Er du filminteressert har du et innholdsrikt år foran deg – spesielt hvis du har sansen for Hollywood-blockbustere fullstappa med action, superhelter og eventyr.

Å skjære ned den lange lista av filmer ned til en topplista på ti filmer vi gleder oss til i år har vært ekstremt vanskelig, men vi i Filmpolitiets redaksjon har som vanlig gått demokratisk til verks og stemt frem våre forhåndsfavoritter.

Eksempler på storfilmer som akkurat ikke nådde opp i avstemningen er American Sniper, Spectre, Birdman, og Leviathan, og er du uenig i vår toppliste – ja da vet du hva du har å gjøre!

Vi i Filmpolitiet vil gjerne høre din mening – sett opp din egen toppliste i kommentarfeltet nederst!

2014: Årets beste filmer | Årets beste spill | Årets beste TV-serier


Crimson Peak
16. oktober

Crimson Peak. (Foto: United International Pictures).

Å se en film av den meksikanske regissøren Guillermo del Toro er som å se gjennom ett vindu inn i hans fantasi. Hans fargerike, fabelaktige, fortryllende fantasi.

Fra mørk fantasy i Pans labyrint og Hollywood-vampyrer i Blade II til tegneserieadapsjon i Hellboy og enorme roboter i Pacific Rim. I TV-serien The Strain dyrker han sin egen interesse for moderne eventyr.

Med Crimson Peak vender han igjen til det gotiske og mystiske. I en falleferdig og majestetisk bolig på 1800-tallet, i fjellene langt nord i England, bor den nygifte og unge forfatteren (Mia Wasikowska) med sin mann (Tom Hiddleston), som snart viser seg å ikke være den han utgir seg for.

Et klassisk mysterie, som i del Toros hender tegner seg til å bli en gotisk skrekkfilm av det mørke slaget.

En kort trailer ble vist på årets ComicCon-messe i San Diego. Den er fortsatt ikke å finne på nett, men beskrivelsene fra dem som var der er grøssende.

A house as old as this one becomes, in time, a living thing… Sitting here all alone, it can go slowly mad.


Foxcatcher
16. januar

Foxcatcher. (Foto: United International Pictures).

Etter at Foxcatcher sto på Palme d’Or-programmet under Cannes og karret til seg tre Golden Globe-nominasjoner, blant annet for beste film, har den vært til stede på radaren vår.

Foxcatcher er en biografisk film om Mark Schultz (Channing Tatum), olympisk mester i bryting, og handler om hvordan hans liv endret seg da han møtte treneren John du Pont, spilt av Steve Carell.

Regissør Bennett Miller, hadde regi på Moneyball og Capote, så det er ingen tvil om at han kan dette med å lage biografiske filmer.

Channing Tatum kan mer enn å bare gjøre verdens beste parodi på en dårlig spansk aksent, noe han beviste i Magic Mike, det skal bli spennende å se ham i en mer seriøs rolle.


True Story
April

True Story. (Foto: Fox Searchlight Pictures ).

Hvis du så dommedagskomedien This Is The End så vet du at Jonah Hill og James Franco er morsomme sammen, og hvis du har sett filmer som Moneyball, og 127 timer så vet du også at de på hver sin kant er gode dramaskuespillere.

Når de slår seg sammen i drama-thrilleren True Story har vi derfor trua på at resultatet blir bra.

Filmen er basert på journalisten Michael Finkels memoarer og handler om drapsmann, spilt av James Franco, som stjal identiteten til Finkle, spilt av Jonah Hill.


Into the Woods
27. mars

Into the Woods. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

Det er sjelden det kommer virkelig gode eventyrfilmer på kino, og enda lengre er det mellom de gode musikalfilmene, men med Into the Woods er sjansen for at vi får begge, i skjønn forening, stor.

Ron Marshall, som ble nominert til Oscar for beste regi for musikalen Chicago har regissert filmen, og i skuespillerstallen har han blant andre Anne Kendrick, Emily Blunt, Johnny Depp og selveste Meryl Streep.

Into the Woods blander mange av våre kjente og kjære eventyr, som for eksempel Askepott, Rødhette og ulven, Jack og bønnestengelen og Rapunzel til ett stort eventyr – vi håper opplevelsen blir like fantastisk som traileren legger opp til.


Terminator: Genisys
10. juli

Terminator: Genisys. (Foto: United International Pictures).

Ærlig talt. Hva er det ikke å glede seg til?

Etter at han gikk av som guvernør i California har Arnold Schwarzenegger spilt inn et par middelmådige filmer, men det var bare for å varme opp musklene til det virkelig var på tide å stramme grepet. Med Terminnator: Genisys vender den ikoniske skuespilleren tilbake til serien som først lanserte ham som en global superstjerne.

