nrk.no

2007


Valla-saken preger nyhetene i lange tider da Ingunn Yssen velger å gå av som internasjonal sekretær i LO fordi hun føler seg mobbet av Gerd Liv Valla. I en rapport blir det kjent at Valla hadde trakassert Yssen. Dette fører til at Valla trekker seg som LO-leder. Playstation 3 kommer i butikk i Norge og den legendariske iPhonen (som om få år erobrer verden)  blir presentert av Steve Jobs. Telefonen legges ut for salg i USA, og kommer til Norge året etter.

Det perfekte trekløveret

Morgenfuglen Ronny Brede Aase beskriver seg selv om et B-menneske, og var fast lytter av P3morgen før han startet i NRK. Nå er han selv blitt en stemmene som vekker store deler landet.

Av Alexandra Sætran

– Det var faktisk en daglig rutine å høre på P3morgen før jeg dro på skolen, og jeg har alltid vært fan og elsket Radioresepsjonen. Og egentlig det meste som var på P3, forteller han.

Ronny søkte på en ledig stilling i 2007, og måtte gjennom innsending av pilot, intervju og audition før arbeidsavtalen kunne signeres.

– Det var kjempeskummelt. Jeg begynte i P3natt og P3helg i Trondheim, og husker godt at jeg ble starstruck da jeg gikk forbi Ken og Torkil. Da jeg fikk jobben var jeg så redd at jeg holt på å krepere under første direktesending.

Nervøsiteten gjorde at det nesten gikk galt. Ronny greide nemlig å låse seg ut av studio to minutter før sin første live-sending. Han kom seg heldigvis inn, og gjorde det åpenbart bra. Året etter ble han kollega med Live Nelvik i P3morgen.

Gjeve priser

Ronnys sjef nominerte radiostjerna til kulturdepartementet sin nynorskpris for journalister i 2009.

– Man får en radio i premie når man vinner, så nå har jeg snart en radio i hvert rom hjemme

– Jeg fikk en telefon en dag hvor de sa at jeg hadde blitt nominert OG vunnet. Jeg reiste opp til Ivar Åsen-tunet i Volda og tok i mot prisen, noe som var kjempegøy, sier han, og legger til at han synes det er viktig for nynorskens overlevelse at den er til stede i popkulturen.

– Nynorsk bør finnes i kule sammenhenger også, mener Ronny.

Prisene ble en årlig greie for Aase. Han fikk tittelen som «Årets DJ», «Årets programleder» og «Årets Radionavn» (med Live Nelvik).

– Man får en radio i premie når man vinner, så nå har jeg snart en radio i hvert rom hjemme he he. Det var helt rått å vinne med Live. Norsk radio er fullt av ekstremt bra folk, så det var stor stas.

Dette er P3morgen i 2013, Live, Ronny og Silje. ((Foto: Rashid Akrim, NRK P3).)
Dette er P3morgen i 2013, Live, Ronny og Silje. ((Foto: Rashid Akrim, NRK P3).)

Selv om Ronny har vært en kjent P3-stemme i noen år nå, er det i P3morgen lytterne kjenner han fra.

– Vi går for at folk skal få en bra start på dagen, og at vi skal være hyggelig å våkne til. Vi blander aktualitet, kjente gjester, bra musikk og løs prat. Synger du til en sang i dusjen er vi fornøyde!

– Vi blander aktualitet, kjente gjester, bra musikk og løs prat. Synger du til en sang i dusjen er vi fornøyde!

Hvem er den typiske P3-lytteren?

– Vi har veldig mange håndverkere med isolasjonssett med innebygd radio. De bygger Norge mens de hører på. Også har vi en haug av skoleelever som trener eller står i dusjen, pluss alle de som kjører bil. En god miks, med andre ord.

Ronny er ekstremt fornøyd med sine kollegaer, Live og Silje, og sier han har verdens beste arbeidsplass. Noen ganger så bra at han tenker han kommer til å få sparken.

– Av og til er jobben min for god til å være sann. Da tenker jeg at ting skjærer seg og at jeg får sparken. Jeg jobber med ekstremt bra folk og vi har det veldig, veldig bra. Etter fire år så er det gøyere å gå på jobb og møte Silje og Live, enn det at det er dritt å stå opp tidlig.

Jobbdagen til Ronny starter nemlig tidligere enn hos de aller fleste. Han står opp kl 5 hver morgen for å lage radio.

