nrk.no

2008

Obama vinner det amerikanske presidentvalget. Land verden over fikk merke følgene av at den økonomiske situasjonen i det amerikanske boligmarkedet, og den en internasjonale finanskrisen ble et faktum. I april avdekkes Fritzl-historien for verden etter at den 42 år gamle datteren til Joseph Fritzl rømmer fra fangenskap. Alexander Dale Oen tar OL-sølv på 100 meter bryst, den første norske OL-medalje i svømming noensinne. Spania vinner fotball-EM, og det sosiale nettverket Twitter begynner å kapre norske brukere.

Sover med P3-skjorta hver kveld

Gjennom tiden i P3 lærte Else at tyngdekraften ikke er en myte, hun fikk jakte på sin gamle flamme i Tyrkia, og hun fikk venner for livet. Også var hun veldig glad i tacodagene i NRK-kantina.

Av Alexandra Sætran

Vi befinner oss på 2000-tallet, og Else Kåss Furuseth inntar radiolufta. Med programmer som Show Show, Klaus Sonstad Show, Tjukkas og Ken eller Torkil blir Kåss Futuseth ei dame alle kjenner til kort tid etter oppstart.

Det hele begynte med at Blymandag, som var et månedlig sketsjeshow på Fabrikken i Oslo, vant «Urørt Humor» (et program som jaktet på nye komikere).

else-meny

– Premien var en tur til humorfestivalen i Edinburgh. Der møtte jeg Klaus Sonstad over buffeten, og veien fra egg og bacon til jobb var morsom og kort. Ja til buffet på NAV, sier Else.

… og vips så var jobbkontrakten underskrevet.

– Første gang jeg styrte teknikk var det mye fade in og fade out. Det hørtes vel mer ut som noe senioropplegg. Jeg husker det var noen som lurte på om jeg var tilbakestående, og siden jeg fikk beskjed om at jeg ikke skulle svare på den type spørsmål, ga jeg aldri noe respons. Jeg lot det bare henge i lufta som en cliffhanger.

Noe av det beste med P3 er at man ganske lett blir en slags potet, som får være tilbehør på alle slags buffeter.

Evig fan

Else påstår at hun har sovet med P3-skjorta si hver natt siden hun fikk jobben i NRK, og er evig fan. Hun beskriver rollen sin i P3 som en slags potet.

– Noe av det beste med P3 er at man ganske lett blir en slags potet, som får være tilbehør på alle slags buffeter. Jeg fikk snakket før jeg tenkte med Sigrid i Tjukkas, Mr T i Show Show, Klaus Sonstad i Klaus Sonstad Show, og i Ken eller Torkil (dog med Else).

Komikeren never flere rare episoder, som da hun ble spraylakka som en bil, jakta på en gammel ferieflørt i Tyrkia og testen om nød lærer naken kvinne å spinne.

– Det gjør det ikke, om noen lurer, tilføyer hun.

Else sier favorittlytteren er «peltorlytteren».

– Folk som bruker hørselvern med radio på jobb – det vil si folk som hører alt uansett, og som følger deg opp som om du er dama/banken/bikkja deres, alt etter hvordan det går. Som en slags støttekontakt, altså.

For sterk kost

– Jeg elsket å jobbe i P3TV. Vi dro blant annet for å møte med McDreamy fra «Grey´s Anatomy». Og hadde med oss en jente på 6 år som jeg påsto var datteren hans. Det klippet finnes dessverre ikke. De beste minnene er noen ganger for sterk kost, til og med for internett.

Jeg måtte prøve å fly – og fikk bekreftet mistanken til gutta: Tyngdekraften er ikke en myte

Beste P3-minne: Forutenom tacodag i kantina, så må jeg være såpass privat å si at det er vennskapene. Nååh. Også hører jeg på P3 hver dag, og er en evig fan.

– Også må jeg nevne da vi skulle teste fysiske lover med Ken eller Torkil. Jeg måtte prøve å fly – og fikk bekreftet mistanken til gutta: Tyngdekraften er ikke en myte.

