nrk.no

1993_ill


Året 1993 begynner på en fredag. Gro Harlem Brundtland styrer landet. Erlend Loe gir ut romanen «Tatt av kvinnen». Forleggeren William Nygaard blir livstruende skadet etter å ha blitt skutt av islamistiske fundamentalister i forbindelse med fatwaen mot Salman Rushdie. Ni dager før dette kan man høre lyden av ungdomsradio for første gang i Norge: P3 har sin første sending 2.oktober kl. 10.03.

Festen begynner

Lørdag 2. oktober kl 10:03 går startskuddet til den nye ungdomskanalen. Kanalen får navnet petre.

Hør den første sendingen her:

P3s aller første sending

Tekniker Bente Sørensen Bratvold drar opp spaken som starter sendinga med et lydcollage. Programleder Lars Erik Mørk presenterer seg selv, programmet Opptur og kanalen P3.
Et P3-tog kjører fra Oslo til Trondheim. Kleskoden er P3 sine farger den gang: grønn, gul og svart.

P3toget

«Ungdommen» reiser gratis, og i Trondheim venter buss som frakter alle opp til P3-lokalene på Tyholt. Den gang kulturminister Åse Kleveland klipper snora, og gruppa Bel Canto, med Anneli Drecker i spissen, framfører et verk spesialbestilt for åpningen av ungdomskanalen NRK P3.

«Så vil jeg ønske alle lykke til» sier en spent Åse Kleveland i det hun åpner den nye kanalen. Lars Erik Mørk i «Opptur» har gleden av å åpne første program, og Prince med Peach er første sang
som blir spilt på lufta. P3s første sending består av prat med P3-toget som kjører fra Oslo til Trondheim, musikk og innringere.

Spillelisten

Her er låtene som ble spilt under første sending.

Lyn fra klar himmel

Slik så P3-logoen ut i 1993.

p3logo_93

– En vidunderlig samling skrullinger

Ifølge Kari Slaatsveen har hun aldri ledd så mye av noen, som av sin tidligere kollega Barbara
Jahn. Sammen laget de et klovnete og halvpoetisk univers.

Av Alexandra Sætran

Slaatsveen brukte over et år på forprosjektering, gruppearbeid, samling og krangling før underholdningsredaktør Charlo Halvorsen tilbydde ti timer direkte på den nye kanalen.

– Innholdet fikk jeg bestemme selv, hvem som skulle være med kunne jeg også velge fritt. Barbara var et helt naturlig førstevalg, da vi allerede hadde laget litt skakke radioprogram sammen, og hadde en felles kjærlighet til kyr. Vi bare jobbet på, og ante ikke hvordan det hele ville funke.

Kari husker vagt at hun var i en slags sjokktilstand etter første sending. Irma 1000 var navnet, og det ble et ettermiddagsprogram med fortellinger, tablåer, hørespill, dikt, faste figurer og konkurranser.

– Vi hadde veldig unge innsendere, militære, leger, bønder, advokater,
hjemmeværende, gravide, turnere, bakere…studenter. En haug studenter, som mistet
forelesninger fordi de hørte på Irma. Stas for oss, dyrt for dem, forteller Kari.

Stas for oss, dyrt for dem

Lang liste

Lista med karakterer og gjester som var innom ettermiddagsprogrammet til Slaatsveen og Jahn var lang. Finn Bjelke produserte og var stemmen til Ken i føljetongen om Ken og Barbie, Egil Birkeland var Basse Spanielsen, dyrlegen som ikke likte dyr, etterforskningsleder for Bagatellavsnittet ved Oslo Politikammer og en sykepleier Lege Halvorsen ved St. Annes hospital. For ikke å nevne Elvis Pressberg på viseloftet, Jimmy Henriksen, formann i korttidsminneforeningen KORT og mange, mange flere.

