Drøye femten år har gått siden Urørt åpnet de digitale dørene, og lot uetablerte artister og band boltre seg fritt på selveste internett. Siden den gang har over 35.000 artister og band lagt ut over 105.000 låter som er lyttet til og lastet ned mer en 75 millioner ganger.
Det øyeblikket du vinner, nyter du godt av lenge, sier fjorårets vinner Kristian Kristensen
Urørt har i løpet av disse årene blant annet sendt usignerte band og artister på norgesturnéer, skaffet dem spillejobber på Slottsfjell og Norwegian Wood, spilt hundrevis av timer med rykende fersk Urørt-musikk på P3, og nå kan du også lage vignettmusikk til Trygdekontoret.
Årets Urørt
Juvelen i Urørts konkurransekrone, og det som er aller mest stas, er selvfølgelig å vinne Urørtfinalen og kunne smykke seg med tittelen «Årets Urørt». Femten artister og band har kjempet seg fram til det gjeve troféet til nå, og om ikke lenge kan nummer seksten slippe jubelen løs.
I år avholdes finalen i forbindelse med by:Larm, og oppkjøringen er i full gang. 5. mars skal tre finalister kjempe om tittelen på Sentrum Scene i Oslo, og prøve å klimpre/rocke/synge/slå/sjarmere seg inn i hjertene til publikum og jury. Du kan lese mer om finalistene her.
Her er noen øyeblikk fra tidligere finaler:
https://youtu.be/LJyhcGQk2sQ
Fikk platekontrakt
I fjor var det harstadværingen Kristian Kristensen som stakk av med seieren. Han vant med låta «Lyset».
– Det var helt fantastisk å vinne Urørtfinalen. Skikkelig stort. Jeg unner virkelig årets vinner opplevelsen.Det øyeblikket du vinner, nyter du godt av lenge.
En snau uke etter Urørt-seieren sikret han seg platekontrakt med storselskapet Warner, og han mener ting falt raskere på plass på grunn av Urørt-seieren. Nylig slapp han låta «Kan Du Lære Mæ?» (som for øvrig er A-listet på P3 for tiden), og i vår blir det rikelig med spillejobber over hele vårt langstrakte land sammen med bandet Violet Road.
– Jeg mistenker at det blir veldig mye gøy fremover. Det går veldig bra med den nye låta, og det blir mye spilling. Jeg skal lage låter og fortsette å nyte livet som artist. Det som iallfall er helt sikkert er at det blir mer musikk!
Han er også svært begeistret for det som rører seg i den Norges musikalske underskog for tida.
– Norge er i en helt spesiell klasse musikalsk, og det skjer fantastiske ting som fortjener mer oppmerksomhet. Det er Urørt med på å bidra til. Jeg tror det fokuset på å trekke frem ukjente artister har påvirket folks syn på musikk. Det er en trend om å være mer sulten på ny musikk og lokale, norske artister, ikke bare Rihanna og Beyonce.
Her kan du se Kristians fremføring av «Lyset» fra finalen i fjor:
https://youtu.be/ipGhsQJ5R_g
– En god legitimering av talent
Sandeep Singh er musikksjef i Dagbladet, og er for tiden å se på TV-skjermen som Idol-dommer. Han tror en tur innom Urørt, spesielt finalen, kan ha betydning for norske artister og band.
– De fleste av mine favorittmusikere i Norge har vært innom Urørt-mølla. Verken Lars Vaular, Bendik eller Kvelertak vant årene de var finalister. Men hvor ble det av vinnere som Pink Robots og Sigurd Julius? Men det er som regel et par navn hvert år gjør seg bemerka i bransjen etter en Urørtfinale.
Visepopsangeren bor på Melhus, tar livet med ro og koser seg med katten sin. Etter debutalbum, Urørt-seier og turneer i 2013 og 2014 satte han artistkarrieren på vent og har siden sysslet med andre ting. Blant prosjektene han legger mye i er et bakeri i Røros som han har tatt over og driver og pusser opp.
– I det stille jobber jeg med også med ny musikk og jeg kommer nok tilbake til scenen. Men jeg har det ikke travelt, sier Julius.
Sandeep mener Urørt ikke står like sterkt i dag som tidligere, men at det fortsatt kan være et bra stopp på veien mot musikkdrømmen.
