nrk.no

2010

Jorskjelvet på Haiti dominerer i mediebildet og her hjemme går norske artister som Minor Majority, Ingrid Olava og Superfamily sammen for å samle inn penger til ofrene. «Askefast» blir et nytt begrep etter vulkanutbruddet på Island og luftfartsindustrien taper over 13 milliarder kroner. Wikileaks skaper seg et navn ved å publisere 92.000 hemmeligstemplede dokumenter om krigføringen i Afghanistan.

På andre siden av streken

Nå går Lørdagsrådet, med Siri Kristiansen i spissen, fra radio til TV-skjermen. Selv håper hun på å bevare så mye av radiomagien som mulig.

av Hilde Ørbo

– Jeg ler oftere av ting som er over streken enn ting som er innenfor. Og min strek er ganske langt ute. Det er sjelden jeg ler av filmer og TV-serier, generelt ting jeg ikke er med på selv. Man må utfordre noe for at det skal være gøy.

Før både P3morgen, Verdensherredømme og Lørdagsrådet stod Siri Kristiansen på scenen som standup-komiker, frem til hun helt mistet respekten for det hun drev med. Nettopp fordi hun ikke beveget seg utenfor streken.

Jeg tror du skal være ganske tøff for å stå på scenen og holde på ditt materiale når ingen ler

– Jeg tror du skal være ganske tøff for å stå på scenen og holde på ditt materiale når ingen ler. Man begynner å tenke på hva publikum mener er gøy kontra hva jeg selv synes er gøy. Det endte med at jeg stod og liret av meg noe gammelt ræl hver gang jeg stod på scenen. Jeg mistet helt respekten for det jeg drev med.

På radio er det derimot ikke lytterne som bestemmer innholdet.

– På radio er det bedre tid, en annen rytme og mer plass. Man kan pendle fra det helt alvorlige til det banale. Med standup har man ikke det samme rommet, og man må komme til poenget mye raskere. Det gjelder også for TV, som er mye mindre spontant enn radio. Jeg er virkelig ingen skuespiller og bruker ellers aldri manus, så jeg håper jeg får lov til å løsrive meg.

Det morsomste Siri Kristiansen har gjort i forbindelse med radio utspilte seg riktignok på en scene, så det er ikke møtet med publikum som er avskrekkende.

– Lørdagsrådet live på Chateau Neuf var vanvittig gøy. Når man er på radio glemmer man at det er noen som hører på. Jeg fikk en slags bekreftelse som jeg ikke visste at jeg trengte.

Til skjermen

Nå går Lørdagsrådet med Siri Kristiansen i spissen til TV-skjermen. Selv håper hun på å bevare så mye av radiomagien som mulig.

– De som jobber i redaksjonen har prøvd å forklare meg hvor vanskelig det er, men jeg tenker at det ikke blir så veldig annerledes. Når jeg er på radio tenker jeg ikke over at det er noen som hører på, og går inn i min egen radioboble.

Som vikar for Linn Skåber i Nytt på nytt oppdaget hun at det ikke er like lett å gi faen på TV.

– På tv blir jeg mer opptatt av hva jeg skal ha på meg i forkant, og det er ikke like lett å forsvinne inn i en boble. Det er sjelden jeg blir nervøs for å snakke foran et publikum og kan godt stå i spektrum foran 5000 mennesker, men på TV henger dette med utseende over meg.

For det var nettopp på grunn av utseende hun fikk kjeft sist hun var på skjermen.

– Jeg fikk hatbrev fra en lytter, som brukte å høre på P3morgen og hadde dannet seg et inntrykk av at vi var venner. Han skrev at han ble skuffet over utseendet mitt og mente jeg hadde lurt ham. Det er tøft å få slike kommentarer midt i fleisen. Jeg kunne ha løyet og sagt at det ikke går inn på meg, men i realiteten så vil man bli likt av alle.

Jeg kunne ha løyet og sagt at det ikke går inn på meg, men i realiteten så vil man bli likt av alle

Bare én sjef

Det er derimot ikke hatbrev som havner i postkassa hos Lørdagsrådet. Det er heller problemene til folk flest.

– Vi får inn ekstremt mange morsomme problemstillinger. Ofte er det gøy å diskutere de små banale tingene, som da en fyr som skulle flytte på hybel med noen kompiser lurte på om han kunne fortsette å tisse i dusjen slik han gjorde hjemme.