Gjennom programmet Tjukkas, med Else og Sigrid, laget de en konkurranse som het «Verdens beste kliner». Konkurransen rullet på Tjukkas gjennom hele sommeren, og både Alex Rosen og Mia Gundersen kom med intime detaljer om sine erfaringer:

Radio

Radioresepsjonen blir kåret til «Årets radionavn» i Prix Radio. Nyheten om at Harald Are Lunds sendetid kuttes ned til én time skaper sterke reaksjoner på facebook og i mediene.

Kompani Knudsen

Programmet har første sending i 2006 og ledes av Siri Knudsen sammen med Kristoffer Reinsfelt Arnesen og Øyvind Thoen. Kompani Knudsen gjør hverdagen litt kortere med den beste musikken, eldrepanel, boyband, drekkeviser, drosjehistorier, kuriosa, radiorally og VGlistaTopp20.

I 2007 reiser Kompani Knudsen på Norges-turne, og er innom alle nitten fylker på åtte dager. Radiogjengen reiste i bobil og besøkte en lytter i hvert fylke.

Hør da Kompani Knudsen møtte Ice Cube

Kompani Knudsen: Ice Cube
Kompani Knudsen: Ice Cube

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2008

#1
Long road to ruin

Foo fighters

SpotifyWimp
Foo Fighters Album Cover

Foo Fighters har gjennom karrieren perfeksjonert sine slitesterke, bredt appellerende kraftpop-anthems til fingerspissene. «The Long Road To Ruin» er et godt eksempel: Det låter tidløst, svært og uimotståelig – humanistisk rock på sitt mest allsangbare. At musikkvideoen – en spoof på de mest såpete avkrokene av søttitallets sykehusserier – som vanlig er hysterisk morsom, er heller ingen ulempe.

#2
Viva la Vida

Coldplay

SpotifyWimp
#3
Family

The National Bank

SpotifyWimp
#4
För en lång, lång tid

Håkan Hellström

SpotifyWimp
#5
Mercy

Duffy

SpotifyWimp
Coveret til førstealbumbet fra Fleet Foxes

Musikkåret 2008:

De skjeggete nykommerne Fleet Foxes og Bon Iver får både kritikerne og det platekjøpende publikum til å juble. Svenske Lykke Li etablerer seg som en ny skandinavisk popprinsesse, mens Rihanna, Pink, Beyoncé og Katy Perry dominerer hitlistene over dammen.

Låta «Beggin´» ble opprinnelig gjort populær av Frankie Valli & the Four Seasons i 1967, og 41 år senere tar Madcon den til topps på VG-lista – med en Spellemannspris på kjøpet.

Etter å ha vunnet MGPjr blir The BlackSheeps populære med låta “Oro jaska beana”. Michael Jackson feirer 50-årsdagen sin i august, og Guns N’ Roses slipper omsider det notorisk utsatte albumet Chinese Democracy på tampen av året – uten at anmelderne lar seg imponere nevneverdig.


P3 Nyheter

Obama valgt som president USA

4. november 2008 ble Barack Obama valgt som den første svarte presidenten i USA. Også i Norge fulgte mange den amerikanske valgkampen tett, og tidlig om morgenen norsk tid kunne Gøril Furu i P3nyheter fortelle at Obama slo republikaneren John McCain.

Barack Obama valgt som president i USA

På TV

Aldri har vi sett så mye på TV som vi gjør i 2008. Mad Men har tatt av i USA og
slippes på DVD rundt juletider. Retrobølgen begynner å skylle inn over motebildet.
Dramaserien Himmelblå har premiere på norske TV-skjermer og blir en seersuksess.

Filmene

Med The Dark Knight Rises kommer Batman tilbake, og her er det birolleinnehaver Heath Ledger som er snakkisen. Nyheten om at Ledger er funnet død i New York ryster filmverden, og The Dark Knight er den siste filmen han rekker å fullføre.

Filmatiseringen av musikalen Mamma Mia! blir en kinosuksess her til lands med Meryl Streep i fokus. Max Manus er den største norske filmsatsingen noensinne, og handler om motstandsmannen med samme navn. Den blir den mest sette filmen på norsk kino dette året, og gjør at regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning kan ta steget opp i en høyere liga av filmregissører. Mannen som elsket Yngve, basert på Tore Renbergs roman, blir hyllet av både kritikere og kinogjengere.