nrk.no

2000-illustrasjon


Millennium-krisen uteble, og de fleste datasystemer overlevde overgangen til år 2000. Jentene hadde på seg blank lipgloss, baby-blå klær og gikk med sideskill. “Ops I did it again” var en kjent strofe i alle radiokanaler, og ble brukt som “unnskyldning” i alle tenkelige situasjoner. Baneheia-saken rystet Norge, mens Air France-ulykken i Paris skapte overskrifter verden over.

Sosiale medier var i utvikling, og stadig flere oppdaget de ulike bloggene som fantes på internett. Tven ble flat og Nokia 3310 sto mest sannsynlig på ønskelista til de aller fleste.

Et viktig utstillingsvindu

Intervju med Mari G. Monsson av Alexandra Sætran

Urørt har blitt et allment ord etter P3 begynte å fremme norske, usignerte artister og band på nettet for over 10 år siden. Fra å bare være en nettside har P3 Urørt utviklet seg til å bli en eksponeringsarena både på radio, TV og ikke minst på festivalscener.

I dag har nettsidene til Urørt over 35 000 band og 105 000 låter som har blitt lastet ned og lyttet til over 75 millioner ganger. Tallene sier sitt; Urørt er viktig for norsk musikk!

Noe av det fineste med Urørt er å oppdage helt nye band, ta de med til en konsertarena og bli rørt til tårer av hvor vakkert det er.

I løpet av 13 år er det mange band og artister som har nådd ut til det norske folket, men også i
utlandet. Artister som Kvelertak, Team Me, Lars Vaular, Ida Maria, John Olav Nilsen & gjengen, Oslo Ess,
Honningbarna, Blood Command, Lemâitre og Mikhael Paskalev er band som virkelig har bygget seg en karriere etter Urørt.

Urørtfinalen 2013  med programleder Mari Monsson (Foto: NRK)
Urørtfinalen 2013 med programleder Mari Monsson (Foto: NRK)

Stor etter Urørt

Kvelertak er et band som har blitt rost opp i skyene, og har fått en rekke seksere på konserter i 2013.
Etter Urørtfinalen har de sluppet to kritikerroste album, turnert så å si over hele verden og elskes
overalt.

Mari Garås Monsson har jobbet med Urørt siden 2009. Hun mener Urørt har vært, og fortsatt er det viktigste utstillingsvinduet for ny, norsk musikk.

– Gjennom nettsidene våre har usignerte artister muligheten til å dele musikken sin, og ikke minst få sjansen til å bli spilt på riksdekkende radio – noe som er helt unikt! Siden det ikke finnes sjangerbegrensninger hos oss har vi også kunnet løfte frem band som er utenfor mainstreamen, og med det bidratt til å løfte norsk musikk, sier Mari.

Urørt har vært med på å løfte bevisstheten for norskspråklig musikk gjennom navn som Lars Vaular, Fjorden Baby!, Honningbarna, Kvelertak, John Olav Nilsen & Gjengen, Oslo Ess og ikke minst årets vinner Phil T. Rich. Listen er lang, og det er vanskelig å plukke ut de beste.

Phil T. Rich kunne pakke ned både platekontrakt og tittelen «Årets Urørt» i kofferten da han reiste fra finalen i Trondheim tidligere i år. I et intervju etter finalen sa han at han var på nippet til å gi opp.

– Dette er bare en bekreftelse for å fortsette. Det er så sykt, sier Arif Salum imens han ser på pokalen han nettopp har fått utdelt.

Phil T. Rich har blitt godt mottatt av musikk-Norge, og denne sommeren har han brukt til å turnere rundt med blant annet VG-lista Topp 20, og stått på noen av de beste festivalscenene rundt om i landet.

Se Phil T. Rich gråte av lykke da han vinner Urørt-finalen 2013:

Rekord på Slottsfjell-festivalen

Urørt har som sagt pågått i over 10 år. De siste årene har spesielt Urørtfinalen blitt løftet til nye høyder, og er i dag et direktesendt TV-show som går en gang i året.

– Her får band som kanskje aldri ville fått sjansen til å spille på TV såpass tidlig, vise seg frem i beste sendetid. Ikke minst er alle de andre tiltakene vi jobber med året gjennom vel så viktig. Vi tar med oss de mest lovende banda ut på veien og lar de spille på festivaler som By:larm og Slottsfjell.

Gjennom nettsidene våre har usignerte artister muligheten til å dele musikken sin, og ikke minst få sjansen til å bli spilt på riksdekkende radio – noe som er helt unikt!