Og selv om rådets gjester gjerne kommer med gode forslag er det gjerne Kristiansen som får komme med løsningen på problemet.

– Maktbalansen er klar. Ofte oppsummerer jeg bare min egen løsning på problemet, så hvis du hører gjennom gamle sendinger er det gjerne min løsning som er svaret, he he.

Kristiansen sitter gjerne på løsningen, men selv etter hundrevis av problemstillinger er det fortsatt noen som overrasker.

– Jeg lurer av og til på om det går an. Som da en lytter sendte inn at moren hennes hadde kjøpt en forlovelsesring til seg selv som lignet hennes egen, bortsett fra at den var dyrere, fordi moren synes den var så fin. Hvem er det som gjør det? Hæ?!

På kartet

Ved siden av Lørdagsrådet hadde radioverten geografiprogrammet Verdensherredømme i 2011 med Kristopher Schau og Egon Holstad.

– Jeg jobber veldig bra med litt vanskelige menn. Det har alltid vært lettere for meg å jobbe med litt prinsippfaste, sta typer. Verdensherredømme er et program jeg kunne ha holdt på med resten av livet. Det er prakteksemplet på et genialt radiokonsept.

Verdensherredømme er et program jeg kunne ha holdt på med resten av livet

Programmet som tok for seg et tilfeldig land hver gang, blant annet Tsjad, New Zealand og Peru, baserte seg på «lite kunnskap, noe research, litt fordommer, og masse antagelser». Sendetiden til Verdensherredømme ble utvidet fra tre til seks måneder, men ikke lenger.

– Egon, Kristopher og jeg sender hverandre mail hver tredje måned for å snakke om hvor gøy det hadde vært å fortsette programmet, så ønsket ligger der.

Før hun ble morgengretten

Et annet minneverdig program for Kristiansen var P3morgen. Den muligheten til å snakke til så mange samtidig, og det å kunne fortelle folk hva som hadde skjedd mens de sov, er noe Kristiansen betegner som herlig. Helt frem til morgengrettenheten tok bolig i kroppen hennes, og hun måtte slutte.

– Det har vært gøy å treffe så mange rare mennesker. Å intervjue Aune Sand var magisk. For en fyr. Broren derimot. Ikke så gøy.

Rett før de gikk på lufta sa Vebjørn Sand at uansett hva hun spurte om, så kom han kun til å snakke om mannsrollen i samfunnet i dag. Noe han også gjorde.

– Det ble et sært intervju. Eller hun som sa idet hun kom; «deg liker jeg ikke», gjorde intervjuet, ikke sa noe under låtene, og avsluttet det hele med å gjenta: «deg liker jeg ikke».
På tross av noen sære intervjuer er heldigvis de gode minnene i flertall når det kommer til tiden i P3morgen.

– Hele perioden var fantastisk. Følelsen av å starte Norge sammen med noen av landets morsomste og smarteste folk, som Henrik Thodesen, Jørgen Striskert, Torkil Risan og Gunhild Dahlberg, det var utrolig gøy.

Foto: Erlend Lånke Solbu
Foto: Erlend Lånke Solbu

Rock og løs prat

Jørn Kaarstad har vært innom en haug med vikarprogram. I 2012 ble han kollega med Tuva Fellman for Hallo P3. Perfekt match som programledere, sier han, men legger til at «det gamle ekteparet» absolutt ikke kunne klart seg som akkurat dét.

Av Alexandra Sætran

– Jeg fikk en telefon fra radiosjef Bjørn Tore Grøtte i 2011. «Æ vil tilby dæ jobb i P3 æ, Jørn». Hjertet begynte å slå, og jeg husker jeg prøvde å være cool, noe som ikke var mulig der og da. Jeg kom meg opp til Trondheim, og begynte som DJ i helgene for P3natt, Grisetidlig, P3 fredag/lørdag/søndag, P3påske og etter hvert, P3sommer.

– Kanalen for meg

Jørn var tilhenger av P3 lenge før han søkte jobb. Favorittprogrammet gjennom tidene er helt klart Tazte Priv med Bård og Harald, og Pyro på grunn av rocken.

– Jeg følte P3 var plassen! Radio i Norge har generelt lite fokus på rock, men i P3 fikk jeg spille mer musikk som jeg ville, dermed var denne kanalen perfekt for meg, sier Jørn.

Hva er Hallo P3?

