nrk.no

2013

2013 begynner på en tirsdag og det er hele 100 år siden kvinner fikk allmenn stemmerett i Norge. Tidlig dette året innrømmer Lance Armstrong i et intervju at han har drevet med dop under hele sin karriere som proffsyklist. Obama ble igjen valgt som president i USA, og i Norge vant Erna valget.

Hele Norges befolkning ble skeptisk til Findus, da det blir funnet hestekjøtt i ferdigmaten deres. En varm sommerdag nærmere bestemt 22. juli blir Hans Kongelige Høyhet Prins George Alexandre Louis av Cambridge født i London.

Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty

I Radioresepsjonens pappapermrelaterte vårpause i 2013 ledet Steinar Sagen og Bjørn Eidsvåg programmet «Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty» hver fredag klokken 15 – 17.

Bjørn Eidsvåg, også kalt «Losen», «Bønna» eller «Bjørn Amadeus Amarone Eidsvåg», er en av de mest brukte vikarene i Radioresepsjonen. Han deltok i programmet første gang i 2008, i forbindelse med at Bjarte skulle imponere med en Bjørn Eidsvåg-parodi, men lot Bjørn gjøre parodien selv.

I Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty gikk han altså fra å være los på Radioresepsjonsskuta, til å bli kaptein på sin egen radioskute. Programmet var i likhet med radioresepsjonen «et relativt lettbeint show».

Steinar og Bjørn hadde ansvaret for å velge en del musikk selv og programnavnet er en hommage til Håvard «Howard» Syltes gamle P3-program «Howards bærbare fredagsparty», i tillegg til Tore og Bjartes (muligens fiktive) lørdagsprogram på AM-båndet «Tore og Bjartes bærbare lørdagsparty».

Steinar og Bjørn hadde på forhånd en plan om å ha en gjest i hver sending, og den første de inviterte var kongen av Nytt på Nytt og gullrekka: hele Norges Jon Almaas. Hør hvordan det gikk da Jon Almås var på besøk her:

Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty: Besøk av Jon Almås


Jeg gleder meg til å være gjest i det jeg kaller Steinar og Bjørns diggbare fredagsparty.
– Jon Almås

Syvsoveren Bjørn

Arbeidsdagen i Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty startet ikke særlig tidlig, i følge Steinar var dette på grunn av Bjørns stjernestatus som artist:

– Ja, Bjørn sover veldig lenge, det er uaktuelt for ham å være på NRK før 10-11-tiden, tidligst. Han har lagd mange hits, lever på Tono-penger og gjør som han vil.

På selve premieredagen var Steinar innom P3morgen, og sammen med Ronny og Silje ringte han og vekket Bjørn på en dramatisk måte.

Hør klippet her!

Videohilsen fra Steinar og Bjørn

I løpet av tiden på radio i Steinar og Bjørns bærbare fredagsparty (SOBBFP) gjorde Steinar og Bjørn flere sprell, blant annet startet de en videohilsenspesial der radioprogrammets lyttere og brukerne av P3.no kunne sende inn en hilsen som Steinar og Bjørn skulle lese opp.

Se den første episoden av SOBBFP videohilsenspesial her:

Boller og Burritos

Olli Wermskog, Lars Berrum og Marte Mørland fikk den vanskelige oppgaven med å fylle Radioresepsjonen-pausen våren 2013. Det gikk overraskende bra, til tross for at trioen ikke var kjent med radio før de var på lufta.

Programmet var et humoristisk humorprogram for den normale mannen/kvinnen på gata, laget av to normale menn (No hipsters altså, som Lars sier).

Av Alexandra Sætran

Stand-up og pølsehopping

Både Berrum og Wermskog begynte i radioprogrammet Martin Beyer-Olsen Live. Lars som stand-up-gutt og Olli som sidekick. De funket bra sammen, og er nå kanskje best kjent som karene i Boller og Burritos, som hopper som en Bratwurst.

– Jeg har alltid syntes at Bratwurst er et veldig morsomt ord, og jeg har sansen for tysk musikk. Greia var at jeg ikke finnes musikalsk, så prosjektet ble kastet videre til Olli, sier Lars.

