nrk.no

2009-illustrasjon


Jens Stoltenberg fortsetter etter seieren i stortingsvalget. Joshua French og Tjostolv Moland blir fengslet av kongolesiske myndigheter, og blir anklaget for drap og spionasje. Den 8. september ble begge dømt til døden. Barack Obama tildeles Nobels Fredspris og konserten holdes i Oslo spektrum med Will Smith og kona som verter.

25. juni blir kongen av pop, Michael Jackson erklært død. I mars tidligere samme år ble det kjent at Jackson skulle holde sine 50 siste konserter i London under navnet «This is It». Bare 18 dager før hans første konsert, dør stjernen. En film under samme navn kommer ut, og har premiere i 99 land. Kinobillettene ble utsolgt over hele verden en måned før filmen hadde premiere.

– Knallhard jobbing og lite søvn

Av Alexandra Sætran

Studentradioen i Volda var grunnen til at Ken Wasenius-Nilsen havnet under kringkastingens navn. Arbeidsavtalen med P3 resulterte i en reise til Sudan, live-sending fra Øya-festivalen og 72 timer i glassbur.

– Jeg fikk jobb i P3 da broren til Vilde Batzer (humor og underholdningssjef i NRK P3, journ.anm.) tilfeldigvis hørte på et program jeg og noen kompiser lagde på studentradioen i Volda. Det var muligens verdens mest idiotiske program. Broren til Vilde snakket med Vilde, Vilde snakket med P3-sjef Tone Donald og så videre.

Vi var sannsynligvis Norges mest talentfulle unge radioredaksjon

Hva disse sa til hverandre kan man jo bare spekulere i, men Ken mener det må ha vært noe sånt som: ”Vi har et studentradioprogram her med tre minutter lange jingler. Skal vi gi jobb til noen derfra kanskje?” ”Vi har ikke noe annet?” ”Nei, egentlig ikke.” ”Æh… ok. Ja, samma det, la oss bare bli ferdige her – det er røsti-poteter med bacon i kantina”

– Så jobbet jeg brått i NRK P3.

Opptatt av verden

Ken tok over Banden, som var en videreføring av Osenbanden, et satirisk samfunnsprogram med Are Sende Osen som programleder.

– Vi var sannsynligvis Norges mest talentfulle unge radioredaksjon med folk som Ludvig Løkholm Lewin, Grete Strøm, Mathias Nylenna, Sven Sundet, Nareas Sae-Khow og Leo Ajkic. Vi var et program som var opptatt av verden rundt oss, men som likevel aldri var kjedelig, forteller Ken.

Han beskriver den typiske lytteren som en 27 år gammel student med minst én fremmedkulturell venn, og sterke meninger om israelske cherry-tomater.

– …men jeg kom aldri til bunns i om det faktisk var slik. For alt jeg vet var alle lytterne våre sånne chemtrails-folk med tinnfoliehatter og toppkommentator-status på Dagbladet.no, sier han.

Ken og Torkil Risan, her med programmet Morratoget (Foto: NRK)
Ken og Torkil Risan, her med programmet Morratoget (Foto: NRK)

Banden gikk på lufta fra 2009 til 2011. Før den tid var det «Ken eller Torkil» med Ken sjøl og Torkil Risan som bydde på seg selv. «Ken eller Torkil» besto av spalter som «Den store testikkeltesten», «Jubalong en ordspalte», «Lekestund» og mange flere. Programmet ble tildelt prisen for «Årets Radioøyeblikk» i Dagbladet FREDAG i 2005.

Ken til Sudan

Likevel er det P3-aksjonen som skiller seg best ut i Ken sin P3-karriere, så langt.

I 2010 reiste Ken ned til flykningsleiren i Aweil, som ligger sør i Sudan. Dette ble gjort i forbindelse med P3-aksjonen, som ble arrangert året etter. Ken var på sikkerhetskurs i Wales for å lære det viktigste man trengte å kunne for å bevege seg i krigsherjede områder.

Flere dager med direktesendt radio fra et glassbur midt i Oslo by – radio blir ikke rarere enn det.