– Infotainment, rett og slett. Et kryss mellom underholdning og et program der du lærer noe. Det er et slags talkshow med lytterne, forklarer radiostemmen fra Stavanger.

Radio i Norge har generelt lite fokus på rock, men i P3 fikk jeg spille mer musikk som jeg ville

Hallo P3 går hver mandag til onsdag fra klokken 1700-2000. Programmet består av faste spalter, innringere og løs prat. En av de nyere spaltene i programmet heter Hedersgjesten, og lar nye helter som gjør kule ting komme fram i rampelyset.

– Man ser og hører om de samme gjeste over alt, og sånn er det bare. Vi vil fremme folk som gjør litt annerledes ting man vanligvis ikke hører om, sier Jørn.

En av hedersgjestene Jørn husker godt er Anette Sivertstøl (21), som er Norges yngste forlagssjef.

– Personer som Anette fortjener ekstra oppmerksomhet og ros i hverdagen, legger Jørn til. I tillegg fylles Hallo P3 med daglige samtaler med lyttere som snakker om alt fra vær og vind til irriterende ting i hverdagen.

Hva er en typisk Hallo P3-lytter?

– Jeg vil si det er to typer. Jeg tror det er veldig mange jenter på 22-23 som studerer, også har vi guttene som er opptatt av bil, de tror jeg liker å høre på oss, sier Jørn.

Perfect match

Lytterne er vant til litt krangling på lufta mellom deg og kollegaen din. Hvilket forhold har du til Tuva?

– Vi er perfekt match, men jeg er litt redd ‘a. Jeg er litt konfliktsky, og det er ikke hun. Der er nok derfor vi utfyller hverandre på en bra måte. Én ting er sikkert, vi kunne nok ikke vært gift, sier Jørn og ler.

P3-minner Jørn vil trekke fram fra gamledager er alle Pyro-sendingene han hørte på da han jobbet på et gatekjøkken.

– Totto spilte alltid punk, og jeg var stor fan! Jeg husker også XL veldig godt. Vi brukte å spre kule mp3-klipp da vi var små. Men Tazte Priv slår alt, de hører jeg på den dag i dag, avslutter Jørn.

Beste P3minne: Det er et veldig lett spørsmål. Det var da jeg fikk intervjue Jay Bentley i Bad Religion. Det er jo egentlig mitt beste minne i livet he he. Jeg har vært fan hele livet, så da jeg hørte han skulle på Slottsfjell tenkte jeg at nå var sjansen kommet. Intervjuet varte bare i ti minutter, men han tok seg faktisk tid til å snakke med meg etterpå. Det var veldig kult!

Flaueste P3minne: Det er mange flaue minner, egentlig. En av de verste flausene var da Hallo P3s reporter Frid Hansen tvang meg til å ”fake” en orgasme. Men det aller flaueste var en spalte vi hadde i Feriemorgen, der jeg og Marie Kinge ringte intetanende mennesker og lata som om vi trodde vi var kjente mennesker. Vi måtte be om billetter og klær på bakgrunn av det. Vi ringte alt fra Hennes & Mauritz, Se & Hør, vår gamle barneskole og lignende. Det var kleint, fælt og flaut, men gøy!

Bestevenn

Bestevenn ble laget av Erlend Klarholm Nilsen og Stein Johan Grieg Halvorsen. De hadde gjester som Jenny Skavlan, Maria Mena, Harald Eia og Are Kalvø. Faste spalter var blant annet Dagens sang, Sexoteket, Private talk, Frop Maur og Ulykkehjulet.

Are Kalvø gjesta Bestevenn med Erlend og Steinjo en novemberdag i 2010. Der skulle han hjelpe de to bestevennane med å lage dagens sang som var en fast post i programmet. Lytterne sendte inn forslag med tittel og sjanger, og hva den skal handle om. Så var det opp til bestevenn-gjesten, Erlend og Steinjo å komponere tekst og melodi. Alt dette på under en time.

Are er, for å sitere en sangtittel til bandet Kvelertak, en ordsmed av rang! Ikke uventa ble dagens sang “Det er hardt å vere mjuk når du tek på meg der”, et fyrverkeri av en låt.

Slik går teksten:

Eg veit at du likar mine mjuke sider
Eg veit at du drøymer om
romantiske tider
Det er fint at du held meg kjær.
Men det er hardt å vere mjuk når du tek på meg der.