– Espen Thoresen var med, Jonas Rønning pratet med gamle damer, Åse Cathrine Myrtveit skrev prinsessedagbok. I tillegg hadde vi besøk av forvirrede musikere som ikke helt forsto hva slags program de deltok i.

Det er tjue år siden Irma 1000 gikk på lufta hver fredag. Kari sier noe er visket bort, men hun trekker frem enkelte sendinger som hun aldri glemmer.

– Jeg husker en sending etter et sjøslag kvelden før i desember. Vi var reduserte, nesten uten søvn og lo sammenhengende gjennom hele sendingen. Slitsomt, men sikkert veldig sunt. Vi åpnet også satelittsendingene for Norbatt radio på Falkhøyden i Libanon, og sendte Irma fra leiren der. En surrealistisk uke. Vi følte oss litt som Bob Hope, eller kanskje Vera Lynn, men vi liknet mer på Bob Hope.

– Vi kjente lytterne våre godt. Hele 4500 Irma-medlemmer bar sine medlemskort, Tskjorter og bærenett med stolthet. Det hender fortsatt, om jeg står på en scene et eller annet sted, at noen flasher et kort eller viser frem en sliten Irma-trøye under skjorta, forteller hun.

Vi var reduserte, nesten uten søvn og lo sammenhengende gjennom hele sendingen

– Stolt av P3

Slaatsveen tror ikke programmet hadde slått an like bra i dag, men sier det har dukket opp program som har litt av gode, gamle Irma i seg. De gikk fra Irma til Holger Nielsens Metode i 99, og ga seg etter 2003.

Kari (Foto: NRK)
Kari (Foto: NRK)

– Spranget fra Irma til Holger var relativt stort, og P3 ble kanskje mer helhetlig etter den tiden? P3 i dag er en proff maskin, både på radio og på nett, en stjernemaskin rett og slett. Jeg er stolt av P3, og mener kanalen gjør det den skal, skryter Kari.

– Mine beste P3-minner er i grunnen samlet gjennom hele perioden med Holger Nielsens Metode fra 1999-2003.

Kari trekker fram tidlige morgensendinger med Petter Schjerven, Steinar Sagen, Bjarte Tjøstheim, Kristopher Schau, Harald Eias resitering av Obstfelders Regn på nynorsk, Espen Omdahl, Liv Gulbrandsen, Vera Mikaelsen, Tore Sagen, Janne Rønningen, Terje Ramberg, Thomas Numme, Knut Henrik Ytrearne…

– …en vidunderlig samling skrullinger og et veldig bra sted for nye talenter. For eksempel Radioresepsjonen som jo ble født ut av Holger Nielsens panne, og Kveldsmat som dukket opp som et slags Holger opp-ned på P1. Jeg har vært heldig!

Den gamle P3-stjernen trekker fram « Holger on Ice» som ble sendt fra Narvesen i Oslo sentrum en vintermorgen.

– Vi gikk på skøyter en hel sending. Folk kom innom fra nachspiel eller på vei til jobb, de fikk låne skøyter og vinterklær og gikk sammen med oss mens vi lagde radio. Det var en fin tid, mimrer Kari.

Ut i fra alle de fine minnene dukker det også opp flaue øyeblikk.

– Det var ikke ille, bare underlig. Jeg skulle introdusere Hermans Hermits og sa «pule» på forspillet. Aner ikke hvorfor, en slags Tourettes, eller kanskje fordi Irma var helt frittfor sex, kjønn, banneord eller slikt. Også kalte jeg Snoop Dog for Snoopy Dog, og jeg syntes Apeberget lød finere enn Klanen, da VIF-klubben skifta navn. Hensikten var god, heia VIF, resultatet katastrofalt.