– Jeg fikk se et minekart over området, hvor minene var markert med rødt. Det så ut som matteprøvene mine fra ungdomsskolen, og det er ikke bra. Når det er sagt er det ingenting som overgår P3-aksjonen uansett. Flere dager med direktesendt radio fra et glassbur midt i Oslo by – radio blir ikke rarere enn det.

Ken, Ronny Brede Aase og Aishath Afeef sendte direkte fra Oslo sentrum i 72 timer. Dette året gikk pengene til Norsk Folkehjelp og deres arbeid med å rydde miner og klasevåpen i en rekke land i Afrika, Asia, Europa og Midt-Østen.

Ken, Ronny Brede Aase og Aishath Afeef sendte direkte fra Oslo sentrum i 72 timer under P3aksjonen (Foto: NRK)
Ken, Ronny Brede Aase og Aishath Afeef sendte direkte fra Oslo sentrum i 72 timer under P3aksjonen (Foto: NRK)

72 timer er tross alt 72 timer, og det var FIFA-spillingen som bekymret Ken mest av alt.

– For menneskeheten så vil det jo føre til mer minerydding. Det er en veldig bra ting. For meg personlig er det jo ikke så mange positive sider. Det blir 72 timer med knallhard jobbing og minimalt med søvn. Det er jo ekstremsport, bare at man blir snytt for det kvikke adrenalinkicket som gjør at folk liker ekstremsport. Ikke får jeg spilt FIFA inni der heller, sa Ken til P3 før aksjonen.

Etter alt for mange timer med programlederne i buren lærte Ken at Aishath elsket ”Fascination” av danske Alphabeat og at Ronny er en maskin som driftes av nikotin.

– Jeg får dessverre ikke brukt denne kunnskapen til noe som helst, sa Ken i etterkant av aksjonen.

Det beste minnet er tiden med Torkil. I følge Ken er det nakenhistoren som sitter best i hukommelsen.

– Vi sendte Ken eller Torkil fra Øyafestivalen i 2008 og 2009. Jeg og Torkil intervjuet det engelske jentebandet The Pipettes i et studio, mens Ludvig Løkholm Lewin var utegående nakenreporter blant folket. Det oppstod et magisk flaut øyeblikk da Ludvig kom tilbake til studio midt i intervjuet, fortsatt naken, og måtte hilse på festivalens tre vakreste, hippeste jenter. Man kunne se rødfargen starte i svampelegemet hans, og sakte spre seg helt opp til fjeset.


Banden

Banden ble sendt fra 2009 med med programlederen Ken Wasenius-Nilsen. Programmet var en fortsettelse av Osenbanden med Are Osen og hadde mottoet: “Vi snakker om alt som er viktig i verden, og alt som ikke er viktig”. Et halvår før programmet ble tatt av lufta 1. januar 2012 tok Sven Bisgaard Sundet og Anne Dorthe Lunås over som programledere. Av faste spalter hadde Banden «Banden-awards», «Ken Was-Nil leser dagbladet fredag – PÅ SØNDAG!» og en «En gal, gal verden». Banden besto av følgende medlemmer: Grete Strøm, Jøte Toftaker, Mathias Nylenna, Eirik Stokstad Brødholt, Anne Dorte Lunås, Ludvig Løkholm Lewin, Nareas Sae-Khow, Sven Bisgaard Sundet, Selena Konjhodzic, Frid Kvalpskarmo Hansen, Line Forsmo, Webjørn Espeland, Tore Sandbakk og Leo Ajkic.


Klipp fra arkivet:
Banden: Ludvig - Ulovlig basar
Banden: Lemenår og harepest

Ken Wasenius-Nilsen (Foto: NRK)
Ken Wasenius-Nilsen (Foto: NRK)

Velkommen i Banden

Mandag klokken 16 debuterte Banden på P3. – Vi snakker om alt som er viktig i verden, og alt som ikke er viktig, forteller programleder Ken Wasenius-Nilsen.