Du veit at du drøymer om ljos og peis
og rufse meg kjærleg i min sveis
Men eg blir sjuk og eg svettar når du gjer det du gjer
Og det er hardt å vere mjuk når du tek på meg der

Men shit lat gå, baby, eg er like glad
når vi begge fjernar våre fikenblad
Kjærleiken mellom oss den er svær
Men det er hardt å vere mjuk når du tek på meg der.

Men eg er like glad, baby

Radio

Popsalongen

Popsalongen gikk på lufta i november 2009, med Siri Knudsen som programleder. Programmet har fokus på popkultur generelt, og musikk spesielt, og har de største norske og internasjonale artistene på besøk. Det blir ofte servert livemusikk i Popsalongen, og gjestene blir vanligvis utfordret til å gjøre en coverversjon, noe som blant annet har resultert i Kvelertaks versjon av Lars Vaulars Rett opp og ned (kors), og at Kråkesølv har covret Karpe Diem og vice versa. Andreas Øverland og Aishath Afeef er blant de som har ledet programmet, og denne høsten er det Christine Dancke som blir ny programleder.

Christine-Dancke (Foto: NRK/P3)

Christine Dancke

Dancke tar over mikrofonene fra Aishath Afeef og gjør seg klar for å lage prime time radio fra mandag til fredag. Du kjenner helt sikkert igjen navnet og stemmen hennes. Både fra DJ-duoen HOETELL, P3 Christine og som tidligere musikkprodusent i P3 har Christine Dancke levert musikk til klubbscener i hele Norge og P3s lyttere i flere år. Nå er hun tilbake for fullt og skal lede popskuta i P3.

– Det er litt skummelt og veldig, veldig gøy! P3 er et av de viktigste vinduene for ny og norsk musikk i dette landet, og det er en stor ære å få være den som skal fronte musikk, moro, artister og alvor hver dag, forteller den nye programlederen.

– Hva slags musikk ligger deg nærmest og hva kan P3-lytterne forvente fra deg og programmet denne høsten?

– I musikkhjertet mitt er all slags musikk, heldigvis. Jeg er ekstremt glad i elektronisk dansemusikk, og det skal jeg fortsette å formidle hver lørdag kveld på P3. Utover dansemusikken, er det pop, r&b & hiphop jeg er mest glad i, men en god låt er en god låt, uansett sjanger. Fokuset i det nye programmet er musikk, underholdning, alt som er aktuelt innen populærkultur, de råeste artistene, livemusikk, konkurranser og generell glede. Utover det kan lytterne forvente mye følelser. I alle retninger. Dette blir gøy!

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2010

#1
Rett opp og ned

Lars Vaular

SpotifyWimp
lars vaular

2010 var året den bergenske rapperen Lars Vaular vant Spellemannpris for albumet «Helt om natten, helt om dagen». Han var også nominert i to andre klasser, blant annet årets hit for låta «Rett opp og ned». Singelen, produsert av Thomas Eriksen, ble lista på P3 og var den mest spilte låta det året.

#2
Ruter (feat. Andreas Grega)

Karpe Diem

SpotifyWimp
#3
Kings and Queens

30 Seconds to Mars

SpotifyWimp
#4
Yes Man

Bjørn Johan Muri

SpotifyWimp
#5
Many of Horror (When we Collide)

Biffy Clyro

SpotifyWimp

 

Musikkåret 2010:

Lydverket setter albumene til Kvelertak, Susanne Sundfør, Shining og Kråkesølv på årets topp ti-liste. Rapgruppa Madcon inntar dansegulvet med låta «Glow», og det gjør også Lady Gaga med “Bad Romance” og “Telephone”. The Pink Robots vinner årets Urørt.

I mai 2010 framførte Madcon «Glow» under Eurovision Song Contest på Telenor Arena, hvor det ble vist små filmsnutter av folk som danset fra byer i en rekke land i Europa. Samme år vant de Spellemannsprisen for årets hit.


Sondagsmorgen

Søndagsmorgen

I 2010 fikk P3 nytt sendeskjema og nye programmer hadde premiere denne høsten. Søndagsmorgen var et av dem og er et morgenshow med fokus på film og spill – Ledet av Filmpolitiets egne Rune Håkonsen, og Marte Hedestad som vikar hver fjerde søndag.