– Siden egen distribusjon har blitt langt enklere å få kontroll over ved hjelp av tjenester som Soundcloud, Youtube og Phonofile, fyller ikke Urørt det samme behovet som det gjorde for 5-10 år siden. Men likevel er Urørt den beste plattformen som er forbeholdt ny norsk musikk, og som varemerke en god legitimering av talent. Det handler om å markere seg i dette mylderet av overflødige artistprofiler på nett, og selv om Ukas Urørt-heder kanskje ikke betyr like mye som det gjorde for 5 år siden, er dette fortsatt en måte å pirke hull slimhinnen.
Nesten, men ikke helt
Mange band og artister har karret seg til Urørtfinalen opp gjennom tidene, men blitt nødt til å se noen andre stikke av med seieren. Noen, som for eksempel Donkeyboy, har til og med måttet tåle svært hard medfart fra juryen.
Når det er sagt har historien bevist at et nederlag på finaledagen slettes ikke trenger å bety allverdens. Blant artistene som har blitt slått på målstreken finner vi godt kjente navn som tidligere nevnte Donkeyboy, Lars Vaular, John Olav Nilsen & Gjengen, Fjorden Baby!, Kvelertak, Team Me, Oslo Ess og Lemâitre, for å nevne noen.
– Urørtfinalen står fortsatt igjen som noe av det beste jeg har opplevd
Bendik, alias Silje Halstensen, stod selv på scenen under Urørtfinalen i 2012. Selv om Mikhael Paskalev vant konkurransen, fikk hun mye ut av deltagelsen.
– Urørtfinalen står fortsatt igjen som noe av det beste jeg har opplevd. Vi fikk erfaring med radiointervjuer og TV-produksjon, og ble spilt på P3. Det er jo en helt utrolig mulighet. Veien fra en demo spilt inn i hjemmestudio til radio og TV var kort, takket være Urørt.
Selv om Bendik ikke vant selve konkurransen, ble det ingen dårlig stemning av den grunn.
– Det kom ikke som noen overraskelse at vi ikke vant, og vi skjønte at Mikhael Paskalev lå godt an i forkant. For oss var dette det beste som kunne skje. Vi fikk masse oppmerksomhet, men fikk tid til å fortsette med albuminnspilling etter finalen.
Hun har selv oppdaget mye ny musikk gjennom Urørt, og forteller at alle hennes tidligere og nåværende musikalske prosjekter på et eller annet tidspunkt har vært innom Urørt-systemet.
– Urørt er så viktig at jeg blir litt målløs. Det er et sted hvor du ukritisk kan legge ut demoer, og så sitter det folk og hører på og plukker ut. Jeg er utrolig takknemlig for at det finnes noe sånt som Urørt, og jeg husker hvor stort det var å bli anbefalt første gang. Mitt første plateselskap fant meg på Urørt etter at en av låtene mine ble anbefalt.
Bendik har nettopp sluppet ny plate, og drar på en omfattende releaseturné før festivalsommeren slår inn for fullt.
– Jeg er heldigvis fortsatt kreativ, og skal nok også lage noe nytt i løpet av året. Vi får se når det blir tid til det.
Her fremfører Bendik «Igjen» live i finalen:
[vimeo 41041245 w=500 h=281]
Les mer: Fem Urørt-band vi savner sårt.
Tilknytning fra starten
Eirik Høsøien Havelin er programleder for Urørt som sendes på NRKP3 mandag til torssag kl.22-00. Han synes noe av det beste med jobben er å kunne følge artistene helt fra starten.
– Man får en veldig nær tilknytning til musikken når man følger artister helt fra starten, og det er ofte jeg oppriktig gleder meg til å spille nye låter under sending.
Når Eirik skal trekke frem et favorittøyeblikk fra Urørt-historien faller valget på da Phil T. Rich, nå bedre kjent som Arif, vant finalen i 2013.
– Jeg er veldig fan. Album han ga ut i fjor er etter min mening kanskje det beste norske hiphopalbumet noen sinne.
Eirik gleder seg, ikke uventet, stort til årets Urørtfinale.
– Jeg forventer en skikkelig fest. Alt er basert på passion for musikken, og vi skal feire bra, norsk musikk. Dessuten har vi noen overraskelser, som jeg håper vil innfri.
Se vinneropptredenen fra 2013 her:
Tidligere Urørt-vinnere
2015: Kristian Kristiansen
2014: Sigurd Julius
2013: Phil T. Rich (for tida bedre kjent som Arif)
2012: Mikhael Paskalev
2011: Honningbarna
2010: The Pink Robots
2009: Pony the Pirate
2008: Matias Tellez
2007: Ida Maria
2006: Heroes and Zeros
2005: Anja
2004: Side Brok
2003: Sissy Wish
2002: Ugress
2001: Tennis