– Vi vil gi lytterne verden fra vårt ståsted, men hva som er vårt ståsted er ikke alltid like svart/hvitt. Banden er ikke et program bare for ”raddiser”. Jeg har gitt reporterne dispensasjon til å henge med folk som stemmer Høyre, jeg skal selv gjøre mitt beste for å bli sammen med en glamourmodell og Anne Dorte er venn med Sverre Goldenheim på Facebook.

De fleste P3-lyttere kjenner deg fra Ken eller Torkil som gikk på P3 i fjor, hvordan blir det å ha en stor stab av ukjente reportere rundt deg?

– En vis mann, det kan ha vært gymlæreren min på barneskolen, sa en gang at det er først når man har sett en person naken at man virkelig kjenner personen. Det er dermed et mål at jeg får se alle reporterne i Banden nakne ganske umiddelbart, slik at jeg kommer under huden på dem.

Hva har du gjort for å forbrede deg på rollen som programleder?

– Jeg har spist ekstremt mye for å opparbeide meg en enorm vom. Jeg vil ha et massivt blikkfang av en mage, en buk som er så bulende gigantisk at den ikke kan overses, at den framstår som et senter for hele universet. Det er fordi pondus gir pondus. Dessuten er det mange som misoppfatter lett fedme som fysisk overlegenhet, noe som gjør at man virker som en slåssgigant selv om man egentlig er en utrent, ubevegelig klump. Jeg har kommet langt i arbeidet med buken, men det er langt igjen.

Hvordan skal Banden gjøre verden til et bedre sted?

– Ved å snakke om det som er viktig OG det som er komplett uviktig hver mandag til og med torsdag mellom 16 og 18. Dessuten skal jeg forsøke å finne ut hva som er ”det nye baconet”, for å gi folk et sunnere alternativ. Det snakkes om falukorv, men jeg er skeptisk. Kanskje chorizo?

Av Rune Håkonsen, P3.no, Publisert 11.01.09, kl 16.26.

Forbli Sexy

Sexy er en musikalsk reise du kan ta hver eneste hverdag på NRK P3 fra 12 til 13. Vi gir deg de låtene P3 ikke spiller til vanlig, og vi gir deg musikalsk informasjon og ditto underholdning med både nye og eldre artister.

I januar 2009 hadde et nytt musikkprogram premiere på P3. Mandag til fredag, mellom 12 og 13, kunne du høre de to bergenserne Totto og Tarjei presentere all slags type musikk. Sexy var med det, det eneste formiddagsprogrammet hvor programlederne plukket musikken selv, og det slo godt an.

I tillegg til å være programledere for det populære programmet var Totto Mjelde, som i dag, også programleder for rockeprogrammet Pyro sammen med Asbjørn Slettemark. Tarjei Strøm, på sin side, var og er musiker og spilte trommer for blant annet Ralph Myerz and the Jack Herren Band, Magnet, Datarock og Lars Vaular.

Topp 5-lister

Sexy var glad i Topp 5-lister, og i løpet av sine 3 leveår hadde programmet ukentlige kåringer. Det kunne være alt fra Topp 5- Låter som sier nei til dop, -syngende trommiser, -ektepar i musikken, -feteste serie intro og -kvinner med mannestemme – Og det var slettes ikke kun for å slå ihjel sendetid. P3 skrev nemlig i 2011 om hvorfor mennesker har både behov og interesse for å rangere saker og ting. Totto uttalte dette i saken:

– Det er et enkelt og ryddig grep for å engasjere folk i den nye tidsalder der absolutt alle skal ha en mening om alt og kringkaste denne.

En god låt er en sexy-låt

Vårt mål er at du etter en time med oss i øret skal føle deg sterk og full av liv. Mottoet vårt er at en god låt er en Sexy-låt, uansett sjanger. Programledere er Totto Mjelde og Tarjei Strøm. Sammen med deg skaper vi den sexy stemningen du trenger i kroppen din, skrev Sexy-programlederne om programmet.

3. februar 2012 var det uformaterte musikkeventyret imidlertid over. Sexy hadde sin siste sending før P3 skulle endre sitt sendeskjema vie sendetiden til et nytt musikkshow, nemlig Miksteip.