Aldri har så mange Urørt-band stått på scenen under årets Slottsfjell-festival i Tønsberg.

– I år hadde vi med oss 17 Urørt-band. Parallelt med store headlinere valgte mange publikummere å oppsøke Urørtscenen. Dette må være et tydelig tegn på at Urørt har etablert seg hos folket på en helt annen måte enn bare for noen får år siden. De siste tre årene har vi også arrangert konkurransen «Musikk Under 16» i samarbeid med Miniøya, som leter etter de aller yngste talentene, forteller Mari.

Minneverdige opplevelser

– Noe av det fineste med Urørt er å oppdage helt nye band, ta de med til en konsertarena og bli rørt til tårer av hvor vakkert det er. Det skjedde senest på årets Slottsfjell-festival hvor jeg ble blåst i bakken av band som The Wolves, Fay Wildhagen og Unnveig Aas for å nevne noen, sier hun.

Årets vinner, Phil T. Rich var blant annet å se på scenen under Slottsfjell.

– Det å se årets Urørtvinner fylle teltet på Slottsfjell og levere en konsert som så til de grader fikk med seg publikum var stort. Der og da kjente jeg virkelig på at vi hadde funnet en verdig vinner i årets Urørtfinale, sier Mari stolt.

– I tillegg har det vært fantastisk å følge band som Kvelertak. Fra de første demoene, gjennom finalen til å se de på store konsertarenaer, også utenfor Norge. På 17. mai i år stod jeg sammen med Asbjørn Slettemark i New York og så hvordan Kvelertak eide publikum i en by som overeksponeres av band
hele tiden. Det var stort!


Urørtvinnerne

2001: Tennis

Tennis - vinner av første Årets Urørt (Foto: Skjalg Ekeland)
Tennis – vinner av første Årets Urørt (Foto: Skjalg Ekeland)

Urørts aller første vinner var popbandet Tennis fra Bergen. Bandet startet opp i 2000, og allerede året etter ble de Årets Urørt med låten «I’m Spartacus».

Tennis vinner den aller første Urørtfinalen i 2001


2002: Ugress

gress eller Gisle Martens Meyer vant Urørt i 2002 (Foto: Promo/ Eivind Senneset )
gress eller Gisle Martens Meyer vant Urørt i 2002 (Foto: Promo/ Eivind Senneset )

Bak navnet Ugress skjuler Gisle Martens Meyer seg. Han vant Årets Urørt i 2002 for sitt elektronica-prosjekt Ugress og låta Loungemeister.


2003: Sissy Wish

Sissy Wish ble Årets Urørt i 2003 (Foto: Promo)
Sissy Wish – Årets Urørt i 2003 (Foto: Promo)

Sissy Wish, eller Siri Wålberg som hun egentlig heter, ble Årets Urørt i 2003 med låta «The Six Feet Tall».

Under finalen i 2003 sa musikksjef i P3 dette i vurderingen av Sissy Wish:

– Den er en av vinterens aller beste norske låter, jeg liker temperamentet hennes. Dette hører man ikke ofte blant norske musikere. Hun er en liten dramadronning, i samme gate som Kate Bush. Musikken er høres eventyraktig ut, og er mystisk uten å tippe over og bli fantasy-musikk.


2004: Side Brok

Urørtvinnerne i 2004 var Side Brok (Foto: Promo)
Side Brok – Urørtvinnerne i 2004 (Foto: Promo)

Hip hop-gruppa fra det vakre Sunnmøre vant Årets Urørt i 2004. På sin Urørt-side skriver Side Brok:

– Side Brok er hip-hop-gruppa som held det ekte slik det aldri har vore halde før, og etter konsertdebuten som oppvarmingsnummer for ei polsk stripperske på eit forsamlingshus i Ørsta kommune for nokre år tilbake, er Side Brok endeleg klar for eit større publikum. Sjef R, Skatebaard og lyrisk sleggje Thorstein Hyl den tredje vil slå seg fram som dei rette arvtakarane etter Onkel Ivar (Aasen) og feie til side alt som er «like falskt som ei flaske Solo med piss i».


2005: Anja

Anja ble Årets Urørt i 2005 (Foto: Promo/ Jan Thomas Espedahl)

I 2005 var det Anja Øyen Vister som kunne ta med seg pokalen for Årets Urørt hjem med vinnerlåta «Hush, Hush».

– Anja fortjener en uforbeholden hyllest. Hun er en av de beste og mest spennende vokalistene i Norge, uttalte musikksjefen i P3 Håkon Moslet i 2005.