Lydklipp

Irma 1000: Kunderadio

Bli et Irma-medlem

Kjære dagbok

Datastemme

Gamle damer om kunst

Kari har fått et tredyr

Espen Thoresen - guffen historie om ny bil

Del dette:
Del facebookdel twitter


Olle Abstract (Foto: NRK)
Olle Abstract (Foto: NRK)

Olle Abstract

Olle snurret plater på P3 fra oppstarten i 1993 og ble fort kanalens dance- og klubbalibi. Hver lørdag kveld fra klokken 22 – 24 pumpet DJ Olle Abstract ut musikk fra sjangere som house, techno, Breaks, klassikere, future classics, breakbeat, Future funk, Acid og PunkFunk – Både det viktigste norske og det beste utenlanske.

Olle Abstract gjestet Lydverket i forbindelse med P3s 20 års bursdag. Hør det her!

Store protester

I februar 2009 ble den populære DJen tatt av lufta. Det skapte mange og høylytte protester. «Det er greit å slippe å jobbe med folk du ikke liker» uttalte Olle Abstract i et intervju med Topp i etterkant.

Olle Abstract var en av tiårets mest markante DJ her til lands, og dette stod det om DJ og programlederen på nettmagasinet Upunkt (gamle P3.no) i 2003:

To linjer om deg:
DJ som har spilt all over. Moskva, Australia, England, Italia, Skandinavia. Har pusha god dansemusikk på folket siden jeg var 14 år. De siste 9 årene på P3.

Hvorfor jobber du i P3?
Jeg er viktig for kanalen, altfor få har greie på dansemusikk i P3. Moslet’n trenger nok meg….

Fem filmfavoritter
Scarface, Gudfaren 1, 2 og 3, Beat Street, Idiotene, Pusher, Himmel og Helvete

Fem platefavoritter?
Stevie Wonder – Secret Life of Plants (Motown), Isaac Hayes – Joy, Public Enemy – Don’t Believe The Hype (Def Jam), Incognito – Always There (Talkin Loud), DK7 – The Diffference (Output Rec)

Hvem hadde du tatt med på en øde øy?
Min sønn, Elias

Hvilken artist ville du helst hatt sex med?
– Barbara Streisand i 1972

Bush?
Bush is just another word for Cunt

Charter eller interrail?
Ingen av delene, som oftest rutefly.

Biff eller Sushi?
Sushi

Roskilde eller Quart?
Ja takk, begge deler.

Intimbarbering?
Ja, for all del!

Verdt å kjempe for?
Fred…

Hvis du var Bernander for en dag, hva ville du gjort?
Klippet meg.

Olles platefavoritter:

Isaac Hayes – Joy
Isaac Hayes - Joy
Public Enemy – Dont Believe The Hype
Public Enemy - Don't Believe The Hype
Steve Wonder – Secret Life of plants
Steve Wonder - Secret Life of plants

Opptur

Lars Erik Mørk åpna den første sendingen i 1993. Programmet fikk navnet Opptur, og besto av topp 30, humorinnslag og kulturelle høydepunkt. Den første sangen som ble spilt på P3 var Prince med sangen “Peach”. P3s første offisielle lytter ble kåret, P3 Sverige sendte inn hilsen og reportere fra Bergen, Oslo og Trondheim satte i gang en “tute-konkurranse” ute på gaten blandt lytterne.

roxrevyen

Roxrevyen

De fire timers lange kveldssendingene er et av P3 lengstlevende programmer. Programledervertene ble byttet ut ut i fra hvilken ukedag det var. Radioprogrammet fikk en haug musikkinteresserte til å følge med hver eneste dag- og da snakker vi ikke musikk for Briney-fans. Roxrevyen ble oppløst i 2001, etter åtte år på lufta. Programlederne det siste året var Harald Are Lund, Marit Karlsen, Gro Narvestad og Erik Eriksson (som etter hvert blir bedre kjent som DJ Friendly).

Teksten under er hentet fra P3.no, publisert 23.03.11 av Karina Lystad

I tillegg til å spille sine favorittlåter, så ga programlederne også plass til intervjuer med band og artister i Roxrevyen.