Siste hilsen

Dette skrev Sexy på bloggen som en siste hilsen til lytterne:

«Dett var dett. Sexy er historie. Vi vil gjerne takke for oss.

Vi har hatt tre fantastiske år på P3 der vi har kunnet spille den musikken vi selv har plukket. Vi har opplevd en kontakt med dere lyttere som jeg aldri har sett maken til i mine mange år her i radiokanalen. Vi har blitt nedlesset i epost, tekstmeldinger, kommentarer her på siden og god gammeldags post. Stort sett har tilbakemeldingene vært svært postitive, og ikke minst de siste ukene har vi fått mange lange beskjeder fra dere der ute med tanker om at Sexy har beriket livene deres. Det er svært rørende å takke for seg med så mange gode ord fra dere som har lyttet de siste tre årene.

Vi skulle gjerne holdt på i mange år til, men slik ble det ikke. P3-ledelsen ville ikke ha programmet vårt mer, og det må vi bare respektere. Sexy-Lars blir nå bohem på heltid, Tarjei fortsetter å tromme for alle band i hele Norge, mens jeg fortsetter med Pyro på P3 og skal snart bli musikkjournalist på nett for kanalen. Forhåpentligvis vil Sexy-redaksjonen en gang i fremtiden samles igjen i en ny radiokanal på Nrk. Det er i hvert fall håpet.

Lydklipp

Sexy åpning


Professor Tokvams rockemyter Little Richards groupies

Frem til da. Forbli sexy. Og hør musikk i alle sjangre.»

Sexy (Foto: NRK P3)

 

Sexys Topp 5 låter med rock’n’roll i navnet:

1. Ramones – Do You Remeber Rock N’ Roll Radio
Det har ikke manglet på sterke kandidater i denne ukens topp 5. «Do You Remember Rock N’ Roll Radio» er produsert av Phil Spector og viser Ramones fra en litt annen side enn hva man er vant til. En personlig favoritt for Totto og rett og slett den aller beste sangen med «rock n’ roll» i tittelen.

2. Rick Derringer – Rock and Roll, Hoochie Koo
«Rock and roll, Hoochie Koo» er en sang som Rick Derringer opprinnelig skrev for sin bandkollega Johnny Winter. I 1973 spilte han inn en soloversjon til debutplaten sin All American Boy og det ble hans eneste store hit på egenhånd.

3. Boston – Rock & Roll Band
Debutplaten til Boston, med sin radiovennlige arenarock, er en av de mestselgende utgivelsene noensinne og er fullspekket med gode låter. Deriblant totallåten «Rock & Roll Band».

4. David Bowie – Rock ‘N’ Roll Suicide
«Rock ’N’ Roll Suicide» er en vanvittig sterk avslutning på konseptalbumet The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars. Et mer ettertenksomt blikk på fenomenet «rock n’ roll» fremført med en gåsehudfremkallende vokalprestasjon av David Bowie.

5. Rainbow – Long Live Rock ‘N’ Roll
Tittelsporet hentet fra Rainbow sin tredje, og siste plate, med Ronnie James Dio på vokal er en høydare i bandets katalog. Et rock n’ roll-anthem som fungerer som en livsbejaende hyllest til rocken generelt. Slik blir det sterkhet av.

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2009

#1
Ambitions

Donkeyboy + Linnea Dale

SpotifyWimp
Donkeyboy-ambitions

2009 ble drammensbandet Donkeyboys gjennombruddsår. Med debutsingelen Ambitions toppet bandet VG-lista i 12 uker og singelen ble den mest spilte låta på P3 samme året. Gjestevokalen kom fra den tidligere Idol-deltakeren Linnea Dale som fulgte bandet som vokalist til midten av 2010.