– Det hender jeg må ta meg en dupp utpå dagen, men jeg prøver å unngå det. Jeg tar igjen all søvn i helgene, sier han.

P3morgen har hatt et hav av inspirerende gjester opp igjennom årene. Det er vanskelig å plukke ut den beste gjesten, men etter noen sekunder i tenkeboksen er det egentlig et ganske lett svar.

– Mette-Marit var helt rått. Det var utrolig kult at vi fikk intervjue henne på bursdagen hennes. Folk er generelt sett hyggelige når de kommer hit, så jeg tror alle går herfra med et smil om munnen, sier Ronny.

Live og Ronny (Foto: Kim Berg/NRK)
Live og Ronny (Foto: Kim Berg/NRK)

Det ender med at jeg står og ser ned i bakken og blir litt rar

Flau og rar stemning

Når du har en såpass kjent radiostemme, er det klart blikkene kommer på gata. Ronny sier han takler dette dårlig.

– Det hender folk stopper meg på gaten. Det er alltid stas, men jeg skulle gjerne ha takla det litt bedre. Jeg blir alltid like flau, selv om det er ekstremt hyggelig. Det ender med at jeg står og ser ned i bakken og blir litt rar, avslutter Ronny.

Beste P3minne: P3aksjonen etter 8 timer i et bur på Karl Johan med Silje og Verdens Rikeste Land. Det var kaos, men jævlig gøy! Og da Radioresepsjonen begynte med legemiddeltest. Jeg sto helt alene og hadde fullstendig latterkrampe. Det er ofte flaut, men det føles også riktig.

Flaueste P3minne: Jeg hadde sending, og gikk ut for å snakke med sjefen da det skulle spilles to sanger på rad. Jeg glemte tiden, og da jeg kom tilbake var det helt stille på lufta.

P3morgen

P3morgen har gått på lufta i hele ti år. Best kjent fra nåtiden er trioen Ronny Brede Aase, Silje Therese Reiten Nordnes og Live Nelvik. Yngve Hustad har vært vikar for Live det siste året.

Da programmet startet var det Steinar Sagen og Shaun Henrik Matheson som var programledere, Bjarte Tjøstheim som produsent og sidekick, Knut Folkestad og Christine Lossius Thorin som HF-reporter og sidekick, Siri Knudsen og Catrine Berg Jacobsen som produsent, og Cathinka Rondan som vaktsjef i redaksjonen.

… Og så var alle disse innom i kortere og lengre strekk : Kristine Riis (reporter), Thomas Aune (HF-reporter, programleder), Aleksander Schau (programleder, sidekick), Espen Klouman Høiner (reporter), Jørgen Strickert (programleder, reporter, sidekick), Sigrid Bonde Tusvik (reporter, programleder, sidekick), Siri Kristiansen (programleder, reporter), Henrik Thodesen (sidekick, programleder), Martin Beyer Olsen (reporter), Ann Mari Nygjerde (gjestebooker, produsent), Ragnhild Laukholm Sandvik (produsent, reporter), Nina Med (reporter), Gunhild Dahlberg (HF-reporter, sidekick) og Rune Nilson (programleder).

Hør tidligere klipp fra P3morgen her:

Christer Falck barberer ballene

Den kjente Martin Schanche-parodien

Siri Kristiansen dummer seg ut på morgenmøtet

 

Besøk P3morgens blogg her


P3 24/7

Foto: Morten Oddvik / http://www.flickr.com/mortsan/Foto: Morten Oddvik / http://www.flickr.com/mortsan

Av Bjørn Tore Grøtte, Radiosjef P3

25. august 2007 fikk vi endelig P3 døgnet rundt. Dette hadde vært en drøm for oss i alle år, og endelig kunne vi åpne vår egen nattradio.

Denne natta var det Are Sende Osen og Mina Hadjian som holdt natthoff i studio, med hele tre utegående reportere; Stian Eliassen, Torfinn Borkhus og Ronny Brede Aase. De herrene ble også etter dette vårt første natt-team på P3.

For lytteren ble dette et viktig skille. Tidligere hadde P3 kun holdt åpent til 23 om kvelden, men nå fikk lytteren musikken sin og stemmene sine døgnet rund.

Talentklekkeri

P3s natt- og helgeredaksjon har siden 2007 fostret en rekke radiotalenter som har gjort seg bemerket. Stian Eliassen, Ronny Brede Aase og Jørn Kaarstad har for eksempel alle tre blitt kåret til Norges beste radio-djs under Prix Radio, norsk radiobransjes store prisfest.

