere og kaffetraktere med smilefjes med varierende munnbredde.

1994 var også året hvor det Per Ståle Lønning debuterte som debattprogramleder, først i programmet Lønning og Staff, deretter i programmet Lønning Direkte. I første sesong hadde Lønning med seg høyesterettsadvokaten Tor Erlend Staff som en slags sidekick, hvor de diskuterte en mengde kontroversielle temaer, og hadde Carl I. Hagen som én av programmets faste gjester.