Filmpolitiets store påskeguide

Dommen over årets påskekrim, og våre beste tips til sofapåska!

Krimhøytiden er her, og tradisjonen tro har vi i Filmpolitiet sjekket sofaføret. Skjermløypene er kartlagt og prøvekjørt, og vi har tipsene som gjør at du kan nyte TV-påsken på best mulig vis.

I år er det både gamle bokhelter, norske politihelter, sympatiske TV-veteraner og krim fra virkeligheten på menyen.

Vi har sett rubb og stubb og gir deg her vår dom over årets TV-krim – rangert fra beste til verste krimserie.

Det er totalt sju ferske påskrimserier i år, og nivået er ganske jevnt. NRK er storleverandøren og serverer fem britiske krimserier. TV 2 viser kun en serie i år – det er til gjengjeld den gamle påskekrimkjenningen Inspektør Dalgliesh i en ny drakt.

Av strømmetjenestene er det kun Viaplay som har kastet seg på det ganske så særnorske fenomenet med egen påskekrim i år. Serien er da også norsk. «Wisting» debuterte på TV i påsken 2019, og i år er Sven Nordin tilbake med en ny sesong hvor Larvik-politiet blir satt på prøve. Matrix-stjernen Carrie-Anne Moss kommer også på nytt norgesbesøk.

I tillegg til å sortere påskens krimavling, har vi også tatt et dykk ned i strømmetjenestene for å finne noen ferske krimskatter fra året som har gått.

Og helt til slutt i denne saken, så har vi selvsagt noen aktuelle serieanbefalinger til dere som allerede er lei av mord og etterforskninger, og som foretrekker en krimfri sofapåske.

LES OGSÅ: Topp 5: Krim fra 2010-tallet


ÅRETS BESTE PÅSKEKRIM: Forlagsredaktøren Susan Ryeland (Lesley Manville) må ty til bokens mesterdetektiv Atticus Pünd (Tim McMullan) for å løse drapet på en bestselgende krimforfatter i det humørfylte mordmysteriet «Siste kapittel». FOTO: FOTO: Nick Wall / Elevent Hour Films / Sony Pictures Television

«Siste kapittel»

«Siste kapittel», basert på romanen «Magpie Murders» (2016), er en humørfylt britisk krim som leker med krimforfattere, krimfans, Agatha Christie-hyllester og noen fiffige metagrep.

Den ufyselig forfatteren Alan Conway, spilt av Conleth Hill (kjent som Varys fra «Game of Thrones»), har akkurat levert sin siste krimroman til forlaget da han blir funnet død under mystiske omstendigheter i sitt luksushjem på landet.

Men det viser seg at romanen, som skal være den store avskjeden med Conways mesterdetektiv Atticus Pünd (Tim McMullan), mangler det siste og morderavslørende kapittelet.

Det setter forlagsredaktør Susan Ryeland (Lesley Manville) på saken. Hun begynner å mistenke at forfatterens død ikke var en ulykke, og at det finnes bånd mellom bokens manglende sider og virkelighetens drap.

Litt som i den treffsikre «true crime»-parodien «Only Murders in the Building», er dette en lun og sjarmerende krim som behandler sjangerens typer, troper og fortellergrep med glimt i øyet.

Det gjør at serien drypper av klisjeer og referanser. Men de gir også en frisk energi til rollegalleriets mange hemmeligheter, Poirot-aktige avhør og et fantasigrep som lar våre to mesterdetektiver jobbe sammen for å finne morderen.

Som mordmysterium er ikke serien av den mest forbløffende hakeslepp-varianten. Men dette er en festlig, velspilt og fengende vri på en klassisk oppskrift, og det passer ganske så perfekt i det godt opptråkkede påskekrimlandskapet.

Hvor: Premiere på NRK TV fra fredag 8. april (alle 6 episodene) og på NRK 1 lørdag 9. april kl. 21.20.


TRIVES I LARVIK: Matrix-stjernen Carrie-Anne Moss er tilbake i Norge som FBI-agent Maggie Griffin i «Wisting» sesong 3. Mads Ousdal er også med som etterforsker Nils Hammer. FOTO: Viaplay

«Wisting» S3

Den tredje sesongen av «Wisting» er også den mest spennende sesongen med Sven Nordin i rollen som Jørn Lier Horsts politietterforsker William Wisting. Denne gangen er handlingen basert på boken «Nattmannen» fra 2009.