#2
The Girl and the Robot

Röyksopp + Robyn

SpotifyWimp
#3
Swedish Television

Bigbang

SpotifyWimp
#4
Lonesome Traveller

Paperboys

SpotifyWimp
#5
To Lose my Life

White Lies

SpotifyWimp

 

Musikkåret 2009:

Tilbake i 2006 var Drammensbandet Donkeyboy med i Urørtfinalen. I 2009 kommer deres første singel,«Ambitioins», ut som selger til tre ganger platinaplate. Sangen topper VG-lista i hele 12 uker.

Madonna setter ut på sommerturneen «Sticky & Sweet-tour» som også gjester Oslo og Valle Hovin. Lady Gaga topper listene, og setter rekorder, med låtene «Just Dance» og «Poker Face». Samme året lager hun hittene «Papparazzi» og «Bad Romance» og overrasker stadig med sine dristige antrekk på scenen. Samme år blir bandene Envy, Tôg og Dråpe dannet.

Den ferske artisten Adele begynner så vidt å få oppmerksomhet. I England vinne hun pris for blant annet beste nye artist under Grammy Awards.


Lyden av 2009

Lydverkets redaksjon gir deg sine beste skiver, oversette perler og største nedturer fra året som gikk.

Årets 5 beste

1. Animal Collective – Merriweather Post Pavillion
En viktig del av det å ha sitt virke som musikkanmelder består i å utlevere seg selv, som lytter og skribent, med alt det medfører av ubehag, ja, regelrette pinsler. I utkanten av disse gjerningens nedfallsfrukter finner vi de sjeldne platene som virkelig slår både pust og språk ut av en stakkar; det blir for rikt og mangfoldig til at hjernen klarer å henge med. Merriweather Post Pavillion er en av disse platene. Da jeg anmeldte den tidligere i år, skrev jeg (noe pretensiøst): ”Kall det gjerne tribalfuturisme svøpt i popfiller, eller stammemusikk for dansegulv anno 2019: Sikkert er det at Animal Collective er i ferd med å ta en omvendt Radiohead – endelig gir de hjertet en sjanse til å henge med på moroa.” Nærmere enn det har jeg fortsatt ikke kommet.

2. Dirty Projectors – Bitte Orca
Likhetene mellom Animal Collective og Dirty Projectors er åpenbart flere enn forskjellene; en abrupt utvidelse av hva popformatet tåler før det sprekker er vel strengt tatt kjernen i begge prosjektene. Men der Animal Collective transer seg av gårde innover i underbevisstheten, går David Longstreth og hans ensemble mer drastisk til verks – her bobler, rykker og napper de seg opp i svimlende pophøydedrag, med skarpe utkikksposter mot afrikansk gitarmusikk, sein Zeppelin og kontemporær r&b. Du finner ikke noe som ligner.

3. Maxwell – BLACKsummers’night
I år kom den prikkende fornemmelsen av en ny D’Angelo-plate (James River) like rundt svingen mer hyppig og intenst enn på flere år (jeg venter fortsatt på en diagnose). Maxwell kom fra venstre – poff! – og plukket fra hverandre skuffelsen med kjærlig og ydmyk musikk. Aller vakrest er ”Pretty Wings”; lyden av engler, enten du tror på dem eller ikke.

4. The Very Best – Warm Heart Of Africa
Esau Mwamwaya og Radioclit har nok vunnet noen hjerter på sin sjarmerende bakgrunnshistorie – du får nesten google det – men musikken er budskapet, som din pompøse onkel ville sagt det. Og den er grenseløs, i alle gode betydninger av ordet. Få for all del også med deg miksteipen trioen ga ut i fjor, den inneholder blant annet den definitive versjonen av ”Cape Cod Kwassa Kwassa”.

5. Wilco – Wilco (The Album)
Det er lite fornyelse å spore på Wilcos sjuende ordinære utgivelse, og det er heller ikke noe stort savn: Ingen leverte mer helstøpt albumrock enn dette i 2009. Stikkord: Senkede skuldre og forsiktig optimisme, en imaginær radiokanal fra det amerikanske søttitallet, Nels Cline (gitarist og gærning), Jeff Tweedy (vokalist og visjonær). Den hypnotiske, dissonante drapsfantasien ”Bull Black Nova” er fortsatt til å bli uggen av (på best tenkelig vis), mens ”Country Disappeared”, ”One Wing” og ”Deeper Down” urimeliggjør kravet om at et band på død og liv må ty til et fragmentarisk lydbilde og eksperimentelle låtstrukturer for å lage viktig og varig musikk. Wilco skjemmer oss bort, helt enkelt.