De første trailerne viser at Genisys-skaperne har husket å inkludere de viktigste ingrediensene: tøffe action scener, heftige eksplosjoner og tørrvittige onelinere.

https://www.youtube.com/watch?v=62E4FJTwSuc


Jurassic World
12. juni

Jurassic World. (Foto: United International Pictures).

I år er parken på øya Isla Nublar igjen åpen for dinosaursafari. Nok en gang har menneskene tukla med naturen, og nok en gang resulterer det i at ting går skeis – selvfølgelig.

Det er 22 år siden vi tok turen til øya med dinosaurene for første gang, og selv om datagrafikk nå preger dyra og omgivelsene her, gleder vi oss likevel til nye eventyr.

Med fantastiske Chris Pratt som en av hovedrollene og den supersjarmerende gutten fra Iron Man 3, Ty Simpkins, med på laget, håper vi at superferske Colin Trevorrow gjør en god jobb som regissør. Vi i Filmpolitiet kommer i alle fall til å sitte klare med popkornet når dinosaurparkens dører åpner 12. juni.


Mad Max: Fury Road
13. mai

Mad Max: Fury Road. (Foto: SF Norge).

Etter 30 års kamp for å fortsette vender den originale regissøren bak det australske postapokalyptiske filmfenomenet Mad Max tilbake til lerretet. I kjølvannet av Mad Max 3: Thunderdome, med Mel Gibson og Tina Turner, forsvant filmseriens fremtid ned i gjørma. Utallige manus har blitt skrevet og forkastet, utallige forsøk har blitt slått ned av lite villige filmsjefer.

Tom Hardy har tatt over hovedrollen i den fjerde filmen om ørkenkrigeren Mad Max, som denne gangen må i kampen for vann – en av de mest dyrebare ressursene i den golde virkeligheten filmen befinner seg i.

Vi i Filmpolitiet har betraktet dette prosjektet med skepsis, men det var kun frem til vi så traileren. Pow pow, bang bang! Dette ser bra ut!


Louder than Bombs
September

Portret av Jesse Eisenberg. (Foto: Victoria Will/Invision/AP, NTB Scanpix).

Joakim Triers Oslo-filmer Oslo, 31. august og Reprise satte den norske regissøren på den internasjonale stjernehimmelen. Det førte også til at han, til slutt, fikk finansiering til sitt store hjertebarn.

Med Louder Than Bombs gjør Trier sin amerikanske regidebut og på laget har han skuespillerne Jesse Eisenberg, Gabriel Byrne og Isabelle Huppert.

Innspillingen foregikk i New York i september, resultatet kommer forhåpentlig vis neste år. Forventningene? De er skyhøye. Hva vet vi egentlig? Altfor lite.


The Avengers: Age of Ultron
22. april

The Avengers: Age of Ultron. (Foto: The Walt Disney Company Nordic).

The Avengers endte opp på tredjeplass på Filmpolitiets toppliste over de beste filmene i 2012. Siden da har vi ventet på oppfølgeren.

Vi har riktignok kunnet kose oss i mellomtiden med filmer fra både Iron Man, Thor og Captain America, men i 2015 samles hele gjengen på ny i det som ser ut til å bli en skikkelig actionfest.

Joss Whedon kan dette med å lage storslagen, underholdende action, og vi har tro på at han klarer dette igjen med The Avengers: Age of Ultron.


Star Wars: The Force Awakens
16. desember

Star Wars: The Force Awakens (Foto: The Walt Disney Company).

Da Disney kjøpte opp Lucasfilm i 2012 og annonserte at de skulle lage nye Star Wars-filmer, var det ikke alle i Filmpolitiet-redaksjonen som var fornøyde. Kunne dette virkelig bli bra, eller kommer Disney til å ødelegge filmuniverset vi er så glad i?

Etter hvert som flere detaljer om den nye trilogien dukket opp, skuespillertruppen ble klar og rykter om handlingen begynte å spre seg, har imidlertid alle blitt overbevist om at dette er noe å se frem til.

Da traileren for Star Wars: The Force Awakens kom i november overgikk den alle forventninger. Vi fikk blant annet et spektakulært gjensyn med det ikoniske romskipet Millenium Falcon i kamp mot Tie-fightere, noe som fikk det til å kile i magen til samtlige Star Wars-entusiaster i redaksjonen.

Regissør J.J. Abrams og staben hans har dermed enorme forventninger å leve opp til – jula er knapt over og vi gleder oss allerede til desember 2015!


«Men hva f***! Hvor er min favorittfilm», lurer du kanskje på nå – sett opp din toppliste i kommentarfeltet!