Anslaget er makabert, mordetterforskningen har flere tematiske strenger å spille på og det personlige dramaet er kledelig bakt inn i handlingen.

Sven Nordin er som vanlig veldig god i tittelrollen, og det er også en attraksjon at vi får et gjensyn med Carrie-Anne Moss som den tøffe FBI-agenten Maggie Griffin.

De to har en sjarmerende og kledelig keitete kjemi, samtidig som de på hver sin front gir tyngde til seriens etterforskning på både norsk og internasjonal arena. Og igjen spiller regissør Trygve Allister Diesen smart på kontrastene mellom amerikansk og norsk krimtradisjon i møtet mellom to svært ulike tilnærminger til politiarbeidet.

«Wisting» er fremdeles en serie hvor noen av tilfeldighetene som må til for å flette hele rollegalleriet inn i drapssaken lugger litt. Og et par av sideplottene gir litt såpesmak med sine enkle konflikter og reaksjoner.

Men raske taktskifter, og et krimplott som lar oss være med som sofadetektiver gjennom alle fire episodene, gjør at spenningen holder seg helt til siste episode.

Hvor: Premiere på Viaplay søndag 10. april. Alle 4 episodene slippes samtidig.


I SORG: Jimmy Pérez (Douglas Henshall) har mistet sin mor, og må takle både sorgen og et nytt forhold til sin far i femte sesong av øykrimmen «Shetland». FOTO: © ITV Studios Limited 2020

«Shetland» S5

Etterforskeren Jimmy Pérez (Douglas Henshall) er tilbake i en ny sesong av dramakrimserien «Shetland».

Et brutalt drap på en populær advokat utgjør kjernen i denne seks episoder lange etterforskningen. Men her dukker også en manipulerende gammel kjenning fra en tidligere sesong opp, og hun skaper kraftig hodebry både for politiet og flere av hovedpersonene.

I likhet med politihelten Vera Stanhope (som du vil finne litt lenger ned på listen her) er denne serien basert på bøker av Ann Cleeves, men «Shetland» borer dypere og mer nysgjerrig i sin hovedperson og den menneskelige dramatikken.

Jimmy Pérez har en kompleks livssituasjon som gir både hjertevarme og utfordringer for den hardt jobbpressede politimannen.

Denne sesongen bruker etterforskerens privatliv til å skape trykkbølger i hans familierelasjoner, og til å utfordre vår helts profesjonalitet som politimann. Det gir ekstra spenning og følelser til årets sesong, som etter en ganske ordinær start virkelig drar seg til mot slutten.

I Norge er dette den 5. sesongen av «Shetland», men fordi ITV (som lager serien) har ulike sesongoppsett for ulike land, så er dette den 6. sesongen regnet ut fra britisk episodeinndeling.

Hvor: Premiere på NRK TV fra fredag 8. april (alle 6 episodene), og på NRK 1 fredag 15. april kl. 21.15.


KRIM FRA VIRKELIGHETEN: Martin Clunes (til venstre) spiller politimannen Colin Sutton som i 2009 var med å lede en av London-politiets mest omfattende voldtektsetterforskninger. FOTO: © Buffalo Pictures & All3Media International

«Nattdjevelen»

«Nattdjevelen» er et virkelighetsbasert krimdrama som handler om en av London-politiets mest omfattende voldtektsetterforskninger. De fleste ofrene var eldre kvinner som bodde alene.

Dette er sesong 2 av ITVs «Manhunt»-serie, som så langt har tatt for seg to saker hvor den virkelige politimannen Colin Sutton var med på etterforskningen. Den første sesongen gikk som påskekrim i 2019 og handlet om jakten på seriemorderen Levi Bellfield.

Martin Clunes (Doc Martin) spiller igjen Sutton, som i 2009 ble brakt inn for å assistere en ny satsing på å stanse og pågripe en da ukjent serieovergriper som hadde herjet i London siden 1992.

Serien er ubehagelig virkelighetsnær og har flere sterke scener hvor detaljer fra overgrepene og reaksjonene til ofrene virkelig gjør inntrykk.

Her jages ikke sensasjonene, men regissør Marc Evans viker ikke unna og skildrer både sorg, frykt og politiets metoder med en sober tilstedeværelse.