2006: Heroes and Zeros

Under Urørtfinalen 2006 gikk Heroez & Zeroes av med seieren (Foto: NRK)
Under Urørtfinalen 2006 gikk Heroez & Zeroes av med seieren (Foto: NRK)

Bandet ble kåret til Årets Urørt med låten «Cellophane» i 2006.
I tillegg til å vinne Urørtfinalen ble Heroes & Zeros valgt ut til å være med i lydsporet til filmen Uro.


2007: Ida Maria

Ida Maria ble Årets Urørt i 2007, her under by:Larm 2012 (Foto: NRK)
Ida Maria ble Årets Urørt i 2007, her under by:Larm 2012 (Foto: NRK)

Ida Maria har hatt stor internasjonal suksess, og sangene hennes har blant annet blitt brukt i serier som Gossip Girl og Grey’s Anathomy. Hun har også spilt på utenlandske festivaler som Lollapalooza og Coachella.

URØRT MENER:
– Åh Gud, for en låt! Som en norsk, kvinnelig og sulten Håkan Hellström gyver Ida Maria løs på en popkarriere som godt kan ende i allemannseie.
Med nettopp Hellström-assosierte Timo Raisanen som sparringspertner på denne herlige, energiske duetten viser Ida Maria popteft, karisma og en stemme du husker.


2008: Matias Tellez

Matias Tellez ble Årets Urørt i 2008 (Foto: NRK)
Matias Tellez ble Årets Urørt i 2008 (Foto: NRK)

Matias Tellez skapte årets landeplage da han i 2008 vant Årets Urørt med låta «Brand New Kicks».

URØRT MENER:

En usedvanlig dyktig, ung og lovende type som lager fengende og smart popmusikk. Denne karen er et musikalsk vidunder.
Brand New Kicks er et særdeles fornøyelig stykke musikk spekket med livsglede og god energi. Det er bare et spørsmål om tid før hele landet svinger seg til vestlendingens formidable toner.


2009: Pony the Pirate

I 2009 vant Pony the Pirate Urørtfinalen (Foto: NRK)
Pony the Pirate vant Urørtfinalen i 2009 (Foto: NRK)

Historien om den sære triste piraten som ikke mestret verdens utfordringer smeltet det norske folks hjerter, og sendte Pony The Pirate til topps i Årets Urørt-kåringen i 2009 med låta «Walk The Shame». Under finalen uttalte dommer og musikkprodusent Christer Falck:

– Pony the Pirate har desidert den beste låta i årets finale. Jeg håper denne vinner, den er min klare favoritt.


Se alle bildene fra urørtfinalen 2010


2010: The Pink Robots

The Pink Robots (Foto: NRK)
The Pink Robots (Foto: NRK)

De rosa robotene ble den tiende Årets-Urørt-vinneren med låta «Curly». Jurymedlem Ingrid Olava mente The Pink Robots hadde det beste refrenget i Urørtfinalen. Under presentasjonen av bandet roste Olava bandet for refrenget på vinnerlåta.


Se alle bildene fra urørtfinalen 2010


2011: Honningbarna

Honningbarna ble Årets Urørt i 2011 (Foto: NRK)
Honningbarna ble Årets Urørt i 2011 (Foto: NRK)

Årets vinnerlåt fanget Urørtredaksjonenes oppmerksomhet rett etter den ble lastet opp på Urørt. Dette skrev Urørt om sangen da Honningbarna var årets Urørt:

– En kruttkrukke med bløde konsonanter, men beinhard rock! Honningbarna spruter om seg med streng attitude og søtladen svette slik bare testosteronhøye 17-åringer kan.


Se alle bildene fra urørtfinalen 2011


2012: Mikhael Paskalev

Mikhael Paskalev stakk av med seieren under Urørtfinalen 2012 (Foto: NRK)
Mikhael Paskalev stakk av med seieren under Urørtfinalen 2012 (Foto: NRK)

Etter å ha fremført låta «I Spy» på nydelig vis, kapret Mikhael Paskalev flertallet av stemmene både fra dommerne og folket. Allerede året før ble låta kåret til «Ukas Urørt» med denne begrunnelsen:

«Mikhael Paskalev lager tidløs pop med en nerve av rastløshet og en mild form for galskap. Dette blir det uimotståelig musikk av, noe “I Spy” er et perfekt eksempel på»


Se alle bildene fra urørtfinalen 2012


2013: Phil T. Rich

Urørtvinner 2013 Phil T. Rich (Foto: NRK)
Phil T. Rich – Urørtvinner 2013(Foto: NRK)

Dommer og musikksjef i P3, Mats Borch Bugge uttalte under finalen at Phil T. Rich var en stjerne med trygghet og sjarm i én og samme kropp.