Så det er altså Olli som har laget sangen?

– Ja, Olli og et par kartonger vin, legger han til.

Olli skyter raskt inn at det var flere som var med på planlegginga. Det at låta nå har blitt såpass stor, er overveldende for begge. De kan skryte på seg flere hundre tusen nedlastninger og eget innslag på VG-lista Topp 20.

– For litt siden fikk vi beskjed om at låta var lastet ned over 350 000 ganger på Spotify. Tullete mye! mener Olli.

Se musikkvideoen for «Hopp som en Bratwurst» her!

Et humoristisk humorprogram

Lars beskriver «Boller og Burritos» som snakkeradio med stor S. Programmet hadde en absurd vinkling og var ekstremt uhøytidelig.

– Et humoristisk humorprogram er en god beskrivelse, sier Lars.

Vi er glad i å ta tak i det rare, og gjøre mye improvisasjon. Det er et rart program med tydelige rammer, med mye rart inni

– Lettbeint, og kanskje mer absurd enn Radioresepsjonen. Vi er glad i å ta tak i det rare, og gjøre mye improvisasjon. Det er et rart program med tydelige rammer, med mye rart inni, sier Olli.
Navnet på programmet tok de fra skolekokeboka «Kokebok for alle: Fra boller til burritos»

– Den er jo alles heimkunnskapsbok! De fleste har denne i bokhylla, og den representerer vår generasjon, så valget var egentlig ganske lett, forteller Lars.

Han beskriver den typiske B&B-lytteren som en typisk RR-lytter.

– Brenn, brenn

– I og med at vi ble sendt i Radioresepsjonens tid, fikk vi en del hat i begynnelsen, men jeg synes bare det er gøy. Det gikk bedre med tia, og vi samlet nye lyttere etterhvert. Jeg tror lytterne var sånn 50/50 gutter og jenter mellom videregående og 27 år.

Olli forteller at de trodde de skulle få mer hat.

– Vi fikk mye sånn «møkkaprat»-kommentarer, og fikk mye hets av to vaktmestere fra Skien, som helt klart var mer fan av Radioresepsjonen. De ringte inn og skrek «brenn, brenn» i den andre enden. Klippet gjorde vi om til en autotune-låt som ble veldig kul.

Brenn, brenn

Hva har P3 betydd for dere?

– Jeg hadde faktisk aldri hørt på radio før jeg begynte å jobbe her selv, så jeg har fått øya opp kan man si. Jeg har skjønt at det er mye bra som blir laget på radio, sier Lars.

– P3 har gitt meg utrolig mye og jeg har fått jobbet med dyktige mennesker som har betydd max for meg. Hjertet banker hvert minutt for NRK P3, forteller Berrum.

– Jeg hadde heller ikke noe forhold til P3 fra før faktisk. Jeg visste om Radioresepsjonen, da. P3 har gitt meg veldig mye. Det er et kult sted å jobbe med et ungt miljø som tør å prøve nye ting. Det er veldig viktig, sier Olli.

Olli Wermskog, Lars Berrum og Marte Mørland (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3).
Olli Wermskog, Lars Berrum og Marte Mørland (Foto: Mattis Folkestad, NRK P3).

Korfu-flause og kinagutt
Beste P3-minne:

Lars: – Da jeg og Martin Berg Olsen hadde et stand-up show i Edinburgh sist sommer. Vilde Batzer og Radioresepsjonen var også der nede, og vi hadde en meget fin middag sammen på kvelden.

Olli: – Jeg var utegående reporter for første gang for P3morgen. Jeg kjente på en nervøsitet som jeg sjelden gjør, og var ekstra spent siden jeg visste at nesten alle i P3 ville høre på sendingen. Jeg ble sendt opp til Blindern og skulle prøve å få nye venner. Jeg kom i snakk med en utenlandsk gjeng, og det gikk strålende. Veldig enkelt, og fint minne.