Det er noen av politikonfliktene og det private dramaet som blir litt flatt presentert, men dette er en solid laget dramakrim – og den mest troverdige krimserien blant årets påskeutvalg.

Hvor: Premiere på NRK TV fra fredag 8. april (alle 4 episodene) og på NRK 1 onsdag 13. april kl. 21.15.


PÅSKEKRIMVETERAN: Adam Dalgliesh var påskekrim på NRK allerede i 1984. Nå er han tilbake på TV 2 og spilles av Bertie Carvel. FOTO: C More/ TV 2

«Inspektør Dalgliesh»

Politimannen og poeten Adam Dalgliesh har fenget krimfans helt siden han ble unnfanget i bokform av Phyllis Dorothy James i 1962. Og han er en påskekrimveteran på norsk TV.

Det var Roy Marsden som først gjorde Dalgliesh til en populær detektiv på TV-skjermen, og han var å se i NRKs påskekrim både i 1984, 1986, 1987, 1989, 1991 og 1999. På starten av 2000-tallet var det Martin Shaw som inntok rollen, og også hans versjon ble sendt som påskekrim på NRK.

Nå er det klart for en ny versjon, med Bertie Carvel i tittelrollen, og i 2022 er det TV 2 som sørger for å holde påsketradisjonen med Dalgliesh i hevd.

«Inspektør Dalgliesh» er satt til 1970-tallets England, og tar i løpet av sine seks episoder for seg tre av de gamle bøkene.

Historiene er solide krimfortellinger, miljøskildringene er gjennomførte og Bertie Carvel spiller Dalgliesh med et reservert vemod og en oppriktig godhet.

Men den store spenningen uteblir i samtlige av disse tre mysteriene, som i sine spillefilmlengder blir for omstendelige og forutsigbare i sine rullering av mistenkte.

Hvis du er påskrimnostalgiker, og liker at det etterforskes mord på avsidesliggende sykehus og gamle prestegårder, så leverer «Inspektør Dalgliesh» som forventet. Men særlig originalt eller spennende er det ikke.

Hvor: Alle 6 episodene ute på TV 2 Play og C More. Premiere på TV 2 mandag 11. april kl. 21:40, med nye saker tirsdag 12. april og onsdag 13. april.


MORD ELLER JUSTISMORD? Unge og rike Talitha Campbell (Céline Buckens) blir arrestert for et drap. Advokaten Cleo Roberts (Tracy Ifeachor) prøver å hjelpe henne. FOTO: © World Productions Limited 2021. Licensed by ITV Studios Ltd.

«Showtrial»

Den unge og rike Talitha Campbell (Céline Buckens) blir arrestert for det mulige drapet på skolevenninnen Hannah Ellis (Abra Thompson), og det setter i gang en rettsprosess som blottstiller de rikes maktarroganse i møte med politi og advokater.

Saken får umiddelbart stor oppmerksomhet, fordi Talitha er datteren til en mektig eiendomsutvikler. Og med klassekamerater som også har foreldre i toppen av britisk politikk, så serveres vi en saftig blanding av rettspåvirkning, gamle hemmeligheter og fordommer både mot de bortskjemte og arbeiderklassen.

«Showtrial» blander rettsdrama med en mordetterforskning, men lykkes dessverre ikke helt med å gripe med noen av sjangergrepene.

Her blir det en del tilbakeblikk for å fortelle bruddstykker av historien, og «Showtrial» sjonglerer flere konflikter – både relevante og mindre relevante – for å bygge spenning. Men det blir ikke spennende, det blir seigt.

Historien beveger seg langsomt og klarer ikke å trekke oss inn i verken sosiale ulikheter, drapsetterforskning, et mulig justismord eller en advokats kamp mot egen klients destruktive oppførsel på en måte som engasjerer.

Tracy Ifeachor spiller godt i rollen som den sindige advokaten Cleo Roberts, som forsøker å hjelpe Talitha samtidig som hun må vokte seg for sin egen klient. Céline Buckens spiller også kledelig usympatisk og hemmelighetsfull i den andre hovedrollen.

Det samspillet gir «Showtrial» kvaliteter som intrigefylt duell mellom to sterke og interessante rollefigurer, men som krimserie ble dette en skuffelse.

Hvor: Premiere på NRK TV fra fredag 8. april (alle 5 episodene), og på NRK 1 mandag 11. april kl. 21.15.