Årets låt

Dirty Projectors: “Stillness Is The Move”

Denne traff tilværelsen min som et bombenedslag. Det er i det hele tatt vanskelig å forestille seg at popmusikk anno 2009 – eller var det indie? – kan formidles med mer faenivoldskhet, nerve og originalitet enn dette, og samtidig henge på greip. Nå har til og med Solange Knowles, lillesøstera til Beyoncé, gått hen og gjort en frekk coverversjon – med oppsiktsvekkende hørbart resultat.

Årets overraskelse

Med ett var Prefab Sprout tilbake. Let’s Change The World With Music er et mykt skred av vellyd, der de store ideene møter de enda større følelsene under pophimmelens tak.

Årets skuffelse

Det norske folk. Dere suger.

Årets mest oppskrytte

Noe sier meg at vi kommer til å kikke tilbake på flere av de tyngst hyllede utgivelsene av året med en viss skepsis, og dét om ikke så altfor lenge (La Roux, noen?). Selv sliter jeg med å høre storheten i Grizzly Bears Veckatimest – forgjengeren Yellow House var da langt sterkere (sjekk for eksempel nydelige ”Lullabye”)? Og at U2s No Line On The Horizon skulle representere noen retur til gammel storhet, er det reneste pølsevev.

Årets mest oversette

Om den gjengse norske musikkanmelder besitter kompetansen til å fremføre sine synspunkter om soul og r&b offentlig, får være en annen diskusjon. Sikkert er det at en plate som Maxwells BLACKsummers’night hadde tålt langt mer oppmerksomhet, både skriftlig, på radio og ikke minst over platedisken. Gjør din plikt (og se bort fra VGs skandaløse anmeldelse av albumet).


Låter på topp:

Tilbake i 2006 var Drammensbandet Donkeyboy med i finalen under Urørt. I 2009 kommer deres første singel ut, Ambitioins, som selger til tre ganger platinaplate. Sangen topper VG-lista i hele 12 uker.

Sivert Høyem blir «Årets mannlige artist» under Spellemannprisen 2009

Derimot er det Røyksopp som stikker av med hedersprisen i kategorien «Elektronika»

Lady Gaga lager hitlåtene «Papparazzi» og «Bad Romance», og overrasker stadig med sine dristige antrekk på scenen.

Billboard utnevner Beyoncé til tiårets kvinnelige artist, og troner fortsatt listetoppen med denne:

Gutta i Paperboys ligger fem uker inne på VG-lista med låta «Lonesome Traveller».

Med låta «Russian Roulette» fra albumet Rated R inntok Rihanna hitlistene i 2009

Samme år blir bandet Envy, Tôg og Dråpe dannet.

Spill

I anledning Obamas Oslobesøk i 2009 for å hente Nobels fredspris, lagde P3 et spill der man skulle forsøke å finne presidenten blant hordene av sikkerhetsvakter. Spillet gikk sin seiersgang på sosiale medier og er blitt spilt over 1.3 millioner ganger siden det ble lansert.

P3 Nyheter

Michael Jackson døde

Michael Jackson i 1972,  her som 13-åring i Jackson-familiens hjem i Enchino California (Foto: AP Photo, AP)
Michael Jackson i 1972, her som 13-åring i Jackson-familiens hjem i Enchino California (Foto: AP Photo, AP)

Mannen som gjerne er blitt kalt kongen av pop døde plutselig 25. juni 2009, mens han forberedte konsertserien This is it. Folk over hele verden sørga, og P3 la om sendeskjemaet med eget minneprogram. Dette er den første nyhetssendinga på P3 om dødsfallet med Eirik Stokstad Brødholt:

P3 Nyheter melder om popkongens død