Flaueste P3-minne:

Lars: – Man kan si jeg var ute og sykla da jeg begynte jobben i P3 den første sommeren. Dagene før hadde jeg vært på tur til Korfu, og jeg var nokså bakfull da jeg møtte opp på jobb. Jeg hadde glemt at jeg skulle på lufta. Det endte med at jeg satt og snakka om at jeg hadde sex på en scooter på ferien… Det ble veldig morsomt, men det var ikke planlagt i det hele tatt.

Olli: – Vi skulle lage radioteater i et studio. Mens vi øvde til sendinga, gikk det en reportasje om rasisme og kvinneundertrykkelse i Afghanistan. Vi øvde på rollene våre, og den ene «kinesiske gutten» (Mikkel) løp rundt rommet og ropte «Chang er ikke rasist». Hele greia kom på lufta over intervjuet, nokså lavt heldigvis, men noen fikk det med seg… Nå sjekker jeg ALLTID om vi er på lufta under slike forhold.

B&B radioteater: Chang goes to HollywoodNoe begge gutta synes var stas var da Boller & Burritos skulle fylle Skuret, en liten parodi på «Ramm fyller Spektrum».

– Vi hadde bare vært et halvt år på lufta, så vi var spente på om det faktisk funka. Men vi fylte Skuret, og det var veldig gøy, forteller Olli.

Musikken

De 5 mest spilte låtene på P3 i 2013

Del facebookdel twitter

#1
Running to the Sea

Röyksopp ft Susanne Sundfør

SpotifyWimp
Running to the sea-cover

Etter ti års virke ble musikkprogrammet Lydverket på TV lagt ned. Onsdag 28. november ble historiens siste Lydverket-sending sendt på TV og det ble markert med en storartet sending. I den forbindelse gikk elektronikabandet Röyksopp og artisten Susanne Sundfør sammen om en felles låt til å fremføre live. Resultatet ble låta «Running to the Sea» som ble skrevet og spilt inn på bare to dager. Låta ble i ettertid svært populær, lista på P3 og den mest spilte låta på kanalen det året.

#2
I Feed You my Love

Margaret Berger

SpotifyWimp
#3
Thrift Shop

Macklemore + Ryan Lewis + Wanz

SpotifyWimp
#4
High Five for Life

Blood Command

SpotifyWimp
#5
Mirrors (Radio Edit)

Justin Timberlake

SpotifyWimp

Musikkåret 2013:

P3 Musikk spår at brødreparet Howard og Guy i Disclosure og søstrene i Haim kommer til å prege musikkåret 2013 – og jaggu hadde de ikke rett. Begge får strålende kritikker over hele linja og flere av låtene blir sommerens store radiohits.

Drammensgutta i DJ Broiler blir spilt om og om igjen på afterski og bassengfester. Låter som «Afterski» og «Vannski» topper VG-lista i lange tider, og de to turnerer også med Topp 20 denne sommeren. Daft Punk er tilbake og deres første singel fra albumet Random Access Memories, «Get Lucky» blir megapopulær over natta. Også Justin Timberlake gjør comeback med albumet The 20/20 Experience som er første del av de som skal bli to come back-skiver dette året. Førstesingelen «Mirrors» fra albumet gjør det stort.

Passenger synger «Let her go» og Truls Heggero går solo etter sju år som vokalist i bandet Lukestar. Hans låter “Out Of Yourself” og «Next» blir mye spilt på P3. Miley Cyrus tar musikkverden med storm med låta «We Can’t Stop» og det medfølgende stilskiftet, vurlgæe dansing (les: twerking) og en del nakenhet, men før vi rakk å hate/elske Miley nok laget komikerbrødrene Ylvis en tullepromoteringslåt med produsentduoen Stargate. Låta går som en farsott verden over og får flere titallsmillioner visninger på Youtube i løpet av kort tid.


 

På TV

Tredje sesong av Game of Thrones sjokkerte TV-seere over hele verden da episoden «The Rains of Castamere» ble vist. Internett eksploderte med reaksjonsvideoer på episoden og hatmeldinger mot HBO og forfatter George R. R. Martin.