IKKE PÅ SITT BESTE: Brenda Blethyn leverer som vanlig godt i rollen som Vera Stanhope, men «Vera» sesong 11 er påskens seigeste og kjedeligste krim. FOTO: Helen Williams / © ITV Studios Limited 2021

«Vera» S11

Den 11.-runden med sjefetterforskeren Vera Stanhope (Brenda Blethyn) er også seriens lengste sesong, med hele 6 filmlange episoder. Dessverre er det også en til tider ganske så kjedelig sesong, hvor den formelbaserte krimoppskriften tværer ut et par plott som ikke på langt nær har nok driv og spenning til å holde meg interessert i 90 minutter.

Jeg vet at mange liker Brenda Blethyns hjertegode og sjarmerende ærlige tolkning av Vera veldig godt. Jeg har selv også fått mer og mer sansen for rollefiguren gjennom de mange sesongene. Og også denne gangen er det flere gode scener, i hver episode, hvor etterforskerens omsorg, kløkt, humor og ujålete stil skinner gjennom skylaget i Northumberland.

Lun kollegaprat, om alt fra biler til bakst, og hverdagsvakre eksteriørscener fra det kystnære landskapet er også med å gi denne serien sin sjarm.

Men i denne runden er det kun to av seks episoder (nr. 1 og nr. 4) som holder god krimstandard, og som leverer en mordetterforskning og et rollegalleri som klarer å engasjere.

Ellers er dette langdryg samlebåndskrim, med forutsigbare vendinger og monotone avhør. Og selv om etterforskningene plukker opp flere troverdige frustrasjoner, så er det lite tematisk gjennomslagskraft i skildringen av de hverdagsgrå skjebnene som så ofte rammer både ofre, mistenkte og pårørende i dette sosialrealistiske krimuniverset.

Er du glad i «Vera», så får du virkelig fylt opp TV-egget med ni nye timer i år. Men for meg ble dette påskens seigeste og kjedeligste krim.

Hvor: Premiere på NRK TV fra fredag 8. april (alle 6 episodene), og på NRK 1 søndag 17. april kl. 20.55.



STERK HOVEDROLLE: Kate Winslet spiller glimrende som den slitne detektiven Mare Sheenan, som må løse en vanskelig drapssak i en amerikansk småby hvor alle kjenner alle. FOTO: HBO Nordic

Ferske krimtips på strømmetjenestene

Det er ikke bare i påsken at det slippes krim. Det siste året har gitt oss mange høydepunkt, som nå ligger klar til nytelse rundt om i strømmetjenestene rikholdige krimhvelv.

«Mare of Easttown» (HBO Max): Kate Winslet lager hverdagsgrå krimkunst i rollen som Mare Sheenan. En politietterforsker i en småby hvor skillene mellom jobb og privatliv knapt eksisterer.

Her er det mer enn nok næring i jordsmonnet til at det er interessant å marinere en saktegående drapsetterforskning i småbyslarv, gamle hierarki, tynnslitte familiebånd og vonde hemmeligheter.

ANMELDELSE: Mare of Easttown – hverdagsgrå krimkunst

«Only Murders in the Building (Disney+): Selena Gomez, Steve Martin og Martin Short spiller godt i en treffsikker, lun og fengende «true crime»-parodi. Stikkordene er mord, tre nysgjerrige naboer og en podkast.

ANMELDELSE: Only Murders in the Building – Humreverdig krimhygge

«Kastanjemannen» (Netflix): «Nordic noir»-bryteren skrus opp til elleve når «Forbrytelsen»-skaper Søren Sveistrup lager forseggjort Netflix-serie av sin egen krimroman «Kastanjemannen».

Du har nesten sett denne mørke seriemorderjakten før, men heldigvis vasser «Kastanjemannen» så selvsikkert i klisjeene at det blir ganske så god krimunderholdning av det likevel.

ANMELDELSE: Kastanjemannen – Nordisk noir på full guffe

(Krimtipsene fortsetter under bildet)

TÅLER REGN: Alan Ritchson spiller bokhelten Jack Reacher som en blanding av Sherlock Holmes, MacGyver og litt 80-talls Arnold Schwarzenegger – alt med litt glimt i øyet. FOTO: Prime Video, Amazon Studios

«White Lotus» (HBO Max): Dette er en HBO-serie som blander krim, komedie og kleinhet i et satirisk oppgjør med privilegerte menneskers destruktive smålighet. Alt satt til et luksushotell på Hawaii, og rammet inn av et mystisk dødsfall.