– Det er én ting pop- og rockestjerner ofte har til felles: De er mindre interessante enn naboen din. Skal jeg likevel trekke frem den jeg husker best, må det være Lee Scratch Perry. Fordi han var så hinsides, sier Karlsen.

Det kunne dessuten fort skje at musikalske legender som Thurston Moore fra Sonic Youth og Jim O’Rourke kom innom studioet for å prate litt om vinylshopping da de var i byen.

Etter at Jon Toset forlot Roxrevyen ble onsdagene tatt over av Kristin Winsents. Og da Roxrevyen ble oppløst i 2001 var det Winsents som styrte P3s musikkskute videre, under navnet MusikkMisjonen.

Les resten av artikkelen her.

National Rap Show

Norsk hip hop var tynne greier da Tommy Tee (Tommy Flåten) fikk sitt eget show på Petre ved kanalens start i oktober 1993. På sitt eget joviale og lett breiale showmanship-vis, driver Tommy Tee NRS som en ukentlig skolering i hip hop. Tommy Tee har brakt hiphop til folket siden starten i 1993.

– Det har jo gått utrolig lang tid. Jeg prøvde å telle etter, og fant ut at vi har laget over 500 sendinger. Mye har forandret seg siden starten, både på musikkfronten og når det gjelder programmet. Men det er moro å se tilbake! sa Tommy da P3 feiret 10 år som radiokanal.

Se video fra NRS sitt jubileum i 2004

NRS er fortsatt å høre på radio tjue år etter oppstart, med legenden Tommy Tee og kraftkaren DJ Herkules på mikrofon og platespillere. De gir deg en miks av den beste musikken, de viktigste intervjuene, konkurranser og den hyggeligste stemningen, fredager kl. 21.00 – 24.00.

NRS fra Store Studio
4. oktober 2013 sender P3s lengstlevende program fra Store Studio. Anledningen er at National Rap Show, med Tommy Tee og DJ Herkules, feirer to tiår med radiosendinger. For å sette kronen på verket, spiller kremen av norske rapartister live på sendingen.

Lineupen består av nykommeren Kaveh, hiphopreven Don Martin og kompanjong Fela, Årets Urørt-vinner Phil T. Rich, raplevemennene Jaa9 & OnklP, tromsøværingen Oter, Spellemannprisvinner Lars Vaular, mannen bak ikoniske “Stikking”, Diaz, samt TP Allstars.

Se National Rap Shows jubileumssending om igjen

Les mer om showet og se bilder her

Transit

 
Transit var et av de første programmene på P3 og startet med programlederne Hasse Lindmo og HC Andersen. Programmet kalte seg selv «verdens mest direktesendte program» og hadde reportasjer fra forskjellige norske byer på dirketen hver lørdag. Den Store Radiokonkurransen var også en del av Transit. Her møttes ofte to motsetninger i konkurranse, for å finne svar på rare spørsmål. Det kunne være Høyre mot Venstre, homofile mot lesbiske, sadomasochister mot Norges Bygdeungdomslag eller dykkere mot fallskjermhoppere.

En av de største prestasjonene til Transit var Julehiten som kom i 1997, skrevet av Thomas Numme og Knut Folkestad. Ideen var å la P3-lyttarane bestemme hvilke artister som skulle bidra på sangen. Foruten programleder Roar Halten var det mange bidragsytere som for eksempel Maxi Jazz fra Faithless, D’sound, Bløff, Postgirobygget, Baba Nation og Kringkastingsorkesteret.

Hør et sammendrag av julehiten her:

Transits julehit

Transit hadde sin siste sending i 1995.