I episoden utspiller det seg en scene som leserne av A Song of Ice and Fire, bokserien TV-serien er basert på, hadde sett frem til lenge. Ikke fordi den er hyggelig å se på, men nettopp fordi den er så sjokkerende.

LES OGSÅ: FUCK YOU HBO!

Les den fullstendige anmeldelsen, eller hør radioanmeldelsen av tredje sesong av Game of Thrones her:

Anmeldelse: Game of Thrones S03

Skandinavisk TV har blitt populært og FilmEngine kjøpte rettighetene til NRK-serien Koselig med peis, den amerikanske versjonen av dansk-svenske Broen hadde premiere i USA og i Skandinavia kom andre sesong av det kritikerroste krimdramaet.

ANMELDELSE: The Bridge – Spennende og interessant tross i at det bare er en nyinnspilling.

Netflix troner i norske hjem

2013 har vært et spennende år for TV-serieseere. Netflix har ledet an med egenproduserte serier for sin streamingtjeneste, og med Emmy-nominasjoner for seriene House of Cards, Arrested Development og Hemlock Grove ble Netflix historisk – seriene er de første som er laget eksklusivt for strømming som har blitt nominert til Emmy.

I september vant David Fincher Emmy-prisen for beste regi for House of Cards, men serien fikk ingen flere priser tross i at den var nominert i hele fjorten kategorier.

ANMELDELSE: House of Cards S01 – «West Wings» vonde tvillingbror

Punktleg, syrleg, og med fullstendig kontroll over omgivnadene. Å få fram så mykje kjensler med eit så kaldt ansikt er ei fantastisk styrke.
– Andreas Hadsel Opsvik om Kevin Spacey

Også P3 la seg etter «Netflix-modellen» dette året. Da TV-serien Prosjekt perfekt, med Ida Fladen, hadde premiere 25. september ble samtidig alle episodene av serien lagt ut på nett.

I Prosjekt perfekt er Ida Fladen på jakt etter det perfekte liv, og hun tester ulike livsstilstips – se alle episodene her!

Filmene

I mai kom den tredje filmen i Hangover-serien, der vi fortsatt får se tre mannfolk gjøre faenskap.

Kon-Tiki ble nominert til Oscar, vant ikke, men fikk stor oppmerksomhet i Hollywood, og fikk amerikansk kinodistribusjon.

Se anmeldelsen av Kon-Tiki her!

 

Argo med Ben Affleck i hovedrollen vant den gjeveste Oscar-prisen dette året og stakk av med statuetten for beste film.

Jennifer Lawrence tok en velfortjent seier som beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i Silver Linings Playbook, mens Daniel Day-Lewis overbeviste akademiet og fikk Oscar-statuetten for beste mannlige skuespiller for Lincoln.

Lawrence tryna da hun skulle motta prisen:

 

Mot sommeren strømmet det på med norske filmer her til lands, og flere skuespillere enn bare Aksel Hennie fikk vise hva de er gode for i filmer som Eventyrland, Kyss meg for faen i helvete og Jeg er din. Sistnevnte ble Norges Oscar-kandidat i kategorien beste ikke-engelskspråklige film.

Aksel Hennie jobber for øvrig med sin første Hollywood-film Hercules: The Thracian Wars sammen med Dwayne Johnson, tidligere kjent som The Rock.

I august fikk Kon-Tiki Folkets Amanda og regissørene Espen Sandbergs og Joachim Rønning lovet bort en rolle til Odd-Magnus Williamson i Pirates of the Caribbean 5, som senere ble utsatt av økonomiske årsaker.

P3 Nyheter

Norske gisler tatt i Algerie

16. januar 2013 angrep ei gruppe væpna islamister gassanlegget i In Amenas sørøst i Algerie. De tok et hundretalls gisler, blant anna 13 norske. Etter flere dager med stor usikkerhet ble det etter hvert klart at fem nordmenn ble drept. Dette er en av de første sendingene fra P3nyheter om gisselaksjonen med Ingvild Sættem Beltesbrekke:

P3nyheter: Nordmenn tatt som gisler i Algerie