I løpet av tre morgentimer hver søndag diskuterer de film, spill og tv med lytterne, spiller den gode P3-musikken og deler ut fete premier – Alt for å gi lytterne en god start på dagen. I 2011 begynte de to programlederne å lede showet annenhver søndag – Noe de også gjør den dag i dag.

– Er du ikke et A-menneske? Ta det med ro, det er ikke jeg heller.

Dette sto på P3.no i forkant av premieren 5. september 2010:

Søndagskompis

Rune er karen fra Filmpolitiet med den flotte barten, de stramme bukseselene, og den ubestridte peilingen. Han skal sørge for at du får skikkelig radio til søndagsaktivitetene dine. Enten det er klesvask, skolearbeid, sofaslækking, eller reparering av kropp og sinn.

Håkonsen er tydelig entusiastisk over det nye programmet. Han synes det er gøy å bli valgt ut som programleder for et helt nytt konsept.

– Det er helt rått! Det er litt som bursdag og julaften på en gang. Endelig kan jeg prate om film, spill, internettgreier, tv-serier og musikk sammen med alle som hører på. For jeg vil jo gjerne vite hva akkurat du der ute mener om den siste sesongen av The Wire eller det nye Call of Duty-spillet, sier han.

Ikke blåkopi av Filmpolitiet

Sendingene til Søndagsmorgen vil bestå av masse god P3-musikk, konkurranser, samt innhold fra Filmpolitiet. Håkonsen er likevel klar på at Søndagsmorgen ikke skal bli en reprise av Filmpolitet.


– Søndagsmorgen skal ikke anmelde nye filmer, spill eller serier. Det gjør Birger og resten av Filmpolitiet hver fredag. Jeg kommer til å gå bak anmeldelsene og hente inn faste eksperter i studio for å diskutere. Hvorfor er en ny Mission Impossible-film en dårlig idé, eller hvorfor Angelina Jolié er den eneste kvinnelige actionskuespilleren som sparker ræv, for eksempel. Og om noen er uenige med meg, så vil jeg vite hvorfor! Jeg elsker å diskutere film, spill, internett og tv-serier, sier Rune.

Håkonsen er også klar på at å høre på Søndagsmorgen er den beste måten å tilbringe en søndags morgen på.

– Våkn opp til den beste musikken i landet, bli med i konkurranser og diskusjoner om film, spill og tv! Er du ikke et A-menneske? Ta det med ro, det er ikke jeg heller.

Filmene

I spillefilmen The Social Network blir vi bedre kjent med Harvard-studenten og mannen bak Facebook, Mark Zuckerberg. Historien om hvordan han ble verdens yngste milliardær blir en av årets mest kritikerroste filmer. Eventyrfilmen Til Huttetuenes Landblir en suksess på lerretet med Spike Jonze bak spakene. Handlingen i metafilmen Inception foregår i en verden som styres av drømmer, der Leonardo DiCaprio jobber med å bryte seg inn i folks hoder. Med den norske Kongen av Bastøy får vi et vondt innblikk i hva det ville si å være ungdomskriminell før i tiden.

På TV

last ned (1)

Harald Eia utnever seg selv om forskningsjournalist med programmet Hjernevask. Ingen Grenser blir en av 2010s mest populære underholdningsserier. Elleve nordmenn med ulike funksjonshemminger skriver historie da de legger ut på en 500 km i villmarken.

Ifølge Filmpolitiet utnevnes blant annet Mad Men, How I Met Your Mother, Human Target og Dexter som årets beste TV-serier.

Dette skriver Birger om den tredje sesongen av Dexter:

Dexter utspilles på Floridas solfylte gater og strender, og det medvirker kanskje til å holde temperaturen høy. Kontrasten blir stor mellom varme dager og iskalde mord.

Serien vinner også på å ha fantastiske Michael C. Hall i hovedrollen, en glitrende skuespiller som kan spille fletta av de fleste. Han har godt stoff å fremføre, og de første episodene av sesong 3 tyder på at kvaliteten holder seg. Dexter er fremdeles anbefalt!

P3 Nyheter

Utslippet i Mexico-gulfen

 

20. april 2010 begynte oljeplattformen Deep Water Horizon i Mexicogolfen å brenne etter en eksplosjon. 11 personer døde, og mye olje lakk ut i havet. Først i begynnelsen av august ble lekkasjen tetta for godt med sement etter at til sammen 4,9 millioner fat olje lekka ut. Her er den første meldinga på P3 om katastrofen, med Even Nielsen:

P3 Nyheter om katastrofen