HC Andersen (Foto: NRK)

Herman (Foto: NRK)
Herman (Foto: NRK)

Herman

Programlederen med navn Herman Baskår var kjent for sin utskjelling av deltakere som ringte inn på direkten for å være med på diverse spørrekonkurranser. Han fikk hjelp fra figurene Bærtil (en sau) og Nesten Tause Trine, som var jevnlig innom studio. Ofte brukte «tungekrøll»-ord som lytterne måtte uttale korrekt var:
• Assisterende anestesilege assisterte anestesilegen
• Ei djerv dvergbjerk
• Når på klappjakt taktklapp klappes, faller lumske skudd

Herman: Veggpakk, takpapp, tapet

MUSIKKEN

 

Ugly Kid Joe

De største hitsene fra 1993 var låter som har holdt seg godt. Ugly Kid Joe med “Cats in the Cradle” var en hard gjenganger med en noe absurd musikkvideo. Informer husker dere kanskje også? Hva med Culture Beats “Mr Vain”? Vi har selvfølgelig også plukket frem Haddaway med “What is Love”.

Gresshopper vs Elton

1993 var musikkåret da Elton John måtte avlyse en konsert i Australia grunnet gresshoppeinvasjon på scenen. Likevel er det ikke det vi husker best fra 93. Legendariske Haddaway med “What is Love” ble spilt på nærmest alle kassett- og CD-spillere, Radiohead med “Creep” ble dansa til og Ace of Base hadde sine slagere som “All that she wants” og “The Sign”.

Unplugged

18. november spilte NirvanaMTV Unplugged, og man fikk for første gang høre grungerockerne fremføre skranglelåtene sine med kassegitar. Nirvana ga også ut In Utero og klatret på listene med Heart Shaped Box dette året. Dette skulle bli deres siste studioalbum, for i april året etter ble Kurt Cobain funnet død i sin leilighet i Seattle.

Av Morten Skogly, Maria Lindberg, Alexandra Sætran.


Filmene

Det er 20 år siden Jurassic Park tok verden med storm. Spielberg regisserte filmen, som ble så populær at den like så godt ble laget i 3D tjue år etter. Filmen er på listen over verdens mest innbringende filmer. Samme filmår finner Tom Hanks og Meg Ryan tonen i Søvnløs i Seattle.

Alene Hjemme 2, Jurassic Park og Bodyguard ble topp tre mest sette på kino i Norge. Førstnevnte hadde hele 639 000 besøkende, og fikk inn 23,6 millioner kroner. Under den tradisjonelle Oscar-utdelingen ble Schindlers liste kåret til Beste film. Tom Hanks ble Beste mannlige hovedrolle, og Holly Hunter fikk prisen for Beste kvinnelige hovedrolle.

breakfast-at-tiffanys

Den britiske skuespillerinnen Audrey Hepburn gikk bort den 20. januar. Hepburn har spilt i en rekke filmer, blant annet Breakfast at Tiffany’s, som har mottatt en rekke priser, Roman Holiday og Sabrina.

 

På TV

Gameshowet Fangene på Fortet blir populært og viser en gruppe kjendiser i hinderløype-lignende aktiviteter på et forlatt fort med en lurkende tiger, en skjeggete vismann og en kortvokst hjelper som fast inventar. Sitcomen Mot i Brøstet har premiere i januar, og introduserer Norge for Tore Ryens folkelige humor. Serien blir svært populær, og preger tv-tittinga i Norge utover store deler av nittitallet. Serien tar for seg den odde trioen Nils, Karl og Henry, en pensjonist, en forretningsmann og en lagermedarbeider. De komiske situasjonene gir seg nærmest selv. Etter noen uheldige antagelser angående mannfolkas legning blir det introdusert tre kvinnelige motspillere til disse tre.

Baywatch går sin seiersgang på norsk tv, og introduserer oss for nye moter og kroppsidealer. Pamela Anderson, Yasmine Bleeth, og Carmen Electra viser hva silikonimplantater kan gjøre med utseendet, mens David Hasselhoff, som spiller en av hovedrollene i serien, opplever en suksess han ikke har vært i nærheten av senere.