– Han lirer av seg frekke tekster med fenomenal flyt, og er med på å skjerpe greiene i norsk hiphop. Han er klar, sier Mats.

Se alle bildene fra urørtfinalen 2013


Musikken

Nytt årtusen, ny musikk

Trance topper hitlistene verden over og artister som finske Darude får sitt gjennombrudd. Det blir en tragisk festivalsommer med åtte dødsfall under Pearl Jams konsert på Roskilde.

Under Melodi Grand Prix må den norske jentegruppa Charmed med låta “My Heart Goes Boom” se seg slått av det danske bidraget “Fly on the Wings of Love”.

Kanalen Petre må tilpasse seg. For å møte lytternes preferanser deles daværende Petre i to kanaler: Petre og Mpetre. Kunngjøringen i 2000 så slik ut:

Splitt og hersk

Slutten av juni år 2000: Petre har delt seg i to. Petre litt sånn til venstre. Mpetre til høyre. M’en står for mer petre. Lenge Leve Petre.

Det som har skjedd er at Petres målgruppe (9-30) har blitt mindre homogen med åra. Vi som lager Petre opplever det som vanskelig (nær umulig) å gi hele målgruppe et ålreit tilbud.
Dere har rett og slett polarisert dere for mye.

Dette kombinert med ekstremt målgrupperetta konkurranse fra så vel TV, nett og etter hvert bra radio som Voice og NRJ, gjorde at vi måtte ta et veivalg for vel to år siden. Enten måtte vi bli mer strømlinjeforma/kommerse – å slutte med å spille musikk for spesielt interesserte, eller så måtte vi gå motsatt vei – altså spille og lage ting for litt spesielt interesserte. Vi valgte det siste (bombe…).

Av Nils Heldal, Petre

Ps. The grand plan er at du skal begynne å høre på Mpetre, og bevege deg over på Petre etter hvert…ikke glem det da!


Darude toppet norske hitlister i år 2000 (Foto: Presse)
Darude toppet norske hitlister i år 2000 (Foto: Presse)

Sommerhits-hat

Sommeren 2000 jobbet P3s musikksjef Mats Borch Bugge på platekompaniet på Byporten i Oslo, og hadde ikke mye til overs for enkelte av sommerens store hits. Darude med “Sandstorm” bringer tilbake utrivelige minner for Bugge.

– Jeg hata den låten så intenst. Byporten ble på folkemunne kalt “Tranceporten”, for det var platebutikken for alle som hørte på og kjøpte mye trance. Der kom folk i trange kjoler, plastbukser og la bunker med tranceskiver på disken foran oss. Darude var ofte å finne blant utvalget deres, sier Borch Bugge.

Den aller største sommerhiten var Bugge litt mer fornøyd med. Og det var tydeligvis mange andre også, for denne ble hardt spilt både på radio og MTV.

– Også var det en låt som er utrolig fin fra en artist som kalte seg Sonique. Dette var en dame som hadde flere hits, men denne sommeren hadde hun en sang som het “It feels so good”. Det var en litt svevende affere, men fikk oss som var skeptisk til elektronisk dansemusikk til å åpne hjertet og bare ta det inn, sier Borch Bugge.



På lista:

Aaliyahs «Try Again» ble spilt mye sommeren 2000.

Svenske The Hives slipper albumet Veni Vidi Vicious og havner på singellistene med den mest kjente låta «Hate to Say I Told You So».

Bigbang slipper låta «Girl in Oslo» året før og lå inne på VG-lista i tretten uker ut i det nye årtusenet.

Madonnas «Music» blir danset til på alle diskotek rundt om i landet.

Bono og U2 slipper en av sine største hits, nemlig «Beautiful Day».

Bergenbaserte Datarock, rapduoen Karpe Diem og Stavangers Kaizers Orchestra dannes.


P3 Nyheter

Baneheia-drapene

I mai 2000 ble ti år gamle Lena Sløgedal Paulsen og åtte år gamle Stine Sofie Sørstrønen meldt savna i turområdet Baneheia i Kristiansand. Etter flere dager og en stor leteaksjon ble de to jentene funnet gjemt; voldtatt og drept. Saken var mye i media, og Viggo Kristiansen som nekta straffskyld ble dømt til 21 år i forvaring, mens Jan Helge Andersen som tilsto ble dømt til 19 års fengsel. Drapsvåpenet ble aldri funnet, og det er tema i nyhetssendinga til programleder Marianne Rimstad:

Om Baneheia-drapene i P3 Nyheter