P3natt Første sending med Are og Mina

Cruisern

Cruisern

Cruisern var et totimers kunnskapsprogram som gikk på P3 lørdager kl. 10-12, med Torfinn Borkhus som programleder og Frode Eggen som medprogramleder/hoveddommer.

Programmet hadde oppstart lørdag 25. august 2007, og gikk fra å ha med inviterte deltagere fra diverse organisasjoner og foreninger til å være et rent innringerprogram hvor lytterne kunne delta.

Hver lørdag ble det delt ut en P3-sykkel til den som fikk mest poeng i løpet av sendingen. Programmet hadde i tillegg mange nettbaserte konkurranser.

Cruisern gikk i nesten tre år, og ble etterfulgt av Lørdagsrådet med Siri Kristiansen og Kristine Riis.

Cruisern: Spennende duell mellom Cruiserns deltakere

Stil

Alle jenter vil ha pannelugg og fansen kopierer eyeliner-streken til Amy Winehouse. Chihuaua blir et viktig tilbehør for alle som vil se ekstra kule ut på gaten. Nå skal man ikke kjøpe ny veske, men ny hund.

Henrik, Knut og Thomas fant ut at en sammensydd joggedress var det ultimate søndagsplagget, og laget Onepiece-konseptet grytidlig en søndags morgen dette året. Kjendiser som Ronan Keating, Robyn og Ed Westwick har senere blitt sett i drakten, som både er elsket og hatet blant folket.

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2007

#1
Read My Mind

The Killers

SpotifyWimp
Read-My-Mind

«Read my mind» var tredjesingelen fra The Killers andrealbum og definitive gjennombrudd her til lands Sam’s Town (2006). Sangen blandet det synthpregede uttrykket fra debutalbumet Hot Fuss (2004) med Bruce Springsteen-flørten som var gjennomgående for hele Sam’s Town og traff bredt med sitt bombastiske og allsangvennlige refreng. At også teksten er en klassisk Springsteen-fortelling om å komme seg vekk fra småbyens begrensninger og ut i den store verden for å «levva livet» og finne den stor kjærligheten, er nok en forklaring på hvorfor akkurat «Read My Mind» resonerte så godt hos tenåringer og nordmenn generelt.

#2
I Don’t Wanna

Bigbang

SpotifyWimp
#3
The radio has expressed concerns about what you did last night

Superfamily

SpotifyWimp
#4
Aldri Mer

Raga Rockers

SpotifyWimp
#5
Your Love Alone is Not Enough

Manic Street Preachers + Nina Persson

SpotifyWimp


Musikkåret 2007:

Amy Winehouse synger om sine rehab-problemer og Eminem lager låten «Smack That» med Akon. De nye Gitarkameratene er elsket av alle, og låten «Halleluja”» er en av deres mange hits. Nelly Furtado, Scissor Sisters og Gwen Stefani preger hitlistene og Timbaland slipper skiva «Shock Value».

Den nye artisten Mika dukker opp på stjernehimmelen og låta «Grace Kelly» spilles hyppig. Jenny Skavlan danser i Grandiosas reklame til sangen «Full Pakke» og Madcon får internasjonal suksess med låta «Beggin». Singelen gjør at de vinner Spellemannprisen for årets hit. Rihanna gjør et stilskifte og starter veien mot å bli verdens største popstjerne med låta «Umbrella».


Filmene

8. februar blir skuespiller Anna Nicole Smith, som var mest kjent i Norge som H&Ms undertøymodell, funnet død på et hotell i Hollywood.

Verdens befolkning blir nok en gang utryddet i filmverden, og Will Smith spiller vitenskapsmannen Robert Neville i I Am Legend.

Filmen Juno viser alle ungdommer at det å bli gravid som 16-åring ikke trenger å være dumt.

Into the Wild vant prisen for årets beste film av AFI Awards i USA.

Se traileren til Juno her:


P3 Nyheter

Gerd Liv Valla går av som LO-leder

I januar 2007 gikk tidligere internasjonal sekretær i LO ut i VG og fortalte at hun hadde blitt mobba av lederen av den største fagforeninga i landet. Flere kritiserte lederstilen til Gerd Liv Valla, men hun avviste beskyldningene i starten, og mange husker sitatet ”- Jeg er ingen pusekatt”. Det endte til slutt med at hun gikk av som leder, og her er P3nyheter sin første sending med Anders Revdal like etter at det ble klart:

Gerd Liv Valla går av som LO-leder