ANMELDELSE: White Lotus – Sol, strand og brekkekle rikfolk

«Reacher» (Amazon Prime Video): Bokhelten Jack Reacher har nå fått sin egen TV-serie. Dette er «tøffing ordner opp»-action som blander hevn og drapsetterforskning. Perfekt sofaunderholdning for dem som liker slagkraftige etterforskere.

ANMELDELSE: Reacher – Actionkrim med glimt i øyet

«Lupin» (Netflix): Gentlemanstyven Arsène Lupin var påskekrim på NRK TV allerede i 1982. 40 år senere har Netflix modernisert den franske bokhelten i en hevnhistorie om en kul og karismatisk mestertyv i Paris.

ANMELDELSE: Lupin – Stjeler med stil

«Mayor of Kingstown» (Paramount+): Med en opplagt Jeremy Renner («Hawkeye») i hovedrollen, er dette et fengslende krimdrama om en by hvor fengselsindustrien er det viktigste levebrødet. Og i Kingstown er det vanskelig å skille det som foregår bak murene fra hverdagslivet på utsiden. Serieskaper er Taylor Sheridan, som også står bak «Yellowstone» og «1883».

ANMELDELSE: 1883 – Billedskjønn og blodig westernserie


FRA FIENDE TIL ELSKER? Fiendene Kate (Simone Ashley) og Anthony (Jonathan Bailey) får mye med hverandre å gjøre i løpet av «Bridgerton» sesong 2. FOTO: Netflix.

En krimfri påske?

Det finnes selvsagt utmerkede løyper for dem som vil unngå innbitte detektiver, skyldige butlere og nedgravde hemmeligheter. Her er noen ferske godbiter for dem som vil kjøre krimfritt i påsken.

«Bridgerton» S02 (Netflix): Sesong 2 av «Bridgerton» er deilig underholdning. En saftig og skamløs såpeopera som aldri forsøker å unnskylde hva den prøver å være – pur eskapisme.

ANMELDELSE: Bridgerton S2 – Unnskylder seg aldri – og jeg elsker det!

«Basic Bitch S03» (Discovery+): Verdens beste jenter er tilbake i en ny sesong av «Basic Bitch». Den norske serien, som handler om helt vanlige jenter som forsøker å finne seg selv, er et slags kjærlighetsbrev til jentene som ikke er så flinke.

Her blandes høy putefaktor, hjertevarme, kleine situasjoner, romantikk og lun humor.

ANMELDELSE: Basic Bitch S3 – Et herlig gjensyn med bestejentene

(Serietipsene fortsetter under bildet)

KASKO: Komiker Jonis Josef spiller Jamal som fortviler seg inn i forsikringsbransjen. FOTO: Lars Olav Dybvig / TV 2.

«Kasko» (TV 2 Play): Komiker, skuespiller og serieskaper Jonis Josef har med «Kasko» laget en tilskrudd og treffsikker komedie.

Hverdagsrasisme, integrering, jakten etter å finne seg selv er tematikk i denne komedien, som også har en mer eksistensiell klangbunn som sier noe om den firkanta boksen av A4-liv vi lever i.

ANMELDELSE: Kasko – Tilskrudd og treffsikker komedie

«Ein britisk skandale» (NRK): Skilsmissen til hertugen og hertuginnen av Argyll er den berømte britiske skandalen som skildres i dramaserien «Ein britisk skandale».

Norske Anne Sewitsky har regissert. Claire Foy stråler som skandaløs hertuginne. Og serien oser over av en dekadent tidskoloritt fra spesielt 50- og 60-tallet.

ANMELDELSE: Ein britisk skandale – Claire Foy stråler som skandaløs hertuginne

«Reservation Dogs» (Disney+): Serieskaperne Sterlin Harjo og Taika Waititi har laget et tilbakelent, friskt og kult serieunivers som tåler både fjasete sketsjhumor, kvass samfunnskritikk og stemningsfulle blikk på sosiale problem. Rett og slett en sorthumoristisk serieperle.

ANMELDELSE: Reservation Dogs – Amerikanske drømmer og amerikanske realiteter